Rychlost odesílání obrazu webové kamery.

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
JJ
Začátečník
Začátečník

Rychlost odesílání obrazu webové kamery.

Příspěvek od JJ »

Zdravím,
potřeboval bych poradit. Mám webkameru a pro komunikaci používám MSN messenger. Problém je v tom, že obraz toho "na druhé straně" vidím krásně plynule, ale on mne vidí velmi trhaně (refresh tak 1-2x za sekundu). Já svůj obraz vidím stejně trhaně jako ode mne odchází. Linku mám 265/64 kbps, což není moc, ale když si otevřu graf využití pásma, tak minimálne 3/4 pásma je nevyužito, takže nevím, proč to takhle seká, když by to mohlo jít rychleji. Je to někde v nastavení nebo je problém ještě jinde? Kamera je Genius VideoCam Slim clip.
Ještě chci vyzkoušet spontania plugin pro skype a jet i video přes skype, protože audio přes MSN stejně hrozně seká, takže mluvím přes skype a koukám přes MSN. Ale nevím, jestli to pomůže tomu sekání.
Díky moc za jakýkoli nápad.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

no bude to otázka jedna frekvence capture a kvality v jaké to odchází od Tebe
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

Tak já ten dotaz trochu rozvedu. Jak jsem už řekl, používám pro videokomunikace MSN messenger. Když mne ten na duhým konci drátu chce vidět, pošle žádost o zobrazení obrazu kamery, já jí odsouhlasím a vidím se nádherně plynule (v okně mám sebe i toho druhého). Zatímco já se vidím plynule, u něj se to načítá a navazuje se spojení. V momentě, kdy mne vidí i ten druhý se já sám na svém obrazu začnu sekat (refresh tak 1x za 1-2s) a on mne vidí stejně sekaně. Předpokládám teda, že to nebude frekvence capture (není to pořád stejně sekané a před navázáním spojení se vidím plynule). Problém by mohl být s tou odchozí kvalitou, ale bohužel netuším, jak jí snížit. Když otevřu utilitku ke kameře (Genius VideoCam slim clip), tak se tam sice nastavení velikosti obrazu dá nastavit, ale mám pocit, že toto nemá vliv na to, co zobrazuje MSN. Kde by se to dalo nastavit v msn taky nevím. Nemáte někdo tušení? Díky moc...

PS: Ještě opakuji, že konektivitu mám 256/64, ale videokomunikace na grafu zdaleka nezabírá plnou bandwidth.
Manji
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Manji »

A akú má on linku ?

Ta tvoja na upload nie je bohvie čo to by som sa ani nedivil že to seká.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

no tohle se musí nastavit v MSN, a 64 je sice málo, ale jet by to mělo
jech
Nováček
Nováček

Příspěvek od jech »

JJ> Představ si, že máš i hodně nízký rozlišení 320x240 a posíláš to jako JPEG. Tvoje připojení umožní poslat maximálně 8 kB za vteřinu. Fotka o tomhle rozlišení při kvalitě JPEG 60% má přibližně 16 kB. Pokud by si linku ničím jiným nezatěžoval, tak jsi schopný odeslat maximálně jeden obrázek za 2 vteřiny.
Samozřejmě se dá využít lepší komprese než MJPEG, jako je třeba MPEG-4, ale ani tady to není výhra. Zkrátka na video v přímym přenosu při Tvé rychlosti připojení zapomeň.
Uvědom si, že třeba DVD má až 9000 kbps přenos dat. To je 140x víc než má Tvoje připojení. Samozřejmě můžeš kvalitu a tím i datovej tok snížit, ale 375x oproti DVD je nesmysl. Už DVD je v tomhle případě komprimovaný 1:30 oproti nekomprimovanýmu záznamu. Chtít kompresi obrazu v poměru 1:4 000 je věcí z říše odvážné Sci-Fi.

Vláďa
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

jech píše:JJ> Představ si, že máš i hodně nízký rozlišení 320x240 a posíláš to jako JPEG. Tvoje připojení umožní poslat maximálně 8 kB za vteřinu. Fotka o tomhle rozlišení při kvalitě JPEG 60% má přibližně 16 kB. Pokud by si linku ničím jiným nezatěžoval, tak jsi schopný odeslat maximálně jeden obrázek za 2 vteřiny.
Samozřejmě se dá využít lepší komprese než MJPEG, jako je třeba MPEG-4, ale ani tady to není výhra. Zkrátka na video v přímym přenosu při Tvé rychlosti připojení zapomeň.
Uvědom si, že třeba DVD má až 9000 kbps přenos dat. To je 140x víc než má Tvoje připojení. Samozřejmě můžeš kvalitu a tím i datovej tok snížit, ale 375x oproti DVD je nesmysl. Už DVD je v tomhle případě komprimovaný 1:30 oproti nekomprimovanýmu záznamu. Chtít kompresi obrazu v poměru 1:4 000 je věcí z říše odvážné Sci-Fi.

Vláďa
ehm, spoluziacka bezne keca cez msn - video s kde kym, (webkamera), ma dialup, 56kb/s , ale budis, ja sa hadat nejdem.... :roll:
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

johny128 píše: ehm, spoluziacka bezne keca cez msn - video s kde kym, (webkamera), ma dialup, 56kb/s , ale budis, ja sa hadat nejdem.... :roll:
není o čem se hádat, 320x240 bodů může mít i 4kB v mizerné kvalitě, které tím v klidu protlačíš
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“