tesla nebo creative??

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

rolland
Nováček
Nováček

Příspěvek od rolland »

to zdenekxy: Máš pravdu,asi jsem si tvůj názor vyložil příliš tvrdě,takže sorry.
k tématu: na poslech klasické hudby by moje věž zcela určitě svým zvukem nevyhovovala,ale to se dá "vyposlouchat" i u jiných žánrů z tím si iluze nedělám (a abysme nechodili kolem horké kaše je to:Technics SU-A700MK3,SL-PG460,ST-GT550,RS-AZ6).Nicméně ty tvoje mašiny jsou určitě zcela jiné cenové kategorie a tomu odpovídá i jejich zvuk.Já osobně používám z 80% kazety-přetáčení mi skutečně nevadí,svým zvukem na tom nejsou špatně,jsou dokonce audiofilové,kteří preferují spíše kazety než cd,prý mají příjemnější zvuk,ale podle mě to je individuální a jak už bylo řečeno mechanika je takřka nezničitelá a stárnutí pásku také není nijak drastické dokonce ani u kazet normal,ale ty já nepoužívám.Měl jsem tu čest vyzkoušet 20let staré kazety normal,tak jsem je napřed jednou smazal a potom jsem na ně nahrával,jejich zvuk nebyl příliš daleko od úplně nové.
A ještě něco: já jsem se svou aparaturou momentálně celkem spokojen,ikdyž něčemu lepšímu bych se vůbec nebránil,ale v dnešní době to je silný nadprůměr oproti tomu co lidé běžně mají v obýváku a to je na tom asi to nejhorší,to je to co mě mrzí nejvíce.
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

To Don a další: Pozor na výkony! Dnes je v označování repro velký zmatek a pak vznikají hrozná čísla o kterých nikdo neví co znamenají (viz tvých nesmyslných 300W). Fakt je, že tesla dříve psala v katalogách trvalý sinusový výkon který byl mnohem menší než dnešní údaje. Vlastnil jsem repro 5614 na kterém psali trvalý sinusový výkon 15W! Dnes je označují trvalým šumovým výkonem 60W a maximálním 120W. Trvalý sinusový výkon se už moc pravdivě neuvádí protože je malý a nemůže u audiofilních spoluobčanů konkurovat Vietmanským počítačovým bedničkám ve stovkách watů. Odvažuji si tvrdi, že do obýváku má význam tak max. 30W trvalého sínusového výkonu. Víc je na koncerty.
to rolland: Sice to sem nepatří, ale audiokazety jsou naprosto nevhodný způsob pro nahrávání hudby, který má jen jednu výhodu a to, že socka kazety zadarmo vyhrabe v popelnici.
To, že mají příjemější zvuk je naprostý blábol (sice hrají lépe než mlácení vrat ale to sem netahejme) a pleteš si to s gramofonovýma deskama které mají charakteristický zvuk který bych také v některých případech preferoval.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
zdenekxy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zdenekxy »

cabman píše: Trvalý sinusový výkon se už moc pravdivě neuvádí protože je malý a nemůže u audiofilních spoluobčanů konkurovat Vietmanským počítačovým bedničkám ve stovkách watů.
Teda co to jako má znamenat :x . Pod pojmem "audiofil" nebo "hifi fanatik" si představím člověka jehož koníčkem je poslech hudby na kvalitním audio systému, minimálně Jadis & Sonus Faber. Člověka který si koupí set půlmetrových signálových kabelů za 10 000 Kč a přemýšlí o tom jestli na nich moc nešetřil. A ne někoho kdo si je schopnej koupit plastové repro bedničky s udávaným výkonem 3600W, a tvrdit jak skvěle hrajou.
Kromě toho údaj o výkonu repro beden je prakticky bezcenná a nic neříkající informace.
Audio : M-Audio Revolution & Musical Fidelity X-CANv3 & Sennheiser HD 650
Music : Classical - Nicolò Paganini, Ludwig Van Beethoven, Franz Joseph Haydn, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach
zdenekxy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zdenekxy »

to rolland: Máš poměrně slušnou sestavičku. No mám relativně dobrej zesik a sluchátka, ale musím k tomu zesiku dokoupit externí zdroj a externí DAC převodník pak to bude opravdu slušně hrát, tedy doufám. Ty D/A převodníky a operační zesilovače na zvukovce taky nejsou žádný zázrak pod sluncem :( . Na audio kazety jsem si nestěžoval, ale teď je nemám na čem přehrát tak jsem je rozdal.
Music : Classical - Nicolò Paganini, Ludwig Van Beethoven, Franz Joseph Haydn, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach
rolland
Nováček
Nováček

Příspěvek od rolland »

to cabman:
1.)starší repra tesla vydržely skutečně vyšší výkon,ale bylo to dáno přísnějšími normami než jsou dnes.Ale výkon 15W neměl 5614,ale 5604,který se vyráběl v 80.letech
2.)se vší úctou,ale pochybuji,že jsi někdy slyšel hrát pořadnej deck ,možná tak maximálně šunty typu panasonic ak47 a pokud jde o to hrabání v popelnici,já jsem tam nikdy žadný solidní kazety nenašel,ty snad ano??Možná bys mi mohl poradit,kde mám hledat.
3.)člověk,který poslouchá pc bedny a aparaturu vybírá podle výkonu má asi vrozenou vadu sluchu,protože ten zvuk mi nepřipadá moc příjemný spíše bych při poslechu čekal zvracení,možná by se to dalo použít i jako mučící nástroj.
4.)30W do obýváku skutečně stačí (kravál to udělá),ale počítej,že nevyužijěš ani dynamiku kazety natož kvalitního cd.V běžném bytě totiž je přirozený hluk zvenčí asi 30-40dB a s 30W zesem není šance vytlačit dynamiku větší jak 70dB (což mimochodem ještě zdaleka nejsou limity audikazety).
Ale když jsi tak světa znalý audiofil mohl bys mi vysvětlit coje zvukově na lepší úrovni jestli MD nebo CD.

to zdenekxy:
decky se už pomalu ale jistě přestávají vyrábět,ale pokud by ses podíval po inzerátech na netu,nějakej slušnej 3-hlavej stroj bys sehnal za 2-3tisíce.Co to máš za zvukovku?
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

1. 5614 = 5604 ale papírově s jiným nic neříkajícím čísle o výkonu.
2. Neřekl jsme že AudioCD jsou špatné a ani že kdokoliv konkrétní hrabe v popelnici, v žádném případě!
3. Když už se to rozeběhlo do takovýho OT tak bych poznamenal že lepší než CD je DVDAudio, SuperAudioCD. No ono než CD z ČR tak je lepší téměř cokoliv.
4. Nechce se mi to hledat...ale srovnávat kazetu s čímkoliv jiným?
5. Repro mám ubohý tesla ARN188/03/8+ARV163/63/8 a tam je sínusový výkon tak srovnatelný s 5604 tzn. 15W. A pouštím je tak na 1/2 hlasitosti. Ono o repro by jsme mohli diskutovat ale já razím názor že by měli být výkonově úměrný poslechovému prostoru a radši menší a nahlas než výkoný potichu. Důvod je jednoduchý. Při testování repro a jejich ladění se většinou testují při maximální hlasitosti.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

No podle toho co je to za zesík a za bedny. ¨
Ale je to pravda, za 2k tak maximálně nízkou střední 2.1 .. .
zdenekxy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zdenekxy »

to rolland: M-Audio Revolution 7.1, ale jediný zvukovky se slušnými operačními zesilovači jsou Linx. I kdyby byli na zvukovce sebelepší součástky asi by to nemělo význam, vzhledem ke kvalitě napájení a množství rušivých vlivů okolo karty. Proto chci signál ze zvukovky vytáhnout přes digitální koaxiál ( předpokládám že digitální signál není tak náchylný na rušení ale zase je tu jitter :sad: ) do externího DAC. Do CD playeru asi nepůjdu, ale láká mě gramofon :oops: , asi bych to viděl na Michell GyroDec SE někdy možná.
Naposledy upravil(a) zdenekxy dne čtv 14. dub 2005, 18:39, celkem upraveno 1 x.
zdenekxy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zdenekxy »

spirit64 píše:No podle toho co je to za zesík a za bedny. ¨
Ale je to pravda, za 2k tak maximálně nízkou střední 2.1 .. .
Já si nižší střední třídu představuji takhle, ale je to jen můj názor :wink: . Za 2 000,- Kč asi nic alespoň trošku slušně hrajícího nekoupíš :( . A asi to nejhorší přijatelný ke kompu by byl Logitech Z-2300. A teď mě spousta lidí začne kamenovat :? , ale je to můj názor. Já bych taky neinvestoval do grafický karty :) , zatím co spousta lidí tady na fóru jo. Holt každý má své hobby :wink: .
rolland
Nováček
Nováček

Příspěvek od rolland »

to cabman:jsem rád,že se v něčem shodujeme,SACD a DVDA jsou skutečně mnohokrát na vyšší úrovni než CD,ale nabízí se otázka,zda tuto kvalitu dokáží nahrávací studia adekvátně využít,protože většina znich nedokáže plně využít ani kvalitu CD,jinak v této otázce celkem není co řešit.S tím testováni repro při plném výkonu,nejsem si jist,ale ty základní parametry (frek.rozsah apod.) se tesují,jestli se nemýlím při 1W.
Na kazety máme každý svůj názor,v podvědomí běžného člověka se skutečně jeví jako zvukově na hodně mizerné úrovni,protože málokdo investuje do kazetového decku třeba 10tisíc a ty levné přehrávače se nedají poslouchat a vrhají tak neblahý stín na dosažitelnou kvalitu kazet.U CD je to jiné,i ten nejlevnější CD přehrávač (třeba discman) má pořád velmi slušné papírové parametry,proto si lidé myslí jak je to dokonalé médium.
to zdenekxy:koukám,že jsi na zvukovce nešetřil.To rušení z PC po zdroji může být skutečně velké (proto se taky nepoužívají spínané zdroje pro NF obvody).Do gramce bych taky šel,proč ne,vždycky mě to lákalo,ale poslech hudby se pak poněkud prodraží vzhledem k cenám nových LP.Ale co člověk neudělá pro kvalitní zvuk.
eraser
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser »

rolland píše: 4.)30W do obýváku skutečně stačí (kravál to udělá),ale počítej,že nevyužijěš ani dynamiku kazety natož kvalitního cd.V běžném bytě totiž je přirozený hluk zvenčí asi 30-40dB a s 30W zesem není šance vytlačit dynamiku větší jak 70dB (což mimochodem ještě zdaleka nejsou limity audikazety).
Ale když jsi tak světa znalý audiofil mohl bys mi vysvětlit coje zvukově na lepší úrovni jestli MD nebo CD.
tohle mi připadá fakt jako bezcená diskuze, ohánět se tu čísly který mají na konci dvojité v a dávat to do souvislosti s tim jakej to udělá kravál asi není to pravé ořechové , ne ? :lol: jak to že není šance s 30W zesíkem vytlačit akustický tlak (takhle se tomu správně říká víš) větší jak 70dB , klidně de i 110, že . Jinak tu audio kazetu nebudu komentovat už vůbec (neřek bych gramec X cd )
Gentoo | XFCE | Mozilla Suite
IQLogic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IQLogic »

RickM píše:
Don píše:dle meho nazoru ma prostorovy zvuk smysl hlavne u sluchatek (ne koss to je znacka ne kvalita)... asuper)
Ty si asi nikdy neslyšel hrát Koss Porta Pro viď? To bys nemohl o Koss tvrdit to co tvrdíš....
O KOSS ma pravdu Don. Ty sem neplet PRO sluchadla pretoze keby si pocul PRO od Sony alebo Philips tak padne sna rit. Jedine dobre repraky (fakt dost dobre) su s priponou THX. No urcite nie su do 2000 skor vysoko nad.
zdenekxy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zdenekxy »

eraser píše:
rolland píše: 4.)30W do obýváku skutečně stačí (kravál to udělá),ale počítej,že nevyužijěš ani dynamiku kazety natož kvalitního cd.V běžném bytě totiž je přirozený hluk zvenčí asi 30-40dB a s 30W zesem není šance vytlačit dynamiku větší jak 70dB (což mimochodem ještě zdaleka nejsou limity audikazety).
tohle mi připadá fakt jako bezcená diskuze, ohánět se tu čísly který mají na konci dvojité v a dávat to do souvislosti s tim jakej to udělá kravál asi není to pravé ořechové , ne ? :lol: jak to že není šance s 30W zesíkem vytlačit akustický tlak (takhle se tomu správně říká víš) větší jak 70dB , klidně de i 110, že . Jinak tu audio kazetu nebudu komentovat už vůbec (neřek bych gramec X cd )
No ale ty jsi tomu dal třešničku na dort :lol:. To jsi borec ale nevšiml jsem si že by se výkon zesilovače udával v jiných jednotkách než ve wattech v závislosti na ohmech. Rolland tam psal cosi o dynamice ( dynamický rozsah ) a ne akustický tlak, to že to má stejné jednotky neznamená že to je stejné. Ale na druhou stranu je zesilovač 2x30 W při 8 Ω naprosto dostačující, ono pokud chci aby měl zesilovač výstupní obvody v čisté třídě „A“ tak vzhledem k ceně bych ani o silnější nestál. Ty chceš srovnávat vinil s CD ?? CD má 44.1 kHz /16bit a to je hodně ubohé. No když už tak se zastánci analogu dohadují se zastánci digitálu jestli je lepší vinil nebo SACD, CD byl opravdu krok dozadu.
rolland
Nováček
Nováček

Příspěvek od rolland »

To eraser:Jseš skutečně vynikající teoretik!!Teď nevím co si o tom mám myslet,jestli jsi špatně přečetl můj příspěvek nebo o audiu víš kulový.Já jsem totiž mluvil o DYNAMICE a ne o ak.tlaku,hlasitosti,či něčem podobném.Hodnoty dynamiky totiž nejsou shodné s hodnotami ak.tlaku.
Jestli mě chceš skutečně přesvědčit o tom,že kazety nejsou poslochatené,tak bys mohl třeba začít,s jakými přehrávači kazet nemáš dobré zkušenosti (z hlediska zvuku).Potom se teprve můžeme o něčem bavit.
TO VŠICHNI:až mě budete chtít zase někdo kamenovat za mé názory na kazety,tak hlavně s rozumnými argumenty a ne s plácáním o tom,jak se kazeta nedá poslouchat.
To znenekxy:dík za podporu
eraser
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser »

o audiu vím úplný kulový
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Chtěl bych ragovat na několik výše psaných příspěvků.
1. Dymanika reproduktorů nezávisí jen na výkonu jako spíš na kvalitě repro. Nicméně u velmi výkonových reprosoustav zvuk dostává správnou dynamiku až při určité hlasitosti. Důvodem je slabý elektrický signál, který nedovede impulzivně hýbat s membránou. Proto také moje tvrzení že raději méně výkoné a hlasitěji - dosáhne se větší rozsah (dynamika).
2. Co se týká stovnálí gramodesky a CD, tak se samozřejmně nedají stovnávat papírově, ale jse o prestižní záležitost kdy určité "chyby" gramodesky jen umocní prožitek z poslechu určitého typu nahrávek.
3. O kazetách jsem již svůj názor reprezentoval.
rolland
Nováček
Nováček

Příspěvek od rolland »

To cabman:musím souhlasit-dynamika závisi také z velké části na typu repro (ale nelze ji spojovat s nějakým katalogovým parametrem).Obecně platí,že velké repra mají trochu horší dynamické vlastnosti.Ale jak jsem řekl - závisí také na výkonu (hlasitosti),příklad:hlasitost 100dB (u uší posluchače),hluk v místnosti (z venku apod.) 35dB,dosažitelná dynamika 65dB.Když vybudím bedny na vyšší výkon bude lepší dynamika (za předpokladu,že nedojde k omezení dynamiky něčím dalším).
eraser
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser »

rolland píše:Jestli mě chceš skutečně přesvědčit o tom,že kazety nejsou poslochatené,tak bys mohl třeba začít
kazeta má dynamiku 64dB-A což je na vážnou hudbu (až 110dB-A) nedostačující
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“