100% vytížení CPU

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
quel
Nováček
Nováček

100% vytížení CPU

Příspěvek od quel »

Když spustim jakoukoliv náročnější aplikaci (DC++,BSplayer,kopírování vetšího souboru) CPU vyleze hodně nahoru, někdy až na 100% a PC se začne sekat.Stejně tak nabíhání WinXP trvá hrozně dlouho.
Dřív všechno chodilo v pohodě(tak 2 roky).Windowsy naběhly hned a takový DC++ se drželo na 3%.Problém nastal z ničehož nic,jednou jsem zapnul PC a všechno trvalo hrozně dlouho.Už jsem několikrát formátoval,což nepomohlo.
Teplota CPU se drží do 40 stupnu,Prime test taky v pohodě.
Nevíte někdo,kde je chyba nebo spíš jak zjistit kde je chyba? díky
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

sice nevim co je spatneho kdyz CPU pracuje na 100% ,ale budiz...

pokud si tedy formatoval Windowsy a stale ti PC beha pomalu zkus si BIOS nastavit na optimized/default settings.
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

no reset cmos by tomu snad mel pomoct, co mas za sestavu??
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
quel
Nováček
Nováček

Příspěvek od quel »

To mike: špatný je na tom to,že se všechno trhá.Třeba nemůžu mít zapnutý Dc++ a zároveň sledovat film.Bios už jsem zkoušel nastavit na default.Nepomohlo.
To Wiruz: jak provedu ten reset cmos? Mam AMD 2500+,512MB RAM,GeForce4 Ti4200
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

me se to u DC++ stava taky se nediv :))
kdyz ho vypnes dela to taky?

reset CMOS je na desce. Jakou mas?
....ze by to byl MELOUN
quel
Nováček
Nováček

Příspěvek od quel »

Lord píše:me se to u DC++ stava taky se nediv :))
kdyz ho vypnes dela to taky?

reset CMOS je na desce. Jakou mas?
Dělá to i když je vyplý DC++,třeba při kopírování většího souboru,antivir,hry...cokoliv náročnějšího.Dřív jsem v pohodě stahoval přes DC,kopíroval soubor a ještě koukal na film.Teď ani náhodou.

MB Soltek SL-75,DDR400,ATA133
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

si pozri ci nemas podtaktovane nejak surovo cpu, ked si reinstalil win tak to mozes mat jedine v hw
sniperSR
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

About topic

Příspěvek od sniperSR »

Mno ja som mal tiez taky problem .... a bol to nakoniec cerv ci trojan uz nepamatam... Konkretne sa mi to stavalo tiez s DC++ alebo pri filmoch ci ked som pouzival Nero.
Ma to tiez sralo tak som si dal skontrolovat cely compl hlbkovov analizou pomocou NOD32. Ten ho ale nevedel odstranit tak som si musel najst na nete postup ako ho odstranit :sad:.. nasiel som ho v registrocha surovo vymazal :)
Teraz to uz facha zase cv pohode ako predtim 8-)
----- > pitva ukaze co mi bolo <-----
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: About topic

Příspěvek od [CZ]mike »

sniperSR píše:Mno ja som mal tiez taky problem .... a bol to nakoniec cerv ci trojan uz nepamatam...
To urcite nebude jeho problem, si preinstaloval windows.....(btw jak si to preinstaloval? jen si tam hodil CD a znovu nainstaloval? nebo si naformatoval disk?!)

Ehm vymazat CMOS znamena "reset BIOSU" asi tak nejak a dela se to pres jumpery u baterky najdes to v manualu - btw podle me staci v biosu nastavit default setings

disk ti bezi v PIO rezimu nebo v UDMA???
quel
Nováček
Nováček

Příspěvek od quel »

Formátoval jsem.
V Biosu jsem nastavil default settings.
Disk běží v PIO (je nastaveno DMA je-li k dispozici).
Vacil
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vacil »

Disk bezi v PIO????? a mas nastaveny UDMA jestli je povoleny? to se mi stavalo taky na desce KT4V, a vyresil sem to tak, ze sem odinstaloval ovladace na radic, 2x reset (chtelo to.. :( ) a pak mi to zase bezelo v UDMA 5

Home PC:CPU: AMD Ryzen 7950X3D +XPG Levante X 360mm (Corsair AF120 Slim); MB:Asus Prime X670E-PRO Wi-Fi; VGA: Gigabyte RTX4090 Gaming OC@UV; RAM: 2x48GB Kingston Fury Beast RGB 6400 CL32 (1:1); HDDs: Samsung 990PRO 4TB; PSU: Seasonic Prime 750W Titanium; Case: Fractal Design North; LCD:32" ASUS ROG Swift PG32UCDM
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

no jasne takze tady je ten problem...me to hned napadlo :D pokud ti disk bezi v PIO rezimu tak to vytezuje CPU(data tecou prez nej). Zkus nejak rozjed UDMA rezim to vyresi tvuj problem :? Mozna to chce ovladace na zakladni desku(nForce,Hyperioan...aj zalezi co mas)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“