Aku distribuciu si vybrat?
- mis-co
- Začátečník

-
Aku distribuciu si vybrat?
Chcel by som zacat s linuxom, pozeral som na roznych serveroch popisy distribucii, ale neviem sa rozhodnut aku si vybrat...kazdy si vychvali tu s ktorou bol spokojny a tak mam dost skresleny pohlad na to vsetko...
Mohli by ste mi poradit co si vybrat ako zaciatocnik??(uvazoval som o Fedora Core a SuSE Linux)
Mohli by ste mi poradit co si vybrat ako zaciatocnik??(uvazoval som o Fedora Core a SuSE Linux)
- Pan.Susenka
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- NeMeM9aA
- Začátečník

Re: Aku distribuciu si vybrat?
Spis by sis mel ujasnit co od toho cekas. Pokud chces desktop, ktery nainstalis a pak se v nem nebudes moc vrtat tak je dobra skutecne ta windows like (mysleno pozitivne) distribuce ala fedora, suse, mandriva. Pokud se chces dozvedet neco o unix system a jsi schopny cist manualy tak doporucuju slackware, gentoo, debian, prestoze jsi zacatecnik.
- mis-co
- Začátečník

-
- gunsenroses
- Začátečník

no dobra volba je SuSe, lebo ma yast , co je konfiguracny nastroj, kde "klikacim" sposobom nastavis vela veci .mis-co píše:No potrebujem to na desktop, s windows vzhladom...ale neviem pre ktoru s tych 3 distribuci sa mam rozhodnut...je to jedno?
precitaj si tieto veci, aby si ziskal prehlad :
http://proc.linux.cz/kde-ziskat.html
http://www.linuxos.sk/clanok.php?clanokid=60
http://www.abclinuxu.cz/clanky/navody/t ... distribuce (trocha starsie)
http://www.gunsenroses.wz.cz/index.php?link=distro.html
- Wiruss
- Středně pokročilý

- Jinx
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- eraser
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
no tak já si myslím , že ze začátku si každý prošel tím svým RedHatem ( dnes asi raději tou Fedorou) , nebo mandrakem ( dnes pro změnu Mandriva) . nebo tím Susíkem ( snad nejkomerečnější ) , v poslední době slyším i chválu na ubuntu....
Pak se člověk rozhod bud se na to vykašlu , nebo , zůstanu na týhle disto, nebo , du do něčeho pořádnýho (slack , gentoo ,debian .... )
IMHO : já ti doporučuju ze začátku tu Mandrivu
jo a chce to pevný nervy a nákej ten čas tomu věnovat !
Pak se člověk rozhod bud se na to vykašlu , nebo , zůstanu na týhle disto, nebo , du do něčeho pořádnýho (slack , gentoo ,debian .... )
IMHO : já ti doporučuju ze začátku tu Mandrivu
jo a chce to pevný nervy a nákej ten čas tomu věnovat !
Gentoo | XFCE | Mozilla Suite
- Konqueror
- Začátečník

-
- mis-co
- Začátečník

-
- yuri_
- Nováček

-
ak to myslis s linuxom vazne tak by som vazne tak by som "klikacie" distribucie preskocil a presiel na nieco seriozne. pokial trvas na linuxe tak by som ti odporucil slackware. spomedzi vsetkych linuxov mi je najsy(i)mpaty(i)ckejsi. pokial chces 64bitovy proc tak najskor asi debian alebo freebsd (ale to uz nieje linux) popripade gentoo, ale stym som este nerobil tak neviem. linuxy typu red hat a mandrake maju podobne vlastnosti ako windows - lahko sa instaluju a rovnako efektivne padaju :>
Ubuntu is an ancient african word which means 'I can't configure Debian'
- mis-co
- Začátečník

-
Neviem, no...ja uvazujem asi takto...kazdy tyzden musim preinstalovat win(uz mam toho plne zuby), na win mam rozbehany apache, MySQL + dalsie veci, cize instalovat to zakazdym sa mi fakt moc nechce
a pocul som ze SuSE je celkom stabilna distribucia, neskor ked co to o linuxe budem vediet tak nainstalujem nieco nove...ale v prvom rade mi ide o stabilny system
a pocul som ze SuSE je celkom stabilna distribucia, neskor ked co to o linuxe budem vediet tak nainstalujem nieco nove...ale v prvom rade mi ide o stabilny system
- Pan.Susenka
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- zajda82
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Pan.Susenka
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- Wiruss
- Středně pokročilý

- sheriff.wiggum
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ale zase to dela to co to ma delat. a jen protoze je to pro tebe opruz, pro ostatni musi byt taky?Wiruss píše:Jo naistaluješ to jednou za život jelikož víckrát se ti to nebude chtí dělat protože kompilovat systém tejden v kuse je pěknej opruz...zajda82 píše:nainstaluj gentoo, to instalujes jednou za zivot
- Drom
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ubuntu je fajn, i kdyz Breezy je nekdy masakr (treba kdyz nejdou X :))Konqueror píše:Neodpustim si a doporucim Ubuntu, aspon mne sa v nom velmi dobre robilo :)
Ale pre zaciatocnikov (ja som nim tiez :oops: ) je podla mna vhodny suse, funguje tam totiz vacsina veci na prvy krat. Najprv som ho mal tiez a f poho, ale potom som si namiesto Suse nainstaloval Ubuntu a som spokojny.
- Drom
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Aku distribuciu si vybrat?
Zacni necim jednodussim jako Mandake, SuSE (<= za tema uz nepouzivanyma nazvama si stojim :)), Fedora, Ubuntu...mis-co píše:Chcel by som zacat s linuxom, pozeral som na roznych serveroch popisy distribucii, ale neviem sa rozhodnut aku si vybrat...kazdy si vychvali tu s ktorou bol spokojny a tak mam dost skresleny pohlad na to vsetko...
Pokud si vubec neveris, tak nejdriv nejaky live CD (Mandrake Move, Ubuntu Live, DaniX...)
Pokud u Linuxu zustanes, tak stejne asi projdes delsi cestu, nez najdes svoje distro.
P.S.: Mandrake je imho distro "as is" ale ne moc na "tuning"...
- Samuel Gordon
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Vim, ze je tato diskuze uz starsi, ale prece jenom si neodpustim reakci. Jako jestli jsi ty 3 tydny myslel fakt vazne, tak to teda nevim co si mam myslet. Bud s tim neumis zachazet a pak by te to mel nekdo naucit nebo jsi mel nejake "spatne" WindowsyPan.Susenka píše:jj s tim padanim windows to mas uplnou pravdu. Travil jsem veskery cas preinstalovavanim Windows ( podelaly se mi tak jednou za tri tydny ).
Ted mam Red Hat ( no spis Fedoru ) a sem spokojenej
Proste aby nekdo preinstalovaval Windowsy jednou za mesic, to je podle me fakt zvrhlost nekoho, kdo vubec nemuze tusit co dela... Nejsem zadnej zastance Microsoftu, ale kdyz se nekdo o ten system aspon malinko stara, tak muze bez problemu vydrzet i 2 roky (vlastne co 2 roky? ... muze ti vydrzet tak dlouho jak jen chces) Ja sam mam Windows nainstalovane uz hodne pres rok ... instaluju programy, odinstalovavam jak divy a proste vsechno naprosto v pohode. Sice jsem mel ted nedavno male problemy s rychlosti startu, ale to se vyresilo defragmentaci. Takze by me fakt zajimalo co s tim delas?!!
BTW Pouzivam i Suse Linux a v pohode, uznavam oba OS.
CPU AMD Opteron 144@2,4GHz :: MB DFI Ultra Infinity :: RAM A-DATA 512MB 400MHz :: VGA ATi Radeon X550 128MB :: HDD WDC WD2500KS 250GB, WD 40GB, Seagate 80GB :: DVD+-RW LG GSA-4163B :: CD-RW Lite-ON LTR-40125S :: LCD Samsung SyncMaster 940BW 19'' widescreen