Hezký téma
Jen mi prosím někdo prozraďte, kde berete ty ceny (OMG)
Digitální zdrcadlo mám dneska za cca 12k, analog zrcadlo za 3k. Zbytek cca stejný (skla, stativ, filmy/karty,..).
Jen tak na úvod, fotím asi od svejch 12-ti let. Začal jsem s plastovým Beirette (od soudruhů z NDR), pak si přišetřil na Zenita, kterej mě sloužil až donedávna. Když jsem se pak rozkoukl po světě a zjistil, že existují i věci jako ZOOM apod. zainvestoval jsem tehdy neskutečných 30.000,-

do Minolty s dvěma skly. Ta mě před 3 lety opustila a přešel jsem na Canon, tentokrát už digitální 300D
Mám docela štěstí, že mi v práci prošlo rukama celkem dost digitálních kompaktů, což mě udržovalo v 100% přesvědčení, že digi se nemůže nikdy vyrovnat filmu. Aspoň až do doby, než jsem na netu narazil na vlákna o focení s DSLR na vysokých ISO a začal jsem žasnout (a spořit penízky).
Díky DSLR jsem po tolika letech "otevřel oči", začal jsem se učit co je to kompozice, správná expozice, zlatý řez, zlaté oko objektivu,... Prostě všechno od začátku. Digitál má totiž pro mně oproti klasice největší výhodu v jeho "reakční době". U filmů jsem většinou byl línej zapisovat poctivě všechny údaje a když jsem po 2-3 týdnech uviděl vyvolaný film, už jsem samozřejmě vůbec nevěděl jak jsem to fotil. Teď jsem se naučil za týden víc věcí než za dva roky předtím
A čím fotím teď ?
Budete se smát, ale koupil jsem si analog tělo - primárně na BW, tam prostě digi ještě nemá šanci. Navíc se mi stýskalo po vůni ustalovače a atmosféře temné komory
Není to o tom, co je lepší, jsou to DVĚ různé věci. Přesto budu trvat na tom, že pro normální fotky (rozuměj pro 99% konzumních témat a zvětšenin pod A3) je dnes digitál ideální volbou.
Jeho hlavní nevýhoda je obrovský riziko sklouznutí do kategorie "cvakač" a pro ty ostatní zatím ještě pořád dost malý dynamický rozsah čipů.
Ale abych si vychutnal "hodně megapixelů", jsem pořídil ještě poslední hračku "Meopta Flexaret" a řeknu vám, že s touhle kráskou je to teprve požitek
Tak co, asi jsem to zase nerozetnul