Problém s pripojením na internet
- istefank
- Začátečník

Problém s pripojením na internet
Ahojte. Som úplný nováčik v oblasti Linuxu. Nainštaloval som si SUSE Linux 10 a mám problém s pripojením na internet prostredníctvom dial-up modemu. Na stránke providera je návod na úpravy:
http://www.telecom.sk/Default.aspx?CatID=1187
Ten návod je podrobný, ale ja mám už hneď na začiatku problém, nakoľko neviem navrhované zmeny podľa providera uskutočniť, do jednotlivým položiek ma nepustí. Mám naištalované prostredie GNOME.
Tiež mi niekto poraďte akú konkrétnu literatúru mi odporúčate na to, aby som sa čo najskôr dostal aspoň do základov tohoto operačného systému.
Ďakujem vopred za všetky cenné rady.
http://www.telecom.sk/Default.aspx?CatID=1187
Ten návod je podrobný, ale ja mám už hneď na začiatku problém, nakoľko neviem navrhované zmeny podľa providera uskutočniť, do jednotlivým položiek ma nepustí. Mám naištalované prostredie GNOME.
Tiež mi niekto poraďte akú konkrétnu literatúru mi odporúčate na to, aby som sa čo najskôr dostal aspoň do základov tohoto operačného systému.
Ďakujem vopred za všetky cenné rady.
Abit NF8, AMD Athlon 64 3000+, 1024 MB PC3200 CL2,5 Kingston, SATA 80GB WD, MSI FX5700LE 622MHz/382MHz,
- next_ghost
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Těch prvních 5 bodů sou normální textový soubory, do kterejch máš v libovolnym textovym editoru přepsat pár řádek textu (na jejich vytvoření budeš potřebovat přihlášení root, protože běžnej uživatel do /etc psát nesmí). Pak už je tam jenom příkaz ke spuštění PPPd.
Spíš se eště zeptam co je to za modem?
Spíš se eště zeptam co je to za modem?
- istefank
- Začátečník

- next_ghost
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Kód: Vybrat vše
Lucent/Agere DSP (digital signal processing) chipset with primary PCI_ID: 11c1:044c- istefank
- Začátečník

Ďakujem za radu, ale myslím že tento modem má môj systém zdetekovaný ako Agere Win modem, alebo tak nejak. Ešte mi prezraď ako sa mi podarí urobiť vyššie Telecomom požadované zmeny, resp. v čom ich môžem uskutočniť? Pomohol by mi podrobnejší návod. Ďakujem za pochopenie.
Abit NF8, AMD Athlon 64 3000+, 1024 MB PC3200 CL2,5 Kingston, SATA 80GB WD, MSI FX5700LE 622MHz/382MHz,
- next_ghost
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Když ho Linux zná, tak stačí spustit KPPP a zadat číslo providera a přihlašovací údaje jako ve Widlích. Ty nastavení prostě napíšeš do textovýho souboru.
znamená, že v souboru /etc/ppp/options má bejt napsanej text
Kód: Vybrat vše
1. /etc/ppp/options:
detach
crtscts
modem
defaultroute
noipdefaultKód: Vybrat vše
detach
crtscts
modem
defaultroute
noipdefault- istefank
- Začátečník

- next_ghost
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
KPPP je PPP klient pro KDE, jestli používáš KDE, tak bude někde v systémový nabídce (jako Start ve Widlích) pod Internet. Jestli používáš GNOME, tak tam bude něco podobnýho. A jestli to jenom píše, že nemůže najít pppd, tak to doinstaluj.istefank píše:Nedá sa spustiť kppp. Modem rozoznal ako Agere LT Winmodem. Takže tu asi problém nebude?
- Drom
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
S pppd nemam zkusenosti, ale co vidim v seznamu balicku, zkus pro gnome gpppkill, dle popisubalicku je to snad to, co hledas.next_ghost píše:KPPP je PPP klient pro KDE, jestli používáš KDE, tak bude někde v systémový nabídce (jako Start ve Widlích) pod Internet. Jestli používáš GNOME, tak tam bude něco podobnýho. A jestli to jenom píše, že nemůže najít pppd, tak to doinstaluj.istefank píše:Nedá sa spustiť kppp. Modem rozoznal ako Agere LT Winmodem. Takže tu asi problém nebude?