Je to hezky namalovany ale takhle by to nemelo nic moc velkou ucinost.....
U storma(cascady) se vyuziva nekolika fyzikalnich veci a to.
1)Diry na trisky musi byt co nejvic u sebe to znamena ze steny jsou co nejtensi(napriklad me se povedlo 0.1mm).Tim padem vyuzivas maximalne plochu bloku.Idealni by bylo nekonecno trisek na co nejmensi plose ale to samozrejme nejde dosahl by jsi tak nekonecne velke plochy.
Kdyz budes mit tak velky mezery mezi dirama na trisky,tak strasne prodrbavas plochu kde se dokaze teplo predavat do vody.Idealni by bylo kdyby ty dirky meli mezi sebou nekonecne malou vzdalenost...
2)Diky tomu ze jsou trisky vrtane do masy medi muzes si dovolit vrtat do velike hloubky a nemuze se ti stat ze se dno propadne nebo zdeformuje tlakem(treba já jsem vrtal az na 0.30mm steny dna).Samozrejme ja tady nepoznam jak moc hluboky to chces delat....Aby jsi pochopil co jsem tim chtel rict,tak jak vis med má urcitou tepelnou vodivost jako kazdej material na zemi.Cim mensi bude vzdalenost od jadra procesoru do "vody" (neboli na misto predavani tepla z medi do vody)tak tim se teplo bude predavat rychleji.Takze nejdulezitejsi plocha pro predavani tepla je prave dno te trisky!Proto jsem vrtal az na uroven 0.3mm.
3)Vis proc se vyuzivaji vubec trisky?jakej to ma ucel?Z fyziky kazdej vi co je rovnice kontinuity neboli "Bernoulliho rovnice".Vyuziva se zrychleni proudeni kapaliny a tim padem rychlejsimu odvadeni tepla z daneho mista.
4)Dalsi veci je ze kdyz budes mit takhle ty trisky rozprostreny po cele aktivni casti bloku tak se nebude dostavat stejnyho mnozstvi vody do vsech trisek = mensi proudeni kapaliny u trisek ktery jsou pod jadrem procesoru!
5)A nakonec jsem podle svych vlastnich mereni a testovani zjistil ze trisky nemusi moc zapadat do direk,ze staci cca 0.2mm kdyz jsou v dirkach.Dosahne se stejne kvalitniho efektu pri odvadeni teplé kapaliny z direk jako,kdyz jsou uplne vsazeny do vnitrku.Navic to má obrovskou vyhodu ze snizis odpor toho bloku neboli restriktivitu,ktera zbytecne namaha cerpadlo!
No a nakonec bych chtel rict ze nic lepsiho nez je storm nevymyslis
Ja jsem nad tim uz prodrbal hodne casu a povedlo se me udelat blok ktery je sice lepsi jak storm G4 ale jenom tak ze jsem upravil velikost direk,mnozstvi trisek a posazeni trisek nad dirkama....
Teploty mam lepsi asi o 0,5 stupne jako originalni Storm G4 a odpor je mensi ....Ale princip je porad stejnej.Takze preju hodne lucku