Aku distribuciu si vybrat?

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
mis-co
Začátečník
Začátečník

Aku distribuciu si vybrat?

Příspěvek od mis-co »

Chcel by som zacat s linuxom, pozeral som na roznych serveroch popisy distribucii, ale neviem sa rozhodnut aku si vybrat...kazdy si vychvali tu s ktorou bol spokojny a tak mam dost skresleny pohlad na to vsetko...
Mohli by ste mi poradit co si vybrat ako zaciatocnik??(uvazoval som o Fedora Core a SuSE Linux)
Pan.Susenka
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pan.Susenka »

Fedora nebo SuSE jsou dobrou volbou do zacatku. Jeste bys mohl zkusit Mandrivu, ale par lidi si na ni stezovalo, tak nevim. Ja ji ( radsi ) nezkousel :D
Jednou z toho linuxu vážne zešílím Obrázek
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Re: Aku distribuciu si vybrat?

Příspěvek od NeMeM9aA »

Spis by sis mel ujasnit co od toho cekas. Pokud chces desktop, ktery nainstalis a pak se v nem nebudes moc vrtat tak je dobra skutecne ta windows like (mysleno pozitivne) distribuce ala fedora, suse, mandriva. Pokud se chces dozvedet neco o unix system a jsi schopny cist manualy tak doporucuju slackware, gentoo, debian, prestoze jsi zacatecnik.
mis-co
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mis-co »

No potrebujem to na desktop, s windows vzhladom...ale neviem pre ktoru s tych 3 distribuci sa mam rozhodnut...je to jedno?
gunsenroses
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gunsenroses »

mis-co píše:No potrebujem to na desktop, s windows vzhladom...ale neviem pre ktoru s tych 3 distribuci sa mam rozhodnut...je to jedno?
no dobra volba je SuSe, lebo ma yast , co je konfiguracny nastroj, kde "klikacim" sposobom nastavis vela veci .
precitaj si tieto veci, aby si ziskal prehlad :

http://proc.linux.cz/kde-ziskat.html
http://www.linuxos.sk/clanok.php?clanokid=60
http://www.abclinuxu.cz/clanky/navody/t ... distribuce (trocha starsie)
http://www.gunsenroses.wz.cz/index.php?link=distro.html
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

No pokud chceš SuSE tak chvilku počkej na verzi 10.0 momentálně je Beta 1 takže tak za měsíc a půl... :twisted:
Jinx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jinx »

Chvilku jsem mel suse a zdalo se mi to nic moc, nevim co je na nem tak dobreho, delsi dobu jsem pouzival fedoru ale ta se postupem casu spise zhorsuje dle meho nazoru, pro zacatecniky bych doporucil Ubuntu nebo VidaLinux. Jestli si veris tak Gentoo nebo Slackware 8-)
eraser
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser »

no tak já si myslím , že ze začátku si každý prošel tím svým RedHatem ( dnes asi raději tou Fedorou) , nebo mandrakem ( dnes pro změnu Mandriva) . nebo tím Susíkem ( snad nejkomerečnější ) , v poslední době slyším i chválu na ubuntu....
Pak se člověk rozhod bud se na to vykašlu , nebo , zůstanu na týhle disto, nebo , du do něčeho pořádnýho (slack , gentoo ,debian .... )

IMHO : já ti doporučuju ze začátku tu Mandrivu

jo a chce to pevný nervy a nákej ten čas tomu věnovat !
Gentoo | XFCE | Mozilla Suite
Konqueror
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Konqueror »

Neodpustim si a doporucim Ubuntu, aspon mne sa v nom velmi dobre robilo :)

Ale pre zaciatocnikov (ja som nim tiez :oops: ) je podla mna vhodny suse, funguje tam totiz vacsina veci na prvy krat. Najprv som ho mal tiez a f poho, ale potom som si namiesto Suse nainstaloval Ubuntu a som spokojny.
mis-co
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mis-co »

no tak rozhodol som sa predsa len pre tu SuSE 9.3...uz mam jeden obraz stiahnuty :D
yuri_
Nováček
Nováček

Příspěvek od yuri_ »

ak to myslis s linuxom vazne tak by som vazne tak by som "klikacie" distribucie preskocil a presiel na nieco seriozne. pokial trvas na linuxe tak by som ti odporucil slackware. spomedzi vsetkych linuxov mi je najsy(i)mpaty(i)ckejsi. pokial chces 64bitovy proc tak najskor asi debian alebo freebsd (ale to uz nieje linux) popripade gentoo, ale stym som este nerobil tak neviem. linuxy typu red hat a mandrake maju podobne vlastnosti ako windows - lahko sa instaluju a rovnako efektivne padaju :>
Ubuntu is an ancient african word which means 'I can't configure Debian'
mis-co
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mis-co »

Neviem, no...ja uvazujem asi takto...kazdy tyzden musim preinstalovat win(uz mam toho plne zuby), na win mam rozbehany apache, MySQL + dalsie veci, cize instalovat to zakazdym sa mi fakt moc nechce
a pocul som ze SuSE je celkom stabilna distribucia, neskor ked co to o linuxe budem vediet tak nainstalujem nieco nove...ale v prvom rade mi ide o stabilny system :wink:
Pan.Susenka
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

jj s tim padanim windows to mas uplnou pravdu. Travil jsem veskery cas preinstalovavanim Windows ( podelaly se mi tak jednou za tri tydny ).
Ted mam Red Hat ( no spis Fedoru ) a sem spokojenej
:)
zajda82
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zajda82 »

nainstaluj gentoo, to instalujes jednou za zivot :P
Pan.Susenka
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

ted ho instaluju. Zatim si nemuzu stezovat, az na par drobnosti..... :wink:
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

zajda82 píše:nainstaluj gentoo, to instalujes jednou za zivot :P
Jo naistaluješ to jednou za život jelikož víckrát se ti to nebude chtí dělat protože kompilovat systém tejden v kuse je pěknej opruz...
sheriff.wiggum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sheriff.wiggum »

Wiruss píše:
zajda82 píše:nainstaluj gentoo, to instalujes jednou za zivot :P
Jo naistaluješ to jednou za život jelikož víckrát se ti to nebude chtí dělat protože kompilovat systém tejden v kuse je pěknej opruz...
ale zase to dela to co to ma delat. a jen protoze je to pro tebe opruz, pro ostatni musi byt taky? :stupid:
Drom
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drom »

Konqueror píše:Neodpustim si a doporucim Ubuntu, aspon mne sa v nom velmi dobre robilo :)

Ale pre zaciatocnikov (ja som nim tiez :oops: ) je podla mna vhodny suse, funguje tam totiz vacsina veci na prvy krat. Najprv som ho mal tiez a f poho, ale potom som si namiesto Suse nainstaloval Ubuntu a som spokojny.
Ubuntu je fajn, i kdyz Breezy je nekdy masakr (treba kdyz nejdou X :))
Drom
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Aku distribuciu si vybrat?

Příspěvek od Drom »

mis-co píše:Chcel by som zacat s linuxom, pozeral som na roznych serveroch popisy distribucii, ale neviem sa rozhodnut aku si vybrat...kazdy si vychvali tu s ktorou bol spokojny a tak mam dost skresleny pohlad na to vsetko...
Mohli by ste mi poradit co si vybrat ako zaciatocnik??(uvazoval som o Fedora Core a SuSE Linux)
Zacni necim jednodussim jako Mandake, SuSE (<= za tema uz nepouzivanyma nazvama si stojim :)), Fedora, Ubuntu...

Pokud si vubec neveris, tak nejdriv nejaky live CD (Mandrake Move, Ubuntu Live, DaniX...)

Pokud u Linuxu zustanes, tak stejne asi projdes delsi cestu, nez najdes svoje distro.

P.S.: Mandrake je imho distro "as is" ale ne moc na "tuning"...
Samuel Gordon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Samuel Gordon »

Pan.Susenka píše:jj s tim padanim windows to mas uplnou pravdu. Travil jsem veskery cas preinstalovavanim Windows ( podelaly se mi tak jednou za tri tydny ).
Ted mam Red Hat ( no spis Fedoru ) a sem spokojenej
:)
Vim, ze je tato diskuze uz starsi, ale prece jenom si neodpustim reakci. Jako jestli jsi ty 3 tydny myslel fakt vazne, tak to teda nevim co si mam myslet. Bud s tim neumis zachazet a pak by te to mel nekdo naucit nebo jsi mel nejake "spatne" Windowsy :wink:

Proste aby nekdo preinstalovaval Windowsy jednou za mesic, to je podle me fakt zvrhlost nekoho, kdo vubec nemuze tusit co dela... Nejsem zadnej zastance Microsoftu, ale kdyz se nekdo o ten system aspon malinko stara, tak muze bez problemu vydrzet i 2 roky (vlastne co 2 roky? ... muze ti vydrzet tak dlouho jak jen chces) Ja sam mam Windows nainstalovane uz hodne pres rok ... instaluju programy, odinstalovavam jak divy a proste vsechno naprosto v pohode. Sice jsem mel ted nedavno male problemy s rychlosti startu, ale to se vyresilo defragmentaci. Takze by me fakt zajimalo co s tim delas?!!

BTW Pouzivam i Suse Linux a v pohode, uznavam oba OS.
CPU AMD Opteron 144@2,4GHz :: MB DFI Ultra Infinity :: RAM A-DATA 512MB 400MHz :: VGA ATi Radeon X550 128MB :: HDD WDC WD2500KS 250GB, WD 40GB, Seagate 80GB :: DVD+-RW LG GSA-4163B :: CD-RW Lite-ON LTR-40125S :: LCD Samsung SyncMaster 940BW 19'' widescreen
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“