Radeon X1900GT / X1900XL (R580)

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Nejvíc mě dostalo porovnání na 21. str
OC Vs. nárůst FPS
sem si nikdy nevšiml že ten nárůst je tak zanedbatelný
ntb lenovo i5/1660Ti
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

lukfi:
1. bral jsem v úvahu 1280*1024 AA/AF

2. nebráním ATi, bráním X1900GT. Připadá mi jako zajímavější investice, než X1800XT 256MB.

3. Nejde o engine, jde o konrétní hru. např. Doom 3 i Quake IV jsou jeden engine a přitom mají odlišný nároky.

Krom toho další opengl hry už nebudou; Carmack s OpenGL skončil a to byla poslední osoba, které ogl ve hrách protěžovala. Naopak D3D her používajících shadow-maps a PS je stále víc. O přechodu ze stencil shadows na shadow-mapy se mluví už docela dlouho a i v současných hrách už to je dost znát (např. X2->X3, Morrowind->Oblivion atp.). Myslíš, že počet OpenGL her s Doom 3 enginem převýší počet D3D používajících shadow-mapy a SM2.0+?
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

no-X píše:1. bral jsem v úvahu 1280*1024 AA/AF
Aha. Já bral v úvahu 1600x1200 eye candy, protože jak jsi sám několikrát říkal, budoucí hry budou v 1280x1024 náročné jako dnešní v 1600x1200 :razz:
no-X píše:2. nebráním ATi, bráním X1900GT. Připadá mi jako zajímavější investice, než X1800XT 256MB.
Mně taky, protože třeba v Oblivionu je jasně vidět že pixel shadery R520 na R580 prostě nemají. Ale otázkou je, jestli si nepřiplatit za X1800XT 512MB, protože mám dojem že 512MB bude v budoucnu víc k užitku než víc pixel shaderů na úkor TMUs a ROPs.
no-X píše:3. Nejde o engine, jde o konrétní hru. např. Doom 3 i Quake IV jsou jeden engine a přitom mají odlišný nároky.
Mají odlišný nároky, ale to že v nich má lepší FPS nVidia je stejný.
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Lukfi píše:
no-X píše:1. bral jsem v úvahu 1280*1024 AA/AF
Aha. Já bral v úvahu 1600x1200 eye candy, protože jak jsi sám několikrát říkal, budoucí hry budou v 1280x1024 náročné jako dnešní v 1600x1200 :razz:
Ano, ovšem pokud současná hra běží v max detailech při 40FPS, tak onu budoucí náročnější hru asi těžko někdo bude hrát při 20FPS, ale sníží si detaily, aby se na těch 40FPS taky dostal. Zmíněné tvrzení platí samozřejmě tehdy, když jde u hru, která dává vysoký framerate, případně je CPU-limited a pro srovnání je tedy třeba brát v úvahu nejnáročnější nastavení, abychom limity v podobě CPU (a dalších částí systému) mohli eliminovat. Na prvním místě je vždy hratelnost a pokud při daném nastavení dá karta 15FPS, nemá smysl z toho dělat jakékoli závěry, protože takovýhle framerate je plynulý jen pro jisté tři osoby z threadu o GF7600GT.
Lukfi píše:
no-X píše:2. nebráním ATi, bráním X1900GT. Připadá mi jako zajímavější investice, než X1800XT 256MB.
Mně taky, protože třeba v Oblivionu je jasně vidět že pixel shadery R520 na R580 prostě nemají. Ale otázkou je, jestli si nepřiplatit za X1800XT 512MB, protože mám dojem že 512MB bude v budoucnu víc k užitku než víc pixel shaderů na úkor TMUs a ROPs.
Otázka je, jestli zájemce prostředky na příplatek vůbec má a pokud ano, tak jak velké. Nikdy nelze s univerzální platností říct, že je lepší si připlatit, protože to je sama o sobě nicneříkající informace. Pokud na to zákazník má, tak ať si X1800XT-512 koupí, ale to už je zase lepší vzít rovnou X1900XT. Pokud se ale pohybujeme na hranici 8k s DPH, pak můžeme mluvit jen o X1800XT 256, X1900GT a 7900GT. Vybírá-li zájemce mezi těmito kartami, musí si položit otázku, jak dlouhou dobu mu má karta sloužit. Jestli je to krátkodobá záležitost a bude vybírat podle současných her, vychází nejlíp X1800XT-256, pokud na tom bude muset dva roky přetrpět, je nejvhodnějším kandidátem X1900GT, která je možná v průměru kapku pomalejší, než zbylé dvě, ale s velmi vysokou pravděpodobností tomu za půl roku bude jinak a oč je teď pomalejší, bude potom rychlejší.
Lukfi píše:
no-X píše:3. Nejde o engine, jde o konrétní hru. např. Doom 3 i Quake IV jsou jeden engine a přitom mají odlišný nároky.
Mají odlišný nároky, ale to že v nich má lepší FPS nVidia je stejný.
Mluvil jsem v obecný úrovni. Doom 3 má větší nároky na zixel-rate, Quake IV naopak nižší a do popředí vystupují jen nároky na fillrate - v D3 jsou X1900XTX a 7900GTX poměrně blízko, kdežo v Q4 XTX kvůli nižšímu fillrate výrazněji propadá. Takže nelze říct, že výkon těchto karet v Prey bude takový a takový jen proto, že bude použit Doom 3 engine. Už na D3/Q4 je vidět, že zatímco v jedné je rozdíl mezi konkurenčním high-endem 10%, tak na druhé je to 35%. Tzn. o 25% rozdílné postavení konkurenčních karet v tomtéž enginu. Ani mezi naprosto jinými hrami nebývá často tak výrazný rozdíl, takže co se z toho dá vyvodit? Podle mě nic. S velkou dávkou odvahy jedině tak, že Prey může na X1900XTX běhat o 25% lépe než na 7900GTX stejně jako že na GTX může běhat o 45% líp než na XTX. Má cenu při výběru grafiky brát takovouhle informaci v úvahu? :wink:
Smeli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smeli »

Obrázek
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

ani mi nemluv :) mě předběhli :( já ji mám v testování už 2dny :twisted: tak hold příští pondělí no :(

jinak jen potvrzení toho, co jsem čekal, já to zkusim otestovat s 6.5b ovladači,třeba je problém v tom ... :)
Bartek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bartek »

Nevite nekdo jestli jde na X1900GT udelat V-mod(OverClocer)?
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Takze mam jedno GTcko(1900GT) od Radima :worship: :up: za 7961Kc...Na def. na 2,5Ghz X2 da 9500b...Fen steluju pres overclocker.Na maximum. je jeste snesitelnej.A aspon dobre chladi...cca po 3 markach ccca 73st..atitools kartu vubec nezna ani Rtuner...skousel jse nejaky OC a dala pri 620/1300 jen 9900?Ze bych nekde delal chybku?Cekal jsem trochu vic.. :oops: Jinak pohoda...ve win mam ventilator hodne stazenej takze neni slyset a mam cca 56st v malo vetrane skrini pri okolni teplote cca 21st.O vikendu ji otestuju na Condemned :) 8)
Mac...
Katali
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Katali »

godlike píše:Takze mam jedno GTcko(1900GT) od Radima :worship: :up: za 7961Kc...Na def. na 2,5Ghz X2 da 9500b...Fen steluju pres overclocker.Na maximum. je jeste snesitelnej.A aspon dobre chladi...cca po 3 markach ccca 73st..atitools kartu vubec nezna ani Rtuner...skousel jse nejaky OC a dala pri 620/1300 jen 9900?Ze bych nekde delal chybku?Cekal jsem trochu vic.. :oops: Jinak pohoda...ve win mam ventilator hodne stazenej takze neni slyset a mam cca 56st v malo vetrane skrini pri okolni teplote cca 21st.O vikendu ji otestuju na Condemned :) 8)
tak to jde kdybych nekupoval X1800XT tak bych taky koupil tuhle :)chce to trosku pockat na podporu a vysledky budou urcite lepsi :up:
CPU:Intel i7 930@4GHz=>Noctua NH-D14 | MB: Asus P6X58D​-E | RAM: Kingstone 12Gb 1600MHz | GPU: Sapphire R9 290@1100/1250 =>Thermalright Shaman + R5 | Power : Enermax PRO82+ II 525W(zvladá to je to pašák :) )| LCD 24" Samsung BX2431 | Case : Lian-Li PC-A77B | Fan regulator : mCubed T-Balancer bigNG
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

zkus na tu X1900GT použít ATI 6.5 ovladače, výsledky by se měli trochu polepšit ... podle mého testování to dělá i pár desítek procent někde ... je pak víceméně nastejno s 7900GT v dnešních hrách ale při vyhlazování a plných detailech s HDR nemá 7900 šanci ... :)
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Jiz otestovano s CAT 6.5.Me prijde vysledek na def.dost brutalni oproti 7900GT ktera na default da kolem 8000.Po normalnim OC(7900GT)skoro 10000 umi taky.Pokud clovek teda nehodla delat v-mod umi i vic.V 2D mam exceletni obraz.Koukam na DELL 21tku Trinitron.BTW koukam ze vysel novej Rtuner,tak musim otestovat.:) Co jsem videl tak brutalne cenove spadla HISka 1900GT.V jednom(obecne drazsim kramu)stala v pondeli tusim 11500 a dnes 9500kc..Myslim ze ATi je ted na zase nakoni.Ma skvelou mainstreamovou x1800GTo 5500-6000,pak vyssi highend GT 7900-9000.Skvele....Asi vyslyseli muj plac zde pred mesicem.:) A muzeme se tesit na dalsi zajimavou karticku.1900GTO ktera nahradi 1800GTO
Mac...
Mayhem(cz)
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mayhem(cz) »

zdravím,mám asus x850xt a chtěl bych přejít na x1900gt myslíte že to má cenu?nebo mám raději čekat na další generaci grafických karet?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Nemá.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Smarja a proc bys nemohl prejit na 1900GT?Urcite bych do toho sel..Za kolik prodas starou a za kolik kupujes novou?
Mac...
Mayhem(cz)
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

x850xt prodám tak za 7000kč (AGP) záruka
Mossad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mossad »

no ale pospes si, sice neznam agp situaci, osobne bych to tip spis kolem 6k, ale 7600gs/gt jsou oudajne na spadnuti v agp verzich :roll:

..PC::Asus P8Z77-I Dx :: G2130 :: 8GB :: WD 0.32TB :: WD 1TB :: Intel HD :: Eizo 2333BK ::
DTR::Asus G73jh :: i7 720 :: 8GB :: SSD 0.064TB :: SGH 0.5TB :: Mobility HD 5870 ::

Gygabite - ©Hlupak
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Podle mě to nemá smysl bez AA je rozdíl v průměru tak kolem 20% a při AA stále zůstává brzdou 256MB, které měla i X850XT. X1900GT je zajímavá karta, ale přecházet na ní z X850XT nepovažuju za rozumný krok. Když už, tak vzít něco s 512MB (třeba X1800XT-512, která je o 50% rychlejší než X850XT)
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

On ma moznost prejit z AGP na PCI-E.Navic prodat ji za 7000kc.Bozi no.Nevahej a ber GTcko.Vem ji od radima :) Az prijdou hry typu Stalker myslim si ze rozdil mezi 850XT a GT bude 1600x1200 AF+FSAA dost vyraznejsi nez u starsich her..
Mac...
Mayhem(cz)
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Tak ji mám možnost koupit za 8299kč včetně DPH! a k ní beru tohle
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36263
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Mayhem(cz) píše:Tak ji mám možnost koupit za 8299kč včetně DPH! a k ní beru tohle
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36263
Muzes koupit i levnejsi MB a zbyle penize vrazit do x1800xt MB za cca 9600kc..
Mac...
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“