Výběr vhodného wifi zařízení + softwarový AP?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Výběr vhodného wifi zařízení + softwarový AP?

Příspěvek od shadow »

Zdar,

možná bych ten dotaz měl položit v sekci Rady s nákupem komponent, ale zde předpokládám větší, pavlominaříkovso-bajgovský think tank :)

Potřebuji si koupit nějaké Wifi zařízení v režimu zejména klient (AP je vedle v baráku), ale do budoucna bych nepohrdl ani šířením signálu dál..

Potřebuji něco s dostatečně kvalitní anténou, neboť klasická PCI Wifi od Dlinku, kterou jsem zkoušel na příjem, signál nijak zázračně nechytala...

A tak jsem tak nějak sondoval trh a narazil na toto zařízení:
OvisLink WL-5480USB-80 802.11g USB 8dBi panel anténa
( http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34035 )

(P.S. Neříkám, že to hodlám kupovat přímo tam, to jen pro názornost)

Anténa na mě působí solidně, máte s tím někdo s tím zkušenosti?

A jak si mám vysvětlovat ten sofwarový AP a jaký je jako rozdíl oproti "normálnímu". Bude možné ten Wifi signál, který bych chytal z AP z vedlejšího baráka, šířit dál po našem vlastním baráku?

Nebo jaké byste pro tyto účely doporučili jiné zařízení? Tedy pokud možno příjem i šíření (po baráku) dál do ostatních počítačů. Nebo s nějakou externí anténou? Doporučili byste mi nějaké kompatibilní řešení?

Nezastírám, že ve WIFI jsem opravdu amatér, takže nějaká rada nebo tip na konkrétní produkt nebo potvrzení výše uvedeného jako vhodného by se šikly :)

Jenom připomínám, že řešení musí být kompletně WIFI, žádnej ethernet přes kabely..
show must go on..
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

Toto zařízení teda asi moc vhodné nebude.
Jinak zařízení, které by dokázalo pracovat jako klient a zároveň jako APčko není, takže budeš potřebovat zařízení 2.
Jako klienta doporučuji OvisLink 5460 (dokáže pracovat v režimu routující klient) a druhé můžeš použít jako AP. Máme je u nás v síti v převážné míře a zatím žádný problém.
Toshiba Satellite
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

nejprve je treba pochopit par veci:
1. nelze resit pohromade AP a antenu, AP je jedna vec a antenu si proste poridis presne takovou jakou potrebujes
2. cokoliv co se pripojuje pres USB patri splachnout do hajzlu
3. nejlepe se domluvi APcka stejnych vyrobcu ...
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

no, jo, jenomže mně už běží do compu přes sítovej kabel z ADSL modemu /routeru ADSL...

takže já to do compu budu muset dostat nějak jinak, aspoň jak to chápu, takže klasicky přes PCI nebo USB.
show must go on..
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

No, jestli se nemylim, tak potrebujes AP s funkci WDS - http://tutorialy.lupa.cz/jak-na-wifi/ac ... m-se-lisi/

Je to napr. tento - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=39695
nevim jestli je to pravidlem, ale prave hodne tech APcek s 2 antenama WDS ma. Videl jsem i takove, ktere navic dokazalo prijimat i signal z WAN, coz by bylo asi nejidealnejsi...
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

jelikož po ethernetovém kabelu mi běží ADSL /aspoň zatím/, tak tam hodím jako klienta to zařízení přes USB, které jsem odkazoval /našel jsem na něj dobré reference/, i když patří podle PM "spláchnout do hajzlu" :), poněvadž je to přes USBčko a ethernet už mám, jak říkám, obsazenej. A v budoucnu jako AP dokoupím to zařízení, co odkazoval pavduf - jako WDS v posledních firmwarech už umí údajně chodit taky. Popř. využují stávají D-link AP, po kterém nám běží po baráku ADSL do míst, kde není patřičná kabeláž.

edit:

/leda koupit další ethernet síťovku.../
show must go on..
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

no a teď jsi na to kápl, USB krámy spláchni do hajzlu a přidej si do kompíku za 2 kola další síťovku
na WDS bych nesázel, jednak je to prd standard a druhak si nejsem jistej čemu by to tady pomohlo
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

zakoupil jsem ty 2 ovislinky 5460AP a edimax síťovku.

No, a mám tady jaksi problémeček se zapojením toho Ovise jako klienta k tomu AP vedle v baráku, přitim na domácí Wifi síť (AP) se připojím.

Dotyčné AP vedle filtruje MAC adresy jen pro nastavené, poskytl jsme MAC Ovise, ale nějak to pořád nejde. Přitom mobil (Nokia E61) nebo přes WIFI PCI jsem se předtím normálně na to připojil /po poskytnutí jejich MAC/-

Napadlo mně, že je třeba možná autorizovat na tom dotyčném AP MAC adresu mé síťové karty, na kterou mám připojeného přes LAN toho Ovise...

Nemáte zkušenost, že to nepotřebuje v tomto případě ani tak MAC toho Ovise, jako spíše MAC síťové karty pro uskutečnění spojení?

ipconfig /all mně napovídá, že ano.. stejně jako podrobnosti síťového přípojení pro Windows..

Jinak mně chybí ta praktická zkušenost s tvorbou WIFI sítí, takže až toto připojím zdárně jako klienta, tak předpokládám, že toho druhého OVISe jako AP propojím do druhého LAN portu toho prvního Ovise (klienta), z kterého do něj půjde konektivita, chápu to správně?

A vůbec na to pak nemusím přes ten režim routujícího klienta, předpokládám, neboť to by si vyžádalo nahrání nového firmware.

http://802.11b.cz/ACCESS-POINTY/OVISLIN ... -MODE.html

Jestli je můj pohled správný, tak mám ještě otázku ohledně toho, až budu nastavovat toho druhého Ovise jako AP, tak jestli tak můžu učinit z toho samého PC, na kterém mi poběží už ten první OVIS jako klient. Naražím na to, že obě dvě zařízení mají stejnou defaultní IP adresu, tak jak je systém rozliší /nebo bych tu IP adresu musel změnit/. Nebo píšu nějaký kraviny? Nikdy jsem to nedělal...
show must go on..
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

shadow píše:zakoupil jsem ty 2 ovislinky 5460AP a edimax síťovku.

No, a mám tady jaksi problémeček se zapojením toho Ovise jako klienta k tomu AP vedle v baráku, přitim na domácí Wifi síť (AP) se připojím.

Dotyčné AP vedle filtruje MAC adresy jen pro nastavené, poskytl jsme MAC Ovise, ale nějak to pořád nejde. Přitom mobil (Nokia E61) nebo přes WIFI PCI jsem se předtím normálně na to připojil /po poskytnutí jejich MAC/-

Napadlo mně, že je třeba možná autorizovat na tom dotyčném AP MAC adresu mé síťové karty, na kterou mám připojeného přes LAN toho Ovise...

Nemáte zkušenost, že to nepotřebuje v tomto případě ani tak MAC toho Ovise, jako spíše MAC síťové karty pro uskutečnění spojení?

ipconfig /all mně napovídá, že ano.. stejně jako podrobnosti síťového přípojení pro Windows...
U toho ovise jsou 3 MAC adresy, tak musíš dát tu správnou. Teď nejsem u mého systému, tak ti přesně neřeknu, která se zapisuje do systému. Podívej se do nastavení - status a dej providerovi všechny 3, ať je postupně vyzkouší.
Jinak mně chybí ta praktická zkušenost s tvorbou WIFI sítí, takže až toto připojím zdárně jako klienta, tak předpokládám, že toho druhého OVISe jako AP propojím do druhého LAN portu toho prvního Ovise (klienta), z kterého do něj půjde konektivita, chápu to správně?
Ano.
A vůbec na to pak nemusím přes ten režim routujícího klienta, předpokládám, neboť to by si vyžádalo nahrání nového firmware.

http://802.11b.cz/ACCESS-POINTY/OVISLIN ... -MODE.html
Nově koupené zařízení již mají tento nový firmware. Pokud ne, tak se dá bez problémů nahrát.
Jestli je můj pohled správný, tak mám ještě otázku ohledně toho, až budu nastavovat toho druhého Ovise jako AP, tak jestli tak můžu učinit z toho samého PC, na kterém mi poběží už ten první OVIS jako klient. Naražím na to, že obě dvě zařízení mají stejnou defaultní IP adresu, tak jak je systém rozliší /nebo bych tu IP adresu musel změnit/. Nebo píšu nějaký kraviny? Nikdy jsem to nedělal...
Adresy pro konfiguraci Ovisů si změň podle svých potřeb.
Toshiba Satellite
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

pavduf: k těm MAC:

ve Status je uvedena jen jedna br0 MAC Address, která odpovídá "LAN" adrese, která je napsaná na spodní straně samotného zařízení. Na té je napsána ještě "WLAN" adresa, která se liší od "LAN" v poslední číslici MAC.

Zatím jsem zadával tu LAN, myslíš, že by to mohlo být ta WLAN?

A jakou třetí myslíš?

A co ta MAC adresa síťovky, ta nehraje roli?

(kolega vedle z APčka je v současné době v Anglii a AP ovládá přes vzdálenou správu, od včerejší noci je však zatím nedostupný, jinak bych to už metodou pokus omyl zkusil a takto tady nespekuloval).

+ ve stručnosti: ten routující klient, řešilo by to tady něco?

+ edit> závěrem ještě jedna lama otázka: odráží se kvalita signálu na rychlosti? řekněme, když chytám signál jen třeba z 30 procent a ne ze 70ti?
show must go on..
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

MAC adresa síťové karty skutečně někdy řeší situaci (při režimu client), musí se to vyzkoušet
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

shadow píše:pavduf: k těm MAC:

ve Status je uvedena jen jedna br0 MAC Address, která odpovídá "LAN" adrese, která je napsaná na spodní straně samotného zařízení. Na té je napsána ještě "WLAN" adresa, která se liší od "LAN" v poslední číslici MAC.

Zatím jsem zadával tu LAN, myslíš, že by to mohlo být ta WLAN?
JJ, zkus tu WLAN...
A jakou třetí myslíš?
U prvních typů těchto ovisů s původním firmwarem byly 3 MAC adresy - 1 pro WLAN a 2 pro LAN. Teď to vypadá, ře jsou již jen 2 - 1 pro WLAN a 1 pro LAN.
A co ta MAC adresa síťovky, ta nehraje roli?
Toto AP se prokazuje svou MAC adresou, takže MAC síťovky nemá na nic vliv, pokud nezapneš klonování.
Pokud jsi mu nahlásil nějakou MAC, tak zapni klonování a vepiš ji tam ručně.
+ ve stručnosti: ten routující klient, řešilo by to tady něco?
Pokud chceš více počítačů za jednu IP od poskytovatele.
+ edit> závěrem ještě jedna lama otázka: odráží se kvalita signálu na rychlosti? řekněme, když chytám signál jen třeba z 30 procent a ne ze 70ti?
Může to mít vliv.
Toshiba Satellite
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Pavduf: skutečně to byla ta WLAN MAC.

Jinak po upgradu firmware jedu přes ten WISP mód, i když jenom jako klient, protože pokud současně zapojím do chodu vlastní "AP" (Enable Universal Repeater Mode) , vytvářím nezabezpečenou síť, protože žel na něm nemohu nastavit jiné zabezpečení, než mám na straně klienta. A AP, na které jsem připojen, je chráněno jen MAC filtrací, kterou já však už na straně mého AP v rámci WISP módu nastavit nemůžu nebo aspoň nikde v menu takovou příslušnou položku nevidím.

Asi bude muset přemluvit kolegu, aby tam pro zamezení přístupu dal i WPA a informoval v tomto směru i ostatní lidi :)

Jinak pokud by někdo věděl, jak zabezpečit AP pod WISP módem nezávisle na zabezpečení AP poskytovatele, popř. jak povolovat pod WISP módem jednotlivé MAC a ostatní blokovat, prosím dejte mi vědět :). Protože pak toto jedno zařízení bude zabezpečeně fungovat jako klient, router, i AP současně.

Jinak net jede jak z praku :).

edit: samozřejmě to lze řešit dvěma zařízeními (viz výše), tj. odděleným AP, ale to bych musel poté vždy pro toto a jakékoli klientské zařízení nahlašovat jejich MAC a vždy by jim musela být přidělena vlastní IP. S pomocí NAT je to takové elegantnější řešení, zdá se mi.
show must go on..
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“