Cvakanie disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- pesed
- Nováček
-
Cvakanie disku
Mohol by mi niekto trochu viac objasnit cvakanie harddisku?Ci je to vada elektroniky alebo mechaniky disku?
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
myslíš jako když se ti disk nenadetekje v BIOSu a jenom tak divně cvaká, tak co to znamená ?
a) slabý zdroj, který to neutáhne
b) nemůže načíst servisní data z plotny
což může být způsobeno
1) odešly hlavy
2) beďar na plotně
3) teoreticky chyba elektroniky a/nebo ramena s hlavičkami.
pokud myslíš cvakání při provozu, tak to je azse jiná pohádka
a) slabý zdroj, který to neutáhne
b) nemůže načíst servisní data z plotny
což může být způsobeno
1) odešly hlavy
2) beďar na plotně
3) teoreticky chyba elektroniky a/nebo ramena s hlavičkami.
pokud myslíš cvakání při provozu, tak to je azse jiná pohádka
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- PAS
- Začátečník
-
Podobným problémem trpí i můj pravděpodobně odcházející disk IBM 60GXP 40GB .
Občas se stane, že nenajede a podivně cvaká. Asi jako kdyby hlavičky jezdily ze strana na stranu a bouchaly o stěny (teda o zarážky).
Když najede, tak funguje, ale zřídka úplně stejným způsobem zacvaká i při chodu. A ještě jedna perlička, musí být na kabelu sám. Jak k němu připojím jiný disk či CD-R, tak to nerozchodí a cvaká stále. Stačí ho zase na kabelu osamostatnit a opět si dá říct a najede.
Data mám samozřejmě již dávno zazálohovaná a čekám, až zkolabuje úplě. Divné je, že Active Smart ukazuje, že disk je v nejlepší formě.
Občas se stane, že nenajede a podivně cvaká. Asi jako kdyby hlavičky jezdily ze strana na stranu a bouchaly o stěny (teda o zarážky).
Když najede, tak funguje, ale zřídka úplně stejným způsobem zacvaká i při chodu. A ještě jedna perlička, musí být na kabelu sám. Jak k němu připojím jiný disk či CD-R, tak to nerozchodí a cvaká stále. Stačí ho zase na kabelu osamostatnit a opět si dá říct a najede.
Data mám samozřejmě již dávno zazálohovaná a čekám, až zkolabuje úplě. Divné je, že Active Smart ukazuje, že disk je v nejlepší formě.
- martin_CZ
- Začátečník
- Bydliště: 4. pilir Karlova mostu od Maly Strany..je tu nejake wifi, nez se zeptate :)
- Kontaktovat uživatele:
to mi taky jednou udelal (Quantum Fireball). ale jenom jednou, protoze uz se nikdy nechytPAS píše:Podobným problémem trpí i můj pravděpodobně odcházející disk IBM 60GXP 40GB .
ASUS F3T
- Borec
- Začátečník
-
neco podobného se mi taky stalo s mym nejstarsim diskem WD CAVIAR 4GB, zacal cvakat, a pomalicku se obevovali vadne sektory, musel byt taky na ksande sam jinak vubec nenabehl, pak jednou spustim pocitac s disku se ozyvaji divne zvuky a koukam ze odesel do vetsnych lovist. A data sem samozrejme nemel zazalohovane tak sem prisel o svoji zbyrku fotek a tak.
- pitrysek.k
- Nováček
- PAS
- Začátečník
-
Normální to je. Je to tak zvaný "Sawmill sound". Dělají to všechny tyto nové disky. Nemusíš mít strach, že by se s tebou loučil. Píšou o tom i na stránkách výrobce. Ale souhlasím, že tento zvuk je nepříjemný, obvzláště večer při sledování napínavého filmu .pitrysek.k píše:Já mám od IBM Haitachi 180Gb a při provozu dělá divné zvuky jako by mraucali kočky dělá to tak jednou za hodinu docela mě to štve je novej je toto normální?
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
nejlépe hororu - není nad to, když ve scéně kdy vrah rozřezává svou oběť a krev teče proudem, disk udělá huíííaaa vrrrPAS píše:...obvzláště večer při sledování napínavého filmu .
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- pesed
- Nováček
-
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
pořád jsi nenapsal co je to za disk - pokud Hitachi/IBm nebo Seagate SATA, tak u těch je to normální. stejně tak u všech SCSI disků....pesed píše:Dakujem za postrehy.Mne v podstate ide o to,ci je elektronika disku v poriadku,ked ho Bios nacita a ci to cvakanie je sposobene v tom pripade mechanickou vadou?