diakritika v dosu

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
goblin
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

diakritika v dosu

Příspěvek od goblin »

Zdravim, lidi prosim o pomoc, mam dosovej program na ucetnictvi a kdyz jsem ho spustil ve win98 (kvuli sitove tiskarne), tak mi zobrazuje spatne diakritiku hlavne teda hacky. Pokud s tim mate nekdo zkusenosti tak jsem vdecnej za kazdou radu. Predem dik Filip
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

nevim jak win98, ale v XP by mohlo zabrat ->

Kód: Vybrat vše

chcp 1250
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Škoda že jsi nenapsal co je to za program.
Jsou dvě možnosti.
1. Nastavení češtiny je přímo v programu (schovává se to v nastavení).
2. Nastavení češtiny pro dos pomocí konfiguračních souborů
config.sys
device=C:\dos\display.sys con=(EGA,852,1)
country=42,852,c:\dos\country.sys
autoexec.bat nebo jiný dávkový soubor
mode con codepage prepare=((852) C:\dos\ega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb cz,852,c:\dos\keyboadr.sys

Konfigurační soubory si zálohuj - v případě problému je můžeš nahrát zpátky.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
eMZet
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od eMZet »

a je ta čeština špatně i na celou obrazovku?
(z okna do celo a zpět se přepíná tuším Ctrl+Enter)
přes celou by mohla být dobře.
goblin
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od goblin »

Dělá to i v na celé obrazovce i při výstupu na tiskárnu. Ten program je dělanej na zakázku před několika lety a podpora už pro něj není. Nastavení v programu je, ale není tam nastavení diakritiky, asi prográmátor nepředpokládal, že se bude pouštět ve win. Jo kdyby šla v dosu rozchodit síťová tiskárna tak by to bylo lepší, ale to asi nejde, co?
eMZet
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od eMZet »

Tak to je X možných kombinací zádrhelů. Hodně programů v DOSu používalo češtinu Kamenických (nepodporovaná MSoftem), asi tvůj případ. Pro správné zobrazování, psaní a tisk se používaly prográmky, zaváděné do paměti v dávce před spuštěním hlavního. Tisk českých znaků (ne jako grafika u dnešních tiskáren) přímo na port LPT, čeština zapnutá přímo uvnitř tiskárny. Vidím to černě, sehnat takový KBVGAKA.COM nebo jak se jmenoval (tuším firma Softir Přerov) a pak ještě něco podobného pro tiskárnu... :(
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

goblin píše:Jo kdyby šla v dosu rozchodit síťová tiskárna tak by to bylo lepší, ale to asi nejde, co?
Síťovou tiskárnu rozchodíš přez "net use". Chyták je v tom, že síťovou tiskárnu napapuješ na lpt1 třeba takto
net use LPT1 \\server\tiskarna
Toto hodíš do .bat nebo to spustíš přez příkazový řádek.

//edit: To namapování funguje ve windows. V čistém DOSu jsem ho nezkoušel - takže nevím.
Naposledy upravil(a) cabman dne stř 3. srp 2005, 12:09, celkem upraveno 1 x.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
goblin
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od goblin »

Tak si asi zkusím pohrát s tou tiskárnou přímo v dosu jestli se to povede tak to bude jednodušší :? Někde jsem to mapování portu už viděl, ale myslel jsem že to jde jenom ve woknech. Příští týden se s tím zkusím poprat, teď ho tu nemám. Pak dám vědět jak to dopadlo. Diky Filip
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“