DOPORUČTE 17''/19'' LCD na hry?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Zamčeno
Asahi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asahi »

RadekHulan píše:hlavně X-Black obrazovku, což je jakési sklo zvyšující dále kontrast. Dost bomba, ostatní monitory oproti tomu vypadají značně obyčejně, chce to vidět a člověk si to zamiluje :-)
Treba zrovna tohle je vec, kvuli ktere bych si tenhle a ostatni x-black monitory nikdy nekoupil. V tom skle se odrazi absolutne vsechno a to i pri vcelku mirnem osvetleni. Daleko horsi nez s odrazivosti na crt, kde to byva nejhorsi.

Momentalne si myslim, ze jako univerzalni lcd je asi nejidealnejsi cerstve uvedene 19" EIZO s1910 s cenou 17K vc. DPH.
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

BUM PRÁSK je to tady - Eizo M1700 kombinace skvělých parametrů (Jas [cd/m2]: 300 Kontrast: 700:1), krásného obrazu (EIZO rules), osmi milisekund, férových úhlů (170,155) a né zas tak (NA EIZO URČITĚ) Vysoké ceny. Sice je pro někoho 9k dost, ale za tak rychlé a noprostě squělé eizo se trochu připlatit vyplatí, a já jsem teď rád že, jsem s tím lcd počkal (no spíš finance mě donutili no heh) takže tohle je v černé barv moje jasná volba (potom co to schlídnu a ujistím se že EIZO je prostě EIZO)
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od maXXmilian »

Takze uz sem za tech par dni neco zjistil tak se rozepisu a vy me kdyztak nekdo opravte.

Nejstarsi a momentalne nejrozsirenejsi technologie monitoru je TN, ktera zobrazuje 16.2 milionu barev pomoci ditheringu, coz znamena ze obraz neni moc kvalitni, zorne uhly sou taky mensi ale je pomerne rychly, i kdyz rise/fall hodnota je zdaleka nejmensi kterou monitor dosahne!
Oproti tomu PVA zobrazuji 16.7 milionu barev, maji vetsi zorne uhly ale jejich nevyhoda je ze jsou zatim pomerne pomale (16ms), ale zase okolo teto hodnoty dokazi udelat vetsinu predchodu, tzn. stabilni odezva jterou uvadi vyrobce (ne jak TN).
Takze kdyz si pockam na rychle PVA ktere by mohly byt pomerne zanedlouho - comyslite? - tak udelam jedine dobre.... Jestli sem nekde v hypoteze pochybil tak me opravte prosim...!

A pak este dotaz, kamarad mi tvrdil ze pres DVI vstup nedate na LCD vic jak 60 Hz :O je to pravda?

CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
sid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sid »

A pak este dotaz, kamarad mi tvrdil ze pres DVI vstup nedate na LCD vic jak 60 Hz :O je to pravda?
pokud dané LCD umí 75Hz, tak mu to jde přes nějaký refresh vnutit, osobně jsem to na FSC P19-2 odzkoušel
a k panelům obecně, osobně bych TN+Film panel nechtěl, měl jsem ho jeden den na stole, a vrátil ho,
PVA mají krásný obraz a osobně jsem viděl zatím FSC P19-2 a Eizo S1910, je to paráda, ale pařani by byli zklamáni, je to prostě "jiné" a v některých hrách stále pomalé (maže to), ale to chce vidět na vlastní oči a záleží na konkrétní hře
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorp »

maXXmilian píše:Takze uz sem za tech par dni neco zjistil tak se rozepisu a vy me kdyztak nekdo opravte.

Nejstarsi a momentalne nejrozsirenejsi technologie monitoru je TN, ktera zobrazuje 16.2 milionu barev pomoci ditheringu, coz znamena ze obraz neni moc kvalitni, zorne uhly sou taky mensi ale je pomerne rychly, i kdyz rise/fall hodnota je zdaleka nejmensi kterou monitor dosahne!
Oproti tomu PVA zobrazuji 16.7 milionu barev, maji vetsi zorne uhly ale jejich nevyhoda je ze jsou zatim pomerne pomale (16ms), ale zase okolo teto hodnoty dokazi udelat vetsinu predchodu, tzn. stabilni odezva jterou uvadi vyrobce (ne jak TN).
Takze kdyz si pockam na rychle PVA ktere by mohly byt pomerne zanedlouho - comyslite? - tak udelam jedine dobre.... Jestli sem nekde v hypoteze pochybil tak me opravte prosim...!

PVA panely už dávno jsou (např. EIZO) a za 2. u LCD nepotřebuješ víc jak 60Hz
sid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sid »

LCD nepotřebuješ víc jak 60Hz
to je pravda, ale u toho FSC mi přišlo, že při 75Hz to mazalo míň
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Myslite ze v dohledne dobe bude lcdcko, ktere bude zobrazovat plnohodnotne 16.7 M barev a zaroven bude mit odezvu <= 8ms?
JA sem zatim narazil jen na ten vsude opevovany f-s ktery ma ale stejne 13ms :(
Jinak spoluhrac z Finska mi doporucoval samsung syncmaster 930bf, ale zda se mi ze tenhle monitor je u nas nejak neznamy :?

CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

maXXmilian píše:Myslite ze v dohledne dobe bude lcdcko, ktere bude zobrazovat plnohodnotne 16.7 M barev a zaroven bude mit odezvu <= 8ms?
Jinak spoluhrac z Finska mi doporucoval samsung syncmaster 930bf, ale zda se mi ze tenhle monitor je u nas nejak neznamy :?

Mluvil jsem kam ? do kanálu ? nebo 10 Mbit se ti nezdá jako plnohodnotné barvy :) http://www.eizo.cz/lcddisplays.html?&us ... fb6a98394c :worship: :worship: :worship: :worship:
DeathFriend
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DeathFriend »

spirit,myslíš že hry a filmy na tom půjdou v pohodě na tom eizu?např CS hraju na vysoké urovni,doom3,HL2,AoE3 a filmy.No grafický software to bude v pohodě.
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

No to eizo je hodne solidni, to je pravda. Jenze nezapomen ze stale je to (byt 10bitova) Technologie 16.2 milionu barev ditheringem. To znamena ze hram bych docela veril, ale filmy proste nemuzou byt tak kvalitni jako na plnohodnotnych 16.7! Takze nechval eizo pred vecerem :roll:

Belfast
Nováček
Nováček

Příspěvek od Belfast »

Taky shanim LCD do 10 000, prevazne na hry, hraju v podstate na profi urovni, takze potrebuju ve hrach vyborny obraz. Co rikate na Samsung SyncMaster 730BF? Je mi jasny, ze asi nema 4ms odezvu...

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33180
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Kamarad ma jeho vetsiho bratricka a nemuze si ho vynachvalit. Mluvili sme o hrach a o filmech a rikal mi ze oboji na velmi solidni urovni, takze verim ze 17ka ma stejne parametry! 8)

fue
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fue »

maXXmilian píše:Myslite ze v dohledne dobe bude lcdcko, ktere bude zobrazovat plnohodnotne 16.7 M barev a zaroven bude mit odezvu <= 8ms?
ja neviem, ale ako tak sledujem tieto diskusie, tak... myslis si, ze zistis rozdiel 16.2 vs 16.7 mil farieb? samozrejme, pokial robis grafiku, tak iba vzdavam uctu a tvarim sa, ze som nic nepovedal, ale na hry, filmy a obycajne uzivanie si myslim, ze tych 500k odtienov ti urcite chybat nebude. ibnak by sa asi npredalo take mnozstvo takyxto lcdeciek :wink:
nejaky desktop
ASUS Z87-PLUS :: Intel Core i5-4670K :: SCYTHE Mugen 4 :: MSI GTX 1080 Armor OC :: CRUCIAL 16GB (Kit 2x 8GB) Ballistix Sport 1600MHz CL9 :: LiteOn IHAS124-19 :: Coirsair RM750X :: Samsung 960 EVO NVMe M.2 SSD 500GB :: Fractal Design DEFINE R4 :: Dell U2412M
IQ320
Nováček
Nováček

Příspěvek od IQ320 »

Scorp píše:
PVA panely už dávno jsou (např. EIZO) a za 2. u LCD nepotřebuješ víc jak 60Hz
Technicky dotaz - 60Hz:
Kvuli kvalitnejsimu a stalejsimu obrazu (setreni oci + zadna bolest hlavy) pouzivam (a vzdy jsem pouzival) u her (prevazne First Person Shooters) volbu ''sync every frame", pri pouziti myho CRT je to pri 100Hz =
100 frejmu (FPS).
Predpokladam, ze kdyz tuto volbu zapnu u LCD tak budu mit ''jen'' 60FPS a dal se nedostanu. Kdo se nejak vic zabyva hranim tak vi, ze 40FPS navic je uz podstatny rozdil !!
Jak to delate vy u LCD ??? Je tu nejaky poradny ''skiller" 8-)
sid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sid »

pokud grafická karta stíhá vytvářet 60 a víc snímků, je obraz na LCD naprosto plynulý, těch "40" snímků navíc je k ničemu

jinak pokud mohu doporučit PVA/MVA panel i na hry, tak jednoznačně Viewsonic VP191, i když ho už asi bude obtížné sehnat, je nachystaný nástrupce VP930 s téměř totožnými parametry, pouze kontrast 1000:1
mohl jsem ho porovnat s FSC P19-2 a Eizo S1910 a Viewsonic je nejrychleší, respektive podle mě nejmíň mazal, kvalitou obrazu naopak zvítězilo Eizo, ale zase je nejpomalejší, což ale vadí jen u rychlých her typu Q3 (tam je to nejhorší) a UT-to už se dá
fue
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fue »

sid píše:pokud grafická karta stíhá vytvářet 60 a víc snímků, je obraz na LCD naprosto plynulý, těch "40" snímků navíc je k ničemu
presne tak, tvoje oko stiha vnimat 25 obrazkov za sekundu, cize 60 ti zarucene staci.. a kto vravi, ze vidi rozdiel v kvalite zobrazovania (plynost a pod) v hre, ked ma 60 fps a ked ma 100 fps, tak by sa mal ist dat vysetrit, pretoze jeho oci su iba hrackou prirody a vysledkom (pravdepodobne) mutacie genomu po vybuchu v cernobyle. howk

btw: pokial by nase oko malo vnimat okolity svet naozaj taky ako v skutocnosti vyzera (sytost farieb, viac "FPS" :lol: za sekundu a pod, tak nas ocny nerv by mal priemer okolo 1.5 metra... a to je ku*wa dost
nejaky desktop
ASUS Z87-PLUS :: Intel Core i5-4670K :: SCYTHE Mugen 4 :: MSI GTX 1080 Armor OC :: CRUCIAL 16GB (Kit 2x 8GB) Ballistix Sport 1600MHz CL9 :: LiteOn IHAS124-19 :: Coirsair RM750X :: Samsung 960 EVO NVMe M.2 SSD 500GB :: Fractal Design DEFINE R4 :: Dell U2412M
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

to fue: este nam rekni naky rozumy? KAzdej trochu lepsi hrac 3d akcnich her ti rekne ze pod 75 Hz je to vylozene na facku a nad 85 je to plne hratelny a tim myslim minimalni hodnoty! Teda nic proti tobe ale asi do toho vidis jako do toho ditheringu :P ;) mimochodem na tvem tvrzeni o hernim/grafickem lcd je urcite neco pravdy ale proc nemit(nehledat) lcd ktere ma dobrou odezvu a este dobry obraz? ... :razz:

fue
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fue »

maXXmilian píše:to fue: este nam rekni naky rozumy? KAzdej trochu lepsi hrac 3d akcnich her ti rekne ze pod 75 Hz je to vylozene na facku a nad 85 je to plne hratelny a tim myslim minimalni hodnoty! Teda nic proti tobe ale asi do toho vidis jako do toho ditheringu :P ;) mimochodem na tvem tvrzeni o hernim/grafickem lcd je urcite neco pravdy ale proc nemit(nehledat) lcd ktere ma dobrou odezvu a este dobry obraz? ... :razz:
neviem preco to nazyvas to "rozummi", je to iba fakt... bral som to ako vcelku zaujimavu informaciu, ktoru predpokladam vela z vas nevie. cize veci tykajuce sa fyziologie ocnych nervov by som rozummi nenazyval :wink:

a k tomu, ze kazdy lepsi hrac... pravdepodobne vies, ze technologia lcd vs crt je nieco uplne ine. nedovolil by som si tvrdit, ze na profi hranie je vhodne vyhradne crt alebo lcd. to je volba kazdeho, co mu chuti, popripade co riskne. podla mna dobry hrac sa ukaze aj na 15" crt shite.

a preco nehladat lcd, ktore ma aj dobre farby a aj dobru odozvu?? v kazdom pripade hladat mozes a potom ma, prosim ta, oboznam s vysledkami, ale pokial by si sa pustil do takehoto hladania, tak:
a) bud na mna vytiahnes njaky model za nekrestanske prachy
b) budes robit kompromis, a to bud nizka odozva a menej farieb, popripade vela farieb, ale zase vyssia odozva.
a tu je myslim si, pre hracov jasna volba. ako som uz napisal, musis vediet na co budes lcd vyuzivat a podla toho zvolit. verim, ze za par rokov bude situacia ina, ale holt teraz je to takto (pokial nie, tak budem velmi rad vyvedeny z omylu)

btw: neviem co ma podla teba spolocne fps resp. obnovovacka monitoru a dithering
nejaky desktop
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

no myslel sem tim jen ze mezi 16.2 a 16.7 je sice jen 500000 rozdil jenze tn vlastne zobrazuji (myslim) jen 256000 barevnych odstinu a ty ostatni vytvareji ditheringem (rozmazavanim). Takze asi tak
No a myslim si ze sem nasel pekny kousek na hrani i na praci, je teda pravda trosku drazsi ale nic netrva vecne. Je to viewsonic vx924 (pripadne pokud nejsi tak movity tak 724).
Ja ted hraju na 15 crt shite a je to za trest, takze asi tak....Natoz na tom koukat na film.
Ale nechame radsi akademickych rozepri a budeme se soustredit na prichozi dotazy.... peace 8)

sid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sid »

maXXmilian píše:to fue: este nam rekni naky rozumy? KAzdej trochu lepsi hrac 3d akcnich her ti rekne ze pod 75 Hz je to vylozene na facku a nad 85 je to plne hratelny a tim myslim minimalni hodnoty! Teda nic proti tobe ale asi do toho vidis jako do toho ditheringu :P ;) mimochodem na tvem tvrzeni o hernim/grafickem lcd je urcite neco pravdy ale proc nemit(nehledat) lcd ktere ma dobrou odezvu a este dobry obraz? ... :razz:
proč ale plantáš 75Hz do LCD, když většina LCD umí jen 60Hz, jsou sice panely a i já mám takový, který umí 75Hz, ale to je fuk
u LCD je úplně jiný způsob zobrazování, takže se zaplým v-sync budeš mít ve hrách (na LCD s 60Hz) 60 snímků a věř mi, že to bude naprosto plynulé, horší situace nastane pouze když grafika nestíhá
Zamčeno

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“