Tak jsem to rozjel, a na mé sestavě - viz podpis - to jede na 1280x1024 na na max detaily, i s FSAA a bloomem nádherně plynule. Pouze mám omezené stíny na low, ale nezkoušel jsme je dát výš. Zítra zkusím. Takže i to bude třeba v pohodě. Hra se mi vůbec neseká, nepozoruji žádné lagy, prostě normálně a krásně hratelný. Ani jednou se mi necukla. I když tam bylo hodně efektů a nepřátel. Ještě uvidím dál, jestli budou následovat nějaké náročnější grafické kreace, ale zatím je optimalizace solidní.
Evidentně záleží na grafice, NWN 2 není náročné na CPU nebo RAM. 1 GB v pohodě stačí.
Takže lamentování nad špatnou optimalizací a nehezkou grafikou v recenzi na doupěti je opravdu zavádějící, protože na mé grafice (Leadtek WinFast A7800 GS (G71) GPU 375@540, GDDR3 1200@1520) to chodí krásně. A též to tak i vypadá - s FSAA (2x , ale zítra zkusím nastavit vyšší hodnoty) a především s bloom efectem, s kterým to vypadá opravdu o třídu lépe.
K technické stránce pouze doplním ale negativum, že mi hra už dvakrát zamrzla. Snad se to už nebude opakovat. Ale možná to je přílišným overclockingem mé grafiky, na který může být hra citlivější, nevím. Každopádně, než jsem ze hry vyjel, tak to jelo přes hodinu v pohodě.
Co se týče samotné hry, tak mě hned velice chytla. A pařil bych celou noc

. A prosím Vás nevěřte uživatelské nepříjemnosti, jak Petr Kolář píše na doupěti, nic takového nepozoruji, naopak. Interface je velice příjemný.
Jinak hraji za wizarda. Stejně jako v BG 2 a BG2 Throne of Bhall. Doporučuji

. Kouzla jsou v NWN 2 opravdu efektní

.