Teplota
Po pěti hodinách provozu - měřeno METEX M-3850D + sonda:
Disky instalované v počítači lemra, teplota v místnosti 24:
WDC800JB - 42
Maxtor 6Y060L0 - 44
Raptor - 42
pro zajímavost - disky instalované v počítači proxy, teplota v místnosti 16
WDC WD100EB - 26
IBM/Hitachi IC35L060AVV207-0 (čtyřicítka vrácená minulý měsíc z reklamace, výměna za zdechlej IBM 120GXP) - 50
Hlučnost:
Raptor je slyšet, ale při zavřený case je jeho zvuk na hranici slyšitelnosti. Navíc je ten zvuk strašně příjemnej - takový jako tichounký skleněný cinkání. Těžko se to popisuje, ale vůbec ten zvuk nevadí, spíš naopak. Disk obsahuje jediný oddíl - možná, že při rozdělení na více partitions by se hlučnost zvýšila, jak je u WD zvykem. Takhle to nemá chybu.
Ostatní disky pro porovnání - WD a IBM/Hitachi je subjektivně nepatrně tišší, Maxtor hlasitější, Seagate SATA, co má Shit ve svý lemře (sorry, shitu), tak stejný.
Postřehy z instalace Win - některé časy:
Jako první mě dostala doba formátování disku na NTFS (instalátor XP) - 6 sec!!! Zkoušel jsem to ještě několikrát, a volba zformátovat rychle trvá u Raptora o 2 sekundy víc, než klasickej formát. Dost dobrý.
Kopírování souborů (z CD TEAC CD-540E) - 2min 25sec
Instalace WinXP PRO (standardní volby, vč. vyplňování UserInfo a ProductKey, od zahájení do restartu) - 7min 10sec
Instalace NVidia 5655 - 11sec
Instalace DirectX 9.0b - 14sec
Průvodce instalací sítě - 4 sec
Instalace SW z CD (tady to samozřejmě limituje přenosová rychlost CD):
Office XP - vše full kromě Utlouku (= MS Utlouk neinstalován) - 47sec
Corel9cz - vlastní instalace vč. řady fontů, 216MB - 2min55sec
Instalace SW z HDD (Maxtor, 2 partition) - od stisku tlačítka instalovat po ukončení:
Nero 6303 - 11sec
AcrobatReader6cz - k tomu se ještě vrátím - 6sec
AVP Pro 4.5.0.49 - vlastní instalace - 8sec
SONY Vegas 4.0 full - 8sec
SandraMax3 Pro - 2 sec
Cca 1 sec a méně:
WinRAR 3.30
TotalCommander 6.0
Spybot SD 1.30b4
FlashGet 1.40
PS Pad 4.2.9.
StyleXP 2.0
Hry - otestuju později, zatím pouze:
PainKiller Demo - instalace ze síťového disku po 100MB LAN - 51sec
Benchmarky:
Asi nejlíp vypovídající HD Tach. WD Raptor

WD 80GB JB

Maxtor 60GB

HD Speed - splácnul jsem to do jednoho obrázku, ale i zmenšený je to jakž takž čitelný

Sandra - File System Benchmark. Sandru nemám rád, tak pouze pro porovnání. WD Raptor:

WD 80GB

Maxtor 60GB

Subjektivně:
Je úplně jasný, proč ten disk stojí takový peníze - kdyby stál o dva tisíce víc, než běžná osmdesátka 7.200rpm, přestaly by se běžný disky prodávat. Subjektivní zrychlení je fantastický, aplikace reagují okamžitě - kliknete na ikonku a aplikace běží. Maximálně znát je to u AR6.0 - právě kvůli nekonečný době spouštění šestky jsem používal verzi 5.5 (existuje sice soft na urychlení startu, ale nelíbil se mi). Na Raptoru je spuštění AR6 otázkou 4sec a to už je zkousnutelný. Na původním WD mám nechanou původní paralelní instalaci XP - po pár hodinách práce s Win na Raptoru a rebootu do původních windows je to zpomalení strašně znát. Na Raptoru jsou sice Winy čerstvě instalovaný, ale stejně. Mám docela radost - po instalaci Raptoru je s lemrou radost dělat a investice určitě nebyla zbytečná. Až budu velkej, koupím mu někdy kamaráda do RAIDu...