LINUX náhrada za WINDOWS ???

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
matysbrno
Začátečník
Začátečník

LINUX náhrada za WINDOWS ???

Příspěvek od matysbrno »

Zdravím všechny kdo rozumí problematice LINUXU. Od koupě prvního počítače používám pouze windows.Ted mám samozřejmě XP.
Jelikož už nechci podporovat firmu Microsoft, tak se ptám, jestli se windows dají nahradit jiným operačním systémem a to z těchto hledisek.
1. Jelikož ve firmě potřebujeme EXCEL A WORD dají se provozovat pod LINUXEM? Je nějaká alternativa(nemusí být zdarma,peníze nejsou na prvním místě) pokud to nepůjde? (musí mě jít pod LINUXEM přečíst všechny dokumenty v těchto formátech).
2.Jelikož jsem náruživý hráč her zajímá mě, jestli pojedou všechny hry atejně jak ve windows bez nějakých trapných programů a "programování", prostě chci jen zasunout dvd do mechaniky a hrát stejně jak na Winech. Podporuje (bude podporovat)LINUX direct X10 a vyšší?
3. Jak je to s propojením na net a LAN?
4.Co externí zařízení jako čtečky pamětových karet, externí DVD mechaniky, foťáky, atd atd. Jede to vše bez problémů?
5. Co antiviry?
6. Přehrávání filmů?
7.Kompaktabilita s Hardwarem?

Všem mockrát děkuji za konstruktivní příspěvky k tématu a pokud se najde někdo kdo by mě LINUX(nebo jiný operační systém) ukázal v praxi budu moc rád,jsem z Brna.
Pokud nejde splnit některá z podmínek, které jsem napsal výše, potom se nedivím, že lidi jsou a budou stále na Winech. :(
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

1) Zadarmo - Open Office
2) Na to zabudni,je len pár hier robených aj na Linux
3) Veľmi dobré, keďže Linux je veľmi silný v sieťovom prostredí
4) Všetky normálne zariadenia v pohode, ja som nemal doteraz problém
5) Vyšiel aj NOD pre Linux, avšak je otázne či je potrebný..
6) Neni probléma
7) So zariadeniami ktoré niesu vyslovene exotické by si nemal mať problémy

Linux je pre tých, čo sa nehrajú, nepracujú (nemyslím teraz kanceláriu), a nudia sa :roll:
k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

A proč nechceš podporovat firmu Microsoft?

// edit, abych jen nepindal, zajímá mě důvod tvého rozhodnutí, hraješ jistě hry, jistě si kupuješ libovolný hardware apod. Asi nevíš co tě čeká, když si nainstaluješ linux, tak proto se ptám.
matysbrno
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od matysbrno »

Proooooč? No prostě pro to, že MONOPOL je nejhorší věc na světě.Stačí se podívat na WINDOWS, INTEL, TELEKOM, EUROTEL(kdysi).Myslím,že je zbytečné dál se o této otázce bavit.
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

k23 píše:A proč nechceš podporovat firmu Microsoft?

// edit, abych jen nepindal, zajímá mě důvod tvého rozhodnutí, hraješ jistě hry, jistě si kupuješ libovolný hardware apod. Asi nevíš co tě čeká, když si nainstaluješ linux, tak proto se ptám.
To by ma zaujímalo, čo si ty mal nainštalovnú za distribúciu :roll:
Ja som mal lama-friendly Mandrivu 2006, a nemal som jediný problém. Jedine čo som potreboval stiahnuť balíčky, a pohodlne nainštalovať, tak bolo jedine na modem,a skener CanoScan D646U ex, ktorý rozpoznalo, ale nemalo balíčky na tých troch CD :)
k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

Měl jsem Slackware, RedHat, Mandrake, zkouším Gentoo... V linuxu nejsem expert, ale nainstalovat, zkonfigurovat si jádro a úspěšně přeložit jsem dokázal. Ale to není podstatné, to, že jsem zmínil ten hardware má svůj důvod, a to ten, že linux prostě některá zařízení nepodporuje a nikdy podporovat nebude, protože jak jsem zjistil, tak někteří výrobci prostě odmítají poskytnout datasheety vývojářům a raději to (možná za $ nevím), poskytnou vývojářům windows. To je prostě fakt, který ti potvrdí snad každá diskusní skupina o linuxu.

Důvod, že je Microsoft monopol neuznávám, ale to je můj problém. Sám jsem byl taky takový nadšenec, že jsem říkal všem svým známým, že přejdu na linux, a to kompletně, ale nějak jsem pozapoměl na to, že budu muset vynaložit a) mnohem větší úsilí, abych rozjel třeba exotický hardware, naučit se spoustu nových věcí ohledně systému samotného (což ve windows nepotřebuju) apod. b) pokud člověk tak říkajíc nevyroste na linuxu, tak je pro něho přechod z windows velmi bolestivý (viz a).

Nechci rozpoutávat flamewar, nejsem ani na jedné straně. Uznávam oba operační systémy, na windows pracuji (rozuměj používám je ke každodenní práci a zábavě - zaměstnání a produktivita práce je podstatná věc, bez toho bych měl asi hlad). Naopak, chtěl bych více rozumět linuxu, protože v mé profesi programátora PHP je dobré znát administraci serveru apache (některá pracovní místa toto výslovně vyžadují).

Ptal jsem se proto, že mě zajímalo co uživatele vede k přechodu z windows na linux. Ale jak zjišťuji, je to pouze klasický důvod: budu IN, protože můj známej používá wokna a já mu to natřu. :P
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

k23 píše:Nechci rozpoutávat flamewar, nejsem ani na jedné straně. Uznávam oba operační systémy, na windows pracuji (rozuměj používám je ke každodenní práci a zábavě - zaměstnání a produktivita práce je podstatná věc, bez toho bych měl asi hlad). Naopak, chtěl bych více rozumět linuxu, protože v mé profesi programátora PHP je dobré znát administraci serveru apache (některá pracovní místa toto výslovně vyžadují).

Ptal jsem se proto, že mě zajímalo co uživatele vede k přechodu z windows na linux. Ale jak zjišťuji, je to pouze klasický důvod: budu IN, protože můj známej používá wokna a já mu to natřu. :P
Hovoríš mi z duše :roll:
cyan
Nováček
Nováček

Příspěvek od cyan »

1) Open office, pokud požadujete podporu, pak http://www.software602.com (nebo StarOffice).
2) OpenGL nez problemů, někdy je třeba stáhnout odpovídající instalátor (google).
Např. UT2004 už obsahuje vše potřebné, včetně linuxových binárek pro 64bitů.
Požadujete-li DirectX, potřebujete emulaci (Cedega), ta je placená, ale píšete, že finance nejsou problém.
Seznam her je zde: http://transgaming.org/gamesdb/
Zadarmo lze použít Wine, ale není tak spolehlivý.
3) LAN je bez problemu.
4) Také v pohodě, doporučuji ale distribuce se snadnější administrací (Mandriva, Suse, Fedora).
5) Antiviry - existují především proto, aby chránily další připojené počítače s windows.
6) Filmy: mplayer, xine... bez problemu.
7)Kompaktabilita s hardwarem - raději nekupovat nic exotického a poslední novinky, i když zde se situace poslední dobou výrazně zlepšuje. Doporučuji projít abclinuxu.cz

PS: Pro mandrivu existují výborné dokumenty v češtině - doporučují pročíst:
http://mandrivauser.cz/modules.php?name ... /bibri/doc
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Vzhledem k tomu, ze jsi zapaleny hrac, da se rict jen jedine - zustan u Windows. Prechod na Linux znamena prechod uplne nekam jinam - musis se naucit hromady novych postupu a zjistis, ze valna cast znalosti Windows (systemu) je nepouzitelna. Sve windows uz jsi mel osefovane, naucene postupy jak a co a predpokladam,ze ziskani techto znalosti ti zabralo roky. Prechod na Linux je vec podobna - budes se muset ucit znovu a bude to horsi o to, ze mas navyky (zlozvyky :-) ) z Windows.

Pokud jsi stale rozhodnut, tak: bud trpelivy, zvidavy a necekej, ze se Windows zbavis za dva tydny, nez budes schopen bezne fungovat v Linuxu, bude ti to trvat mesice. Do roka se da prejit na Linux jako na hlavni system, rekl bych....

K hardwaru - v Linuxu je podporovan vetsinou pouze hardware, pricemz hardwaro-software (napr. interni modemy, GDI tiskarny) byva velkym oriskem. Obecne je lepsi se ujistit o podporovanosti.
AMD Athlon XP 2000+ se snizenym napetim 1.6V | chladic Spire WhisperRockIII | MB Soltek SL75DRV-2 | 1GB CL2 RAM | 320GB Hitachi | DVD-RW NEC 3520A | DVD-ROM Pioneer 106S | GK ATI 9800 128MB | SoundBlaster Live 5.1 | sitovky Via-Rhine II a Realtek 8139 | TV+FM tuner Genius Video Wonder III Pro | bedna YeongYang YY-5601, 120mm vetrak| zdroj Chieftec 350W | monitor ADI E75 | OS Debian sid
MusMusMus
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MusMusMus »

tosuja píše: Pokud jsi stale rozhodnut, tak: bud trpelivy, zvidavy a necekej, ze se Windows zbavis za dva tydny, nez budes schopen bezne fungovat v Linuxu, bude ti to trvat mesice. Do roka se da prejit na Linux jako na hlavni system, rekl bych....
sama za sebe musim rict, ze prechod nemusi trvat tak dlouho
o prechodu na linux jsem uvazovala delsi dobu v teoreticky rovine (a bylo par duvodu proc to v tu chvili 'neslo') a v tu dobu jsem si zjistovala co a jak... ale vsechno teoreticky. (tahle doba trvala par mesicu. to jo)
pak jsem se jednou dohodla s kamaradem, on donesl instalacku (debian). spolu jsme nainstalovali, dostala spoustu rad 'do zivota' ... a od ty doby jedu 99% casu na linuxu :) s pomoci Pana Googla se mi zatim uspesne dari (je to neco pres mesic zatim, porad jsem lama zacatecnicka, ale uz se toho aspon nebojim :))
nutno dodat ze pocitac pro me znamena nastroj pro kancelarinu a taky pro vyvoj webu (html+php+mysql) a napriklad hry pro me nijak zvlast dulezity nejsou
Maharádža
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Linux je jako personal computer na h***o

Příspěvek od Maharádža »

Všechny ty kecy o OPen SOurce, který funguje tak že nefunguje kecy o možnosithraní hetr a podobně jedna verze horší než mám s tím sovjí zkušenost Linux na server ano osobní využiti k ničemu.

Nedostatek softu ( kvalitního softu )
Špatné grafickéovladače

Běžný uživatel nenainstaluje v Linuxech ani grafickou kartu mě už stačí když někomu vysvětluju co je to textový režim.

Nepomlouvejme Windows, protože je to kvalitní platforma pro osbní pécečka. A slovo placená dobře vím že jsme jeden z posledních lidi v této zemi co na osbním počítači mají legální windowstakže říkat že je něco Open SOurce :-))) a tudížjeto výhodnější :-))) No nic prostě tohle je můj názor a souhlasí s nim většina běžných uživatelů Windows a většina správců serveru na Linuxu.
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Re: Linux je jako personal computer na h***o

Příspěvek od NeMeM9aA »

Maharádža píše:Všechny ty kecy o OPen SOurce, který funguje tak že nefunguje kecy o možnosithraní hetr a podobně jedna verze horší než mám s tím sovjí zkušenost Linux na server ano osobní využiti k ničemu.

Špatné grafickéovladače

Běžný uživatel nenainstaluje v Linuxech ani grafickou kartu mě už stačí když někomu vysvětluju co je to textový režim.

Nepomlouvejme Windows, protože je to kvalitní platforma pro osbní pécečka. A slovo placená dobře vím že jsme jeden z posledních lidi v této zemi co na osbním počítači mají legální windowstakže říkat že je něco Open SOurce :-))) a tudížjeto výhodnější :-))) No nic prostě tohle je můj názor a souhlasí s nim většina běžných uživatelů Windows a většina správců serveru na Linuxu.
Z velke casti mas pravdu. Win jsou od 2k a vys skutecne kvalitni OS. Taktez graficke ovladace pro linux nejsou idealni (hodne se to zlepsilo v posledni dobe) a taktez mas pravdu ze v soucastnosti neni linux prilis vhodny pro vetsinu uzivatelu Win. Spis bych napsal pro vetsinu "poweruseru" win - resp tech co si to o sobe mysli.
Linux nejsou windows. Pokud clovek venuje nejaky cas a usili k ovladnuti linuxu tak ten se mu bohate odmeni. A to jak na serveru tak i na desktopu.

Na zaver hlasku, ktera to celkem dobre vystihuje - Linux je User friendly, ale svoje pratele si vybira.
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

MusMusMus píše:[...pocitac pro me znamena nastroj pro kancelarinu a taky pro vyvoj webu (html+php+mysql)...
Tato cast je velmi dolezita --> ty takmer nic od PC nepotrebujes, preto nepotrebujes Win.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NeMeM9aA »

Wuuduu píše: Tato cast je velmi dolezita --> ty takmer nic od PC nepotrebujes, preto nepotrebujes Win.
Co tim myslis? Co jineho by ti mel pocitac poskytovat krome nastroje pro praci? Teda krome zabavy, cehoz lze dosahnout i na linuxu.
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

NeMeM9aA píše:Co tim myslis? Co jineho by ti mel pocitac poskytovat krome nastroje pro praci? Teda krome zabavy, cehoz lze dosahnout i na linuxu.
Ved tak som to aj myslel:

1. Nepracuje s programami ktore nie su funkcne pod Linuxom, nema problem prejst na Linux.
Praca na PC ale nezahrna len pracu v Office programoch.

2. Nehra hry, ktore nie su funkcne pod Linuxom, nema problem prejst na Linux.
Hrat hry ale neznamena hrat len UT2004 a dalsich max. 10 komercnych, nie freeware hier.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Drom
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: LINUX náhrada za WINDOWS ???

Příspěvek od Drom »

matysbrno píše:Zdravím všechny kdo rozumí problematice LINUXU. Od koupě prvního počítače používám pouze windows.Ted mám samozřejmě XP.
Jelikož už nechci podporovat firmu Microsoft, tak se ptám, jestli se windows dají nahradit jiným operačním systémem a to z těchto hledisek.
1. Jelikož ve firmě potřebujeme EXCEL A WORD dají se provozovat pod LINUXEM? Je nějaká alternativa(nemusí být zdarma,peníze nejsou na prvním místě) pokud to nepůjde? (musí mě jít pod LINUXEM přečíst všechny dokumenty v těchto formátech).
2.Jelikož jsem náruživý hráč her zajímá mě, jestli pojedou všechny hry atejně jak ve windows bez nějakých trapných programů a "programování", prostě chci jen zasunout dvd do mechaniky a hrát stejně jak na Winech. Podporuje (bude podporovat)LINUX direct X10 a vyšší?
3. Jak je to s propojením na net a LAN?
4.Co externí zařízení jako čtečky pamětových karet, externí DVD mechaniky, foťáky, atd atd. Jede to vše bez problémů?
5. Co antiviry?
6. Přehrávání filmů?
7.Kompaktabilita s Hardwarem?

Všem mockrát děkuji za konstruktivní příspěvky k tématu a pokud se najde někdo kdo by mě LINUX(nebo jiný operační systém) ukázal v praxi budu moc rád,jsem z Brna.
Pokud nejde splnit některá z podmínek, které jsem napsal výše, potom se nedivím, že lidi jsou a budou stále na Winech. :(
ad 1] Pokud penize nejsou na prvnim a vylozene kvuli nekterym vecem potrebujete Word a Excel (makra, VB skripty), precti si neco o Crossover Office.

ad2] Az Microsoft udela directX pro linux, tak ano :). Nektere hry jsou vyrobci vyrabeny i ve verzi pro linux, jine funguji ve wine/wineX nebo emulatorech, jine jsou portovany tretimi stranami (loki games treba), nektere by mohly behat bez problemu s tim Crossover Office (ktery je sic primarne urceno na "kancelarske" aplikace)... obecne s hrama zadna slava, my bychom radi, vyrobci ale nechteji.

ad3] Obecne receno stejne. Linux podporuje stejne sitove protokoly jako Windows, vetsi problem neni ani s (prechodem na) ipv6.

ad4] Hm, melo by ve vetsine pripadu, pokud to neni typu "cert vem specifikace, iso a dohody, zbastlime to nejak po svym a hlavne nikomu nerekneme jak".

ad5] Ano, treba z ceskych AVG a Avast! Nejsou vylozene potreba pro pracovni stanice.

ad6] Ano, staci sehnat odpovidajici kodeky (pokud je distribuce nema v zakladu). Obecne to neni problem, dlouho se mi nestalo, ze bych neco nemohl prehrat.

ad7] Viz ad4, stejna vec. Pokud vyrobce uverejni specifikace a nebo alespon udela vlastni ovladac, neni problem.
viz treba http://www.abclinuxu.cz/hardware pro zacatek
Drom
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drom »

Maharádža píše:Všechny ty kecy o OPen SOurce, který funguje tak že nefunguje kecy o možnosithraní hetr a podobně jedna verze horší než mám s tím sovjí zkušenost Linux na server ano osobní využiti k ničemu.

Špatné grafickéovladače

Bezny uzivatel nechape adresarovou strukturu a rozdil mezi bajtem a bitem.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Drom píše:Bezny uzivatel nechape adresarovou strukturu a rozdil mezi bajtem a bitem.
To je taky v pořádku. K čemu by mu to bylo ?
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

Podle mě tu jen plýtváme časem :) Možná se dred hodí k tomu, abysme se zamysleli, ale to je tak všechno :) Holt posthunt je posthunt.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

k23 píše:Holt posthunt je posthunt.
Předvedls to nádherně. ObrázekObrázek
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“