Problém s pripojením na internet

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
istefank
Začátečník
Začátečník

Problém s pripojením na internet

Příspěvek od istefank »

Ahojte. Som úplný nováčik v oblasti Linuxu. Nainštaloval som si SUSE Linux 10 a mám problém s pripojením na internet prostredníctvom dial-up modemu. Na stránke providera je návod na úpravy:

http://www.telecom.sk/Default.aspx?CatID=1187

Ten návod je podrobný, ale ja mám už hneď na začiatku problém, nakoľko neviem navrhované zmeny podľa providera uskutočniť, do jednotlivým položiek ma nepustí. Mám naištalované prostredie GNOME.

Tiež mi niekto poraďte akú konkrétnu literatúru mi odporúčate na to, aby som sa čo najskôr dostal aspoň do základov tohoto operačného systému.

Ďakujem vopred za všetky cenné rady.
Abit NF8, AMD Athlon 64 3000+, 1024 MB PC3200 CL2,5 Kingston, SATA 80GB WD, MSI FX5700LE 622MHz/382MHz,
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Těch prvních 5 bodů sou normální textový soubory, do kterejch máš v libovolnym textovym editoru přepsat pár řádek textu (na jejich vytvoření budeš potřebovat přihlášení root, protože běžnej uživatel do /etc psát nesmí). Pak už je tam jenom příkaz ke spuštění PPPd.

Spíš se eště zeptam co je to za modem?
istefank
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od istefank »

Microcom DeskPorte Internal L
Abit NF8, AMD Athlon 64 3000+, 1024 MB PC3200 CL2,5 Kingston, SATA 80GB WD, MSI FX5700LE 622MHz/382MHz,
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

:lol: Jak sem čekal, s timhle modemem si přes /dev/cua nepopovídáš. Spusť v konzoli příkaz `lspci` (bez uvozovek, za roota a když ho to nenajde, nainstaluj si PCIUtils, na Googlu vypadne pár odkazů na heslo lspci) a ve výstupu hledej něco jako tohle

Kód: Vybrat vše

Lucent/Agere DSP (digital signal processing) chipset with primary PCI_ID: 11c1:044c
Jestli tam bude, adresu na ovladače najdeš na http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/383.
istefank
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od istefank »

Ďakujem za radu, ale myslím že tento modem má môj systém zdetekovaný ako Agere Win modem, alebo tak nejak. Ešte mi prezraď ako sa mi podarí urobiť vyššie Telecomom požadované zmeny, resp. v čom ich môžem uskutočniť? Pomohol by mi podrobnejší návod. Ďakujem za pochopenie.
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Když ho Linux zná, tak stačí spustit KPPP a zadat číslo providera a přihlašovací údaje jako ve Widlích. Ty nastavení prostě napíšeš do textovýho souboru.

1. /etc/ppp/options:
  detach
  crtscts
  modem
  defaultroute
  noipdefault
znamená, že v souboru /etc/ppp/options má bejt napsanej text

detach
  crtscts
  modem
  defaultroute
  noipdefault
istefank
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od istefank »

Nedá sa spustiť kppp. Modem rozoznal ako Agere LT Winmodem. Takže tu asi problém nebude?
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

istefank píše:Nedá sa spustiť kppp. Modem rozoznal ako Agere LT Winmodem. Takže tu asi problém nebude?
KPPP je PPP klient pro KDE, jestli používáš KDE, tak bude někde v systémový nabídce (jako Start ve Widlích) pod Internet. Jestli používáš GNOME, tak tam bude něco podobnýho. A jestli to jenom píše, že nemůže najít pppd, tak to doinstaluj.
Drom
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drom »

next_ghost píše:
istefank píše:Nedá sa spustiť kppp. Modem rozoznal ako Agere LT Winmodem. Takže tu asi problém nebude?
KPPP je PPP klient pro KDE, jestli používáš KDE, tak bude někde v systémový nabídce (jako Start ve Widlích) pod Internet. Jestli používáš GNOME, tak tam bude něco podobnýho. A jestli to jenom píše, že nemůže najít pppd, tak to doinstaluj.
S pppd nemam zkusenosti, ale co vidim v seznamu balicku, zkus pro gnome gpppkill, dle popisubalicku je to snad to, co hledas.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“