Bastlení regulátoru otáček

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ted me nejspis napdlo zapojeni ktere pouzije. Neco podobneho ve vetsim jsem opravoval tatkoj do nakladaku. Byl tam starej tranzistor KD503 a do nej vpoustela referencini napeti LM7812. To bylo cele zapojeni. KD503 stabilizovala referencni napeti. Velice jednoduche. Neco podobneho urcite pouzije. Jen zdroj referencniho napeti bude jiny. Nejspis operacni zesilovac a par odporu.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
klubo
Nováček
Nováček

Příspěvek od klubo »

o to přece nejde co tam použiju, jde o to jestli bude zájem o profesionálně zpracovaný regulátor, je jasný, že kdo se v tom trochu vyzná tak si to může udělat, ale těžko si někdo nechá vyrobit 1ks profi DPS...atd.
€agle
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od €agle »

klubo píše:no já bych právě chtěl vědět jestli o to bude zájem, než nechám vyrobit stovky kusů (čim víc, tim nižší cena)

Jestli si nechas vyrobit stovky kusu je na tobe, kazdopadne se s tim prosim presun do Bazaru. Dej si tam treba IP:Profi regulator vetraku, zjisti jestli je zajem a vesele prodavej... Tohle je ale ciste obchodni nabidka a ta do teto sekce nepatri :wink:
Eagle3D Engine under developement

Hledáme do firmy schopného ASP/VB.NET/C# programátora, více po SZ
jcdenton12
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jcdenton12 »

zdar
sry ze vytahujem zapraseny dred ale myslim ze to je ten spravny
cele som to precital a vidim ze vy ste profici, ale ja nepotrebujem ziadne brutalne regulatory s LEDkami a skoro aj ozvucenim :lol:
potreboval by som regulovat 4 fany
120mm, odber az do 6W pri 12V
http://www.performance-pcs.com/catalog/ ... 029_01.jpg
no tak ta regulacia do zaslepky je super ale chcem regulovat 4 fany
poradte nieco jednoduche
ako keby 4 regulacie do PCI zaslepky od TT
dakujem moc

//edit:
4x120mm fan
I=0,5A
U=12V
vykon (asi P uz nepamatam :sad: )=6W
poradte co urobit pre taketo 4fany
...
SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SnouMan »

Zdravim,
nevim jestli to tady už bylo nebo ne, dyžtak to smázněte.
Toto je muj návrh používám ho už skoro půl roku a fpohodě.
Je to nejjednodušší co může být. Není v tom žádná záludnost, nemusí se použít "tíšťák" stačí to poskládat do vrabčího hnízda jako to mám já. Pokud by to chtěl někdo postavit může mi napsat a můžem se domluvit. Regulace je od 1.5V do 11V, takže i když budete mít vytočený potenciometr na maximum hluk nebude skoro znát protože maximálního nikdy nedosáhnete 8)

Obrázek
Toto je nákres (je to malováno v malíři takže kvalita nic moc)

Detailní fotografie ZDE
jcdenton12
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

to je pekne ale je tam vraj ubytok az cca 1.3-1.5V
neprehrieva sa to???
da sa regulovat kazdy samostatne???
vyzera to celkom jednoducho bez nutnosti plosaku
co poviete na toto???
Obrázek
...
SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SnouMan »

Jo je to to samý až na to že LM 317 je integrovaný regulátor napětí, a ten tvůj návrh je normálně s trnazistorem. Myslím že ten muj je lepší ale dali by se použít oba. Jo to s tim chlazením toho jsem se taky bál, že budu muset dělat na ně chladič. Zkoušel jsem je v každé poloze dost dlouho na to abych mohl posoudit že to použítí chladiče není nutné. Jinak s tim počtem větráků to je tak, že na každý musíš použít jeden integrák, to znamená že jsou zapojení paraelne ke zdroji, takže jich můžeš použít kolik vydrží zdroj :-D :razz:
sejny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sejny »

na větráky bohatě stačí zapojení s tranzistorem, jen to chce doplnit o kondík, ktrý zajistí že při zapnutí PC půjde do větráku chviličku plné napětí....je to proto aby bylo pokaždé zajištěný roztočení, jinak ta LM317 musí mít ten úbytek z principu, těch myslím 1,3V je napětí její vnitřní reference. Takže jednoznačně doporučuju to s tranzistorem, hraje roli i to že tranzistor má v saturaci úbytek ani ne 0,5V(záoleží na typu a konkrétním kusu)
STANIK#007
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STANIK#007 »

taky stavím radši regulátor s tranzistorem
jcdenton12
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

idem aj ja do toho tranzistoroveho len by mi mohol nekto povedat kde dat ten kondi ka aku velkost ma mat
dik moc
...
Bubaaak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bubaaak »

jo , s tou 317 to je dobry zapojeni, akorat ja pouzivam trochu slozitejsi ( je tam doplneno par kondiku a diod)..
STANIK#007
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STANIK#007 »

jcdenton12 píše:idem aj ja do toho tranzistoroveho len by mi mohol nekto povedat kde dat ten kondi ka aku velkost ma mat
dik moc
no tak já ho dávám na výstup - paralelně k větráku , ale jestli nemyslíš nějakej rozběh na 12V a pak na to regulovany napeti, to bys tam musel mit monostabilni klopnej obvod
SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SnouMan »

Kondenzátor na rozběhnutí je blbost, ty se tam dávaj akorát kvůli rušení... Jinak je pravda že s tim tranzistorem to bude možná lepší kvůli napětí... Já chtěl dát do obvodu původně taky kondík ale řikám chtěl jsem to co nejjednoduší, pak by to taky šlo udělat jen výkonovým poťákem ale to by byla čuňárna :-D
sejny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sejny »

SnouMan píše:Kondenzátor na rozběhnutí je blbost, ty se tam dávaj akorát kvůli rušení... Jinak je pravda že s tim tranzistorem to bude možná lepší kvůli napětí... Já chtěl dát do obvodu původně taky kondík ale řikám chtěl jsem to co nejjednoduší, pak by to taky šlo udělat jen výkonovým poťákem ale to by byla čuňárna :-D
ty seš blbost :lol: dá se paralelně k poťáku, tudíš po zapnutí než se nabije bude báze živená naplno, jak se kond nabije pojede to na nastavený otáčky, kond na výstupu je skoro samozřejmost, dost se tím omezí cvakání cívek, hlavně když to někdo reguluje obyč. drátovým poťákem
jcdenton12
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

ok takze aj na vystup aj na bazu alebo to je to iste???
mohol by mi to nekto hodit do tej schemy pls
dik moc
...
SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SnouMan »

Ty seš blbost 8)
Nevim co mi nadáváš řekl jsem něco špatně?
Dávat to na bázi je na prd stejně si nenastavíš při rozjezdu kompu otáčky na minimum, tak aby se ti musel FAN rozbíhat pomocí kondíku, takže tam máš dostatečnou rezervu na rozjetí a myslím že pokud tam nemáš nějaké turbo 120ky tak to nepoznáš....
sejny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sejny »

SnouMan píše:Ty seš blbost 8)
Nevim co mi nadáváš řekl jsem něco špatně?
Dávat to na bázi je na prd stejně si nenastavíš při rozjezdu kompu otáčky na minimum, tak aby se ti musel FAN rozbíhat pomocí kondíku, takže tam máš dostatečnou rezervu na rozjetí a myslím že pokud tam nemáš nějaké turbo 120ky tak to nepoznáš....
Nevím jak ostatní ale já mám větráky pořád na minimum, jen když je extrem vedro anebo s pc blbnu tak tomu otočím....ne každý větrák se třebas na 5V sám rozjede.
símtě Ti nenadávám...to by vypadalo jinak :), to už se za nevinný rejpnutí střílí? :lol:
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

SnouMan píše:stejně si nenastavíš při rozjezdu kompu otáčky na minimum
proč? já je mám na minimum stabilně a ohýbat se pod stůl abych to měnil nebudu... :) takže imho je ten kond ok

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SnouMan »

OK sry byl jsem nějak mimo, hledal jsem na netu a opravdu se to tam dává i strejda mi jeden známej co do toho dělá řikal že se to tam dává, tak bych se Vám chtěl omluvit za zbytečné posty který neměli žádnou informační cenu :oops: :oops: . Jinak jaké hodnoty tam dáváte, že bych to zkusil taky? :wink:
Bubaaak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bubaaak »

SnouMan píše:...
[img]...[/img]
...
dal bych tam jeste nejakej chladic, staci kousek AL plechu, ale at tam enco je, a jestli budes mit argumenty ze nehreje tak skus skratovat vystup a sahnout si na to LMko :-D :oops:
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“