Chyba načtení S-ATA disku při bootu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
ameeck
Nováček
Nováček

Chyba načtení S-ATA disku při bootu

Příspěvek od ameeck »

Zdravim,

mám doma disk Maxtor 160GB, S-ATA, a občas(jednou za měsíc, asi třikrát) se mi stalo, že se mi při bootu po obrazovce pro vstup do BIOSu ukázala hláška
Chyba čtení disku
Stiskněte Ctrl+Alt+Del pro restart
Vždycky to bylo po restartu OK, a s diskem nebyli žádné problémy jinak, až dnes ráno, sem ho pokoušel nabootovat, a hlaška tam přes x restartů zůstala...

Nabootoval jsem tedy z druhého disku 3GB P-ATA(založní disk), a zjištuju, že jsou data neporušená, a můžu je tedy číst, když nabootuju z toho malého disku.

Otázka zní, jak můžu spravit bootování z mého normálního HDDčka.

Dík předem za pomoc.
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

No, v první řadě bys měl vypsat svou kompletní sestavu. Nemá význam tady spekulovat nad boot sektorem disku, aby se pak následně zjistilo, že máš nF4, kterej má některé HDD, obzvláště Maxtory, tak rád. Takže napiš sestavu a pak můžeme pokračovat ;)
ameeck
Nováček
Nováček

Příspěvek od ameeck »

Ok. Deska: ASUS p4P800S-x, CPU: Celeron D 2,26 GHz, RAM: Kingston 512MB(další specs neznám), Graf. akc.: Sapphire Ati Radeon X700 256 MB, Zdroj: Eurocase 350W, +optická mechanika, ASUS Combo serii si z fleku nepamatuju...a plus ten disk...ještě něco potřeba?
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

No tady toho může být spousta:

a.) zdroj spíš nic než moc

b.) HDD a mechanika - HDD na primární kanál, mechaniku na sekundární ( pokud jsou na jednom, tak to někdy dělá bordel )

c.) nevysvětlitelé - dneska sem přendával svý PC do nový bedny, taky to nechtělo najít systémovej disk. Když sem přepojil napájení ze SATA konektoru na redukci MOLEX -> SATA, tak naběhl v pohodě a aby to bylo ještě "zajímavější", tak při opětovném zapojení SATA konektoru ze zdroje běží v pohodě...
ameeck
Nováček
Nováček

Příspěvek od ameeck »

HDD má vlastní kanál, zdroj...no neni to žádná HC sestava, tak si zatim vystačim, nikdy s nim nebyl problem...já se spokojim s tim nevysvětlitelné, zatím to jde, a ted proslo bez problemu asi pet bootu, taksnad to bude ok...jinac dik..
Belisarius
Nováček
Nováček

Příspěvek od Belisarius »

wector píše:No tady toho může být spousta:

a.) zdroj spíš nic než moc

b.) HDD a mechanika - HDD na primární kanál, mechaniku na sekundární ( pokud jsou na jednom, tak to někdy dělá bordel )

c.) nevysvětlitelé - dneska sem přendával svý PC do nový bedny, taky to nechtělo najít systémovej disk. Když sem přepojil napájení ze SATA konektoru na redukci MOLEX -> SATA, tak naběhl v pohodě a aby to bylo ještě "zajímavější", tak při opětovném zapojení SATA konektoru ze zdroje běží v pohodě...
Já měl pravidelně podobný problém. Měl jsem dva HDD. Systémový Western 80 GB a datový Maxtor 160 GB. Když jsem vzal Maxtor (o to to je divnější) ke kamarádovi přetáhnout data a pak jej vrátil do svého PC, nenaskočil Western ani za živý svět, jenom v něm strašně mlátilo. Musel jsem vzít starožitný Seagate 4 GB, na které jsem měl nainstalovány záložní Windows, z něj nabootovat PC, a po restartu mi oba disky jely bezkonfliktně - až do doby,než jsem vzal Maxtora na vycházku... Když jsme z pokusných důvodů vložili Western do jiného PC, normálně naběhnul. Opravdu záhada!?
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“