Skodik a jeho DSLR

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Skodik píše:to potom budou fotecky :twisted:
)

doufám že ukážeš taky něco bez photoshopu ;-)
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

zombux píše:
Skodik píše:to potom budou fotecky :twisted:
)

doufám že ukážeš taky něco bez photoshopu ;-)
jezisi, SZ nemame? Ja se pochopitelne ted budu verejne chtit "branit", a tak tu je zbytecne OT.
No jasne, az nam ty zacnes ukazovat negativy, tak ja ukazu neco bez PS :)Proste postprocessing je nezbytny jako vyvolavani u analogu, delaji to vsichni profesionalni fotografove i amateri, kteri se snazi foti na urovni. Jinak samozrejme souhlasim, ze nektere moje fotky nejsou jen postprossing, jako treba ta posledni (Sv. Vaclav a Muzeum), ale to je normalni, nefotim porad "klasiku". Takze veta, jestli ukazu neco bez PS je pekne oskliva, protoze naopak vetsinu fotek mam bez vyraznych uprav.
Ale jinak samozrejme, porizenim DSLR si myslim, ze prace v PS spadne tak o 50 procent minimalne, co jsem s DSLR takhle fotil, tak naprosto odpada nutnost upravy vyslednych barev ci krivek apod.
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Skodik píše:jezisi, SZ nemame? Ja se pochopitelne ted budu verejne chtit "branit", a tak tu je zbytecne OT.
No jasne, az nam ty zacnes ukazovat negativy, tak ja ukazu neco bez PS :)Proste postprocessing je nezbytny jako vyvolavani u analogu, delaji to vsichni profesionalni fotografove i amateri, kteri se snazi foti na urovni. Jinak samozrejme souhlasim, ze nektere moje fotky nejsou jen postprossing, jako treba ta posledni (Sv. Vaclav a Muzeum), ale to je normalni, nefotim porad "klasiku". Takze veta, jestli ukazu neco bez PS je pekne oskliva, protoze naopak vetsinu fotek mam bez vyraznych uprav.
Ale jinak samozrejme, porizenim DSLR si myslim, ze prace v PS spadne tak o 50 procent minimalne, co jsem s DSLR takhle fotil, tak naprosto odpada nutnost upravy vyslednych barev ci krivek apod.
negativy mám naskenovaný a můžu je sem dát bez jakýchkoliv úprav, snad ti bude stačit 6Mpix sken kterej vypadá úplně stejně jako moje poslední fota. já nemám problém koukat na tvoje díla z photoshopu, jsou dobrý, proč by ne, já dřív na digitálu taky hodně dodělával photoshopem. ale teď mě zajímá jak doopravdy umíš fotit ;-) ne co umíš v photoshopu...

sám píšeš že většinu fotek máš bez výrazných úprav. já osobně bych navrhoval následující dohodu - u každý fotky kterou tady na fóru zveřejníme, bude taky odkaz na klidně zmenšenou původní podobu bez opravdu jakýchkoliv úprav, prostě to co vylezlo z paměťový karty / negativu. žádný dorovnávání, žádný retuše. jistě že důležitej je výslednej produkt ale zajímá mě i hrubá práce která leze na fotky. tímhle bysme ten věčnej problém "to PS or not to PS" definitivně skončili myslím :wink:
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

zombux píše:negativy mám naskenovaný a můžu je sem dát bez jakýchkoliv úprav, snad ti bude stačit 6Mpix sken kterej vypadá úplně stejně jako moje poslední fota. já nemám problém koukat na tvoje díla z photoshopu, jsou dobrý, proč by ne, já dřív na digitálu taky hodně dodělával photoshopem. ale teď mě zajímá jak doopravdy umíš fotit ;-) ne co umíš v photoshopu...

sám píšeš že většinu fotek máš bez výrazných úprav. já osobně bych navrhoval následující dohodu - u každý fotky kterou tady na fóru zveřejníme, bude taky odkaz na klidně zmenšenou původní podobu bez opravdu jakýchkoliv úprav, prostě to co vylezlo z paměťový karty / negativu. žádný dorovnávání, žádný retuše. jistě že důležitej je výslednej produkt ale zajímá mě i hrubá práce která leze na fotky. tímhle bysme ten věčnej problém "to PS or not to PS" definitivně skončili myslím :wink:
No tohle uz bude asi na splitt :) Nevim jak moc ty tvoje skeny kompresujes, ale zadna slava to zrovna taky neni popravde :( No myslim, ze jsi moc paranoidni, ja v PS nic neprimalovavam ci retusuju, vkladam... ja proste vzdy upravuju vystup, tedy barevne a svetelne podani, tedy kontrast, BW apod.. nemam tu jedinou fotku, kde bych neco primaloval, ci umazal, na to proste taky nehraju! Ale na upravu vystupu fotky jo.
Osobne je mi to fuc, klidne bych ti sem puvodni fotky daval, tedy ted s tim souhlasim, protoze uz budu mit snad neco s cim se da fotit, ale lidi s kompaktama fakt jinou moznost nemaj nez upravit barvy. To neni o foceni! Foceni je o kompozici a to ti nevynahradi sebelepsi fotak ani uprava. Stejnak ti to rikam na rovinu, ze to sem k kazde fotce nebudu davat puvodni, na svuj hosting to srath nebudu a srath se tady s galerii taky ne, je to hrozny prace navic a uz asi vubec ti tu nebudu davat fotky v 8MPx. Na ferovku ti reknu, ze mi fakt pripadas az moc puritanskej, jak psal Dony. Zachvili tu po nas budes chtit RAW, ne? :shock: :lol: Proste na pozadani ti klidne u nejakych origo dodam.. pokud to nebude na pozadani u kazde :)

Ja fakt nemam zapotrebi se tu s nekym predhanet o tom, kdo umi fotit, beztak to tady na PCT ohodnoti minimalni hrstka lidi, kteri tomu natolik rozumi, aby mohli nejak poradne radit. To nemyslim nijak zle, ale je to fakt.

btw: cele to myslim v pohode, zadnej boj ci nejaka vyzva pro tebe.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Mno skodiku zavidim :up: - doufam ze pak pripojis svoej postrehy s E-500 taky jsem po ni posilhaval, nicmene vcera jsme ji mel poprvy na chvili v ruce a nejak se mi zdala mala a spis me ovladani zmatlo tak se kdyztak pak podel o dojmy. :oops:
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

sx02 píše:Mno skodiku zavidim :up: - doufam ze pak pripojis svoej postrehy s E-500 taky jsem po ni posilhaval, nicmene vcera jsme ji mel poprvy na chvili v ruce a nejak se mi zdala mala a spis me ovladani zmatlo tak se kdyztak pak podel o dojmy. :oops:
Ja uz ji v ruce mel, je v pohode... jsem zvyklej na Olympus tak nejak "od mala" :D Takze v pohode, jinak 350D je bez gripu tusim jeste mensi a o E-330/300 ani nemluve, ale proste jde o to jak komu vyhovuje.
A jestli tady o tom budete kua porad mlet, tak do Ut nebudu spat :D hovada!! :-D
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Skodik píše:
sx02 píše:Mno skodiku zavidim :up: - doufam ze pak pripojis svoej postrehy s E-500 taky jsem po ni posilhaval, nicmene vcera jsme ji mel poprvy na chvili v ruce a nejak se mi zdala mala a spis me ovladani zmatlo tak se kdyztak pak podel o dojmy. :oops:
Ja uz ji v ruce mel, je v pohode... jsem zvyklej na Olympus tak nejak "od mala" :D Takze v pohode, jinak 350D je bez gripu tusim jeste mensi a o E-330/300 ani nemluve, ale proste jde o to jak komu vyhovuje.
A jestli tady o tom budete kua porad mlet, tak do Ut nebudu spat :D hovada!! :-D
Stejne bys neusnul, jak se tesis :wink:
Mno ja vim ze 350D je jeste mensi ale myslel jsem ze E500 bude ok. A nebyla. Asi nakonec pokud poridim zrcadlovku budu muset zkusit nejakyho Nikona (coz nechci) :-/
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

sx02 píše:budu muset zkusit nejakyho Nikona (coz nechci) :-/
a proč ne? :oops:
Pfizer & Moderna inside
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

zombux píše:
sx02 píše:budu muset zkusit nejakyho Nikona (coz nechci) :-/
a proč ne? :oops:
Ja vim ze je to blbej duvod, ale me se nikony nelibej i kdyz je respektuju protoze jsou to kvalitni stroje to je nepochybne, svym zalozenim spise tihnu k canonu. Prijdou mi takovy hromburacky. Ja vim ze to neni asi spravnej duvod ale je to tak.
Heh vychylit ve prospech nikona by me napriklad dokazalo to kdyby nedaval k D-50 ten shitozni 18-55 ale nabidl klidne drazsi kit s 18-70, to bych si moc rad koupil.
JInak jsem spis chtel kdyz uz neco s 8mpix a to nikon v te spotrebni casti nenabizi. Nicmene sem si predsevzal ze se zapru - a zkusim si nejakyho nikona osahat. Treba zmenim nazor. :)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

sx02 píše:Ja vim ze je to blbej duvod, ale me se nikony nelibej i kdyz je respektuju protoze jsou to kvalitni stroje to je nepochybne, svym zalozenim spise tihnu k canonu. Prijdou mi takovy hromburacky. Ja vim ze to neni asi spravnej duvod ale je to tak.
Heh vychylit ve prospech nikona by me napriklad dokazalo to kdyby nedaval k D-50 ten shitozni 18-55 ale nabidl klidne drazsi kit s 18-70, to bych si moc rad koupil.
JInak jsem spis chtel kdyz uz neco s 8mpix a to nikon v te spotrebni casti nenabizi. Nicmene sem si predsevzal ze se zapru - a zkusim si nejakyho nikona osahat. Treba zmenim nazor. :)
no, co jsem koumal nikony a canony v regálu, ty mašinky vypadají opravdu hodně podobně :) kdyby na tom nebyla napsaná značka tak bych to od sebe poznával hodně ztuha. osobně jsem šel do nikonu na doporučení známých taky nikonistů, ale podle mě je to hodně vyrovnaný :)
Pfizer & Moderna inside
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Vidis me prijdou docela dost rozdilny. Pokud ovsem nehodnotis zrcadlovky 50+k tam uz jsou pravidla ergonomie nuprosna. ;-)
Ostatne ne nadarmo jsou nikon a canon dve nejvetsi znacky a rivalove...

Mam taky dost znamejch ktery s nikonem foti nadherne ale me preference jsou spise k canonu :oops:
Jak jsem psal je to taky tim ze: Olympus - ma nejlepsi bundle (kitovy objektivy)a je levnej, canon ma spatny kitovy objektiv a ani zadny cenove dostupny slusny ale je (IMO!!!) nejlepsi, Nikon ma dobrej kitovej s D70 (zminovanou 18-70) ale stoji 30k coz je pro me neprijatelny a imo vlemi predrazeny.
Cili proste nikon pro me nema atraktivni nabidku. To je ten nejvetsi problem.
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

Bavime-li se stale o o lowend DSRL, tak Nikon je tak trochu zvlastni, on ma nejlevnejsi DSRL, ale je to dle meho nazoru uz moc velkej lowend, kdyz si to clovek uvazi, tak priplati mala a ma lepsi DSLR. Treba vymakane to ted je u Olympusu, jeste hodne obchodu ma E-300, ktera je v DZ kitu za 18k, ty objektivy samotne jsou tak za 12k v prodeji. Samozrejme se to neda takhle uvazovat, ale ty ubjektivy jsou perfektni a E-300 ma jen nektere "slabsi" fce jak E500 a mensi display, ale foti stejne dobre. Jako klady ma polokovove telo (E-500 je plastak) a E300 muze pouzivat interni a externi blesk najednou. Tedy E300 takhle dost silne D50 prekonava. U horniho stropu lowend DSRL je zase imho D70, 350D, E500, kde E500 o chloupek ztraci na nektere funkce, ale nektere mam zase navic. Rekneme ze tady je to temer uplne vyrovnane. Ale mrknete se na ceny samotnych tel, jsou vyrovnane? Zdaleka ne, a v DZ kitu E500 opet drti vsechno kolem.
Opravdu nijak nechci nekomu cpat Olympus, ale proste tady v te kategorii moc nema konkurenci, nevim proc Canon nenabidne do setu nejaka lepsi skla, treba 2, protoze jinak telo 350D neni o tolik drazsi jak E500, ale ztraci prave na tom, ze objektivy jsou drahe, takze kdo nechce nejake upgrade, tak se mu to nevyplati. Olympus ma zase nevyhodu, ze E500 je vlastne top produkt olympusu a neni kam dal upgradovat, zatim. Jinak se chysta E2 myslim, tak potom zase bude, Zuika jsou jinak na vyber v pohode. Tedy kdo chce jit do nejake profi tridy nekdy pozdeji, tak se mu vyplati Canon jak Olympus, to jo no, ale pro ty co jim staci telo lowend DSLR, tak je Olympus idealni volba.

Tak to muj nazor :)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

ICE píše:E500 je moc fajn vecicka :), taky jsem na Olympusy...
No jako nevim, na E-500 mně děsí zoufale malej čip, kdy se ohnisko objektivu násobí dokonce 2x, což celkem zužuje výběr širokoúhlých skel. Osobně bych si radši koupil EOS 350D s čipem formátu APS-C, než tohle. Větší čip míň šumí a koneckonců, na Canon se dá sehnat spousta kvalitních skel za příjemnou cenu třeba od Sigmy, což je taky dobré. Nemám nic proti Olympusu, ale řekl bych, že za tu cenu tu jsou i lepší DSLR.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

TomV píše:
ICE píše:E500 je moc fajn vecicka :), taky jsem na Olympusy...
No jako nevim, na E-500 mně děsí zoufale malej čip, kdy se ohnisko objektivu násobí dokonce 2x, což celkem zužuje výběr širokoúhlých skel. Osobně bych si radši koupil EOS 350D s čipem formátu APS-C, než tohle. Větší čip míň šumí a koneckonců, na Canon se dá sehnat spousta kvalitních skel za příjemnou cenu třeba od Sigmy, což je taky dobré. Nemám nic proti Olympusu, ale řekl bych, že za tu cenu tu jsou i lepší DSLR.
Tohle se tu uz nekolikrat resilo ;-)
Jde o to ze za tu cenu asi neexistuje lepsi kup nez e-500. Ten sum neni zas tak hroznej a
1) E-500 je krapet vetsi nez 350D takze padne vic do ruky
2) 350D ma docela spatnej setovej objektiv a i koupe dalsich neni zrovna z levnyho kraje. Cili pokud chces 350D abys hned od zacatku pekne fotil tak te to bude stat minimalne 23k za fotak a aspon 10k za objektiv, lepe 20k. Coz uz fakt neni malo.
Na druhou stranu olympus ti v Double zoom kitu nabidne do zakladu dva velice slusny objektivy (do zacatku) takze nic prikupovat nemusis. Obecne se soudi ze tyhle objektivy jsou nejlepsi ze vsech setu co se v zakladu prodavaji. A to dohromady za cenu 23k.

Nejde tedy o to zda je 350D lepsi - je. Ale o to kolik do toho chces vrazit. Na druhou stranu ale kdyz mas vic prachu tak je zase uplnej nesmysl kupovat 350D a je lepsi si rovnou koupit 20D/30D. A kdyz prachy nemas - lepsi pomer cena vykon nez E500 nenajdes.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Já osobně bych to řešil stylem : pokud nemám dost peněz, tak bych se vykašlal na Olympus (protože v okamžiku, kdy bych chtěl koupit jiný objektivy, atd., tak bych pak nadával), ještě chvíli počkal a šetřil a našetřil třeba na D70 + Sigma 18-125 mm F3.5-5.6 DC coby univerzál, případně ještě Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO, coby tele/makro. A pokud bych nevěděl co s prachama (což skutečně nevím, páč žádný nemám :lol:), tak si koupím D200 a skla odpovídající úrovně. E-500 může být za cenu toho setu hodně zajímavá, ale když vím, že by mně mohl nedej bože stihnout i nějaký rozvoj fotografických schopností, tak bych se i s ohledem do budoucna právě díval spíš po něčem, co má nejlepší kompatibilitu s příslušenstvím třetích stran, a to je právě Canon a Nikon. Na ně jsou k dispozici dobrá skla od Sigmy, nebo třeba Tokiny, na Olympus je krom originálů prd. Pentax by byl taky dobrej, akorát mu asi za měsíc zatrhnou dovoz do EU a Minolta je prej velmi poruchová (ale tohle nemám ověřeno, je to jen informace typu jedna problému znalá paní povídala :))... Myslím si, že zrcadlovka (jedno jestli SLR, nebo DSLR) je výhodná právě svojí "modulární" koncepcí a má imho smysl koupit takovou, aby se dala v budoucnu bez problémů doplnit třeba lepším sklem, bleskem, kabelovou spouští, atd...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Mno to co pises zavani logikou .. :thumbsup:
ale
1) kdyz by te postihl nedejboze nejaky rozvoj ,tak bys asi stejnym zpusobem zahodil i D70, navic na Olyho se ceka ted zase priliv novych skel + je tu spousta starych ktery narozdil od jinych znacek fungujou celkem bez problemu pres redukci
Navic sigma pry zacne vyrabet i pro Oly (teda uz vyrabi ale snad to bude i ve vetsim mnozstvi) a takovy Leica objektivy od Panaku taky nejsou k zahozeni...

2) cena E-500 vDZK imo v bazarech neklesne pod 13k takze to zase takova ztrata nebude kdyby to clovek prodaval.
3) nechci byt nejak moc rejpavej ale ty objektivy v doublezoom kitu se imo velmi dobre vyrovnaji ty sigme 18-125mm mozna ji i predci.

A s tim sumem to vazne neni tak strasny jak by ostatni radi malovali..
santini
Nováček
Nováček

Příspěvek od santini »

Double kit Olympus: Dostaneš dobrou DSLR s 2 dobrýma objektivama pro začátek, ALE pokud si budeš chtít dokoupit nějakej lepší objektiv, zjistíš, že na DSLR Olympus nedáš nic jinýho než zase jen Olympus (a zlomek toho co nabízí sigma). Olympus sice dělá dobrý objektivy, ale jsou strašně drahý.

Canon 350D je dobrej. Sám ho mám se sigmou 18-50 F2,8 Není to superrychlá kombinace, ale kvalita obrazu je skvělá. DOPORUČUJU

Pentax, Minolta ... občas si nejsem jistý, jestli jsou ještě mezi živými. ...Pentax prý ještě žije. Minolta nikoliv (divize foto krachla, ostatní fungují).

A Nikon...viz níže
Nikon SUX!
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“