Problémy se zdrojem

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Zdeněk Svoboda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeněk Svoboda »

-- DiL -- píše:...zbytečně to chudákovi komplikujete. navíc do 300W zdroje nemá smysl kupovat drahej ventilátor - až bude dělat upgrade kompu, stejně si bude muset koupit výkonnější zdroj. já doporučuju koupit nový zdroj - třeba i něco od EC, ale s PFC...
Máš pravdu, jako starý bastlíř a kutil mnoho věcí dělám zbytečně i složitě.
Je dáno způsobem myšlení, hledání více variant...
Osobně bych zatím nový zdroj nekupoval, ale pohlídal bych si spíše kvalitu toho náhradního dílu a kromě údajů jako napětí a velikosti (které např. já beru automaticky jako samozřejmé!) bych si hlavně pohlídal ten sací výkon i otáčky.
Jestli má konstrukčně ještě starší typ bedny s odvětráním jen přes zdroj, a jeho sestava již ale dosti topí, pak může být vzduch na výstupu i o dost teplejší než je zdrávo a hlavně klasické levnější ventilátorky s pouzdry dříve odejdou.
Ještě mám dotaz, proč pokládáš ventilátorek s TC čidlem za nevhodné.
Sám mám jeno PC kde jeden ze zdrojů je říézen termistrem a je to léta v pohodě.
Toto platí samozřejmě za podmínek, že je řídící odpor... vybrán výrobcem správně a má ve vhodném poměru teplota / otáčky.
PC1 — CPU: Athlon 64 3700+ San Diego, netakt; Chladič: Spire KestrelKing V; MB: MSI K8N Neo4 Platin; RAM: 4 x 512 DDR Kingmax 433; GPU: MSI X700 Pro 128; HDD: HDD1—Hit. 250 GB SATA II, HDD2—Hit. 400 GB SATA, HDD3—IBM 120 GB 7200 ot. IDE; HDD4—2x SCSI Hit. 34 GB 10k ot. RAID; Case: Bigtower CHIEFTEC BA-01B-B-SL (Bravo) - s plným osaz. ventilát. (4-5 ks 93 mm a 2 ks 120 mm -2.500 ot.); Zdroj: CHIEFTEC 410W ATX v. 2.0 s 120 mm; CDR: DVD-RAM LG a CD-R SCSI 32 rychl. NEC; TV tuner: Pinacle PCTV 110i; 2 regul. panely otáček a teplot: 1. AeroCool Panel; 2. AeroCool GateWatch; Klávesnice: UMAX Office keyboard; Myš: Logitech MX1000; Tablet: A5; 2 monitory: 1. 24" SONY W900 a 2. 17" EIZO T561.
Po 1GB síti a dat. přepínači spojený s:
PC2 — CPU: Duron 1300; ABIT KT7 Raid; 512 MB; HDD Seagate 120 GB 7200 ot. + st. šrot SCSI, HDD, CD-R i CDRW, TV VTR-500... v EUROCASE ML8023 s 400W - 120 mm vent.; Case je osazen ručně a termistory regul. ventilát.: 4 ks 80 mm a 1 ks 120 mm. + 17"
sir.morpheus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sir.morpheus »

No jeste k tomu vyjadreni k sobe....k sobe bych je nedaval...cerveny napajen(5/12V vetsinou ale klidne i vic) a cerny zem!!!! Uvidis jak je pripojenej ten starej a podle toho se rid!!! :wink:
MOTHER BOARD: EPOX 8RDA3+ rev. 2.1 | CPU: AMD Athlon XP 2500+ @ 3200+ (1,85V) + 3D Coller ULTRA | Memory: Transcend 2x 256 MB DDR400 + 512 MB DDR400 Corsair CL2 | VGA: ATI Original 9500 256 bit. opened 9700 Pro 277/270 @ 370/310 (8 pipelines) + VGA Silencer | HDD: 2x Segate Baracuda 80GB + Maxtor 80GB | MONITOR: LG Flatron F900P 19¨ | Zdroj: Chill Inovation 400W | Case modding
MOTHER BOADR: Asus p5Q Pro |CPU: Intel Core 2 Duo E8400 - 3GHz@3,6GHz (zatim) + Noctua NH-C12P |Memory: 2x2GB DDR2 A-Data | VGA: ASUS EAH4850 TOP/HTDI 512MB 750/1200 + Arctic-Cooling Accelero S1 (Rev. 2) | HDD: 2x Segate Baracuda 80GB, 1x Maxtor 80GB, 1x WDC 610GB | Zdroj: Blue StormII
NB: Acer 3022LMi-...zatim NonOC:)
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

-- DiL -- píše: naletovávání na původní drátky je trochu hloupost, když je můžeš naletovat přímo do tišťáku...
No když to chceš naletovat rovnou do tišťáku tak musíš rozebrat skoro celý zdroj protože je to letovaný zespoda a to je taky další zbytečná komplikace (možná to není u všech zdrojů ale já už jsem měnil větráčky ve 3 zdrojích a měly to tak všechny).

Já jsem do obyčejných zdrojů dával větráčky TITAN s kuličkovýma ložiskama co stály něco přes stovku ale dneska je mnohem větší výběr, do tohohle zdroje bych prostě vrazil větráček stejných rozměru s kuličkovým ložiskem a s zhruba 2500ot/min což je u zdrojů zhruba standart (pozor na ultratiché modely co mají málo otáček ty pro tohle nejsou zrovna vhodné).
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
Zdeněk Svoboda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeněk Svoboda »

Quakes píše:
-- DiL -- píše: naletovávání na původní drátky je trochu hloupost, když je můžeš naletovat přímo do tišťáku...
No když to chceš naletovat rovnou do tišťáku tak musíš rozebrat skoro celý zdroj protože je to letovaný zespoda a to je taky další zbytečná komplikace (možná to není u všech zdrojů ale já už jsem měnil větráčky ve 3 zdrojích a měly to tak všechny).

Já jsem do obyčejných zdrojů dával větráčky TITAN s kuličkovýma ložiskama co stály něco přes stovku ale dneska je mnohem větší výběr, do tohohle zdroje bych prostě vrazil větráček stejných rozměru s kuličkovým ložiskem a s zhruba 2500ot/min což je u zdrojů zhruba standart (pozor na ultratiché modely co mají málo otáček ty pro tohle nejsou zrovna vhodné).
Souhlasím s Quakes, navíc letování do plošňáků chce již více znalostí, zručnosti i výkonnější pájku.
Pro neznalého bude nejjednodušší kvalitní spoj elektrikářská "čokoláda", další možností je jen dobře proletovat oba konce odstřiženého vodiče - ztvrdnou a tyto pak po vhodném zakrácení jen zasunout do 3 PIN konektoru Molex 3 obvyklého u ventilátorků. Tyto proti vytažení a skratu zajistit stahovací plast. páskou, popř., nějakou izolační el. páskou.

Ten ventilátorek GEMBIRD je dle všeho ale také OEM TITAN :).
Zbytek podepisuji.
[CZ]Al@n píše:no a u tohodle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=25622 jsou teda jen 2 dráty černej a červenej který bych spojil k sobě jo?
Tento jsem ti jen navrhl, líbí se mi konstrukčně, ale musíš si prve zjistit zda je ve zdroji více místa a je vhodný tehdy, jestliže si vyvedeš ten přepínač aspoň ze zdroje dovnitř skříně, ale toto ti musí spíchnout znalejší kamarád který umí letovat. Jinak použij jakýkoliv ventilátorek stejného rozměru a je jedno jestli má dva, nebo tři vývody. Zapojíš jen ten červený a černý.
Možné je ale i nový ventilátorek zapojit přes prodlužovaní káblík do volného 3 PIN konektoru Molex na MB nebo přes redukci Molex 3 PIN na volný Molex 4 PIN (ten pro HDD...)
Prodlužka je v délce 30 cm, redukce asi 10 cm a jsou k dostání za pár korun.
PC1 — CPU: Athlon 64 3700+ San Diego, netakt; Chladič: Spire KestrelKing V; MB: MSI K8N Neo4 Platin; RAM: 4 x 512 DDR Kingmax 433; GPU: MSI X700 Pro 128; HDD: HDD1—Hit. 250 GB SATA II, HDD2—Hit. 400 GB SATA, HDD3—IBM 120 GB 7200 ot. IDE; HDD4—2x SCSI Hit. 34 GB 10k ot. RAID; Case: Bigtower CHIEFTEC BA-01B-B-SL (Bravo) - s plným osaz. ventilát. (4-5 ks 93 mm a 2 ks 120 mm -2.500 ot.); Zdroj: CHIEFTEC 410W ATX v. 2.0 s 120 mm; CDR: DVD-RAM LG a CD-R SCSI 32 rychl. NEC; TV tuner: Pinacle PCTV 110i; 2 regul. panely otáček a teplot: 1. AeroCool Panel; 2. AeroCool GateWatch; Klávesnice: UMAX Office keyboard; Myš: Logitech MX1000; Tablet: A5; 2 monitory: 1. 24" SONY W900 a 2. 17" EIZO T561.
Po 1GB síti a dat. přepínači spojený s:
PC2 — CPU: Duron 1300; ABIT KT7 Raid; 512 MB; HDD Seagate 120 GB 7200 ot. + st. šrot SCSI, HDD, CD-R i CDRW, TV VTR-500... v EUROCASE ML8023 s 400W - 120 mm vent.; Case je osazen ručně a termistory regul. ventilát.: 4 ks 80 mm a 1 ks 120 mm. + 17"
[CZ]Al@n
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od [CZ]Al@n »

jéžiš marja na mě musíte pomalu :D ale joo....já řeknu kámošovi a on mi s tim pomůže a nějak už to dáme do kupy..A co se týče těch rozměrů..tak jednou sem si koupil přídavný ventilátor (80x) a zkusil jsem ho jen vsunout do zdroje a v pohodě.takže musim koupit 80x
AMD Athlon XP 2000+ Mhz / 256 MB RAM /GeForce4 MX 440 64 MB / MSI Microstar KT4AV / Seagate Barracuda 160 GB / Case - hromadka plechu / Logitech optická,ergonomická / multimediání klávesnice Chicony / "17" palcový monitor PHILIPS / DVD vypalovací mechanika LITE - ON / reproduktory Arowana 3D Sound 5.1 / tiskárna Canon BJC 1000
byp[NiNR]
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od byp[NiNR] »

Ješte bych ti poradil jednu možnost, pokud máš na desce (viděl jsem obrázek někde na netu) volný ten 3pin konektor vedle DIMM slotů, mužeš si koupit třeba tento a protahnout jeho kablík přes ten otvor jak jsou ostaní kabely ze zdroje a zapojit jej do desky. Nemusíš nic pájet, jen musíš zjistit jeslti ti to dosáhne. A ten větrak ve zdroji ustřihnout zaizolovat a nechat srolovane. Navíc budeš mít i monitoring otáček. Ja to tak mám a otačky se mi pohybujou od 1800-1950 ot.
Imho je nový zdroj kravina. To jen další tip :wink:
-=:: bYp.[NiNR] ::=-
nějaká i5ka + SSDčko:)
[CZ]Al@n
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od [CZ]Al@n »

to je bezva nápad..ale bohužel ten 3pin konektor mam obsazenej už od ventilátoru na procesoru.. :( já to zkusim normálně odstřihnout ten starej ventilátor a připojit na ty dráty ten novej..snad to nějak udělám :)
AMD Athlon XP 2000+ Mhz / 256 MB RAM /GeForce4 MX 440 64 MB / MSI Microstar KT4AV / Seagate Barracuda 160 GB / Case - hromadka plechu / Logitech optická,ergonomická / multimediání klávesnice Chicony / "17" palcový monitor PHILIPS / DVD vypalovací mechanika LITE - ON / reproduktory Arowana 3D Sound 5.1 / tiskárna Canon BJC 1000
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

...tak mě tak napadá, jaký asi musí mít člověk zkušenosti, aby dokázal vyletoval dva drátky z plošáku a naletoval tam jiný...muhehe...nic ve zlym, ale lama, která tohle nedokáže by se ve zdroji vůbec neměla hrabat a radši by si měla koupit novej... 8-)

...tím "...rozbrat skoro celej zdroj..." bylo myšleno vyšroubování čtyř křížových šroubků, které připevňují plošák k chassis?... :lol:

OT: pánové, přál bych vám zažít vojnu. tam se v případě nutnosti letovalo hřebíkem rožhavenym nad zapalovačem... :wink:
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Ono to není jenom vyšroubovat 4 šroubky ale taky to že na to jsou napojený všechny konektory a kabely (napájení 230V, výstup napájení na monitor, přepínač 110V-230V, vypínač zdroje)
Proč to dělat jednoduše když to jde složitě že :stupid:

A teď taky trochu OT – O vojně mě poučovat nemusíš tu jsem absolvoval před 10 lety :-D
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

...končím moje příspěvky v tomto threadu. jestliže jsou tu lidé, kteří považují rozebrání zdroje za složité (mimochodem - připomínka o vymontování konektorů a spínače je MIMO, jelikož tyto jsou s plošákem spojený prostřednictvím kabelů, tzn. pružně, tzn. vymontovávat se nemusí) a pro vypájení dvou kabelů potřebují zkušenosti a výkonnější páječku, fakt nemá cenu sem nic psát...

...OT - co se týče vojny, oprav mě jestli se mýlím, ale nikoho jsem nepoučoval ani poučovat nechtěl. byla to čistě OT poznámka...
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
AlesShi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesShi »

[CZ]Al@n píše:to je bezva nápad..ale bohužel ten 3pin konektor mam obsazenej už od ventilátoru na procesoru.. :( já to zkusim normálně odstřihnout ten starej ventilátor a připojit na ty dráty ten novej..snad to nějak udělám :)
vytahni ten kabel z vetraku ze zdroje do skrine a udelej si na to konektor z nakyho molexu, nebo si to kup. Muzes si pak vybrat jestli 12, 7 nebo 5V
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Samozřejmě že nejelegantnější je to napájet přímo na plošňák ale je to práce navíc a výsledek naprosto stejný jako když spojím jenom ty drátky – pro někoho kdo nemá moc zkušeností je to prostě nejlepší řešení.
Takže konec dohadů, každý si to udělá jak se mu bude chtít a na co se cítí.

OT : Prostě sis asi myslel že jsi tady jediněj kdo byl na vojně a ostatní jsou mlaďasové tak mě nedalo abych si nerejpnul.
[CZ]Al@n
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od [CZ]Al@n »

tak a je to :) udelal jsem to nejjednoduseji..ani pajku sem nepotreboval. Jen sroubovak :). Zkratka jsem v case měl jak sem řikal přidavnej ventilátor kterej byl zbytecnej jelikoz v case mam vybornou teplotu tak jsem ten ventilator ze zdroje odsmiknul a tou dirou jak vedou kabely do zdroje jsem prostricil ten pridavny ventilatorek kterej fouka 2x vice nez ten ze zdroje a zdroj ma skvelou teplotu..je uplne vlazny i pri hre (zatim a doufam ze to tak zustane) A samozrejme nez sem odstrihnul ten starej ventilator ze zdroje tak jsem to zkousel ve hre jestli to uchladi a v poho..dokonce jeste lepsi :) tak moc diky..a hlavne dekuju byp[NiNR] jinak by me to opravdu nenapadlo :))
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“