problém se SATA RAID na nForce 4

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

problém se SATA RAID na nForce 4

Příspěvek od johnik »

Zdravím,
nedávno jsem pořídil nový stroj, deska Asus A8N, 4 SATA disky Samsung 160GB v raidu 0+1 (zapojeno tedy do onboard řadiče desky.Jelikož se windows po čase unavily a někdy systém nenabootoval, rozhodl jsem se udělat inovaci win (XPsp1).Včera ráno jsem ji tedy spustil a odešel z bytu.Odpoledne přijdu, instalace bylo téměř u konce, ale chtěla po mě instalační CD ke kartám, desce, řadiči atd.Domníval jsem se že ovladače budu moct nainstalovat po skončení instalace win, takže jsem tyto hlášky se žádostí o CD s drivery stornoval.Po té následoval restar stroje vynucený instalátorem, jenže systém nebootoval, řadič hlásí incomplete array :x Zkusil jsem tedy array rozhodit zpět na jednotlivé disky a vyzkoušel mnoho kombinací složení strip array ze dvou disků aby systém nabootoval (už se mi to jednou při rothození 0+1 raidu povedlo, ze dvou disků udělat funkční strip a pod win pak sesynchronizovat do strip mirroru), ale marně, vyzkoušel jsem všechny možné kombinace, ale s neúspěchem.Snad u dvou kombinací se povede že se systém ptá zdasputit běžným způsobem, do nouze, atp.Ale šipkami ani nelze měnit možnost a po odentrování běžného způsobu systém zatuhne (lze trojhmat).Prosím tedy o vaše rady jak bych mohl ještě systém s daty zachránit.Filesystem je ntfs, velikost clusterů 128k.
Předem díky.
Honza
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

"F6" driver jsi tam při instalaci widlí dal?
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Při inovaci zde tato možnost není
Martinsix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Martinsix »

Tak to zformatuj a udelej novou instalaci windowsu.
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Data jdou konečně vidět, zítra si půjčím disk a vše zazálohuji.Disku naformátuji a vytvořím znovu radi pole, ovšem nějak mi nyní instalace nešla (zkoušel jsem na volnou partition v tom raidu).Vždy po restaru po instalaci systém nebootuje, píše že nemůže najít některé systémové soubory apod.Ovladače jsem při instalaci z diskety zavedl.Může tedy někdo posat postup, jak korektně nainstalovat wp sp2 na raid 0+1 na nforce4?Předem díky.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

johnik píše:Může tedy někdo posat postup, jak korektně nainstalovat wp sp2 na raid 0+1 na nforce4?Předem díky.
:o Normálka: Při instalaci dáš F6 driver atd...... Chodí to, je to vyzkoušený... F6 driver máš tady 8)
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

To jsem samo dělal, s několika verzemi driverů, vždy to buď po restartu hlásiolo že nevidí systémové soubory a jednou byla dokonce rozhozená partition.Co to je za verzi jak jsi postnul?S čím ji máš odzkoušenou?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

johnik píše:Co to je za verzi jak jsi postnul?S čím ji máš odzkoušenou?
6.66 - Kdybych ji neměl otestovanou u sebe na NF4, tak bych ji sem ani nedával... :oops:
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Tak jsem systém opět oživil, ale výsledky HD Tachu jsou podivné:
random access: 13,5 ms
CPU util 0%
Average read 15,1 MB/s !!!!
Burst speed 234,6 MB/s ??

Posuďte, co s tím?Zkouším ještě měnit cluster size zda se to projeví :?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

johnik píše:Zkouším ještě měnit cluster size zda se to projeví :?
Tomu nevěřím... :sad:
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Nevěříš?Proč myslíš že by to nemohlo mít vliv?Nicméně jsem zkoušel měnit clustersize a systém nebootoval (hláška vložte systémový disk).Po změně zpět (z 64 na 4) zo opět bootuje.Dále jsem zkoušel partition magicem v Caldera DOSu zformátit disk a nastavit clustersize na 64, a při instalaci win ponechat oddíl beze změn, jenže při přechodu instalátoru do graf. rozhraní to hodí BSOD s hláškou page fault i nonpage area a že to zřejmě způsobil soubor ntfs.sys.Prostě to celé vypadá že se win nechtějí instalovat na partition s 64kb clustery.Jak toho tedy docílím?
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Provedl jsem reinstall woken, poslední bios, poslední 6.66 drivers, a hd tach stále měří mizerné hodnoty.Co s tÍM?Zkouším ještě převést pole do stripu, zda to bude znát (ale nechci u něj zůstat, chci 0+1).
Poradí ještě někdo nějaký tip co zkusit aby byl raid 0+1 rychlý?
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Jo a v device manageru mám jeden sata raid řadič a dva sata řadiče, to asi není moc normální ne?
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Tak jsem udělal jen stripe array, výsledky v hd tachu jsou již normální, zkusím tedy pod windows array převést na stripe mirror, tak uvidímě.Co když se to potom ale opět spomalý na neúnosné hodnoty?
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Stripe size jedine 64Kb, pri vyssim nebo nizsim jsou performance disku zalostne!

Mam s 64kb nejlepsi zkusenosti.
johnik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnik »

Kašlu na nforce raid, objednal jsem adaptec sata raid řadič
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“