No tak jsem to také projel - 2x.
Na mé sestavě v podpise následující:
Nebudu posuzovat úvodní tutoriál, který je v uzavřených prostorech, ale následující ostrý level, když člověk vleze do té obrovské propasti s tím chrámem na druhé straně (mimochodem naprosti impresivní zážitek, který zvyšuje ještě perfektní hudba).
doporučené nastavení při 1280x1024
model detail: high, texture detail: high, shader model: high, Water detail: simple reflection, GFX: auto, Music quality: high, Filtering Mode: Bilinear, Shadow detail: low, Antialising: None, HDR: none
mi to chodí plynule, krásně hratelně bez cukání (cukne téměř neznatelně snad jen při autosavu nebo písemném hintu), jinak ale opravdu úplně v pohodě.
Též nastevení shadows na high a water detail na high se nezdálo mít dopad na framerate.
Běda ale pokud nastavím i jen 2x antialiasing nebo HDR, to v té nasvícené propasti je naprostá FPS smrt, tedy totální cukačka, že začně mrvit i zvuk. To se mi zdá úplně neodladěné.
V současném stádiu je to tedy i díky své neodladěnosti o dost, opravdu výrazně, náročnější než HL2.
Co se týče vlastní hry,
tak už jen toto krátké demíčko potvrzuje, že se máme opravdu na co těšit. Atmosféra vypadá naprosto skvěle, částečně v tom poznávám i atmosféru Arx Fatalis, je vidět že to dělá stejný tým. Hra má evidentně velice propracovanou fyziku, která není jen samoúčelná - můžete přesekávat různé provazy a spouštět tak beranidla, podsekávat dřevěné plošiny a oceňuji též i opravdu realistickou chůzi.
Trojí přístup ke hraní: sorcery, steatlh a "rubačka style"

naznačuje vysokou znovuhratelnost. Zjevně se můžeme těšit i na různá komba a fatality

.
K té grafice ještě: na rozdíl od Oblivionu hladina vody zespoda, tj. z pod vody, vypadá opravdu jako voda, a ne jako rovná textura jako v Oblivionu.
Interface se mi osobně zdá naprosto v pohodě. Rychlý výběr zbraní a dalších věcí z inventáře pomocí myši vyhovuje.
Věřím, že to ještě zoptimalizují, ostatně na úvodní obrazovce je uvedeno, že jde o prerelease a že optimizace je ještě možná, a že nakonec půjde o perfektní hru se suprovou atmosférou

. V tomto směru jsou myslím Arkane Studios zárukou.