Digitál vs. film

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

crashPC píše:fotomobily ještě nic moc ale už brzo to budou určitě mazce. až budou mít mobily 5mpx, velkej snímač, 6x optickej zoom a manuální nastavení tak kašlu na normál foťák :lol:
To mít nebudou, neb je to neslučitelné s potřebou dělat mobily pořád menší a menší. :roll:

Jinak, fotils někdy něco rozumného na analog ? Z "tónu", jakým tu básníš o digitálu a překonaném analogu usuzuju, že patříš do té skupiny lidí, co víc mluví, než dělá... :) (nebrat osobně, nejde o urážku :)). Ono je snadný povídat o tom, že na běžné i lepší focení dneska jedině digitál, když člověk viděl analogovou zrcadlovku naposledy v krámě ve vitríně... :roll: Na normální fotky a pro "nefotografy" je rozhodně lepší digitál, ale na něco rozumnějšího, tam to zdaleka tak jednoznačné není. Tam má digitál i analog své pro a proti, ale stojí si celkem vyrovnaně. :)

Jinak, to, že existují "OEM" filmy, ve kterých nevíš, co je (často tam naštěstí bývá třeba ta Agfa), se týká fakt těch nejlevnějších a každý, kdo to myslí s focením vážně (tzn. ví, co kupuje) si koupí film odpovídající jeho potřebám. Takže tohle je jako argument "digitál rulez" trošku zcestný... :roll:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

crashPC píše:fotomobily ještě nic moc ale už brzo to budou určitě mazce. až budou mít mobily 5mpx, velkej snímač, 6x optickej zoom a manuální nastavení tak kašlu na normál foťák :lol:
hlavně s objektivem (nebo spíš tím co tam není) a čočkou o velikosti 2 milimetry to je úplný terno :lol:
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

crashPC píše:jj přesně. dnes už je analog překonanej. ne že by digitál nějak vítězil v kvalitě ale prostě je to lepší alternativa. analog bude mít stále svůj okruh lidí takže ještě dlouho neumře ale.... na běžný i lepší focení jasně digitál....
fotomobily ještě nic moc ale už brzo to budou určitě mazce. až budou mít mobily 5mpx, velkej snímač, 6x optickej zoom a manuální nastavení tak kašlu na normál foťák :lol:
Blbost, ve fotomobily nikdy nemuzou byt kvalitni, protoze optickej zoom zabira hafo mista, velka svetelna cocka je jeste vetsi, velke CCD je taky docela utopie, me stacilo kdyz jsem videl fotak s 3x optickym zoomem a uz to bylo docela monstrum, btw: melo to 10Mpx na uplne malem CCD, takze jeste vetsi suxx :)
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

kua newim na co odpovědět dřív.
to skodik a zombux: v tom máš recht. mobil nebude dobrej ani za 10 let.... a ty čočky a snímače to je mi jasný...
to TomV: dnes je to neslučitelné. proto sem řekl (možná ne) jednou...
na analog sem fotil. měl sem to pučený. jistý kouzlo to má, kvalitu taky ale prostě to pro mý účely nevyhovuje. ale nemějte mě za nějakou lamu co používá foťák na největší lamoviny, nejlíp s 6mpx, iso 1600. takový ty mjučka a horší cybershoty... doufám že to chápete... co se týká překonanosti tak sem to možná přehnal ale asi si to nepochopil tak jak sem já myslel. to máš jako CD který je překonaný, minidisc... prostě že se ti pro "běžnější" účely hoděj věci který sou všude, kompatibilní atd... nevim jak to ještě popsat. a to že usuzuješ že patřim do skupiny lidí co víc mluví než dělá je napůl pravda, napůl ne. dělám - v ruce sem už pár hodin pár zrcadlovek držel, kupuju foťák se stativem... tak zlý to nebude. sem začátečník no... zrcadlovku sem teda viděl docela i zblízka :-D a prostě mi nevyhovuje z důvodů filmů, nekomfortnosti... prostě ne.... ale neznamená to že je horší!!! pro jistý účely je ale její použití zcela nevhodný, zcestný, drahý..... to že maj foťáky pro a proti chápu a sem smířenej. taky že sem si vybral.
jinejm lidem neberu že používaj velký zrcadlovky. naopak si řikám že to je už někdo "rozumnej" než když vidim nějakej superdigitál 6mpx za 3500.... nejlíp červenej. vytáhne ho nějaká ženská, udělá 5X cvak (automatika) a myslí si bůhví jak není profesionální a že má hustej foťák... krumpáčem do hlavy tak akorát....
termín OEM filmy je nádhernej :-D
digitál rulez si prosazuju dál.... bez kontextu, podtextu, bez urážek... prostě digitál je velká konkurence...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

2 crashPC : ten můj post ber spíš jako rejpanec... :) Kdybys tam napsal to, co sem, tak jsem v podstatě neměl na co reagovat (jak se znám, tak bych si stejně něco našel :twisted:). Neboj se, že bych si tě podle toho postu někam zaškatulkoval, to bylo spíš jen takový popíchnutí. :wink:
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Hezký téma :wink:

Jen mi prosím někdo prozraďte, kde berete ty ceny (OMG) :o
Digitální zdrcadlo mám dneska za cca 12k, analog zrcadlo za 3k. Zbytek cca stejný (skla, stativ, filmy/karty,..).

Jen tak na úvod, fotím asi od svejch 12-ti let. Začal jsem s plastovým Beirette (od soudruhů z NDR), pak si přišetřil na Zenita, kterej mě sloužil až donedávna. Když jsem se pak rozkoukl po světě a zjistil, že existují i věci jako ZOOM apod. zainvestoval jsem tehdy neskutečných 30.000,- :cry: do Minolty s dvěma skly. Ta mě před 3 lety opustila a přešel jsem na Canon, tentokrát už digitální 300D 8)

Mám docela štěstí, že mi v práci prošlo rukama celkem dost digitálních kompaktů, což mě udržovalo v 100% přesvědčení, že digi se nemůže nikdy vyrovnat filmu. Aspoň až do doby, než jsem na netu narazil na vlákna o focení s DSLR na vysokých ISO a začal jsem žasnout (a spořit penízky).

Díky DSLR jsem po tolika letech "otevřel oči", začal jsem se učit co je to kompozice, správná expozice, zlatý řez, zlaté oko objektivu,... Prostě všechno od začátku. Digitál má totiž pro mně oproti klasice největší výhodu v jeho "reakční době". U filmů jsem většinou byl línej zapisovat poctivě všechny údaje a když jsem po 2-3 týdnech uviděl vyvolaný film, už jsem samozřejmě vůbec nevěděl jak jsem to fotil. Teď jsem se naučil za týden víc věcí než za dva roky předtím :up:

A čím fotím teď ?
Budete se smát, ale koupil jsem si analog tělo - primárně na BW, tam prostě digi ještě nemá šanci. Navíc se mi stýskalo po vůni ustalovače a atmosféře temné komory :wink:
Není to o tom, co je lepší, jsou to DVĚ různé věci. Přesto budu trvat na tom, že pro normální fotky (rozuměj pro 99% konzumních témat a zvětšenin pod A3) je dnes digitál ideální volbou.
Jeho hlavní nevýhoda je obrovský riziko sklouznutí do kategorie "cvakač" a pro ty ostatní zatím ještě pořád dost malý dynamický rozsah čipů.
Ale abych si vychutnal "hodně megapixelů", jsem pořídil ještě poslední hračku "Meopta Flexaret" a řeknu vám, že s touhle kráskou je to teprve požitek :bigups:

Tak co, asi jsem to zase nerozetnul :wink:
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

ty si labužník :-D . jinak s tebou souhlasim. třičtvrtě foťáků (potažmo i lidí) sou jen cvakače... jj taky se slušně učim... ale jde to...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Aigor píše:Díky DSLR jsem po tolika letech "otevřel oči", začal jsem se učit co je to kompozice, správná expozice, zlatý řez, zlaté oko objektivu,... Prostě všechno od začátku.
Tím já teď procházím se SLR. :)
Aigor píše:Ale abych si vychutnal "hodně megapixelů", jsem pořídil ještě poslední hračku "Meopta Flexaret" a řeknu vám, že s touhle kráskou je to teprve požitek :bigups:
To je středoformátovej svitkáč, ne ? :) Co stojí ty filmy do toho a následný vyvolání (nebo si to vyvovoláváš sám ?) ?
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Svitky stojí normál - srovnatelný s 36mm filmem. U nás je sice nemají, ale v Brně není problém. Pokud chci fajnovější značku (mám koupenou Provii), musím do Prahy.
Jedinej problémek je, že na svitku je 6 políček (pro ty co to neznají), takže při přepočtu na jedno políčko je už cena 6x vyšší :wink:

Vyvolání je kolem 120,- (taky Brno)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

A po vyvolání to necháváš skenovat, nebo z toho děláš rovnou fotky (když, tak jakej formát) ? Středoformát mě dost zajímá, ne, že bych na něj chtěl začít fotit (teď mám svůj 35 mm kinofilm :inlove:), ale při ceně bazarový Flexaretky kolem 1000 Kč to není až takové sci-fi. :)

Jestli máš nějaký fotky v digitální podobě, tak se pochlub, celkem rád bych je viděl. :) Máme tu na to tenhle thread : http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?p=6949788
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

Aigor: bych chtel videt tu tvoji DLSR za 13k :D
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

TomV píše:A po vyvolání to necháváš skenovat, nebo z toho děláš rovnou fotky (když, tak jakej formát) ? Středoformát mě dost zajímá, ne, že bych na něj chtěl začít fotit (teď mám svůj 35 mm kinofilm :inlove:), ale při ceně bazarový Flexaretky kolem 1000 Kč to není až takové sci-fi. :)

Jestli máš nějaký fotky v digitální podobě, tak se pochlub, celkem rád bych je viděl. :) Máme tu na to tenhle thread : http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?p=6949788
Bohužel, 6x6 mám jenom na poctivým papíře. A kinofilmovej sken je na tohle moc drahá sranda :( Ono těch fotek zase tolik není. Vycvakl jsem zatím asi 3 filmy, z toho je asi 2-5 fotek použitelných. Je to spíš o tom, že se člověk kochá tím rozlišením a atypickým ořezem, než nějakou výtvarnou stránkou.

Jinak, už delší dobu se chystám na svoje stránky něco vyvěsit, takže snad se tam pak něco objeví, jestli se k tomu konečně dokopu (teď musím prvně dát dohromady komp).
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Skodik píše:Aigor: bych chtel videt tu tvoji DLSR za 13k :D
Nechapu tvoji poznamku :?
Canon 300D se prodava normalka kolem 12k, mrkni na bazary. Objektivy mas stejny, takze neni co resit.
Ja s 300D fotil asi rok, pak jsem presel na 20D jestli narazis na tohle :wink:
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

Aigor píše:
Skodik píše:Aigor: bych chtel videt tu tvoji DLSR za 13k :D
Nechapu tvoji poznamku :?
Canon 300D se prodava normalka kolem 12k, mrkni na bazary. Objektivy mas stejny, takze neni co resit.
Ja s 300D fotil asi rok, pak jsem presel na 20D jestli narazis na tohle :wink:
aha, ja myslel nove.. tak to to jo.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

zone system - jeden z důvodů proč je černobílá kinofilmová fotografie nenahranitelná: http://www.photorevue.cz/Sekce7/clan200.htm
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

zombux píše:zone system - jeden z důvodů proč je černobílá kinofilmová fotografie nenahranitelná: http://www.photorevue.cz/Sekce7/clan200.htm
Digitalne provedeno, proste sandwich ;) Ale ne takove ty radoby sandwiche, co sem davam ja, ktere jsou vlastne z 1 fotografie a jsou tam vytazene nedostacne informace z te jedne fotky. Ale ten pravy a poradny sandwich, treba i z 4 fotek. V prve rade je to cele opet radove jednodusi nez u filmu a pokud to dobre chapu tak zone system nelze udelat barevny, coz u sandwiche problem neni.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Skodik píše:
zombux píše:zone system - jeden z důvodů proč je černobílá kinofilmová fotografie nenahranitelná: http://www.photorevue.cz/Sekce7/clan200.htm
Digitalne provedeno, proste sandwich ;) Ale ne takove ty radoby sandwiche, co sem davam ja, ktere jsou vlastne z 1 fotografie a jsou tam vytazene nedostacne informace z te jedne fotky. Ale ten pravy a poradny sandwich, treba i z 4 fotek. V prve rade je to cele opet radove jednodusi nez u filmu a pokud to dobre chapu tak zone system nelze udelat barevny, coz u sandwiche problem neni.
to, o čem mluvíš není fotka ale koláž, grafika :oops: přečti si ten článek pořádně, třeba ti dojde co tím chtěl autor říci.

jinak Jan Karbusický je jeden z nejuznávanějších českých fotografů (říkám fotografů, ne grafiků) - skutečný profesionál.
Existence zónového systému je současně zárukou nepostradatelnosti klasických filmových materiálů, protože i když bude během příštích desetiletí zřejmě digitální fotografie hlavním směrem v masové fotografii, nemá a zřejmě nikdy nebude mít šanci nahradit klasickou černobílou fotografii v její nejdokonalejší mistrovské třídě. Zvládnutí Zone Systemu a tedy cíleného a kontrolovatelného zpracování černobílých materiálů proto není krokem zpět, ale naopak krokem do budoucnosti. I nadále tak, díky Zone Systému, u jehož zrodu stál legendární Ansel Adams, budou tisíce fotografů prožívat ten zvláštně slavnostní pocit, když do svého fotoaparátu poprvé založí skutečný černobílý negativ, negativ s duší a více než stoletou historií. Je to pocit, který nikdy nepoznají ti, kdo do svého fotoaparátu vkládají jen digitální paměťovou kartu...
je zcela nesmyslný názor některých uživatelů digitálních fotoaparátů, že nemusí používat např. přechodové filtry, protože si obraz mohou upravit v počítači. To je ovšem tragický omyl. Jestliže již při expozici není např. jas oblohy snížen šedým nebo barevným přechodovým filtrem, digitální záznam bude obsahovat v této oblasti pouze bílou plochu bez kresby. Vytvořením počítačového přechodu se obloha sice ztmaví, ale je sterilně čistá, syntetická, bez jakékoliv kresby oblačnosti atd. Rovněž ztráta kresby jemných větviček stromů proti obloze již nemůže být nahrazena přechodem v počítači atd.
tohle je hlavní důvod proč digitální fotografie nikdy nedosáhne věrnosti analogového záznamu - rozdíl je právě v dynamickém rozsahu. Zone systém má úplně jinou filozofii než digitál a barevnej kinofilm - stejně jako samotná černobílá fotografie. nelze srovnávat hrušky s jabkama.
Pfizer & Moderna inside
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

Hranice fotky a grafiky neni nijak urcena, a tak kdyz se nekomu hodi, tak si muze rici, tohle je grafika, fuj je to! Ne ja, takovej puritan nejsem, pro me je to vsechno umelecke dilo, at uz je to fotka ci grafika, ani jedno neodsuzuji, takze nemam zapotrebi to rozlisovat.

Jinak opet narazis na dynamicky rozsah analogu, ze? No vzdyt ano, je vetsi, ale digital a sandwich ho jeste prekonava, v tom je ten cely hacek. Uz nekolikrat jsem si rikal, ze si dam tu praci a najdu ti nekde na googlu vybornej sandwich, kterej bude normalne s digi, tak az budu mit cas mrknu ti na to ;)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Skodik píše:Hranice fotky a grafiky neni nijak urcena, a tak kdyz se nekomu hodi, tak si muze rici, tohle je grafika, fuj je to! Ne ja, takovej puritan nejsem, pro me je to vsechno umelecke dilo, at uz je to fotka ci grafika, ani jedno neodsuzuji, takze nemam zapotrebi to rozlisovat.

Jinak opet narazis na dynamicky rozsah analogu, ze? No vzdyt ano, je vetsi, ale digital a sandwich ho jeste prekonava, v tom je ten cely hacek. Uz nekolikrat jsem si rikal, ze si dam tu praci a najdu ti nekde na googlu vybornej sandwich, kterej bude normalne s digi, tak az budu mit cas mrknu ti na to ;)
ale pane kolego, mě nezajímá grafika, mě zajímá fotografie ;-) nemám nic proti grafice, naopak. ale rozlišuju fotografii (s minimálním "postprocesingem" jako dorovnání úrovní, narovnání padajících linií atd.) a grafiku kterou si namaluješ v photoshopu. ano, je to krásný, ale není to umění. ten tvůj sandwich není nic jinýho než grafika. krásná - proč ne. ale pořád je to jen grafika.

ještě co se týká článku nahoře, není to flame digi vs kinofilm, Karbusický fotí na obojí a má mnoholetý zkušenosti. takže jen konstatuje fakta...
Pfizer & Moderna inside
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

zombux píše:...a grafiku kterou si namaluješ v photoshopu. ano, je to krásný, ale není to umění.
Tady bych tě trochu poopravil - i grafika se dá často nazvat uměním, ale neměla by se vydávat za fotografii.
Skodik píše:Jinak opet narazis na dynamicky rozsah analogu, ze? No vzdyt ano, je vetsi, ale digital a sandwich ho jeste prekonava
To si snad děláš srandu, ne ? :? Nejdřív přiznáš, že dynamický rozsah analogu je větší a hned prohlásíš, že digitál ho ještě překonává ? Tomu moc nerozumím. Furt se tady oháníš sandwichem (mňam, mam hlad :roll:), což pokud správně chápu o co jde, je v postatě jenom berlička, jak dostat dynamiku na úroveň kinofilmu...

Začínám z tvých postů cítit trochu demagogii, kdy zřejmě už jenom z principu považuješ za nutnost vyvrátit každý post "nás analogařů", který si dovolí popsat nějakou výhodu kinofilmu a vyjádření jednoho z předních českých fotografů pro tebe není argument a ty to víš samozřejmě líp. My jsme přeci nikdy nevyvraceli výhody digitálů, jako je především větší komfort při práci s nafocenými snímky a levnější provoz, ale jejich nevýhody ve srovnání s analogem jsou dány fyzikálními zákony, které platí pro všechny, tedy i pro tebe, tvůj foťák a jeho výrobce. A pokud nemáš hlubší teoretické znalosti z optiky, elektroniky a filmové chemie, tak bych si na tvém místě udělal pauzu na dostudování (můžu půjčit skripta :)), protože tvoje pokusy o odrážení našich argumentů začínají pomalu ztrácet na věrohodnosti...
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“