Gigabyte 965P-DQ6 (775, P965 + ICH8R)

Základní desky firmy ASRock a firmy Gigabyte.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Trinec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trinec »

Highlander píše:Takze napisu malinkej navod jak taktovat na tehle desce(aspon moje poznatky).

1)Pri prvnim spusteni PC(zakladni desky) to chce nekdy resetovat Cmosku,newim proc ale uz se me to stalo u 4 desek DQ6 ktery se nechteli rozbehnout,po resetovani Cmos to bylo ok.
2)Je potreba Bios F6 nejlepe F7 beta kterej opravuje chyby resetovani v biosu.V biosu F6 to myslim jeste opraveny neni a nekdy nastava problem pri vyssim OC ze nabiha bios pri zapnuti PC z druhe Cmosky.Takze jsou dve moznosti bud vlest do biosu a dat F8(dostat se do nastaveni bootovani cmosek) a zakazat tam policko AUTO RECOVERY na DISABLE.Nebo nahodit F7a a doufat,ze to bude fungovat(me to funguje tak jak má).F7a má zase jiny problemy.....ale...
3)Pokud taktujete je dobry zakazat CPU Enchanced Halt(C1E),EIST na Disable.
4)Zvysovani napeti na MCH nema moc smysl(maximalne +0,1),do FSB nepridavejte(zvetsovani napeti vede k NESTABILITE).
5)Deska se chova pri jakekoliv nestabilite docela zvlastne a to ze se zapne a po chvili vypne a asi za 2s se sama zase zapne a to furt dokola.Je to zpusobenou ruznou nestabilitou komponent(procesorem,chipsetem,pametmi).Je to chovani zcelan normalni a neni to zadna vada.
6)Deska hodne Undervoltuje CPU,takze kdyz nastavite v biosu treba 1.5V tak skutecny napeti je 1.44V.Pri 1.625V jsem mel já 1.55V.
7)Jinak jestli se ptate na maximalni FSB teto desky,tak moje maximum bylo asi 530 FSB s MCH +0.1 a E6300 nasobicem 7X.S pouzitim E6600 jsem dosahl pri nasobici 6x maximalni stabilni frekvence asi 465 FSB.(pro stourali na Asusu P5D-d jsem dosahl asi 461 FSB vic to neslo).
Jinak doufam ze vsichni chapete proc s E6600 nejde dosahnout u zadne desky tak vysokeho FSB s nasobicem 6X jako s E6300.Pokud to nekdo nechape tak ctete http://www.bleedinedge.com/forum/showth ... light=Tony
8)POZOR DULEZITE!!!!Na desce se hodne prehrivaji Civky kolem procesoru je potreba pri vysokych vykonech ty civky nejak chladit.Nejlepe nalepit nejakej Pasiv a ofukovat treba 800ot 12cm fanem.Ja s E6600 pri 4005mhz (450*9) 1.6V nameril 110 stupnu na jedne civce.Do dneska mam spalenej prst :-D
9)Nevim jaky mate pameti ale ja se svyma Corsairama 8500C zjistil ze pocitac je silne nestabilni nad napeti 2.4V,nad tuto hodnotu PC nechtel vubec najet,takze pro vsechny bych doporucil zkuste 2.2-2.3V do pameti.
10)Jinak asi nejlepsi delicka co se tyka vykonu je 2.00 a je nejvice stabilni(prakticky bezproblemova s jakymkoliv nasobicem a FSBckem)
2.5 nekdy nechce moc fungovat a 2.66 funguje rozume jenom s nasobicem 9x.
11)Jinak je potreba procak hodne dobre chladit,co jsem zjistil ja tak E6600 na 4005 mhz a 1.55V s docela brutalne vykonym vodnikem topi na 58 stupnu v Burnu a to neni zrovna moc dobry....
tady jsem udelal tabulku pro prehled:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... &start=300
12)Jinak takovy veci jako PCI-E je dobry nechat na def.,napeti nechat taky na def.

btw tohle jsem splacal za par minut,takze to casem doplnim o hromadu dalsich informaci.(nekamenujte me ze jsem toho tady napsal malo,nemam moc casu tak to doplnim snad vecer)

No supa, apon nejakej navod pro zacatek. Pokud jsi dosel k problemu s pametmi, ja se stale potykam s jejich vyberem pro tuhle desku. Jake dualy /2x512/ by jste doporucily ci spise jake mate vyzkousene s touhle deskou?
Dikes.
Kinomaniak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kinomaniak »

Tak u mě již je jasno,paměti jedou i hodně přes 900Mhz,když snížím násobič na 7,tak se dostanu v pohodě na 450Fsb,takže mám slabší kousek CPU,holt smůla.Nepomůže mu ani 1,6V
E8600@4.5Ghz/500x9/1.44V...Noctua C12P...Asus P5Q Deluxe...Corsair Dominator 1066@1000Mhz 2x1Gb...Ati 4850 750@2400...Cosmos 1000
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

prf.KuBA píše:Rozhodně se nepovažuji za zkušenného Inteláka a proto váš žádám o pomoc. :) Nefunguje automatické snižování násobiče i když příslušnou funkci v BIOSu zapnu. V CPU-z v kolonce Multiplier se vůbec nevyskytuje závorka určující rozmezí násobiče, nic se neděje. Jak funkci donutit aby pracovala?
Problém vyřešen. Je třeba zapnout profil "Minimální spotřeba" v možnostech napájení. :)
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
Maron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maron »

To: Highlander
Moc díky za návod, až budu mít více odvahy, prubnu to...

Mohl by mi někdo poradit s tímto:
Jak si ověřím teploty HDD, CPU, VGA a pod...?
V BIOSU se mi ukazuje jen CPU a System. Jelikož tam zatím mám jen BOX Fan a nic jiného, mám to vše asi 39-41 C...
V EVERESTU mi to ukazuje: CPU- 1 C A System- 26 C

Zajímalo by mě, proč ten rozdíl /Bios x Everest/ a jak zjistím ty další údaje. Nemusí se třeba na desce zapnout nějaká podpora měření nebo tak nějak...
Díky.
[CZ]Airwolf[OC]
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od [CZ]Airwolf[OC] »

[quote="Maron"]To: Highlander
Moc díky za návod, až budu mít více odvahy, prubnu to...

Mohl by mi někdo poradit s tímto:
Jak si ověřím teploty HDD, CPU, VGA a pod...?
V BIOSU se mi ukazuje jen CPU a System. Jelikož tam zatím mám jen BOX Fan a nic jiného, mám to vše asi 39-41 C...
V EVERESTU mi to ukazuje: CPU- 1 C A System- 26 C

Zajímalo by mě, proč ten rozdíl /Bios x Everest/ a jak zjistím ty další údaje. Nemusí se třeba na desce zapnout nějaká podpora měření nebo tak nějak...
Díky.[/quote]

aktualizuj si everest
teploty z HDD jen pokud maji zapnuty SMART, GPU musi podporovat mereni teploty
Maron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maron »

Na to S.M.A.R.T. jsem se díval a nikde v biosu to nedokážu najít :oops:
Ve starém kompu jsem to věděl ale ted ... Kde to mám hledat...? To "GPU" jak píšeš je co, moc ti nerozumím?
Mám CPU- E6300 a VGA- ATI Safire x1900GT 256...
Garnet000
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garnet000 »

Maron píše:Na to S.M.A.R.T. jsem se díval a nikde v biosu to nedokážu najít :oops:
Ve starém kompu jsem to věděl ale ted ... Kde to mám hledat...? To "GPU" jak píšeš je co, moc ti nerozumím?
Mám CPU- E6300 a VGA- ATI Safire x1900GT 256...
SMART - mrkni si manual k doske tam to určite najdeš (trochu samostatnosti) :wink:
GPU = Graphic Processor Unit (grafický procesor) :roll: tzn. gpu je u teba x1900gt
CPU:E6600@2.8GHz (8x350)1,184V@Thermalright SI-128@SCYTHE_1200rpm MB:GA-P965-DQ6 F9 RAM:2x1GB Corsair DOMINATOR DDR800 CL4; 2x1GB A-DATA Vitesta EE DDR800 CL4 GPU:BFG 8800GTX HDD:2xWD RAPTOR 74GB ; Seagate 7200.10 250GB ; WD SE16 750GB Power:Enermax Infinity 720W Case:ApplusCase X-Blade DVD:Samsung SH-183A Mouse:MX518 Gaming Grade LCD:SAMSUNG SM 940BF FAN: IN: 2x12cm SCYTHE 800rpm OUT: 1x12cm AC Arctic Fan 12L Audio:SB X-FI Extreme Music
Maron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maron »

TO: Garnet000

teda, jestli to SMART máš někde v manualu od DQ6, buď máš jinej manual než já, nebo máš u mě virtualní basu piva- proože jsem slepej a blbej...
Fakt to nemohu najít- Prosíííím, kde to je?
Garnet000
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garnet000 »

ANO, v manualu nieje o s.m.a.r.t. ani zmienka, ale z netu som vydedukoval, že ked disk podporuje smart tak MB ho automaticky má na enable, lebo mne everst teplotu disku ukazuje, v biose som nic nenastavoval a disk má smart. Toť asi všetko.

Ty totiš nikde nepišeš jaky maš disk!
CPU:E6600@2.8GHz (8x350)1,184V@Thermalright SI-128@SCYTHE_1200rpm MB:GA-P965-DQ6 F9 RAM:2x1GB Corsair DOMINATOR DDR800 CL4; 2x1GB A-DATA Vitesta EE DDR800 CL4 GPU:BFG 8800GTX HDD:2xWD RAPTOR 74GB ; Seagate 7200.10 250GB ; WD SE16 750GB Power:Enermax Infinity 720W Case:ApplusCase X-Blade DVD:Samsung SH-183A Mouse:MX518 Gaming Grade LCD:SAMSUNG SM 940BF FAN: IN: 2x12cm SCYTHE 800rpm OUT: 1x12cm AC Arctic Fan 12L Audio:SB X-FI Extreme Music
Maron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maron »

WDC WD3200-KS-00PFBO...
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

Maron píše:Na to S.M.A.R.T. jsem se díval a nikde v biosu to nedokážu najít :oops:
Položka se nachází v menu Advanced BIOS features, nad EISTem, C1E a podobnými záležitostmi. .)
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
Maron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maron »

Dobrá, dobrá...
nasadím si silnější brýle- nebudu chlastat a snad to najdu :-D ...

Ještě k těm diskům-
mám PATA SG 160Gb... /doplním sem přesněji co je zač/
a SATA WDC WD3200-KS-00PFBO...

Je mi divné, že ve starém PC mi to při náběhu ukazovalo S.M.A.R.T....ENABLE.
Byl tam ten PATA SG, ten nový WD přece nebude horší...?
Maron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maron »

prf.KuBA píše:
Položka se nachází v menu Advanced BIOS features, nad EISTem, C1E a podobnými záležitostmi. .)
No, fakt to tam nemám :shock: , mám tam jen:

Hard Disk Boot Priority
First Boot Device
Second Boot Device
Third Boot Device
Password Check
CPU Hyper-Threading
Limit CPUID Max. to 3
No-Execute Memory Protect
CPU Enhanced Halt (C1E)
CPU Thermal Monitor 2(TM2)
CPU EIST Function
Virtualization Technology
Init Display First

...?
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

:X zkus napsat sem
jirimi
Nováček
Nováček

Příspěvek od jirimi »

jo, ja mam C2D 6600 a desku Gigabyte DS4 a dela mi to stejne. Problem bude asi v tom, ze je procak moc studeny a tudiz se vetrak neuraci roztocit. Kdyz jej necham chvili bezet ( zahreje se) tak se roztoci a jede korektne. Kdyz je procak zahraty a dam vypnout PC a pak jej po chvili zapnu, tak se vetrak ihned roztoci(procak uplne nevychladl) a vse jede tak jak ma. Tak si to alespon vysvetluju ja. Je to uz delsi doba kdy jsem skladal pc jak na bezicim pasu, takze pokud se mylim, rad se necham poucit. S pozdravem Jirka
jirimi
Nováček
Nováček

Příspěvek od jirimi »

No, nechci hazet rozumy, ale zkus v Biosu zmacknout CTRL+F1, zobrazi se skryte polozky :-)
Maron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maron »

To CTRL+F1 jsem již zkoušel a nic se neděje...
Maron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maron »

:?: :?: :?:
Kinomaniak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kinomaniak »

Já měl stejnej problém kvůli tomu,že jsem měl v PC přídavnej ide řadič na druhou DVD zabudovanou v Case,po vyjmutí to fachčí,jak ho dám zpět,tak ne.
E8600@4.5Ghz/500x9/1.44V...Noctua C12P...Asus P5Q Deluxe...Corsair Dominator 1066@1000Mhz 2x1Gb...Ati 4850 750@2400...Cosmos 1000
Maron
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maron »

Ahoj lidi,
tak jsem z toho jelen...
Bios, Everest a SpeedFan ... každý ukazuje otáčky a teplotu jinak!?
Odpovědět

Zpět na „ASRock a Gigabyte“