jak zapojit 4 reproduktory
Moderátor: CageJ
- maiki
- Nováček

-
jak zapojit 4 reproduktory
v pocitaci mam Soundblaster PCI 64 (Ensoniq Audio)
karta ma nekolik moznosti nastaveni zvukoveho vystupu ve Windows - napr. sluchatka, 2 reproduktory, 4 reproduktory
zajimalo by me, jak je to se zapojenim 4 reproduktoru - v systemu se zobrazi nakres 2 prednich a 2 zadnich reproduktoru, coz by mohlo naznacovat kvadrofonni vystup?
na strankach Creative Labs jsem nenasel zadny navod
neni mi jasne o co vlastne jde a jak by se tedy eventuelne daly 4 reproduktory zapojit - pokud vim, karta ma pouze stereofonni AUDIO-OUT (1x jack)
karta ma nekolik moznosti nastaveni zvukoveho vystupu ve Windows - napr. sluchatka, 2 reproduktory, 4 reproduktory
zajimalo by me, jak je to se zapojenim 4 reproduktoru - v systemu se zobrazi nakres 2 prednich a 2 zadnich reproduktoru, coz by mohlo naznacovat kvadrofonni vystup?
na strankach Creative Labs jsem nenasel zadny navod
neni mi jasne o co vlastne jde a jak by se tedy eventuelne daly 4 reproduktory zapojit - pokud vim, karta ma pouze stereofonni AUDIO-OUT (1x jack)
- Spirit
- Středně pokročilý

-
No a prave o to ide, ty mozes mat vzdy iba stereo vystup s tym, ze mozes si nastavit ake zariadenie ti v konecnom dosledku bude zvuk reprodukovat. Napr. sluchatka, obycajne stereo alebo to qadro... V tomto pripade ide o stereo z prednych dvoch a stereo zo zadnych dvoch, nazyva sa to tusim virtual rear surround. Takze tvoja zvukovka nevyda 4-kanalovy vystup, ale iba upraveny 2-kanalovy s podporou virtual rear surroundu. Podobne ako funguje napr. Pro Logic, ktory dokaze zo stereo signalu simulovat 5.1 zvuk.. tak moze qadro repro simulovat zvuk v zadnych reprakoch pri tomto nastaveni... Zhrniem to
Ak mas obycajne stereo reproduktory alebo sluchatka, nech ta to nezaujima, ide len o taku kravinu.. pre teba nepodstatnu...
V ziadnom pripade sa nedosiahne plnohodnotny separovany 4-kanalovy vystup, ako je to u DD alebo DTS kde je 6 kanalovy plnohodnotny separovany vystup...
- maiki
- Nováček

-
- Spirit
- Středně pokročilý

-
Zosiky su, ktore maju vystup 2x stereo... Ale zrealizovat si 4 reproduktorove ozvucenie? Naco preboha. Ak to chces na hudbu, jednoznacne kvalitne (stlpove) stereo reprobedne..Obycaj stereo, pripadne 2+1. Ak chces na filmy a hry, tak 5.1 a viac... 4-kanal nie je vhodna volba ani pri jednom pripade...
- maiki
- Nováček

-
- Spirit
- Středně pokročilý

-
Na hudbu jednoznacne stereo.. Ved nie zo srandy su tie najlepsie a najkvalitnejsie reproduktory ako napr. "Sonus Faber Stradivari Homage" stereo. Varianty priestoroveho zvuku vysli hlavne kvoli filmovym efektom, pripadne efekty v hrach... Ved prve priestorove ozvucenia sa zacali koniec koncov pouzivat v kinach, takze....
- maiki
- Nováček

-
kapesni prehravac na Ogg Vorbis
jeste bych se Te rad zeptal, protoze se vyznas v audio technice, jaky bys mi doporucil kapesni prehravac, ktery by umel format Ogg Vorbis
jedna se mi o prehravac bez mechanickych soucasti, postaveny na flash ci jinych pametovych kartach
jedna se mi o prehravac bez mechanickych soucasti, postaveny na flash ci jinych pametovych kartach
- Spirit
- Středně pokročilý

-
Re: kapesni prehravac na Ogg Vorbis
No jednoznacne iRiver prehravace, jedny z mala maju podporuu OGG Vorbis formatu, maju kvalitny vystup (oproti inym flash prehravacom) ale su dost drahe... Zalezi kolko chces investovat, ale su to kvalitne prehravace...maiki píše:jeste bych se Te rad zeptal, protoze se vyznas v audio technice, jaky bys mi doporucil kapesni prehravac, ktery by umel format Ogg Vorbis
- maiki
- Nováček

-
- Spirit
- Středně pokročilý

-
Pri OGG je to datovy tok do 225kb/s, ale pri OGG to podla mna staci....
Inak tu mas specifikacie 512MB verzie:
http://www.alzasoft.sk/DetailPage.asp?D ... d=18843096
Inak tu mas specifikacie 512MB verzie:
http://www.alzasoft.sk/DetailPage.asp?D ... d=18843096
- Skodik
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
2 reproduktory jsou malo! Staci nekdy zkusit pripojit dalsi 2 za tebe a uz nikdy nebudes chtit menit!
Ja to mam takhle:
2 kolem monitoru (nejake obyc.)
2 na rozich pokoje (velke repraky od hifi veze, supr kvalita.) U tech mam jeste nastavene max. basy...
2 reproduktory asi tak kolem usi (1,5m od hlavy) nastavene na aby nebyli moc basove.. tedy takove ty treble apod..
-vse hlasitostne max. sladene.
-vse jsou normalni stereo soustavy, zapojene pres rodvojky..
-vse za nulove naklady, max. konfort
(to jeste nemluvim ze mam dalkovej ovladac k PC apod.. tedy pekne na gauciku
)
Bezne mam zaple jen ty u monitoru a ty v rozich pokoje.. ty kolem hlavy zapinam jen na filmy
Ja to mam takhle:
2 kolem monitoru (nejake obyc.)
2 na rozich pokoje (velke repraky od hifi veze, supr kvalita.) U tech mam jeste nastavene max. basy...
2 reproduktory asi tak kolem usi (1,5m od hlavy) nastavene na aby nebyli moc basove.. tedy takove ty treble apod..
-vse hlasitostne max. sladene.
-vse jsou normalni stereo soustavy, zapojene pres rodvojky..
-vse za nulove naklady, max. konfort
Bezne mam zaple jen ty u monitoru a ty v rozich pokoje.. ty kolem hlavy zapinam jen na filmy
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
- Spirit
- Středně pokročilý

-
- Skodik
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
asi spatne ctej ale mam porad pusteno 2x stereo + filmy dalsi stereo.. proste si rikate zbytecnost, ale nekdy si to zkuste!Spirit píše:No ved sam pises ze bezne pouzivas iba jedny stereo... A ze ostatne zapinas k filmom... Ved ine som ani netvrdil.... A dasia vec, je malo pravdepodobne ze maiki zozenie dalsie a dalsie reprobedne za nulovy poplatok ako ty...
- Spirit
- Středně pokročilý

-
Tak ty mi tu nemusis vysvetlovat co ako znie, pocul som uz vyse 200 roznych reprosystemov, nejake stavby reprobedni mam za sebou a vlastnim hifi skladacku Technics s 5-kanalmi, takze ma tu nepoucuj...Skodik píše:asi spatne ctej ale mam porad pusteno 2x stereo + filmy dalsi stereo.. proste si rikate zbytecnost, ale nekdy si to zkuste!Spirit píše:No ved sam pises ze bezne pouzivas iba jedny stereo... A ze ostatne zapinas k filmom... Ved ine som ani netvrdil.... A dasia vec, je malo pravdepodobne ze maiki zozenie dalsie a dalsie reprobedne za nulovy poplatok ako ty...
V kazdom pripade je na pocuvanie hudby vhodne IBA stereo a to jedne, nie pomiesanych niekolko bedni a to z viecerych dovodov. Mozno poznas pravidlo, ze hifi hra najlepsie tak, ako jeho najslabsia suciastka. To iste pri reproduktoroch. Ak ty mas dva pary reprobedni a jedny su menej kvalitne, vysledny zvuk ti zhorsuju. Dalsia vec je, ze nech to hlasitostne vyrovnas akokolvek, aj tak budes mat odlisne akusticke tlaky pri roznych frekvenciach a pasmach... Neviem nakolko si potrpis na kvalite zvuku, ale pokial taketo riesenie preferujes, asi velmi nie..
A koniec koncov sa tu bavime o kvadrofonnom systeme a to nefunguje na principe dvoch parov sterea, ale na virtualnom vitvarani priestoru zo stereo stopy a tym sa dosahuje ozvucenie ktore sa nazyva "Virtual rear surround".
- Skodik
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
no na kvalitu si docela potrpim, ale vse v ramci moznosti.. je jasne zo to nemam standardni Stereo ani typicky kvadrofoni system, ale mozna jsem to proste jen trefil (vhodne kombinace) a nakonec se to tak hezky spojilo, ze mam dobrou soustavu.. tezko rict mozna to je fakt nahoda.. ale na profesionalni soustavy to nema.Spirit píše:Tak ty mi tu nemusis vysvetlovat co ako znie, pocul som uz vyse 200 roznych reprosystemov, nejake stavby reprobedni mam za sebou a vlastnim hifi skladacku Technics s 5-kanalmi, takze ma tu nepoucuj...Skodik píše: asi spatne ctej ale mam porad pusteno 2x stereo + filmy dalsi stereo.. proste si rikate zbytecnost, ale nekdy si to zkuste!
V kazdom pripade je na pocuvanie hudby vhodne IBA stereo a to jedne, nie pomiesanych niekolko bedni a to z viecerych dovodov. Mozno poznas pravidlo, ze hifi hra najlepsie tak, ako jeho najslabsia suciastka. To iste pri reproduktoroch. Ak ty mas dva pary reprobedni a jedny su menej kvalitne, vysledny zvuk ti zhorsuju. Dalsia vec je, ze nech to hlasitostne vyrovnas akokolvek, aj tak budes mat odlisne akusticke tlaky pri roznych frekvenciach a pasmach... Neviem nakolko si potrpis na kvalite zvuku, ale pokial taketo riesenie preferujes, asi velmi nie..
A koniec koncov sa tu bavime o kvadrofonnom systeme a to nefunguje na principe dvoch parov sterea, ale na virtualnom vitvarani priestoru zo stereo stopy a tym sa dosahuje ozvucenie ktore sa nazyva "Virtual rear surround".
- maiki
- Nováček

-
- Skodik
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
imho jsou lepsi 4, imho jsou lepsi i jine znacky obou soustav.. (aspon kazde kladou duraz na neco vice - basy apod..), ale kdyz koupis 2 stejne stereo soustavy, tak to mas nejistejsi.. nebude ti dochazet k zadnemu prolinani, jak bylo psano vyse a jinym vadam..maiki píše:no tak to jste tomu dali...
co ted mam delat???
2 nebo 4???
Ovsem co zde jeste nebylo napsano! Ono je take dulezite je dobre umistit! A mit dobrou mistnost...
Tech 6 to uz je fakt zbytecnej "luxus", tak jsem rikal poustim je jen zridka..
- Spirit
- Středně pokročilý

-
Ono 6 uz fakt nema zmysel, iba pri priestorovom ozvuceny (DP, DD, DTS,...).
Inak s tou miestnostou a rozlozenim je pravda. Akustika miestnosti dokaze urobit velmi vela! Ale mi tu riesime ci 2 alebo 4 reproduktory.
Takto. Ak by si mal 4 reprobedne, pripadne 2 a tie by neboli prilis vyknne, alebo by nehrali dostatocne niektore pasmo, bolo by vhodne k nim dodat dalsie 2, ktore by to vyrovnavali (ako to ma Skodik). Ale pokial ty nemas ziadne repro a chystas sa kupovat, alebo skladat, tak fakt nema vyznam kupovat 4. Treba si uvedomit, ze ty tie reprobedne nebudes mat zadarmo, ako v pripade Skodika a za cenu 4 si predsa mozes kupit/vyrobit 2 ale imho lepsie. To mas ako keby som ti dal na vyber: 2x stereo bednicky s vykonom 50w rms na kanal s frekvencnim rozsahom 60Hz-18kHz (pri akustickom tlaku +-4dB), alebo za tu istu cenu jedny stereo bedne s vykonom napr. 90w rms a s rozsahom 45-20kHz.....co by si radsej? Jednoznacne predsa druhy pripad, pri ktorom mas vykon vacsi, ale hlavne pokrytie pasma...
Inak s tou miestnostou a rozlozenim je pravda. Akustika miestnosti dokaze urobit velmi vela! Ale mi tu riesime ci 2 alebo 4 reproduktory.
Takto. Ak by si mal 4 reprobedne, pripadne 2 a tie by neboli prilis vyknne, alebo by nehrali dostatocne niektore pasmo, bolo by vhodne k nim dodat dalsie 2, ktore by to vyrovnavali (ako to ma Skodik). Ale pokial ty nemas ziadne repro a chystas sa kupovat, alebo skladat, tak fakt nema vyznam kupovat 4. Treba si uvedomit, ze ty tie reprobedne nebudes mat zadarmo, ako v pripade Skodika a za cenu 4 si predsa mozes kupit/vyrobit 2 ale imho lepsie. To mas ako keby som ti dal na vyber: 2x stereo bednicky s vykonom 50w rms na kanal s frekvencnim rozsahom 60Hz-18kHz (pri akustickom tlaku +-4dB), alebo za tu istu cenu jedny stereo bedne s vykonom napr. 90w rms a s rozsahom 45-20kHz.....co by si radsej? Jednoznacne predsa druhy pripad, pri ktorom mas vykon vacsi, ale hlavne pokrytie pasma...
- Skodik
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
je to pravda ta cena 4 je opravdu vetsi... at to autor zvazi... ovsem pokud na to mam, tak proc, ne? 
Jinak ja nemam 2 stereo soustavy smejdy
to zas fakt ne.. ale to uz je jedno.
Jinak ja nemam 2 stereo soustavy smejdy