Elektro-pasivní radiátor

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Elektro-pasivní radiátor

Příspěvek od myom »

dostal jsem takovou ideu... jedna se o radiator, ktery by byl chlazeny TEC. ano je to blbost, ale tohle je si myslim zajimava koncepce. byla by to slisovana medena trubka do takove placky a na tom prilepeno teoreticky neomezene mnozstvi peltu, ktere by chladit opet teoreticky neomezene velky pasiv hlinikovy. otazka nezni jestli se to vyplati nebo ne, protoze pocitam, ze to spolkne kolem 1,5-2kW, ale zajimal by me vas nazor ohledne velikosti trubky a celkove velikosti radiatoru. myslim si, ze kdybych na to nalepil celkem 8 60mm peltu, tak by to mohlo byt zajimave...

diky za konstruktivni nazory.

nacrt by malovani :) Obrázek
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

takze timhle chces ochlazovat jenom vodu ?....neni lepsi do okruhu zavest nejakej dalsi blok a na to pridelat TEC a ten pak na "nekonecne" velkej pasiv ??? :oops:
STANIK#007
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STANIK#007 »

a elektriku budes platit sam????
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

STANIK#007 píše:a elektriku budes platit sam????
:-D....jeho rodice preceeeeeeeeeeee :P
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

ne nejlepsi to bude takhle, protoze pocitam s vyslednou hustotou kapaliny pri dane teplote a jeji schopnosti molekuloveho lomu a pokud to zkombinuju s "tloustkou" zakladny Destiny, tak si myslim, ze to bude zajimave.

ano elektrinu platim sam. ale neboj tohle neni na bezny provoz.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

myom píše:ne nejlepsi to bude takhle, protoze pocitam s vyslednou hustotou kapaliny pri dane teplote a jeji schopnosti molekuloveho lomu a pokud to zkombinuju s "tloustkou" zakladny Destiny, tak si myslim, ze to bude zajimave.
newim sice wubec o cem mluwis,ale myslim si ze wymyslis blbosti :oops: :inlove: :inlove: :wink: :roll:
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Highlander píše:
myom píše:ne nejlepsi to bude takhle, protoze pocitam s vyslednou hustotou kapaliny pri dane teplote a jeji schopnosti molekuloveho lomu a pokud to zkombinuju s "tloustkou" zakladny Destiny, tak si myslim, ze to bude zajimave.
newim sice wubec o cem mluwis,ale myslim si ze wymyslis blbosti :oops: :inlove: :inlove: :wink: :roll:
tak to je sice mozne, ale me skutecne tohle nezajima me zajima nazor jak tohle rozjet ;-)
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

No ja furt nechapu co to ma delat ?...ma to jenom ochlazovat vodu v uzavrenym vodnim okruhu ?....no asi jo ze :oops:
Jelikoz tam porad bude radiator kterej bude na odvadeni "tepla" do okoli,tak s pomoci peltu se dostanes maximalne na uroven okolniho vzduchu tj v lete 30C a v zime 20-21C(newim kolik mas w pokoju).Takze jenom kompenzujes vykon,kterej radiator nestiha vyzarovat,tudis budes mit nejnizsi teplotu s jakymkoliv vykonym radiatorem pouze takovou jakou mas v pokoju :wink:

Jestli to chces krmit 2KW....(coz je podle me uplne zbytecny stacilo by 50W na to aby jsi mel stabilni okolni teplotu vody),si budes muset poridit spinanej zdroj tak za 50K kterej da 200A :wink:
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Highlander píše:No ja furt nechapu co to ma delat ?...ma to jenom ochlazovat vodu v uzavrenym vodnim okruhu ?....no asi jo ze :oops:

Jelikoz tam porad bude radiator kterej bude na odvadeni "tepla" do okoli,tak s pomoci peltu se dostanes maximalne na uroven okolniho vzduchu tj v lete 30C a v zime 20-21C(newim kolik mas w pokoju).Takze jenom kompenzujes vykon,kterej radiator nestiha vyzarovat,tudis budes mit nejnizsi teplotu s jakymkoliv vykonym radiatorem pouze takovou jakou mas v pokoju :wink:
jeeeeeeeeeeeeeeeeej

no divej kdyz na konci okruhu neni voda zas tak tepla, takze pokud ma pelt bez zatizeni -20°C, tak by tu vodu mohl chladit na cca 0°C
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Ano mas pravdu ale ta voda co bude chlazena na - XX stupnu pujde zpatky do radiatoru a ta nizka teplota se zpatky ochladi o teplej vzduch kterej tim projde z okoli tvyho pokoje tj 21C.
premejslej pokud v okruhu bude Radiator,tak nikdy nedosahnes nizsi teploty nez je teplota okoli....
Naposledy upravil(a) Highlander dne ned 28. led 2007, 21:42, celkem upraveno 1 x.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

I pro obcasene pouziti to bude drahe. Jen si spocitej naroky na pelty a podobne. I od kompresoru dnes nadsenci upousti. Pro testy a rkordy poslouzi tekuty dusik nebo suchy led.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

No ja uz wim jak to myslis.....no w tom pripade by jsi opravdu potreboval 10KW vykonu aby jsi to v tom miste brutalne ochladil ta ochlazena voda prosla blokama CPU atd a pak zpatky tepla a zase se v tom miste brutalne ochladila....

No jako to by slo akorat me napada neni lepsi misto Radiatoru v okruhu tam dat primo obycejnej vodni blok a na nej pelt ? tim padem by jsi velkym vykonem opravdu mohl mrazit vodu aniz by se oteplovala od okoli :wink:
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Highlander píše:Ano mas pravdu ale ta voda co bude chlazena na - XX stupnu pujde zpatky do radiatoru a ta nizka teplota se zpatky ochladi o teplej vzduch kterej tim projde z okoli tvyho pokoje tj 21C.
premejslej pokud v okruhu bude Radiator,tak nikdy nedosahnes nizsi teploty nez je teplota okoli....
jooooooo uz vim jak to myslis....
my se nechapeme :D . ten pelt bude prilepeny primo na tech trubkach a na nich bude velky pasiv. mi nejde o to to mit, ale zkusit to... :)

\\ hua. nemyslim si, ze se to stihne ohrat nez to dorazi do bloku. taky chci nejvetsi zdroj kondenzace vytahnout z case a uvnit mit ventilaci se silikagelem.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Nebylo by jednodusi spis dat na CPU a GPU pelty a pak velkej rad na vodu?
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Woyta píše:Nebylo by jednodusi spis dat na CPU a GPU pelty a pak velkej rad na vodu?
ne nebylo skutecne mi jde presne o tohle.... :wink:
Petr L.
Nováček
Nováček

Příspěvek od Petr L. »

Pokud jsem to dobre pochopil, tak je lepsi nechat radiator bez peltieru, aby ti vodu chladil na pokojovou teplotu, a mezi vystup z radiatoru a chladic procesoru vloz nejaky zaizolovyny blok, ktry ti budou chladit peltiery (neco na zpusob vodnich akvabaru). velikost bloku si prizpusobis podle vykonu peltieru + si to muzes ridit termostatem na pozadovanou teplotu.
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

myom píše:
Woyta píše:Nebylo by jednodusi spis dat na CPU a GPU pelty a pak velkej rad na vodu?
ne nebylo skutecne mi jde presne o tohle.... :wink:
No dobre, jak mas vymysleny napajeci zdroj aby to utahl? Jake to bude mit rozmery. Jsi schopen to cely tento "bazmek" vlozit do chladnejsi mistnosti?
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

ano vsechno mam vyresene. aby jste pochopili nasel jsem jeden polsky obchod, kde jsou tyhle pikacoviny za skutecne smesnou cenu a je tam i kV zdroj primo na pelty. a maji tam i jine velikosti.

pokud se voda bude ohrivat na vyssi teplotu nez vzduch samozrejme ze tam zapojim i normalni rad ale jinak to nema cenu. vsechno to samozrejme muze byt i jinde.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

kdyz tam zapojis prave i normalni radiator tak ten ti bude ohrivat okruh....coz asi nechces ze..
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Highlander píše:kdyz tam zapojis prave i normalni radiator tak ten ti bude ohrivat okruh....coz asi nechces ze..
jo v sak prave taky pisu, ze to udelam jenom pokud se teplota vody bude na konci okruhu vetsi nez teplota vzduchu. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“