matysbrno píše:Zdravím všechny kdo rozumí problematice LINUXU. Od koupě prvního počítače používám pouze windows.Ted mám samozřejmě XP.
Jelikož už nechci podporovat firmu Microsoft, tak se ptám, jestli se windows dají nahradit jiným operačním systémem a to z těchto hledisek.
1. Jelikož ve firmě potřebujeme EXCEL A WORD dají se provozovat pod LINUXEM? Je nějaká alternativa(nemusí být zdarma,peníze nejsou na prvním místě) pokud to nepůjde? (musí mě jít pod LINUXEM přečíst všechny dokumenty v těchto formátech).
2.Jelikož jsem náruživý hráč her zajímá mě, jestli pojedou všechny hry atejně jak ve windows bez nějakých trapných programů a "programování", prostě chci jen zasunout dvd do mechaniky a hrát stejně jak na Winech. Podporuje (bude podporovat)LINUX direct X10 a vyšší?
3. Jak je to s propojením na net a LAN?
4.Co externí zařízení jako čtečky pamětových karet, externí DVD mechaniky, foťáky, atd atd. Jede to vše bez problémů?
5. Co antiviry?
6. Přehrávání filmů?
7.Kompaktabilita s Hardwarem?
Všem mockrát děkuji za konstruktivní příspěvky k tématu a pokud se najde někdo kdo by mě LINUX(nebo jiný operační systém) ukázal v praxi budu moc rád,jsem z Brna.
Pokud nejde splnit některá z podmínek, které jsem napsal výše, potom se nedivím, že lidi jsou a budou stále na Winech. :(
ad 1] Pokud penize nejsou na prvnim a vylozene kvuli nekterym vecem potrebujete Word a Excel (makra, VB skripty), precti si neco o Crossover Office.
ad2] Az Microsoft udela directX pro linux, tak ano :). Nektere hry jsou vyrobci vyrabeny i ve verzi pro linux, jine funguji ve wine/wineX nebo emulatorech, jine jsou portovany tretimi stranami (loki games treba), nektere by mohly behat bez problemu s tim Crossover Office (ktery je sic primarne urceno na "kancelarske" aplikace)... obecne s hrama zadna slava, my bychom radi, vyrobci ale nechteji.
ad3] Obecne receno stejne. Linux podporuje stejne sitove protokoly jako Windows, vetsi problem neni ani s (prechodem na) ipv6.
ad4] Hm, melo by ve vetsine pripadu, pokud to neni typu "cert vem specifikace, iso a dohody, zbastlime to nejak po svym a hlavne nikomu nerekneme jak".
ad5] Ano, treba z ceskych AVG a Avast! Nejsou vylozene potreba pro pracovni stanice.
ad6] Ano, staci sehnat odpovidajici kodeky (pokud je distribuce nema v zakladu). Obecne to neni problem, dlouho se mi nestalo, ze bych neco nemohl prehrat.
ad7] Viz ad4, stejna vec. Pokud vyrobce uverejni specifikace a nebo alespon udela vlastni ovladac, neni problem.
viz treba
http://www.abclinuxu.cz/hardware pro zacatek