Nesmíš na všechno chodit teoreticky, kdybych se měl řídit podle teoriích, co se dočtu tady na fóru, tak bych nikdy nic takovýho, co dělám, neudělal, prostě si to v praxi vyzkoušej a uvidíš, dál ti to nebudu vysvětlovat, ale je to vždycky subjektivní pocit, mě se to zdá prostě horší, tak pro jistotu žádný větráky ani nepoužívám.Perfect_ píše:Já jsem se samozřejmě hádat taky nechtěl, ale jen mi to najde do hlavy, chtěl jsem nějaké logické vysvětlení založené na fyzikálních zákonech. Pořád nechápu, jak se hlučnost může nasčítat. Ale to je jedno, nebudem to zde už řešit.
... - DiL - ův SV (dočasně pozastaveno resp. zpomaleno)...
Moderátor: L4mka
- VlasTik
- Začátečník

- Kopi.
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem nad tim přemejšlel a napadlo mě docela přesvědčivý řešení:
Chodíte do školy nebo někam kde je víc převážně stejnejch kompů? Myslim ze stejnejch komponent (hlavně takový ty školní shit síťový desktopy?
Byli jste v tej učebně když byl puštěnej jeden a když všechny?
Teoreticky když jsou uplně stejný tak by měly vydávat hluk jeko jeden, ale ta praxe je jaxi jiná...
Chápete? Se nechci chválit, ale myslim že tohle je dobrej příklad ne?
K tématu: Jak si pájel ty trubky? Plynem nebo velkou el. páječkou? Jakym cínem? S jakym přípravkem aby ce ti cín rozlil...
Jinak pěknej masiv matroš... Jsem se bál že budu mít nejtěžší kejs mod, a asi ne. To jsem rád to jsem rád
Chodíte do školy nebo někam kde je víc převážně stejnejch kompů? Myslim ze stejnejch komponent (hlavně takový ty školní shit síťový desktopy?
Byli jste v tej učebně když byl puštěnej jeden a když všechny?
Teoreticky když jsou uplně stejný tak by měly vydávat hluk jeko jeden, ale ta praxe je jaxi jiná...
Chápete? Se nechci chválit, ale myslim že tohle je dobrej příklad ne?
K tématu: Jak si pájel ty trubky? Plynem nebo velkou el. páječkou? Jakym cínem? S jakym přípravkem aby ce ti cín rozlil...
Jinak pěknej masiv matroš... Jsem se bál že budu mít nejtěžší kejs mod, a asi ne. To jsem rád to jsem rád
- Perfect_
- Začátečník

- cicin
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
No mi jsme se teda ve skole ucili, ze hlasitost se scita ne normalne, ale logaritmicky. Takze to neznamena ze dva 20dB vetraky daji 40dB, alebrz nevim kolik, ale urcite hlasitosti pribyde. Urcite se to tu na foru resilo, ja do toho nevidim, ale timhle jsem si celkem jistej.
Athlon XP 2500+ || Asus A7N8X-X || 2x 256 Kingston 400mhz || Saphire Radeon 9600PRO || Hitachi 160G PATA + 76G IBM do supliku
- Huggi
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
to si tak ymyslim..nebude se to scitat primo..ale nakej nasobek tam urco bude..cicin píše:No mi jsme se teda ve skole ucili, ze hlasitost se scita ne normalne, ale logaritmicky. Takze to neznamena ze dva 20dB vetraky daji 40dB, alebrz nevim kolik, ale urcite hlasitosti pribyde. Urcite se to tu na foru resilo, ja do toho nevidim, ale timhle jsem si celkem jistej.
jinak k ty pc ucebne.. tam se dost casrto stava ze kazdou chvili zacne piskat nakej monitor a je slyset velky ****
- Mastero
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Lze to spočítat buďto vzorcem hladiny akustického tlaku (nedoporučuji
)
nebo také podle speciálního grafu:

Přiklad: vypočteme rozdíl dvou naměřených hodnot, např. 23dB - 20dB = 3dB, naneseme na graf a vidíme, že ΔL se rovná zhruba 1,7dB. A tento výsledek přičteme k "hlučnějšímu" zdroji. Tedy výsledná hladina tlaku je 23+1,7=24,7(dB).
nebo také podle speciálního grafu:

Přiklad: vypočteme rozdíl dvou naměřených hodnot, např. 23dB - 20dB = 3dB, naneseme na graf a vidíme, že ΔL se rovná zhruba 1,7dB. A tento výsledek přičteme k "hlučnějšímu" zdroji. Tedy výsledná hladina tlaku je 23+1,7=24,7(dB).
\( ^_^)Λ(^_^ )/
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
to VlasTik
...jj, tvoje HDD boxy jsem viděl - perfektní provedení, mimochodem...
...já mám zatím problém se sehnáním vodivý gumy. podařilo se mi najít výrobce respektive prodejce el.vodivých rohoží z gumy a poly-něco (tl. cca 3mm), ale když jsem jim psal, jestli jsou tyhle rohože i tepelně vodivý, neodepsali...
...
to no_-_name
...díkes, trubky jsem chtěl použít už od začátku hlavně kvůli zajištění co nejmenší tlakový ztráty z důvodu snížení "světlosti". klasická hadička se totiž při ohybu zploští, takže se sníží její průřez. to s Cu trubkou nehrozí...
to Kopi.
...každý konec trubky jsem nejdřív očistil jemným smirkem, pak jsem to lehce potřel pájecí pastou (ta je určená přímo na pájení těhle Cu instalací - maj to třeba v OBI), nanečisto (bez pájení) se složil požadovaný tvar no a nakonec se pájelo. klasicky plynovym hořákem...o rozlití cínu se vůbec starat nemusíš - má totiž velkou vzlínavost, takže se do mezírky mezi kolínko a trubku natáhne a rovnoměrně rozprostře úplně sám...
...k problematice ventilátorů - viz graf co vložil mastero...
...jj, tvoje HDD boxy jsem viděl - perfektní provedení, mimochodem...
to no_-_name
...díkes, trubky jsem chtěl použít už od začátku hlavně kvůli zajištění co nejmenší tlakový ztráty z důvodu snížení "světlosti". klasická hadička se totiž při ohybu zploští, takže se sníží její průřez. to s Cu trubkou nehrozí...
to Kopi.
...každý konec trubky jsem nejdřív očistil jemným smirkem, pak jsem to lehce potřel pájecí pastou (ta je určená přímo na pájení těhle Cu instalací - maj to třeba v OBI), nanečisto (bez pájení) se složil požadovaný tvar no a nakonec se pájelo. klasicky plynovym hořákem...o rozlití cínu se vůbec starat nemusíš - má totiž velkou vzlínavost, takže se do mezírky mezi kolínko a trubku natáhne a rovnoměrně rozprostře úplně sám...
...k problematice ventilátorů - viz graf co vložil mastero...
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
- VlasTik
- Začátečník

to -- DiL --: tak ty boxy, co jsi viděl, ještě nejsou zdaleka perfektní, to teprve příjde
, jinak s tou rohoží - pokud je to el. vodivý, tak bych to určitě vyzkoušel, já taky použil el. vodivou gumu, kde nepsali nic o tep. vodivosti a určitě to funguje, když mám teplotu okolo 32°C (hdd je zcela uzavřený, pasivně chlazeno), takže zkuz to, bez tý gumy ti je to celkem na nic - špatný chlazení i odhlučnění. Jinak jsem fakt rád, že konečně myslí někdo odhlučnění kompu vážně, většina jen pro jistotu napíše, že tam má pouze neslyšitelný 120-ky - je happy a má hotovo, ale to já nikomu nežeru. Ty jsi jasným důkazem toho, že ty fany slyšet jsou (osobně - řev jako kráva
) a že je potřeba s tím něco dělat - viz ty boxy s přepážkama. Na druhou stranu zase tohle řešení není pro každýho, když jde někomu o elegantní vzhled, tak to tam bouchnout nemůže, tobě o to ale nejde, takže můžeš dělat šílenosti, jaký chceš 
// add teplota hdd - seagate topí mnohem víc, takže teplota bude někde víš (zkoušel jsem to)
// add teplota hdd - seagate topí mnohem víc, takže teplota bude někde víš (zkoušel jsem to)
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
20db + 20db = 23db (bez nejakejch drobnejch), pri pridani druheho zdroje vzroste akusticky talak opet jen o 3db, pocitaly jsme to ve skole, takze tohle mi nikdo nerozmluvi
jo ten graf se zda ze odpovida
je to dano tim, ze stupnice urovne akustickeho tlaku je logaritmická)
je to samozrejme za idealnich podminek (zroje zvuku jsou blizko sebe atp..)
jo ten graf se zda ze odpovida
je to dano tim, ze stupnice urovne akustickeho tlaku je logaritmická)
je to samozrejme za idealnich podminek (zroje zvuku jsou blizko sebe atp..)
Naposledy upravil(a) masakr_cz dne stř 21. zář 2005, 15:57, celkem upraveno 2 x.
- cicin
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si z te skoly precejenom neco zapamatoval!masakr_cz píše: je to dano tim, ze stupnice urovne akustickeho tlaku je logaritmická)
I kdyz jsem to blbe napsal, tak jsem vedel ze s tema logaritmama tam neco je.
Athlon XP 2500+ || Asus A7N8X-X || 2x 256 Kingston 400mhz || Saphire Radeon 9600PRO || Hitachi 160G PATA + 76G IBM do supliku
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Je to v podstate velmi jednoducha vec (ve zjednodusenym pripade), spocitat to podle realnych udaju (umisteni zdroju, jejich spektrum atp.) je prakticky nemozne. Jinak zjednodusene je to jak je videt primitivni. Rovnice jsou formulovany tak, aby to bylo lehce pohopitelne a tudiz bych byl nerad kdyby nejaci stouralove zacaly s tim, ze to je spatne formulovane (taky ze je, ale vzhledem k jednoduchosti pochopeni jsem zvolil tuto formu).
Takze vypocet pri dvou stejnych urovnich hlasitosti:
20db + 20db = 2b + 2b = log (100 + 100) = log 200 = 2,301b = 23,01db
stejne se da spocitat i vice zdroju zvuku:
20db + 20db + 20db = 3b + 3b + 3b = log (100 + 100 + 100) = log 300 = 2,477b = 24,77db
a ruzne hladiny:
20db + 30db = 2b + 3b = log (100 + 1000) = log 1100 = 3,041b = 30,41db
vysvetlivky:
1b - je to zakladni jednotka jeden bel
1db - je dilci jednotka neboli 0,1belu (stejne jako 1dm je 0,1m)
log - je dekadicky logaritmus (zaklad 10) nevim co k tomu napsat, snad jen ze log 10 = 1, log 100 = 2, log 1000 = 3,log 0,1 = -1, log 0,01 = -2, horsi uz je treba log 200 = 2,30102999566......, a log 20 = 1,30102999566......, z toho uz vypliva ze logarytmus je definovan pouze pro kladna cisla, logarytmy jsou v podstate, jak je videt,velmi jednoducha vec
EDIT:// vim ze to neni psany uplne spravne, ale doufam, ze to co jsem tu napsal se nekomu bude hodit k pohopeni scitani na logaritmicke stupnici, ale byl bych , jak jiz sem psal, velmi nerad kdyby se toho chytli nejaci stouralove a resily kyzdou kravinu
EDIT2:// jak je videt, tak ten graf, co postnul Mastero, odpovida, i kdyz ne zcela presne, ale to nema zadny vliv, protoze takovy pripad, aby se daly scitat zdroje zvuku timto zpusobem nikdy nenastane
EDIT3:// opraveny ruzne preklepy
Takze vypocet pri dvou stejnych urovnich hlasitosti:
20db + 20db = 2b + 2b = log (100 + 100) = log 200 = 2,301b = 23,01db
stejne se da spocitat i vice zdroju zvuku:
20db + 20db + 20db = 3b + 3b + 3b = log (100 + 100 + 100) = log 300 = 2,477b = 24,77db
a ruzne hladiny:
20db + 30db = 2b + 3b = log (100 + 1000) = log 1100 = 3,041b = 30,41db
vysvetlivky:
1b - je to zakladni jednotka jeden bel
1db - je dilci jednotka neboli 0,1belu (stejne jako 1dm je 0,1m)
log - je dekadicky logaritmus (zaklad 10) nevim co k tomu napsat, snad jen ze log 10 = 1, log 100 = 2, log 1000 = 3,log 0,1 = -1, log 0,01 = -2, horsi uz je treba log 200 = 2,30102999566......, a log 20 = 1,30102999566......, z toho uz vypliva ze logarytmus je definovan pouze pro kladna cisla, logarytmy jsou v podstate, jak je videt,velmi jednoducha vec
EDIT:// vim ze to neni psany uplne spravne, ale doufam, ze to co jsem tu napsal se nekomu bude hodit k pohopeni scitani na logaritmicke stupnici, ale byl bych , jak jiz sem psal, velmi nerad kdyby se toho chytli nejaci stouralove a resily kyzdou kravinu
EDIT2:// jak je videt, tak ten graf, co postnul Mastero, odpovida, i kdyz ne zcela presne, ale to nema zadny vliv, protoze takovy pripad, aby se daly scitat zdroje zvuku timto zpusobem nikdy nenastane
EDIT3:// opraveny ruzne preklepy
Naposledy upravil(a) masakr_cz dne stř 21. zář 2005, 17:46, celkem upraveno 2 x.
- Kopi.
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- VlasTik
- Začátečník

- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Perfect_
- Začátečník

- VlasTik
- Začátečník

ale to jó, zase takhle jsem to nemyslel, pokud jsou ty fany tam užitečný, tak proti tomu nic nemám, ale někdo má v case třeba 7-8 fanů a dalo by se to udělat daleko líp, jen nad tím přemýšlet a né jen naskládat fany do case, co se jich tam vejde a pak ještě napsat že to není slyšetmasakr_cz píše:No jak se to vezma, je zase lepsi co se tyce efektivnosti kdyz jsou v case 4 fany se snizenejma otackama treba na 1000rpm z nichz kazdej dela hluk treba 12db nez jeden fan na 2000rpm co dela 20db.VlasTik píše: takže hoši, zbytečný fany z case rychle vyházet !!!
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak to mi nezbyva nic jinyho nez souhlasitVlasTik píše:ale to jó, zase takhle jsem to nemyslel, pokud jsou ty fany tam užitečný, tak proti tomu nic nemám, ale někdo má v case třeba 7-8 fanů a dalo by se to udělat daleko líp, jen nad tím přemýšlet a né jen naskládat fany do case, co se jich tam vejde a pak ještě napsat že to není slyšet, já třeba nad tím přemýšlel asi rok a půl a došel jsem k závěru, že tam být žádný fany ani nemusej, ale to je každýho věc, jak si to udělá.