Cvakanie disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- pesed
- Nováček
-
Cvakanie disku
Mohol by mi niekto trochu viac objasnit cvakanie harddisku?Ci je to vada elektroniky alebo mechaniky disku?
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
myslíš jako když se ti disk nenadetekje v BIOSu a jenom tak divně cvaká, tak co to znamená ?
a) slabý zdroj, který to neutáhne
b) nemůže načíst servisní data z plotny
což může být způsobeno
1) odešly hlavy
2) beďar na plotně
3) teoreticky chyba elektroniky a/nebo ramena s hlavičkami.
pokud myslíš cvakání při provozu, tak to je azse jiná pohádka![Very Happy :-D](./images/smilies/biggrin.gif)
a) slabý zdroj, který to neutáhne
b) nemůže načíst servisní data z plotny
![Sad :(](./images/smilies/unhappy.gif)
což může být způsobeno
1) odešly hlavy
2) beďar na plotně
3) teoreticky chyba elektroniky a/nebo ramena s hlavičkami.
pokud myslíš cvakání při provozu, tak to je azse jiná pohádka
![Very Happy :-D](./images/smilies/biggrin.gif)
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- PAS
- Začátečník
-
Podobným problémem trpí i můj pravděpodobně odcházející disk IBM 60GXP 40GB
.
Občas se stane, že nenajede a podivně cvaká. Asi jako kdyby hlavičky jezdily ze strana na stranu a bouchaly o stěny (teda o zarážky).
Když najede, tak funguje, ale zřídka úplně stejným způsobem zacvaká i při chodu. A ještě jedna perlička, musí být na kabelu sám. Jak k němu připojím jiný disk či CD-R, tak to nerozchodí a cvaká stále. Stačí ho zase na kabelu osamostatnit a opět si dá říct a najede.
Data mám samozřejmě již dávno zazálohovaná a čekám, až zkolabuje úplě. Divné je, že Active Smart ukazuje, že disk je v nejlepší formě.
![Sad :(](./images/smilies/unhappy.gif)
Občas se stane, že nenajede a podivně cvaká. Asi jako kdyby hlavičky jezdily ze strana na stranu a bouchaly o stěny (teda o zarážky).
Když najede, tak funguje, ale zřídka úplně stejným způsobem zacvaká i při chodu. A ještě jedna perlička, musí být na kabelu sám. Jak k němu připojím jiný disk či CD-R, tak to nerozchodí a cvaká stále. Stačí ho zase na kabelu osamostatnit a opět si dá říct a najede.
Data mám samozřejmě již dávno zazálohovaná a čekám, až zkolabuje úplě. Divné je, že Active Smart ukazuje, že disk je v nejlepší formě.
- martin_CZ
- Začátečník
- Bydliště: 4. pilir Karlova mostu od Maly Strany..je tu nejake wifi, nez se zeptate :)
- Kontaktovat uživatele:
to mi taky jednou udelal (Quantum Fireball). ale jenom jednou, protoze uz se nikdy nechytPAS píše:Podobným problémem trpí i můj pravděpodobně odcházející disk IBM 60GXP 40GB.
![Sad :sad:](./images/smilies/sad.gif)
ASUS F3T
- Borec
- Začátečník
-
neco podobného se mi taky stalo s mym nejstarsim diskem WD CAVIAR 4GB, zacal cvakat, a pomalicku se obevovali vadne sektory, musel byt taky na ksande sam jinak vubec nenabehl, pak jednou spustim pocitac s disku se ozyvaji divne zvuky a koukam ze odesel do vetsnych lovist. A data sem samozrejme nemel zazalohovane
tak sem prisel o svoji zbyrku fotek a tak.
- pitrysek.k
- Nováček
- PAS
- Začátečník
-
Normální to je. Je to tak zvaný "Sawmill sound". Dělají to všechny tyto nové disky. Nemusíš mít strach, že by se s tebou loučil. Píšou o tom i na stránkách výrobce. Ale souhlasím, že tento zvuk je nepříjemný, obvzláště večer při sledování napínavého filmupitrysek.k píše:Já mám od IBM Haitachi 180Gb a při provozu dělá divné zvuky jako by mraucali kočky dělá to tak jednou za hodinu docela mě to štve je novej je toto normální?
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
nejlépe hororu - není nad to, když ve scéně kdy vrah rozřezává svou oběť a krev teče proudem, disk udělá huíííaaa vrrrPAS píše:...obvzláště večer při sledování napínavého filmu.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- pesed
- Nováček
-
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
pořád jsi nenapsal co je to za disk - pokud Hitachi/IBm nebo Seagate SATA, tak u těch je to normální. stejně tak u všech SCSI disků....pesed píše:Dakujem za postrehy.Mne v podstate ide o to,ci je elektronika disku v poriadku,ked ho Bios nacita a ci to cvakanie je sposobene v tom pripade mechanickou vadou?