Kondenzatory s rychlou vybijeci charakteristikou

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Kondenzatory s rychlou vybijeci charakteristikou

Příspěvek od trodas »

Tak a je to tu, potrebuju help - vcera se mi vecer ozvala rana z pocalu, slusna, a za minutku to ztuhlo. Zdroj je OK, grafika take vypada ok, ale dva kondiky vedle 12V napajeni jsou uplne prohle smerem nahoru a nahore praskle... jeden s cernym vytokem. 1500uF na 16V - ovsem pro mobo musi byt rychle vybijeci typ.

Kdysi jsem pridal na Epox kde uz tekly kondiky normalni kondiky a za 20min se mobo vypalilo pri beznych 200x12,5 a 1.850Vcore...

Nema nekdo predstavu, kde takovehle kondiky sehnat?

Pry rychlemu vybijeni odpovidaji tantalove kondiky (a jeste lepsi jsou keramicke...) - ovsem 1500uF velke se ani jedny nedelaji, nebo o tom tedy nevim :P :wink:

Nejlepsi by bylo asi nejake starsi pokazene mobo, ze ktereho by se daly tyhle kondiky vypajet aby se videlo, jestli mi to mobo jeste neskoci ci ne...

Ale kdyby se dali nekde koupit, tak bych informacemi a zkusenostmi nepohrdnul.

Typ kondiku (2x hned vedle sebe, DFI LP B mobo) je:

KZG (asi vyrobce? logo vypada jako dve vodorovne slozene spojene zavorky do "okna", vrchni strana vyssi, velmi proste logo)
16V
1500uF
(M)105°C
3(7)
OP
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
€agle
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od €agle »

Takze vyrobce je Chemi-con, konkretni datasheet tady, v CR by se meli dat sehnat treba tady. Podle toho datasheetu to ale vypada na obycejny elyt. kondenzatory, akorat s nizkym vnitrnim odporem.
Eagle3D Engine under developement

Hledáme do firmy schopného ASP/VB.NET/C# programátora, více po SZ
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Dekuji, to je opravdu ono :wink: :P
Jedinou pripominku bych mel k tomu "obycejny elyt. kondenzatory, akorat s nizkym vnitrnim odporem". Nizky az supernizky vnitrni odpor je pro mainboardy nezbytny. A tohle je hnedka na zacatku toho PDFka:

"Super low ESR/impedance capacitors" :wink:

Cize zadny "obycejny jen s nizkym vnitrnim odporem" ale i supernizkym odporem (to same jako super rychla vybijejici charakteristika) a minimalni impendaci. Obavam se, ze oboji je velmi podstatne.

Co se prodejce ECOM s.r.o. tyce, tak "Internetový prodej je zatím ve výstavbě" :x
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

imho low ESR (nebo super low ESR) neni nic nenormalniho, tyhle kondenzatory se daj koupit skoro vsude i GME je maj standartne skaldem
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

A v nouzi to jede i s normalnim (a kdyz ne tak se prida velkej keramickej :roll: )
Strby
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Strby »

uz mam za sebou nekolik prepajenych MB s obyc kondama (high ESR :-) ) a vsechny bezi jako vino 8)
AMD Athlon XP 2500+(Barton),MSI KT6 DELTA LSR (KT600),256 MB Samsung DDR 400Mhz CL2.5 + 256MB A-DATA 400Mhz CL3 @ CL2.5,MSI Geforce 2 MX(Starforce),SB Live! 5.1,Hitachi 7k250 160GB SATA,TEAC DV 516D,Teac W540E,WXP Prof. corp.

NetBow Wifi 1Mbit
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

masakr_cz - no, nevim. V http://GME.cz vidim 3 vyrobce (Jamicon, Maxcap, Hitano) a ani jeden nema low ESR (natoz pak tak Super Low) ESR kondiky. Hmmm. Jedine low ESR co jsem nasel jsou v sekci elektrolyty/ostatni:
http://www.gme.cz/index.php?action=vypi ... 75&lk=&sk=
A 1500uF (ci 1500M, podle toho jak tu udavaj tam) na 16V tam nikde nevidim at se na ty 4 stranky koukam jak chci. Cize opravdu bezne...? :P

Dr Meduza - vybijeci charakteristiku 1500uF ani velkou keramikou (220nF?) nespravis. Na filtrovani to nevadi, na pulzni zdroj to vede k okamzite likvidaci vykonovych mosfetu... :( Uz jsem si to zkusil 2x a dekuji, potreti tu samou chybu neudelam - viz. thread kdo co spalil... :?
Tve doporuceni je silne nebezpecne a mel bys prestat ostatnim blbnout hlavu.

Strby - jakmile sezenu low ESR kondiky tak take verim, ze to naskoci - pokud se nestihlo spalit este neco jineho... :( V pajeni problem neni. V sehnani 2x Super low ESR (nechci tam davat neco horsiho, nez co tam bylo, i tak to nevydrzelo, takze asi preklemovat vetsimi tantaly (47uF?) a pridat kondiky jenz na desce defaultne v blizkosti vybuchlych chybi... a modlit se) problem vidim.
Chtelo by to asi vetsi zasobu mrtvych mainboardu na soucastky... :(
Naposledy upravil(a) trodas dne stř 6. kvě 2015, 14:20, celkem upraveno 1 x.
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

kdyz sou tak super special, tak aspon do toho datasheetu mohli napsat jakej maj teda odpor
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

masakr_cz - joooo, tak panovi by se odporu uvedenem v specifikacich zachtelo? :lol: :wink: Kdepak, nic nebude! Este tak neco udavat, aby si nekdo vsim, ze ty nase "super low ESR" jsou jen prumerne verzus k tomu, co dosahuji ostatni vyrobci, ze... Radej napisem, jak jsou super-mega-hyper-extra a udaje neudame. A ono to pak bouchne, mno, to je mi pekny slendrian... :x

Jinak ale http://www.ges.cz/ nema zadne 1500uF... 2200uF ma jediny na 16V, ale ma to jednu chybu. Maji prumer zakladny 13mm... A to uz zasahuje do IO a mosfetu pobliz... Nezapomineme, ze kondiky se musi vejit do stavajici konstrukce moba. Orginal ma 10mm prumer... A s dobirkou to bude mastny :(
A to nemluvim o tom, ze jsou to jen normalni rady kondiku, nic pro impulzni zdroje (coz je presne tento pripad!) a jedine co maj pro impulzni zdroje jsou LXY a LXZ typy. Jenze tam kapacita konci jen na 1000uF :evil: A navic ten 1000uF je prave KMG (normal) a ne LXY ci LXZ To mi fakt delaj schvalne, ci co... :evil: :evil: :evil:

Ale zatim nic lepsiho jsem nesehnal. http://www.gsm.cz ma uplne prd a http://www.conrad.cz/ nema take zadny zadny 1500uF kondik, 9 kondiku 2200, ani jeden 105C a low ESR uz vubec... :x
Stepa
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepa »

trodas asi neznas www.ame.cz zkus se mrknout tam a kdyz to nebudou mit tak jim zkus napsat email...jsou to profici a sou ochotny mozna by ti to sehnali
Gigabyte GA-K8NE , Sempron64 2800+(1600@2400Mhz) , Gigabyte GF6600 silent pipe 450/500 @ 530/630 , Corsair VS 2x512MB 400MHz 2.5-3-3-6 , WD 800JB , 350W EC
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Odpoved GES elektronic:
Dobrý den, kondenzátory NIPPON CHEMI-CON sérií LXY/LXZ 1500/16 a 2200/16 se dají dodat, ale vzhledem k tomu, ze se jedná o zbozí, které standardne nevedeme, je minimální odber 100ks od polozky.
S pozdravem Jaromír Cmolík, GES-ELECTRONICS
A co se tech 2200uF tyce, tak ty nejsou do impulznich obvodu, cize jsem uplne na nic do boardu. Impulzni maji jen 470uF a 1000uF. Z toho jen ta 470uF je verze pouzitelny, protoze je to LXY.
A davat tam horsi kondiky, nez ktere uz jednou bychly je nesmysl - to je ocividne, ne?

A protoze 470uF stoji 8Kc kus, tak 100ks mnohem vetsi 1500uF kapacity bude urcite tak 1500,- :roll: To bude levnejsi poridit si novy board - k certu s jejich limity 100ks... :?

Stepa - dik, ale v ceniku se orientuji u impulznich kondiku jen na extremni voltaze pro ty kondiky, a samo - nic se ani neblizi cemukoliv pouitelnemu do moba... :( Ale optat s emuzu, diky.
NMS
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NMS »

Pokud si pamatuju, existuje jede exotický shop: http://www.rsczech.com/, kde mají i exotičnější sortiment, konkrétně zde a nechtějí minimální odběr 100ks :) .
Kupoval jsem od nich Rubycony 1000uF/200V na vyléčení zdroje, ty Panasonicy taky nejsou k zahození...

C2D E6550| GB P35-DS3R | 2x1GB Geil DDRII PC5300 | X1800GTO | Barča 320GB SATA 7200.10 | SH-S183L | Philips 170S
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

NMS: Wow, tak tohle je teda shop, diky moc! To by se vyplatilo zlate vytesat nekam do sticky threadu :-)
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux ;-)
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

NMS - dik za tip, shop je to zajimavy, ale maj hlavne exosticke, ale vysokonapetove kondiky. Zadne Rubycony 2200uF 16V jsem nenasel a take - neni Rubycon, jako Rubycon. Co takhle Rubycony MCZ? :razz:

Takze jsem z celniku konecne vyrazil sve kondiky Panasonic FM :-D
Problem byl jen v tom, ze si ty svicky napocitali 351 Kc coz mi nejak neni jasne (a zadny pruvodni papir to nevysvetlil jak k tomu dosli) DPH jenz se (zasrana EU) musi nove v EU platit i kdyz clovek neplati clo...! :? :o Proc my kurva nemuzeme byt v Unii jako treba Svycari - volny pohyb osob a zbozi OK, ale zakony, byrokraty a sracky z EU? Ty si nechte od cesty... :he: Holt politikum jde jen o penizky jenz dostanu kdyz se dostanou do EP :( Nejaky prospech obyvatel ci cele Ceske zeme - ten je jim evidetne nekde... No nic. K veci :P

Lacne jsem se na nebohe mobo vrhnul a mobo, jenz tak nejak postovalo (kdyz byla dobra nalada a mesic v te spravne fazi) jsem oprostil vsech kondiku a zacaly nahrady. 3300uF 6,3V Chemi-con KZG jsem nahradil za 4700uF 6,3V Panasonic FM - 5x (3x CPU Vcore, 2x chipset). Nasledovala vymeni 2 pofidernich a naprosto nevhodnych Nichicon HE 2200uF 16V kondiku za nove, ale pribral jsem i ten treti co Last Viking doporuceje dole, viz pic.
A tady jsem se nezastavil - pridal jsem, viz. muj pic nize, i dalsi dva kousky 470uF 16V kondiku - jeden na lepsi filtraci prichoziho napajeni a druhy na podporu pametovych mosfetu :) A pak nasledovalo pridavani 120uF 16V kondicku na prazdna mista - celkem 13ks, viz pic.

Last Vikingovy upravy paralelnim pridanim uvedenych kapacit k existujicim kapacitam na DFI LP B mobu:
Obrázek

trodasovy silene napady z predelavanim kondiku na DFI LP B mobu:
Obrázek

A ted nasledky, eg. co se stalo. Strucne a jasne - mobo odmitlo postovat. Zavile koncilo s svitici diagnostickou ledkou cislo 3, coz znamena chyba pri premazavani pameti nulami :-P Celkem rychle mi doslo, ze za to muze kondik c. 11 :(
Po jeho vypajeni se mobo se hned dostalo o kousicek dal, na Early error before post (led 4) ;) Likvidace kondiku 16 a 18 (a pro jistotu jsem vypajel i kondik 10) me dostala na uroven, kdy bylo mozne pripojit zarizeni na obou IDE kanalech, Partion Magicem dosovym nadelit disk a vubec vse se zdalo OK, nez jsem pred spustenim instalace WinXP vymenil GF2MX za FX5600 a do predposledniho PCI slotu (jediny nesdileny slot, co se IRQ tyce) nestrcil Audigy zvukovku. 4LOD nasledovalo... :angry:
Doslo mi, ze je neco hodne spatne i zacal jsem koumat, jak na mobu udrzet co nejvice doplnujicich kondiku a ktere ze to tam vlastne nepatri.
Zrejmne to nebyl nejlepsi napad s tim pridavanim kondiku. Ja siblahove myslel ze je, a on nebyl. Asi me moc ovlivnilo jak jsem cetl, ze se mainboardy optimalizuji na cenu tim, ze se z nich vytahuji kondiky az se to potentuje a pak tam ten posledni vrati a prodavaji to tak - cize jsem chtel dosahnout stabilni a lepe pretaktovatelne desky tim, ze tam narvu co se da... Ale kdyz nesmim zatim dat nic co zere vic proudu do PCI/AGP slotu (jako treba silnou grafiku a zvukovku) - coz jsem prave temi kondiky to napajeni PCI/AGP chtel vylepsit - tak je jasne, ze naslepo strkat nekam kondiky nemusi byt vzdy dobre :(
I zacal jsem merit. Kondik 10 nemuze za nic, je primo na napajeni. Kondiky 12, 14 a 15 take, ale kondik 13 nema zadny primy kontakt na konektor, takze sup - z kola ven. Moc to ale nepomohlo, takze jsem vypajel vsech tech 6 pridanych kondiku mezi PCI sloty (19 - 24) a uvidime jen co rozchodim zase desku.
Po padech do 4LOD stavu je je treba nechat (vypnuty PSU odpojenim od site) tak 15min s jumperem v pozici ERASE C-MOS premazavat, pak dalcih 15min s nezmenenou pozici jumperu ale s vytazenou baterkou a pak vraitit jumper na KEEP C-MOS a pak vratit baterku a vetsinou to naskoci. Jinak zkratovavani baterkou kontaktu v uchytu baterie take obcas trosku pomuze, kdyz se mobu nechce... :sad:
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Tak reportuji opraveny mainboard! :lol:

Predstav si - sundal jsem vcera ty chladice z tech AGP/PCI mosetu -zahral jsem to pajkou velkou na 160°C a bylo - ale masina zacala byt stabilni! Takze moje teorie je, ze kdyz se ty kondiky posraly, tak se ten mosfet zacal silene prehrivat a asi by se vypalil, ale vaha toho chladice + rozehraty cin pod nim povolily trosku a on se tak trosku "odlepil" od desky, nacez nasledoval pad pocalu (grafika zatuhla) cary pres obrazovku a tak, jako kdyz je pamet/napajeni v haji. A kdyz jsem tu sundaval, tak jsem to vlastne trosku pripajel, proto se to tedka zda stabilni! Cize jsem to pripajel lip, ocistil kontoxem AGP a PCI slot kam strkam Audigy, vyresetoval bios (ten zas delal psi kusy a nechtel a nechtel najet...) a i s pridanim kondikem 470uF na pozici 10 to tedka v pohode jede s audigy a FX5600 zaroven, takze to bude good, chtel jsem v tom zkusit este 6800LE co mam, ale s tim Silencerem se mi tam spolu s tim big SB chladicem nevejde, tak nic :)
Final test bude az v bedne, no ;)
Happy! :-O :xmas:

Ale myslim, ze este radeji trosku pockam a pridam tam kondiky na ramky (vymenim stavajici a pridam ze spodu dalsi) a ty keramiky na filtering ;)

Filtering
---------
- Panasonic 10uF 16V ECG X5R -55°C to +85°C size 1210 (3.2 x 2.5 x 0.85/2.0/2.5)
ECJ-4YB1C106K

- Panasonic 5.6uF 6.3V ECG X5R -55°C to +85°C size 1206 (3.2 x 1.6 x 0.85/1.15/1.6)
ECJ-3YB0J565K

- Panasonic 100nF 16V ECG X7R -55°C to +125°C size 1206 (3.2 x 1.6 x 0.85/1.15/1.6)
ECJ-3VB1C104K

Vsechno SMD, takze ty 100nF budu proste pajet primo mezi nozky tech velkych kondiku z spodku moba :)
10uF - tech chybi na mobo spousta, tak uvidime, estli me to bude mit rado, kdyz tam nejake pridam ;)
A tech 5.6nF chybi jen na CPU slotu 8x ;)

Uz se tesim! :twisted:
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Takze, nejdrive maly update. Konecne jsem se dostal ke kondikum, dodelal svuj mainbaord a zacal s malym pretaktovanim, aby se ukazalo, jestli se to mobo zlepsilo nebo ne. Pro zacatek jsem pouzil cerstve ziskany AXP-M 2400+ procik, coz neni tedy moc dobry pretaktovavac, protoze na 2700Mhz hexus PI fast test potrebuje silene vysokych 1.950Vcore, ale - mno, trosku jsem se snazil a:

Obrázek

A pokud se ptate - tak ano, je to validovano: http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=83894
(hexus PI fast ne fake verze - v4.1, stahnete si ho zde a zkuste jak rychle to pojede vam - AXP WR je 43.92 sec od SAEho)

Ted se chystam prehodit ty prociky, dat tam svuj AXP-M 2600+ pro poradny overclocking a uvidime. Mno alespon to prozatim vypada, ze me zmeny na boardu neudelaly overclocking toho boardu horsi, hmmm :-P
Nebo vam prijde 250Mhz FSB a 2750Mhz CPU benchable jako zhorseni? :P
EGRES
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EGRES »

Co sa tyka vymeny kondikov v zakladnej doske, jedine, co mi znamy povedal, ze nech berem tie na 105C a nie na menej. Bral som obycajne elektrolyty (nakolko neboli 10V zobral som 16V) niektore sme museli dat nalezato, aby nezavadzali kartam... doska od tej vymeny znova funguje bez jedinej chyby
ked to nieje taktnute, tak to nie je moje :P alias psychopat v akcii....
ak sa v niecom mylim, kludne ma opravte, rad sa nieco nove naucim
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“