Síť přes switch a sdílení netu

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Síť přes switch a sdílení netu

Příspěvek od X-COM »

Čau, začalo mně štvát, že nevím nic o sítích, tak jsem se n ato vrhnul, ale mám pár dotazů.
1)Našemu providerovi se musí vždy sdělit nějaké asi 12-ti místné čílo síťovky, aby na jí povolil přístup na net.
No a mne by zajímalo, když přinesu domů počítač, který bude mít síťovku a připojím ho ke mně do počítače (síťovka na switch na net a síťovka na připojení k tomu druhýmu počítači). Bude ten počíta pak moct na net (sdílením z toho mého), nebo budu taky muset nahlásit providerovi, aby mu siťovku povolil.
2) Máme doma 2 počítače, které jsou na net připojené přes switch, mne by zajímalo, jestli přes ten switch můžou komunikovat i mezi sebou, nebo jestli je to nějak zakázáno.

Dík
Naposledy upravil(a) X-COM dne stř 18. led 2006, 19:05, celkem upraveno 1 x.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

Tvoje možnosti

- nasdílet internet pomocí windows http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=11845 (providerovi nebudeš muset hlásit další MAC)
- oba PC zapojit do switche a nahlásit providerovi MAC (s největší pravděpodobností to nebude zadarmo)
- vyměnit switch za router, v routeru nastavit klonovani MAC nebo nahlasit novou MAC routeru providerovi, z venku to bude vypadat jako jedno PC, takže nebudeš muset nic platit

*MAC= "nějaké asi 12-ti místné čílo síťovky"
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Bohužel jsem to úplně nepochoipil- ta první věc, je odpověď na mou první otázku, že?

A odpověď na tu druhou jsem nerozpoznal :(
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

opdověď na druhou tam nebyla, ano můžeš pomocí switche bez problémů komunikovat mezi jednotlivými PC, stačí si nastavit síť (IP adresy budeš mít předpokládám ok, tak už zbývá jen něco sdílet)
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Mohl bys mi nastínit jak, je to poprvé, co se sítěma něco dělám...
Dík
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Ještě jsem narazil na pojmy switch a router- jaký je mezi nimi rozdíl?
messy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od messy »

Switch sa pouziva na kablove siete. Sluzi na prepojenie viac pc v jednej sieti.
A router spaja dva alebo aj viac druhov sieti. Napriklad Wifi a ethernet
alebo dsl a ethernet.
Vacsina routerov ma v sebe zabudovany aj switch.
CPU: Athlon X2 4200+ MB: Asus M2A-VM VGA: Asus 7300gt RAM: 2*1024 A-Data 800DDR2 HDD: Samsung 250GB;
NB Acer Aspire 5024 WLMi
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

ach jo, nešiř bludy, router není o ethernet a wifi nebo dsl a wifi, ale o tom, že směruje pakety do jiné sítě (ne nutně IP)
messy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od messy »

Ja som napisal ze router spaja viac druhov sieti. Co si myslim ze sedi.. :wink: Dsl a wifi bol len priklad.
CPU: Athlon X2 4200+ MB: Asus M2A-VM VGA: Asus 7300gt RAM: 2*1024 A-Data 800DDR2 HDD: Samsung 250GB;
NB Acer Aspire 5024 WLMi
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

v to máš samozřejmě pravdu, jinak doporučuji FAQ této sekce a "Terminologie a slovníček pojmů" pro získání základního a zevrubného přehledu o sítích
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

messy píše: A router spaja dva alebo aj viac druhov sieti. Napriklad Wifi a ethernet...
IMHO na spojení wifi a ethernetu nepotřebuješ router.

//pavel.minarik: no právě, proto sem upozorňoval, že vysvětlení nebylo úplně přesné
Toshiba Satellite
*EasY_TarGeT*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *EasY_TarGeT* »

messy píše:Ja som napisal ze router spaja viac druhov sieti. Co si myslim ze sedi.. :wink: Dsl a wifi bol len priklad.
to si možná přestřelil... nemáš spíš namysli gateway? ta spojuje víc druhů sítí... druh sítě je třeba telefonní, internetová atd... to co jsi popsal nejsou druhy sítě
Intel P4 630 3.0GHz Prescott, TT Golden Orb II, Gigabyte 8N-SLI Pro nForce4, Gigabyte nVidia 6600GT silent 128MB DDR3 extreme VIVO PCI-Ex, DIMM DDR2 2048MB (533,CL4) Kingston (4x512), DVD LG GSA-4166B, HDD Maxtor ATA133 120GB 7200ot., EC 8023, Fortron Blue Storm 400W, 2 x modrá katoda
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“