diakritika v dosu
Moderátor: Loki5567
Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
- goblin
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
diakritika v dosu
Zdravim, lidi prosim o pomoc, mam dosovej program na ucetnictvi a kdyz jsem ho spustil ve win98 (kvuli sitove tiskarne), tak mi zobrazuje spatne diakritiku hlavne teda hacky. Pokud s tim mate nekdo zkusenosti tak jsem vdecnej za kazdou radu. Predem dik Filip
- Skodik
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
nevim jak win98, ale v XP by mohlo zabrat ->
Kód: Vybrat vše
chcp 1250
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
- cabman
- Středně pokročilý

Škoda že jsi nenapsal co je to za program.
Jsou dvě možnosti.
1. Nastavení češtiny je přímo v programu (schovává se to v nastavení).
2. Nastavení češtiny pro dos pomocí konfiguračních souborů
config.sys
device=C:\dos\display.sys con=(EGA,852,1)
country=42,852,c:\dos\country.sys
autoexec.bat nebo jiný dávkový soubor
mode con codepage prepare=((852) C:\dos\ega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb cz,852,c:\dos\keyboadr.sys
Konfigurační soubory si zálohuj - v případě problému je můžeš nahrát zpátky.
Jsou dvě možnosti.
1. Nastavení češtiny je přímo v programu (schovává se to v nastavení).
2. Nastavení češtiny pro dos pomocí konfiguračních souborů
config.sys
device=C:\dos\display.sys con=(EGA,852,1)
country=42,852,c:\dos\country.sys
autoexec.bat nebo jiný dávkový soubor
mode con codepage prepare=((852) C:\dos\ega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb cz,852,c:\dos\keyboadr.sys
Konfigurační soubory si zálohuj - v případě problému je můžeš nahrát zpátky.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
- eMZet
- Začátečník

- goblin
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Dělá to i v na celé obrazovce i při výstupu na tiskárnu. Ten program je dělanej na zakázku před několika lety a podpora už pro něj není. Nastavení v programu je, ale není tam nastavení diakritiky, asi prográmátor nepředpokládal, že se bude pouštět ve win. Jo kdyby šla v dosu rozchodit síťová tiskárna tak by to bylo lepší, ale to asi nejde, co?
- eMZet
- Začátečník

Tak to je X možných kombinací zádrhelů. Hodně programů v DOSu používalo češtinu Kamenických (nepodporovaná MSoftem), asi tvůj případ. Pro správné zobrazování, psaní a tisk se používaly prográmky, zaváděné do paměti v dávce před spuštěním hlavního. Tisk českých znaků (ne jako grafika u dnešních tiskáren) přímo na port LPT, čeština zapnutá přímo uvnitř tiskárny. Vidím to černě, sehnat takový KBVGAKA.COM nebo jak se jmenoval (tuším firma Softir Přerov) a pak ještě něco podobného pro tiskárnu... 
- cabman
- Středně pokročilý

Síťovou tiskárnu rozchodíš přez "net use". Chyták je v tom, že síťovou tiskárnu napapuješ na lpt1 třeba taktogoblin píše:Jo kdyby šla v dosu rozchodit síťová tiskárna tak by to bylo lepší, ale to asi nejde, co?
Toto hodíš do .bat nebo to spustíš přez příkazový řádek.net use LPT1 \\server\tiskarna
//edit: To namapování funguje ve windows. V čistém DOSu jsem ho nezkoušel - takže nevím.
Naposledy upravil(a) cabman dne stř 3. srp 2005, 12:09, celkem upraveno 1 x.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
- goblin
- Nováček

- Kontaktovat uživatele: