jak zapojit 4 reproduktory

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

maiki
Nováček
Nováček

jak zapojit 4 reproduktory

Příspěvek od maiki »

v pocitaci mam Soundblaster PCI 64 (Ensoniq Audio)

karta ma nekolik moznosti nastaveni zvukoveho vystupu ve Windows - napr. sluchatka, 2 reproduktory, 4 reproduktory

zajimalo by me, jak je to se zapojenim 4 reproduktoru - v systemu se zobrazi nakres 2 prednich a 2 zadnich reproduktoru, coz by mohlo naznacovat kvadrofonni vystup?

na strankach Creative Labs jsem nenasel zadny navod

neni mi jasne o co vlastne jde a jak by se tedy eventuelne daly 4 reproduktory zapojit - pokud vim, karta ma pouze stereofonni AUDIO-OUT (1x jack)
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

No a prave o to ide, ty mozes mat vzdy iba stereo vystup s tym, ze mozes si nastavit ake zariadenie ti v konecnom dosledku bude zvuk reprodukovat. Napr. sluchatka, obycajne stereo alebo to qadro... V tomto pripade ide o stereo z prednych dvoch a stereo zo zadnych dvoch, nazyva sa to tusim virtual rear surround. Takze tvoja zvukovka nevyda 4-kanalovy vystup, ale iba upraveny 2-kanalovy s podporou virtual rear surroundu. Podobne ako funguje napr. Pro Logic, ktory dokaze zo stereo signalu simulovat 5.1 zvuk.. tak moze qadro repro simulovat zvuk v zadnych reprakoch pri tomto nastaveni... Zhrniem to :) Ak mas obycajne stereo reproduktory alebo sluchatka, nech ta to nezaujima, ide len o taku kravinu.. pre teba nepodstatnu... :) V ziadnom pripade sa nedosiahne plnohodnotny separovany 4-kanalovy vystup, ako je to u DD alebo DTS kde je 6 kanalovy plnohodnotny separovany vystup...
maiki
Nováček
Nováček

Příspěvek od maiki »

aha, no ja sem premyslel o tom, ze bych koupil misto 2 4 reproduktory, ale stejne nevim jestli jsou zesilovace, ktere maji vystup hned na 4 zaroven, ale asi ano

kazdopadne jsi me uklidnil, kvadrofonie to evidentne neni
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Zosiky su, ktore maju vystup 2x stereo... Ale zrealizovat si 4 reproduktorove ozvucenie? Naco preboha. Ak to chces na hudbu, jednoznacne kvalitne (stlpove) stereo reprobedne..Obycaj stereo, pripadne 2+1. Ak chces na filmy a hry, tak 5.1 a viac... 4-kanal nie je vhodna volba ani pri jednom pripade...
maiki
Nováček
Nováček

Příspěvek od maiki »

no vidim, ze se vyznas

dam na Tebe, chci jenom stereo

4 bedny by asi opravdu neznely jak to ma byt
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Na hudbu jednoznacne stereo.. Ved nie zo srandy su tie najlepsie a najkvalitnejsie reproduktory ako napr. "Sonus Faber Stradivari Homage" stereo. Varianty priestoroveho zvuku vysli hlavne kvoli filmovym efektom, pripadne efekty v hrach... Ved prve priestorove ozvucenia sa zacali koniec koncov pouzivat v kinach, takze....
maiki
Nováček
Nováček

kapesni prehravac na Ogg Vorbis

Příspěvek od maiki »

jeste bych se Te rad zeptal, protoze se vyznas v audio technice, jaky bys mi doporucil kapesni prehravac, ktery by umel format Ogg Vorbis

jedna se mi o prehravac bez mechanickych soucasti, postaveny na flash ci jinych pametovych kartach
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: kapesni prehravac na Ogg Vorbis

Příspěvek od Spirit »

maiki píše:jeste bych se Te rad zeptal, protoze se vyznas v audio technice, jaky bys mi doporucil kapesni prehravac, ktery by umel format Ogg Vorbis

jedna se mi o prehravac bez mechanickych soucasti, postaveny na flash ci jinych pametovych kartach
No jednoznacne iRiver prehravace, jedny z mala maju podporuu OGG Vorbis formatu, maju kvalitny vystup (oproti inym flash prehravacom) ale su dost drahe... Zalezi kolko chces investovat, ale su to kvalitne prehravace...
maiki
Nováček
Nováček

Příspěvek od maiki »

nekde jsem ale cetl, ze IRiver prehravace maji omezeni jen na nizzi datovy tok

ja koduji na Q=9 nebo 8

ale ocekaval bych ze s novym firmaware to snad uz vychytali...???
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Pri OGG je to datovy tok do 225kb/s, ale pri OGG to podla mna staci....
Inak tu mas specifikacie 512MB verzie:
http://www.alzasoft.sk/DetailPage.asp?D ... d=18843096
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

2 reproduktory jsou malo! Staci nekdy zkusit pripojit dalsi 2 za tebe a uz nikdy nebudes chtit menit!

Ja to mam takhle:
2 kolem monitoru (nejake obyc.)

2 na rozich pokoje (velke repraky od hifi veze, supr kvalita.) U tech mam jeste nastavene max. basy...

2 reproduktory asi tak kolem usi (1,5m od hlavy) nastavene na aby nebyli moc basove.. tedy takove ty treble apod..

-vse hlasitostne max. sladene.
-vse jsou normalni stereo soustavy, zapojene pres rodvojky..
-vse za nulove naklady, max. konfort :) (to jeste nemluvim ze mam dalkovej ovladac k PC apod.. tedy pekne na gauciku :D )

Bezne mam zaple jen ty u monitoru a ty v rozich pokoje.. ty kolem hlavy zapinam jen na filmy
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

No ved sam pises ze bezne pouzivas iba jedny stereo... A ze ostatne zapinas k filmom... Ved ine som ani netvrdil.... A dasia vec, je malo pravdepodobne ze maiki zozenie dalsie a dalsie reprobedne za nulovy poplatok ako ty...
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

Spirit píše:No ved sam pises ze bezne pouzivas iba jedny stereo... A ze ostatne zapinas k filmom... Ved ine som ani netvrdil.... A dasia vec, je malo pravdepodobne ze maiki zozenie dalsie a dalsie reprobedne za nulovy poplatok ako ty...
asi spatne ctej ale mam porad pusteno 2x stereo + filmy dalsi stereo.. proste si rikate zbytecnost, ale nekdy si to zkuste!
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Skodik píše:
Spirit píše:No ved sam pises ze bezne pouzivas iba jedny stereo... A ze ostatne zapinas k filmom... Ved ine som ani netvrdil.... A dasia vec, je malo pravdepodobne ze maiki zozenie dalsie a dalsie reprobedne za nulovy poplatok ako ty...
asi spatne ctej ale mam porad pusteno 2x stereo + filmy dalsi stereo.. proste si rikate zbytecnost, ale nekdy si to zkuste!
Tak ty mi tu nemusis vysvetlovat co ako znie, pocul som uz vyse 200 roznych reprosystemov, nejake stavby reprobedni mam za sebou a vlastnim hifi skladacku Technics s 5-kanalmi, takze ma tu nepoucuj...
V kazdom pripade je na pocuvanie hudby vhodne IBA stereo a to jedne, nie pomiesanych niekolko bedni a to z viecerych dovodov. Mozno poznas pravidlo, ze hifi hra najlepsie tak, ako jeho najslabsia suciastka. To iste pri reproduktoroch. Ak ty mas dva pary reprobedni a jedny su menej kvalitne, vysledny zvuk ti zhorsuju. Dalsia vec je, ze nech to hlasitostne vyrovnas akokolvek, aj tak budes mat odlisne akusticke tlaky pri roznych frekvenciach a pasmach... Neviem nakolko si potrpis na kvalite zvuku, ale pokial taketo riesenie preferujes, asi velmi nie..
A koniec koncov sa tu bavime o kvadrofonnom systeme a to nefunguje na principe dvoch parov sterea, ale na virtualnom vitvarani priestoru zo stereo stopy a tym sa dosahuje ozvucenie ktore sa nazyva "Virtual rear surround". :wink:
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

Spirit píše:
Skodik píše: asi spatne ctej ale mam porad pusteno 2x stereo + filmy dalsi stereo.. proste si rikate zbytecnost, ale nekdy si to zkuste!
Tak ty mi tu nemusis vysvetlovat co ako znie, pocul som uz vyse 200 roznych reprosystemov, nejake stavby reprobedni mam za sebou a vlastnim hifi skladacku Technics s 5-kanalmi, takze ma tu nepoucuj...
V kazdom pripade je na pocuvanie hudby vhodne IBA stereo a to jedne, nie pomiesanych niekolko bedni a to z viecerych dovodov. Mozno poznas pravidlo, ze hifi hra najlepsie tak, ako jeho najslabsia suciastka. To iste pri reproduktoroch. Ak ty mas dva pary reprobedni a jedny su menej kvalitne, vysledny zvuk ti zhorsuju. Dalsia vec je, ze nech to hlasitostne vyrovnas akokolvek, aj tak budes mat odlisne akusticke tlaky pri roznych frekvenciach a pasmach... Neviem nakolko si potrpis na kvalite zvuku, ale pokial taketo riesenie preferujes, asi velmi nie..
A koniec koncov sa tu bavime o kvadrofonnom systeme a to nefunguje na principe dvoch parov sterea, ale na virtualnom vitvarani priestoru zo stereo stopy a tym sa dosahuje ozvucenie ktore sa nazyva "Virtual rear surround". :wink:
no na kvalitu si docela potrpim, ale vse v ramci moznosti.. je jasne zo to nemam standardni Stereo ani typicky kvadrofoni system, ale mozna jsem to proste jen trefil (vhodne kombinace) a nakonec se to tak hezky spojilo, ze mam dobrou soustavu.. tezko rict mozna to je fakt nahoda.. ale na profesionalni soustavy to nema.
maiki
Nováček
Nováček

Příspěvek od maiki »

no tak to jste tomu dali...

co ted mam delat???

2 nebo 4???
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

maiki píše:no tak to jste tomu dali...

co ted mam delat???

2 nebo 4???
imho jsou lepsi 4, imho jsou lepsi i jine znacky obou soustav.. (aspon kazde kladou duraz na neco vice - basy apod..), ale kdyz koupis 2 stejne stereo soustavy, tak to mas nejistejsi.. nebude ti dochazet k zadnemu prolinani, jak bylo psano vyse a jinym vadam..

Ovsem co zde jeste nebylo napsano! Ono je take dulezite je dobre umistit! A mit dobrou mistnost...

Tech 6 to uz je fakt zbytecnej "luxus", tak jsem rikal poustim je jen zridka..
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Ono 6 uz fakt nema zmysel, iba pri priestorovom ozvuceny (DP, DD, DTS,...).
Inak s tou miestnostou a rozlozenim je pravda. Akustika miestnosti dokaze urobit velmi vela! Ale mi tu riesime ci 2 alebo 4 reproduktory.
Takto. Ak by si mal 4 reprobedne, pripadne 2 a tie by neboli prilis vyknne, alebo by nehrali dostatocne niektore pasmo, bolo by vhodne k nim dodat dalsie 2, ktore by to vyrovnavali (ako to ma Skodik). Ale pokial ty nemas ziadne repro a chystas sa kupovat, alebo skladat, tak fakt nema vyznam kupovat 4. Treba si uvedomit, ze ty tie reprobedne nebudes mat zadarmo, ako v pripade Skodika a za cenu 4 si predsa mozes kupit/vyrobit 2 ale imho lepsie. To mas ako keby som ti dal na vyber: 2x stereo bednicky s vykonom 50w rms na kanal s frekvencnim rozsahom 60Hz-18kHz (pri akustickom tlaku +-4dB), alebo za tu istu cenu jedny stereo bedne s vykonom napr. 90w rms a s rozsahom 45-20kHz.....co by si radsej? Jednoznacne predsa druhy pripad, pri ktorom mas vykon vacsi, ale hlavne pokrytie pasma...
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

je to pravda ta cena 4 je opravdu vetsi... at to autor zvazi... ovsem pokud na to mam, tak proc, ne? :)

Jinak ja nemam 2 stereo soustavy smejdy :) to zas fakt ne.. ale to uz je jedno.
kujebak
Nováček
Nováček

Příspěvek od kujebak »

MUŽE MI NĚKDO PORADIT JAK ZAPOJIT KLÁVESNICI. JÁ NA TO NEMŮZU POŘÁT PŘIJÍT JE TO STRAŠNĚ TĚŽKÉ. VZADU NA POČÍTAČI JE TOLIK DĚR A JÁ NEVÍM DO KTERÉ TO MÁM STRČIT. PLEASE HELP
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“