Kam umístit větrák

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
tnema
Začátečník
Začátečník

Kam umístit větrák

Příspěvek od tnema »

Včera sem se po delší době zkusil podívat na teploty grafiky a čipsetu, úplně sem se vyděsil když sem po cca hodinový pařbě FEAR-a zjistil tyhle teploty:
- v klidu grafika 41°C jádro a okolí 38°C, zalman VF700-Cu jede na 5V; čipset kolem 39°C.
- no a pak, po té hoďce grafika jádro 83°C :evil: , okolí 60°C :evil: a čipset 55°C :evil:

Jak vidíte na screenu, tak grafika je ve sodním slotě, tím si oddůvodňuji tak vysoký teploty, protože tam není dostatečná cirkulace vzduchu a to teplo se tam dost drží, těsně vedle VGA je i pasiv a tak ta teplota dost ovlivňuje i jej. Když přiložím ruku na bočnici tak docela cítím jak VGA hřeje.
Na tom obrázku je červeně označeno kam bych dal ten 120mm fan - co vy nato ?
Ještě mě napadlo že bych udělal otvor do bočnice, aby druhej 120mm fan ofukoval přímo VGA, ale nechci zas prznit case, protože se mě takhle líbí.

Tak nevím - ňáký idee ohledně toho fanu kam a jak s ním a celkově .?.?.

Obrázek
ntb alzabook/rtx3070
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

S tou bocnici je to dobrej napad. Ja jsem resil podobnej problem. Mam pasivne chlazenou kartu i chipset a tak jsem to chtel nejak chladit. Umistovani nekolika ventilatoru mi bylo proti srsti kvuli hluku. A tak jsem nasel paradni reseni jak to chladit jednim fanem. Tady je nahled na pc (klkni pro zvetseni)
Obrázek

Takze jsem si zmeril kam by to tak melo foukat a nechal vyvrtat diru a vysledek je zde. (obrazek je pootocen o 90 stupnu)
Obrázek

Jeste si taky davej bacha aby se ti vesel vetrak mezi bocnici a grafickou kartu

Obrázek
Naposledy upravil(a) Palec123 dne stř 4. led 2006, 12:30, celkem upraveno 1 x.
John Doe
Nováček
Nováček

Příspěvek od John Doe »

mohl bys zkusit dat 12cm fan nad grafiku nebo jeste pod ni. kdyby sis provrtal nebo proriznul spodni stranu case, tahlo by to studenej vzduch zespodu
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

John Doe píše:...
právě nechci do tý bočnice řezat, protože se mě líbí jak je elegantní. Tak mě napadl ten jeden fan dovnitř case, vím zas tam není přívod chladnýho vzduchu,
ale myslíš(te) že by to nestačilo ?
Palec123 píše:mohl bys zkusit dat 12cm fan pod grafiku
hmm, to by taky šlo, ale (zase) řezat i dno se mě nechce, ale co mě zbyde že,...... fakt nevím. Zas ale zůstane nechlazenej ten pasiv.
ntb alzabook/rtx3070
nem.p
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nem.p »

zadnej vetrak tam cpat nemusis. Mas tam tolik odsavacich fanu, ale skoro zadnej prisun cerstvyho vzduchu. Staci nekde udelat otvor, vepredu (alespon v tom plechu, plastove celo zkusit nechat jak je) nebo riznout to dno (rekl bych lepsi reseni) a hned to schladne. Dal bych tam, ale nejaky filtr proti prachu.
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

tnema píše:
John Doe píše:...
právě nechci do tý bočnice řezat, protože se mě líbí jak je elegantní. Tak mě napadl ten jeden fan dovnitř case, vím zas tam není přívod chladnýho vzduchu,
ale myslíš(te) že by to nestačilo ?
Palec123 píše:mohl bys zkusit dat 12cm fan pod grafiku
hmm, to by taky šlo, ale (zase) řezat i dno se mě nechce, ale co mě zbyde že,...... fakt nevím. Zas ale zůstane nechlazenej ten pasiv.
Ja jsem nepsal, ze to mas davat pod grafiku. Ten 120mm je v bocnici a fouka na kartu a i na chipset :wink:
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

nem.p píše:zadnej vetrak tam cpat nemusis. Mas tam tolik odsavacich fanu, ale skoro zadnej prisun cerstvyho vzduchu. Staci nekde udelat otvor, vepredu (alespon v tom plechu, plastove celo zkusit nechat jak je) nebo riznout to dno (rekl bych lepsi reseni) a hned to schladne. Dal bych tam, ale nejaky filtr proti prachu.
A bude stačit ten přístup ikdyž to dno je dost nízko od stolu.
To řezání dna je pro mě schůdnější, překousnu to víc jak pižlat bočnici.
ntb alzabook/rtx3070
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

No jo, zas sme opomněli chladit pasiv na čipsetu
ntb alzabook/rtx3070
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

To chlazení chipsetu bude zajištěno taky.. Jde o to udelat nasavaci otvor pro cerstvy vzduch. V zadni casti ti pak ohraty vzduch odsava zdroj + ty ac fany co mas vzadu.. Proste zajistit prodeni vzduchu. Idealni by ale bylo aby nasavani bylo zajisteno nejakym dalsim fanem a nejen vyrezat diru. Nebo reseni "bocnice" To by bylo podle me nejucinnejsi.. Hod obrazek co mas vubec za case a uvidime co dal..
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

AOpen H700C
Obrázek
P.S.: stydím se za tu kvalitu :oops: :sad:
ntb alzabook/rtx3070
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

No ten chipset timhle jenom pasivkem neuchladis ( mam ho taky, tak vim, o cem mluvim ). Ja k nemu mam privedenej tunel s 80mm fanem, takze tobe by stacilo dat dopredu case na pripraveny mista nejakej fan na privod vzduchu a bude to OK. Akorat si budes muset pohrat s kabelama, mas tam fakt bordel ;)
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

to tnema
Hned v první postu mě zarazila fotka...
(Těší mě, že nejsem sám kdo má v komplu káblsalát...)
Hele ty dva ventilátory na zadní stěně, nemají kolem sebe žádný těleso ("tunel" - v jiné branži se jim proto říká tunelový ventilátor) a tudíž musejí mít velmi mizernou účinost pro vytvoření směrovaného proudu vzduchu - jak moc foukají, když dáš ka zadní stěně komplu ruku? Jaké mají otáčky? Moje 1500 Nexusy jsou sotva cítit..., tohle snad nemůže moc účinně fungovat...
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
BioHazardus
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BioHazardus »

Já bych dal taky dopředu jeden fan a nebo jestli budeš řezat tak ufikni i ty mřížky na těch zadnich fanech ty tam podle me delaji velkej odpor tomu dosavanymu vzduchu...
CPU: i5 2400S, RAM: 8GB DDR3 1333MHz, VGA: ATI HD7950 3GB, MB: ASUS P8Z68 V-LX , HDD: Samsung HD501LJ 500GB, SSD: Micron RealSSD C400 256GB, PSU Corsiar HX520W, LCD Acer 27" S273HLBMII -- PC is Water cooled :)
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Wector: jo to vím, neměl sem na to moc času, ale teďka to chcu právě nák vyřešit včetně kvalitní cirkulace. Dal bych ten fan před NB a VGA, jak sem máznul na screenu, tam bych ho uchytil v poho, ale zas bude v skříňi takže čerstvý chladnější vzduch tam nebude :?

Charlie Breaker: jojojo pořádek to bylo dycky moje :lol:
maj termo regulaci, ale přesný otáčky nevím, ale je cítit že něco ven tahaj když přiložím dlaň. Ty bych tam nechal a neřešil je, sou tichý a aspoň to teplo taky pěkně funí ven.

Napadají mě 3 varianty (120mm) :
1) dát pouze 1 fan dovnitř před NB aby chladil jak pasiv tak i VGA - to by bylo z hlediska estetiky, pro mě, nejlepší varianta, ale zas z hlediska cirkulace vzduchu slabé
2) dát jeden dovnitř (jak ad1) a druhý zespodu ("John Doe" a "nem.p") - ten zespodu by moc nehizdil vzhled case.
3) jeden zespodu pod VGA a druhý do bočnice. Zde bych ten v bočnici posunul mírně doprava, aby směřoval víc na NB ale i VGA, protože do budoucna bude změna VGA (7800 x G71 x X1900) a ty jsou dost dlouhý. Ale zas, tadyk musím řezat, ale vím že jinak to asi kvalitně nevyřeším.
Tohle by bylo asi nejúčinější.
ntb alzabook/rtx3070
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

tnema píše:Wector: jo to vím, neměl sem na to moc času, ale teďka to chcu právě nák vyřešit včetně kvalitní cirkulace. Dal bych ten fan před NB a VGA, jak sem máznul na screenu, tam bych ho uchytil v poho, ale zas bude v skříňi takže čerstvý chladnější vzduch tam nebude :?
Ale jo, vzdyt prece nasava z toho volnyho prostoru mezi kostrou a prednim krytem case. Takze ti to privede cerstvej vzduch, ty 2 "osmdesatky" ( nestacila by 1? ) a zdroj udelaj slusnej proud a bude to v klidu...
tnema
Začátečník
Začátečník

to by asi šlo..... ale bude to stačit?

Příspěvek od tnema »

wector píše:Ale jo, vzdyt prece nasava z toho volnyho prostoru mezi kostrou a prednim krytem case. Takze ti to privede cerstvej vzduch, ty 2 "osmdesatky" ( nestacila by 1? ) a zdroj udelaj slusnej proud a bude to v klidu...
Vidíš to, hlava vypitá 8) , to mě nenapadlo, můžu to zkusit zda ty teploty padnou.
Ale bude to dostačující ?
ntb alzabook/rtx3070
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: to by asi šlo..... ale bude to stačit?

Příspěvek od wector »

tnema píše:Ale bude to dostačující ?
To ti nikdo predem nerekne. Ale ty na tom nejsi tak spatne, potrebujes jenom dostat trochu vzduchu do bedny, odsavani mas, takze myslim, ze problem nebude.

Vem to podle me: skrin 3Rsystems ( takovej obyc. middle tower ), ten tunel vepredu a dalsi 80mm vzadu, box na cpu ( OC mam velmi slusny ) + 12cm ve zdroji. A teploty sou: CPU v klidu 25-27 stupnu, chipset 31-32, kdyz sem koukal behem nekolika hodin parby CoD2, tak CPU 40-45 ( spis tech 40 ), chipset taky tak...
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Já delší dobu pařil dungeon siege 2 a tam VGA 72, čipset cca 50, tak sem na to nehleděl, ale včera sem to vohulil tím fírem a úplně sem se zděsil. Uvidím jak to bude vypadat s tím provizorním 80mm AC, ale pro klid duše přikoupím asi 120-cítku před ten čipset a grafuli.
ntb alzabook/rtx3070
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

tnema píše:Já delší dobu pařil dungeon siege 2 a tam VGA 72, čipset cca 50, tak sem na to nehleděl, ale včera sem to vohulil tím fírem a úplně sem se zděsil. Uvidím jak to bude vypadat s tím provizorním 80mm AC, ale pro klid duše přikoupím asi 120-cítku před ten čipset a grafuli.
Popr. muzes udelat malej tunel ( me vysla vyroba asi na 30-40 KC... ). Ale ja sem udelal jeste jednu vec - chce to sundat predni panel a odstranit ty zebra v prostoru pro FAN, pac sou strasne tlusty a nic nenasajes... ( ja sem to teda udelal dost jako prase, ale panel to zakryje :oops: )

EDIT: jeste sem zapomnel - az to budes vepredu rezat, tak bacha na ostry hrany, pac to pak dela strasnej ramus jak pres to proudi vzduch...
Naposledy upravil(a) wector dne stř 4. led 2006, 19:15, celkem upraveno 1 x.
Lubitel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubitel »

jednoznacne poriadny prisun vzduch z predu by robil zazraky. namontujes jeden fan a odstranis pred nim tu mriezku na kostre. tu das dole tym, co mas doma (uz som to robil aj noznicami na papier). vzduchu by malo byt dost a ked nahodou nie, tak sa pozri, ci v tom prednom krite na spodnej strane ktroa je uz vlastne pod case je diera. ak tam nebude, tak nie je problem nejaku tam spravit tak, aby ju nebolo z predu vidiet.
kym to slape, tak je dobre
ked to zhory, je to v hajzli
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“