Bastlení regulátoru otáček
- Woyta
- Středně pokročilý

Ted me nejspis napdlo zapojeni ktere pouzije. Neco podobneho ve vetsim jsem opravoval tatkoj do nakladaku. Byl tam starej tranzistor KD503 a do nej vpoustela referencini napeti LM7812. To bylo cele zapojeni. KD503 stabilizovala referencni napeti. Velice jednoduche. Neco podobneho urcite pouzije. Jen zdroj referencniho napeti bude jiny. Nejspis operacni zesilovac a par odporu.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- klubo
- Nováček

-
- €agle
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
klubo píše:no já bych právě chtěl vědět jestli o to bude zájem, než nechám vyrobit stovky kusů (čim víc, tim nižší cena)
Jestli si nechas vyrobit stovky kusu je na tobe, kazdopadne se s tim prosim presun do Bazaru. Dej si tam treba IP:Profi regulator vetraku, zjisti jestli je zajem a vesele prodavej... Tohle je ale ciste obchodni nabidka a ta do teto sekce nepatri
Eagle3D Engine under developement
Hledáme do firmy schopného ASP/VB.NET/C# programátora, více po SZ
Hledáme do firmy schopného ASP/VB.NET/C# programátora, více po SZ
- jcdenton12
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
zdar
sry ze vytahujem zapraseny dred ale myslim ze to je ten spravny
cele som to precital a vidim ze vy ste profici, ale ja nepotrebujem ziadne brutalne regulatory s LEDkami a skoro aj ozvucenim
potreboval by som regulovat 4 fany
120mm, odber az do 6W pri 12V
http://www.performance-pcs.com/catalog/ ... 029_01.jpg
no tak ta regulacia do zaslepky je super ale chcem regulovat 4 fany
poradte nieco jednoduche
ako keby 4 regulacie do PCI zaslepky od TT
dakujem moc
//edit:
4x120mm fan
I=0,5A
U=12V
vykon (asi P uz nepamatam
)=6W
poradte co urobit pre taketo 4fany
sry ze vytahujem zapraseny dred ale myslim ze to je ten spravny
cele som to precital a vidim ze vy ste profici, ale ja nepotrebujem ziadne brutalne regulatory s LEDkami a skoro aj ozvucenim
potreboval by som regulovat 4 fany
120mm, odber az do 6W pri 12V
http://www.performance-pcs.com/catalog/ ... 029_01.jpg
no tak ta regulacia do zaslepky je super ale chcem regulovat 4 fany
poradte nieco jednoduche
ako keby 4 regulacie do PCI zaslepky od TT
dakujem moc
//edit:
4x120mm fan
I=0,5A
U=12V
vykon (asi P uz nepamatam
poradte co urobit pre taketo 4fany
...
- SnouMan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim,
nevim jestli to tady už bylo nebo ne, dyžtak to smázněte.
Toto je muj návrh používám ho už skoro půl roku a fpohodě.
Je to nejjednodušší co může být. Není v tom žádná záludnost, nemusí se použít "tíšťák" stačí to poskládat do vrabčího hnízda jako to mám já. Pokud by to chtěl někdo postavit může mi napsat a můžem se domluvit. Regulace je od 1.5V do 11V, takže i když budete mít vytočený potenciometr na maximum hluk nebude skoro znát protože maximálního nikdy nedosáhnete

Toto je nákres (je to malováno v malíři takže kvalita nic moc)
Detailní fotografie ZDE
nevim jestli to tady už bylo nebo ne, dyžtak to smázněte.
Toto je muj návrh používám ho už skoro půl roku a fpohodě.
Je to nejjednodušší co může být. Není v tom žádná záludnost, nemusí se použít "tíšťák" stačí to poskládat do vrabčího hnízda jako to mám já. Pokud by to chtěl někdo postavit může mi napsat a můžem se domluvit. Regulace je od 1.5V do 11V, takže i když budete mít vytočený potenciometr na maximum hluk nebude skoro znát protože maximálního nikdy nedosáhnete

Toto je nákres (je to malováno v malíři takže kvalita nic moc)
Detailní fotografie ZDE
- jcdenton12
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- SnouMan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jo je to to samý až na to že LM 317 je integrovaný regulátor napětí, a ten tvůj návrh je normálně s trnazistorem. Myslím že ten muj je lepší ale dali by se použít oba. Jo to s tim chlazením toho jsem se taky bál, že budu muset dělat na ně chladič. Zkoušel jsem je v každé poloze dost dlouho na to abych mohl posoudit že to použítí chladiče není nutné. Jinak s tim počtem větráků to je tak, že na každý musíš použít jeden integrák, to znamená že jsou zapojení paraelne ke zdroji, takže jich můžeš použít kolik vydrží zdroj

- sejny
- Začátečník

-
na větráky bohatě stačí zapojení s tranzistorem, jen to chce doplnit o kondík, ktrý zajistí že při zapnutí PC půjde do větráku chviličku plné napětí....je to proto aby bylo pokaždé zajištěný roztočení, jinak ta LM317 musí mít ten úbytek z principu, těch myslím 1,3V je napětí její vnitřní reference. Takže jednoznačně doporučuju to s tranzistorem, hraje roli i to že tranzistor má v saturaci úbytek ani ne 0,5V(záoleží na typu a konkrétním kusu)
- STANIK#007
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- jcdenton12
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Bubaaak
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- STANIK#007
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
no tak já ho dávám na výstup - paralelně k větráku , ale jestli nemyslíš nějakej rozběh na 12V a pak na to regulovany napeti, to bys tam musel mit monostabilni klopnej obvodjcdenton12 píše:idem aj ja do toho tranzistoroveho len by mi mohol nekto povedat kde dat ten kondi ka aku velkost ma mat
dik moc
- SnouMan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Kondenzátor na rozběhnutí je blbost, ty se tam dávaj akorát kvůli rušení... Jinak je pravda že s tim tranzistorem to bude možná lepší kvůli napětí... Já chtěl dát do obvodu původně taky kondík ale řikám chtěl jsem to co nejjednoduší, pak by to taky šlo udělat jen výkonovým poťákem ale to by byla čuňárna 
- sejny
- Začátečník

-
ty seš blbostSnouMan píše:Kondenzátor na rozběhnutí je blbost, ty se tam dávaj akorát kvůli rušení... Jinak je pravda že s tim tranzistorem to bude možná lepší kvůli napětí... Já chtěl dát do obvodu původně taky kondík ale řikám chtěl jsem to co nejjednoduší, pak by to taky šlo udělat jen výkonovým poťákem ale to by byla čuňárna
- jcdenton12
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- SnouMan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ty seš blbost
Nevim co mi nadáváš řekl jsem něco špatně?
Dávat to na bázi je na prd stejně si nenastavíš při rozjezdu kompu otáčky na minimum, tak aby se ti musel FAN rozbíhat pomocí kondíku, takže tam máš dostatečnou rezervu na rozjetí a myslím že pokud tam nemáš nějaké turbo 120ky tak to nepoznáš....
Dávat to na bázi je na prd stejně si nenastavíš při rozjezdu kompu otáčky na minimum, tak aby se ti musel FAN rozbíhat pomocí kondíku, takže tam máš dostatečnou rezervu na rozjetí a myslím že pokud tam nemáš nějaké turbo 120ky tak to nepoznáš....
- sejny
- Začátečník

-
Nevím jak ostatní ale já mám větráky pořád na minimum, jen když je extrem vedro anebo s pc blbnu tak tomu otočím....ne každý větrák se třebas na 5V sám rozjede.SnouMan píše:Ty seš blbost![]()
símtě Ti nenadávám...to by vypadalo jinak
- honny
- Středně pokročilý

proč? já je mám na minimum stabilně a ohýbat se pod stůl abych to měnil nebudu...SnouMan píše:stejně si nenastavíš při rozjezdu kompu otáčky na minimum
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian- SnouMan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Bubaaak
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele: