ATi X1600XT vs. GF6800GS

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

gerimo píše:a kde je ten thread, kde jste to uz resili? :?
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... 600+6800gs
a nauc se hledat 8-)
0118 999 881 999 119 7253
Gerimo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Gerimo »

Boze, at uz tu jsou ty testy...kdy by meli byt hotovy?? slysel jsem neco o konci tohoto tydne....
Úspěch je často dítětem odvahy. - Voltaire
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

gerimo píše:Boze, at uz tu jsou ty testy...kdy by meli byt hotovy?? slysel jsem neco o konci tohoto tydne....
karty dostal redaktor v UT , rikal ze je otestuje do konce tydne , tj musi udelat grafy a kecy okolo , takze asi tak :wink:
nejsem zde moc dostupny, duvodem je stavba baraku, omluvte prosim me zpozdeni na dobu 2 let .)
Opel Vectra 2.5 V6 CDX 203k
Gerimo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Gerimo »

4 sh:
Prosim te mohl by jsi mi vysvetlit tu problematiku s ruznyma pipeline?? Rikas tu o nejakem pomeru atd... tady jsem si nasel neco o jadre X1600, ale potreboval bych vysvetlit co je na tom pokrokovyho atd...(myslim i ty pomery)
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: 6800GS vs x1600xt

Příspěvek od radekhulan »

The Edge píše:Já bych šel rozhodně do X1600XT. Současné hry jedou na obou velmi dobře, to že má nějaká karta o 10-20% víc fps je celkem jedno, protože si na obou kartách všechny současné hry zahraješ. A navíc je jasné, že v budoucích hrách, na tom bude lépe x1600xt, protože má lepší a novější architekturu. A za 5000 kč je to podle mě super koupě.
X1600 a lepší architektura? Hohoho... ATI s kartou X1600 konečně dostihla technologii, kterou má NVIDIE už rok a půl (plná podpora DirectX 9.0c, tedy včetně SM 3.0), což NVIDIA má už u všech karet GeForce 6.

6800GS je o 20% rychlejší karta oproti X1600, a to i na "budoucích" hrách typu F.E.A.R. či Quake 4. ;-)

Jdi do NVIDIA 6800GS.

//prf.KuBA - Odebráno OT.
Naposledy upravil(a) radekhulan dne pát 13. led 2006, 15:35, celkem upraveno 1 x.
Gerimo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Gerimo »

4 RH: opravdu jsi mimo misu...uvidime tech 20% v tech testech co budou...mozna nakonec kvuli tomu zmenime procentualni mereni..
Jinak nejsem zadny ATI fanatik, ale ani nvidia..mel jsem obe karty (GF4Ti4200, ATi x800gt).Jinak se mi zda ale ati korektnejsi vuci zakaznikovi, protoze se mu nesnazi vnutit jen vykon, narozdil od nvidie.(dukazem je snad kazdy tyden novy "optimalizovany" ovladac)

4sh: muzes mi priblizit v cem spociva ten pomer pipelines u x1600xt vuci treba 6800gs?
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

uvedu asi citace no-xe , jelikoz vetsiho guru a spisovatele neznam :) :
Quake IV, Doom III a UnrealTournament 2004 využívají prakticky jen 1.x shadery. Kdežto X1600 je navržená na hry, který využívají intenzivně pixel shadery 2.0+, kdy převládají aritmeticko-logické oprace nad texturingem.

Pokud hra nedokáže využít pixel shader jednotky X1600, je pro ni X1600 pouze "kartou se čtyřmi pixel pipelines".
jedno doplnění - NV43 (6600) má celkem 16 PSP (dva na pixel pipeline), přičemž primární je sdílený a pokud se provádí operace s texturou, může výpočty provádět jen sekundární. Oba dva navíc i v ideální situaci mohou pracovat jen na jednom pixelu (tzn. max. 8 pixelů najednou). Každý (z obou pixel shaderů NV43 se skládá z primární (hlavní) ALU a mini-ALU. Mini-ALU se používá pro PS1.x operace.
RV530 má 12 rovnocenných plně paralelních pixel shaderů (=každý může pracovat na samostatném pixelu), každý se skládá z hlavní ALU a mini-ALU, která je ale komplexnější než v případě nVidie a zvládá ADD instrukci, takže je docela široce použitelná (PS2.0, 3.0).
Teoreticky jsou na tom NV43 a RV530 docela podobně po stránce teoretického výkonu PS, ale RV530 používá UTDP, takže dokáže zajistit lepší vytížení ALUs a tím i o něco lepší výkon v PS2.0/3.0 při stejné frekvenci. V PS1.x je zase lepší NV43 (díky jejím mini-ALUs).
RV530 má 12 rovnocenných plně paralelních pixel shaderů (=každý může pracovat na samostatném pixelu), každý se skládá z hlavní ALU a mini-ALU, která je ale komplexnější než v případě nVidie a zvládá ADD instrukci, takže je docela široce použitelná (PS2.0, 3.0).
Teoreticky jsou na tom NV43 a RV530 docela podobně po stránce teoretického výkonu PS, ale RV530 používá UTDP, takže dokáže zajistit lepší vytížení ALUs a tím i o něco lepší výkon v PS2.0/3.0 při stejné frekvenci. V PS1.x je zase lepší NV43 (díky jejím mini-ALUs).
co se z toho da pochopit , spis dodam dodatek , vite jaky je rozdil mezi x1900 a g71?v pomeru poctu TMU vs poctu PS , to same plati zde , zatimco dnesni karty pouzivali spise hrubeho vykonu tj TMU jednotek , tak dnesni ATI to maji naopak , dam priklad , treba G71 ma pomer myslim 3:2 (pocet TMU vs PS) , zatimco X1900 snad 1:3 ci , ted uz si nepamatuju kolik ceho ma :), cili jak vidis maji vetsi pocet renderovacih jednotek na PS , takze u novych her , kde se tato technologie cim dal vic pouziva , dokaze dana karta generovat mhonem vic jednotek PS. To same plati u X1600 , je pouzity podobny pomer a tak i presto , ze ma "jen 4 pipelines" tj maly hruby vykon , dokaze v novych hrach , kde se pouziva PS , vygenerovat mnohem vice bodu a tak je oproti 6800gs lepsi do budoucna, snad jsem to trochu nastinil , no-x se urcite stavi na kafe a opravi to :wink:
nejsem zde moc dostupny, duvodem je stavba baraku, omluvte prosim me zpozdeni na dobu 2 let .)
Gerimo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Gerimo »

4 sh: tak diky za nastineni, diky kteremu jsem ten zaklad pochopil.Ale zklamala me zde jedna takova vec, presneji ta, ze v dnesnich hrach bude lepsi 6800gs, osobne nevim, zda se to bude tykat i call of duty 2, ale jeste si preci jen pocakam na ten test(ale v cod2 byla x1600xt vyrovnana s 6800gs jeste se staryma ovladacema)
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radekhulan »

gerimo píše:4 RH: opravdu jsi mimo misu...uvidime tech 20% v tech testech co budou...mozna nakonec kvuli tomu zmenime procentualni mereni..
Jinak nejsem zadny ATI fanatik, ale ani nvidia..mel jsem obe karty (GF4Ti4200, ATi x800gt).Jinak se mi zda ale ati korektnejsi vuci zakaznikovi, protoze se mu nesnazi vnutit jen vykon, narozdil od nvidie.(dukazem je snad kazdy tyden novy "optimalizovany" ovladac)
Je to už mírně off-topic, ale technologická špička je už 2 roky NVIDIA. Poslední karta, kde ATI konkurovala byl Radeon 9800 (a proto jsem si jej koupil). Následně v highendu 2x6800GT/ULTRA SLI oproti X850, zde NVIDIA vedla skoro 2x (proto jsem si ji koupil), v lowendu pro změnu byla top 6600GT, ATI opět neměla odpověď. Dnes je top 2x7800GTX(-512) (proto jsem si ji koupil), ATI zase nemá odpověď, pokud se potvrdí specifikace 7900GTX, ATU opět utře, a to má NVIDIA v záloze ještě QUAD-SLI, tedy 4x7800GTX-512. Je mi líto, ale ATI hrubě zaostává, a na tom, že "moderní" X1600 karta se sotva dotahuje na koncepčně dva roky starou (ale podporující SM3.0) NVIDIA 6800GS je to vidět nejlépe...
Naposledy upravil(a) radekhulan dne pát 13. led 2006, 15:56, celkem upraveno 1 x.
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

no hlavne jsem zvedavej zda redaktor pouzije uz catalysty 6.x nebo bude muset cekat na oficialni uvedeni uvedeni :( coz by byla skoda, ona tim vykonem na tom zase tak spatne nebude to uvidis sam
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

RH: Nvidia a technologicka spicka?? :lol: Nefandim zvlast ani jednej firme ale je mi uplne jasne, ze X1000 rada vychadza pomerne dost z cipu Xenos, odtial ma aj ringbus a plnu a pravu podporu SM3, nie ako nejaka 6x00 :wink: Dokazom je uz len podpora HDR. Kym u kariet nvidia je len ciastocna, resp. HDR ide uskutocnit viacerymi sposobmi. Niektore dokazu nvidia grafiky a niektore ati. Ale jedine X1000 rada je najuniverzalnejsia a zmakne HDR v kazdej hre ci aplikacii :wink:
Jan Sevcik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

X1600XT

Příspěvek od Jan Sevcik »

Souhlasim s sh. Nove technologie jsou vzdy lepsi nez hruby vykon karty. Uvazuj dopredu a ne zpatecnicky. Nikdo nebude delat hry na starych technologiich. A to byl vzdy rozdil mezi ATI a NV. technologie proti hrubemu vykonu. :oops:

MTB: ASRock4COREDUAL775-880pro;CPU: Intel E2160 1,8GHz;RAM: PC2 6400 DDR2 APACER 1024Mb;GPU: SAPPHIRERADEONX1650PRO256GDDR3;HDD: SATASEAGATE160GBM8MBCache

"Kdyz musim tak musim, a kdyz nemusim tak to zkusim"
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

imho asi takhle, SH me nebude mit rad ale budiz.
x1600xt i 6800gs jsou bezpochyb velmi vykone karty, ovsem 6800GS je vykonejsi. At se na to divam z jakehokoliv uhlu, dnes je ve vsem vykonejsi 6800gs.Navic ma mnohem vetsi pamet propustnost.

Nerikam ze se to za rok nemuze zmenit, ale dnes tomu nic nenasvedcuje.Zalezet bude hlavne na cenne.Navic ty karty jsou uplne v jine cennove kategorii, tak nevim proc je porad resite. Jedina GSka ktera cenove konkuruje x160xt je od gigabyta ktera neni nikde skladem,nikdo ji v CR jeste nevide a obchody jeji datum dodani neustale jen oddaluji, zbytek GS pole stoji radove kolem 7000kc, x160xt stoji radove 5,2-5,3k.
0118 999 881 999 119 7253
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

Ha, to je pěkná sranda si číst tyto příspěvky:::
nVidia je lepší, né ATi je lepší. Nejsem fanda ani jedné či druhé, já prostě koupím, to co je lepší. Před půl rokem byl koupil třeba GF6600GT, teď bych koupil ATI X1600XT. Srovnavej u 6800 s X1800 :P, jestli nějaká X1800 proti 6800GS bude :D
ATI = méně marketingu => více výkonu
nVidia = více marketingu => horší AA,AF... stejný výkon jako ATI
Mossad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mossad »

neslo by trebas zaridit nejakej testik? :)
beznej cechacek ma treba sempron 2800+? vzit ho , hodit ho na tu epoxku s754 SLI a placnout tam 2x6k8GS a pak zkusit rozchoditi X1k6xt? newim ted jak je to s temi x1k6 v tom bezpropojkovem CF jestli je nutno miti desku s ati cipsetem a pokud ano je-li s754, eventuelne udelat ten samy test i na s939, docela by mne zajimalo vliv cpu (s2800+ vs a64 3000+ 754 vs a64 3000+ s939) na stejna dua grafickych karet...

..PC::Asus P8Z77-I Dx :: G2130 :: 8GB :: WD 0.32TB :: WD 1TB :: Intel HD :: Eizo 2333BK ::
DTR::Asus G73jh :: i7 720 :: 8GB :: SSD 0.064TB :: SGH 0.5TB :: Mobility HD 5870 ::

Gygabite - ©Hlupak
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Mossad píše:neslo by trebas zaridit nejakej testik? :)
beznej cechacek ma treba sempron 2800+? vzit ho , hodit ho na tu epoxku s754 SLI a placnout tam 2x6k8GS a pak zkusit rozchoditi X1k6xt? newim ted jak je to s temi x1k6 v tom bezpropojkovem CF jestli je nutno miti desku s ati cipsetem a pokud ano je-li s754, eventuelne udelat ten samy test i na s939, docela by mne zajimalo vliv cpu (s2800+ vs a64 3000+ 754 vs a64 3000+ s939) na stejna dua grafickych karet...
na jednom zahraničním fóru jsem viděl 6800GS ve SLI a po Vmodu...chlazeno vzduchem a ty výsledky byly opravdu zajímavý. V některých hrách 7800GTX smutně pokukovala z povzdálí.

mno posuďte sami...není to přesně ten případ, ale jsou to dvě XFX 6800GS ve SLI...

http://www.motherboards.org/reviews/har ... 564_6.html

Podle mne dvě 6800GS za 10k by nebyl špatnej kauf, ale nejspíš to bude jak v které hře, takže opět 7800GT bude asi vhodnější.
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

Příspěvky ohledně SLI / CF a OT texty byly odebrány. Části diskuse zabývající se výkonem byly pro objektivní možnost vyjádření obou stran ponechány. Další mimotématické posty nebudou tolerované, držte se prosím zadaného tématu.
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
off
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od off »

Tak jak říkal autor diskuze, že chce hrát hlavně CoD2. Mám X1600XT a CoD2 mi jede na plný detaily 1024x768 něco kolem 30 snimků, což je dobře hratelný. Vůbec se nekouše a fps je docela stabilní (asi jednou za přehrání celý hry se mi kousnul obraz na malou chvíly, ale za to možná mohly aplikace spuštěné pod hrou :oops: ). Takže myslim že je tato karta do budoucna lepší než 6800GS, ale na dnešních hrách určitě ztrácí. Taky jste tu zapoměly na podporu HD videa, která je opravdu znát. Dřív když jsem přehrával video tak mi jel procík tak na devadesat procent a dnes tak zhruba dvacet procent (zvláne naráz přehrávat dvě různý HD videa na dvou monitorech bez nějaký zákusů). Ovladače mám 5.13. Docela jsem zvědavej jak ještě vzroste výkon novejma, Ještě by teoreticky mohla "dostihnout" 6800GS i v dnešních hrách.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

radekhulan píše:
gerimo píše:4 RH: opravdu jsi mimo misu...uvidime tech 20% v tech testech co budou...mozna nakonec kvuli tomu zmenime procentualni mereni..
Je to už mírně off-topic, ale technologická špička je už 2 roky NVIDIA. Poslední karta, kde ATI konkurovala byl Radeon 9800 (a proto jsem si jej koupil). Následně v highendu 2x6800GT/ULTRA SLI oproti X850, zde NVIDIA vedla skoro 2x (proto jsem si ji koupil), v lowendu pro změnu byla top 6600GT, ATI opět neměla odpověď. Dnes je top 2x7800GTX(-512) (proto jsem si ji koupil), ATI zase nemá odpověď, pokud se potvrdí specifikace 7900GTX, ATU opět utře, a to má NVIDIA v záloze ještě QUAD-SLI, tedy 4x7800GTX-512. Je mi líto, ale ATI hrubě zaostává, a na tom, že "moderní" X1600 karta se sotva dotahuje na koncepčně dva roky starou (ale podporující SM3.0) NVIDIA 6800GS je to vidět nejlépe...

nechci te ranit ze si utratil tolik penez ale mel sem doma ais mesic jak X1800XT tak i 7800GTX a obraz ve 2D je identickej nepoznal sem rozdil tam uz se Nvida dotahla na ATI ale ten obraz ve 3D je silenej ve 3D mark 2005 problikavaj stiny nejvic to je vydet na tretim testu a hry typu COD2 a SErious sam 2 kdyz zapnu 16aniso a 8xAA je obraz ubohej kam se hrabe na ATI ten ANISO snad jaky by ani nebyl zaplej proste hnus skousel sem i kamosovu 6600GT a to same jemu to ale neprijde nema doma i ATI takze kdyz mate moznost porovnat udelejte to stoji to za to :)
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

BER ATI

Příspěvek od Stratos »

jinak samozrejme ber ATI ma lepsi obraz a technologie je pokrocilejsi nez u Nvidia a je levnejsi :) vem si ze 6800GS ma 12pipek a X1600XT ma defakto 4 pipky a sou to vyrovnany grafiky takze kdo tady ma asi lepsi a efektivnejsi jadro? :))
celkem se tesim na novy Catalisty doufam ze to bude takova bomba jak kazdej slibuje :)
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“