Bruska z hdd

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
kadas152
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kadas152 »

DJDuly píše: Hele to co je v těch modelech tak je na velký prody (prej až 40A) ptal sem se kolegi co stim dělá. Tady ti stačí osdost míň a ty tři fáze sem už vymyslel. Teď už jen naprogramovat pic a hurá na broušení 8-)
no to neni tak docela pravda regulátory se dělaj od 5A takže zas na tak velký proudy to neni
motorky v HDD budou brát v plný zátěži tak 2 - 3 A
DJDuly
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJDuly »

kadas152 píše:.....
Hele já nevim, já modely nestavim. Tohle sem slyšel že i něco takovího je. A žeby disk bral 2-3A?! Moc se mi to nezdá, příde mi to hodně ale možný to je. Obzvlášť když na něm budu brousit...no uvidíme... :wink:
<< Modding is not my hobby, modding is my life >>
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

jde o to ze proudy sou vetsi kdyz je jen na 12V :wink:
imho porad sem nepochopil tenhle dred :oops: :whaasup:
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

motor v disku berie max 2A aj to iba prve dve sekundy ked sa rozbieha. Zvysny cas pracuje na 1/20 vykonu cca.
DJDuly
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJDuly »

Spirit píše:motor v disku berie max 2A aj to iba prve dve sekundy ked sa rozbieha. Zvysny cas pracuje na 1/20 vykonu cca.
Máš to nějak měřený? Taky mě napadlo že při rozběhu si veme víc ale když budu brousit tak to pak bude asi víc jak 1/20 výkonu :wink:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

DJDuly píše:Máš to nějak měřený? Taky mě napadlo že při rozběhu si veme víc ale když budu brousit tak to pak bude asi víc jak 1/20 výkonu :wink:
Řeknu ti to jednoduše : když budeš brousit, tak ho za chvíli zkurvíš, protože není stavěnej na tralou zátěž plným výkonem. :roll: To jsou zas hovězí nápady, dělat z disku brusku... K těm modelářským regulátorům - prodávají se třífázové regulátory od 5 A do 200 A. Doma je to ubastlitelný jen velmi těžko.

"Naprogramuju PICko" - ty si to představuješ jako Hurvínek válku. U toho motoru musíš nějak řídit komutaci, tzn. aby procesor sepnul správné vinutí ve správný čas, regulátor tedy musí znát polohu rotoru v každém okamžiku, jinak se ti stane, že tam v napereš plný napětí ve chvíli, kdy je magnetické pole vlivem například náhlého zvýšení zátěže mimo synchronizaci, plechy motoru budou zrovna nasycený, z vinutí je tedy v tu chvíli jeden velkej rezistor a následuje už jenom smrad a kouř.
K řízení komutace jdou použít dva způsoby. Ten lepší (ale dražší, proto se v modelařině už nepoužívá) je založen na tom, že jsou v motoru přítomny senzory (optrony, nebo třeba Hallova sonda), které elektronickou cestou poskytují regulátoru informaci o poloze rotoru.
Druhá možnost je měření back-EMF, tedy zpětné indukce napětí z právě neaktivního vinutí. Není to vůbec sranda vyřešit po HW i SW stránce, ale když se to vychytá, tak je to metoda relativně spolehlivá a díky minimu součástek i levná na výrobu. Ale doma to neuděláš. :roll:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

analogova zpetna vazba by se dala resit komparatorama, ale musely by se pouzit naky rychly, jinak by to neslo do otacek, ale navrhovat by se mi to nechtelo

nebo se to da ridit i jako krokovej motor, problem je, ze to de jenom pri malejch otackach, ale de to pro velkej rozsah zateze i bez zpetny vazby

jinak na domaci rizeni by asi bylo nejlepsi pouzit 3 optocleny, da se z nich spinat primo tranzistorama a de to do vysokejch frekvenci, akorat by se muselo vyrobit na setrvacnik naky znacky, asi nejlip 3 odrazivy prerusovany kruhy, kazdej pro jedno vinuti, tim by to slo resit celkem jednoduse a levne
jinak ten motor je kovovej a ma docela slusnou tepelnou vodivost mezi sickama a povrchem > da se pridelat na velkej chladic, normlane se jako chladic pouziva hlinikovej futral disku, ale dal by se udelat i vetsi chladic a pak by se dalo jit se zatezi nahoru, kdyz se udrzi teplota dost nizko
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

kdyz si poradne prostudujes literaturu o elektrickejch pohonech a vykonovy elektronice, tak se ti to nakonec urcite povede :wink:
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
DJDuly
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJDuly »

2TomV: Úplnýho deb*** za mě fakt dělat nemusíš, zas tak špatně na tom nejsem. :roll:

2Dony: Taky si myslim že se to jednou povede :wink:

2Dr Meduza: Zajímavej nápad na zapojení. A máš recht že se to dá klidně předělat do něčeho většího takže by se to uchladit mohlo.

Jo a já to chci jen abych si mohl nabrousit nůž, vrták, rýsovací jehlu,....A to ten motor zvládne, už jsem to všecno na něm brousil, našel jsem motor kterej běží ikdyž ho zatěžuješ ale zastaví se po 30 sekundách, tam ho musíš vypnout a zapnout a jedeš dalších 30s. :)
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

DJDuly píše:
Spirit píše:motor v disku berie max 2A aj to iba prve dve sekundy ked sa rozbieha. Zvysny cas pracuje na 1/20 vykonu cca.
Máš to nějak měřený?
ano
krtek
Nováček
Nováček

re>all :Bruska

Příspěvek od krtek »

Pred lety jsem delal pokusy,na hdd jsem misto ploten prisrouboval turbinu z vysavace ETA a odvetraval tim server,hroznej rachot.Jinak jako bruska ma pri nize popsanem synchronnim rizenim problem v tom,ze pri zatizeni vypadne z faze a motor se zastavi.pro prvni pokusy navrhuji multivibrator s tremi tranzistory proste do klasickeho zapojeni multivibratoru se naimplantuje jeste jeden tranzitor tak aby vazebni kondenzatory byly K1-B2K2-B3KC3-B1 ,todle mi v pohode fungovalo az do 6000otacek na vic jsem to nevyvazil.... mimochodem bruska ma 750 - 1500 otacek,s motorem z hdd konstuujes Flexu !!! :)))
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

tak jsem dneska zkusil takovej test. ten hdd ma fakt celkem silu. zkousel sem jen na strasne starym hdd a zdalo se mi ze ma tak 2000 otacek, takze to neni max.. nechal sem tam puvodni disk, vsechny ostatni krapy jsem z vnitrku vyhazel. nvm jak vyrobit ten kotouc, ale asi pouziju minicd a zvetsim diru uprostred, mozna to primo nalepim na zeleznej kotouc. no proste testoval sem to s gumou 8) ktera na kovu celkem dost brzdi. utahlo to celkem v pohode, trochu spomaly, ale nabira zase otacky. kdyz ho zastavim uplne, tak stoji a maly stouchnuti staci pro rozbehnuti. casem to zkusim s tim smirglem, kdyz bude jemnejsi tak je to pohoda. minimalne na brouseni nozu :twisted:

///myslim ze to vydrzi dost !!!
STANIK#007
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STANIK#007 »

ja ti klidne poslu video /60MB/ jak sme zkouseli na hdd rezat tuzku o hrany ploten atd. proste ten motor je slabej a hned se zastavi, mozna uz 5,25" staryho disku by byl silnejsi :-D
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

IkE Blaster píše:..a zdalo se mi ze ma tak 2000 otacek, takze to neni max..
..pocital jsi..? :-D
medas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od medas »

Maxtor píše:
IkE Blaster píše:..a zdalo se mi ze ma tak 2000 otacek, takze to neni max..
..pocital jsi..? :-D
první,druhá,třetí :-D
mám taky jeden starý HDD nechce ho nekdo na brusku?
80Gb western
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

medas píše:
Maxtor píše: ..pocital jsi..? :-D
první,druhá,třetí :-D
mám taky jeden starý HDD nechce ho nekdo na brusku?
80Gb western
s tim to uz nepujde, ale klidne si ho vezmu pokud budes mit cestu do Prahy :-D

Na tohle tu mam nejaky 5.25" disky (a 3.5" o vysce dvou klasickych 3.5 :twisted: ktery maj taky megaotacky, ale nefungujou, vsechny to sou s MFM rozhranim.. Radic mam, ale disky nefungujou :( )
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Kdybys měl jeden 40MB, tak bych ho vzal, aspoň bych rozběhal svou starou i286ku :inlove: :roll:
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Trinom píše:Kdybys měl jeden 40MB, tak bych ho vzal, aspoň bych rozběhal svou starou i286ku :inlove: :roll:
bohuzel udajne nefunguji, mel sem je dokone rozebrany, mezi 2ma stejnejma sem prohazoval elektroniku a nic.. (nebojte, rozebiranim sem jim nic neudelal, nedavno sem rozdelaval jeden 700MB disk pac mel vadny sektory, ocistil sem ho nejakou tou latkou co ma byt jako filtracni papir ale vadne sektory neubyly ani nepribyly)..

bohuzel nemam funkcni, ale tu 80GB bych vzal za nejakou symbolickou cenu :-D (tu jeste ve sbirce nemam) :]

ty disky se toci, ale jeden cvakne a LEDka se rozsviti cervene (pri roztaceni je myslimze zelena), dalsi nak tak nefunguje a treti to samy .. Nicmene muzu to zkusit :lol: :oops: :-D
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

tak jsem to zkusil. to by ti jaksi urazilo prsty takze nemas pravdu (nvm na koho mluvim-pisu). brousim na tom hlavne sroubovaky, smirgl mam 100 a hazi to jiskry jaxwina. jinak ten hdd byl 363mb seagate (nefunckni) s jednou plotnou. jinak myslel sem ze kdyz se rozebere funkcni disk a da na svetlo tak ze uz nepojede ne :roll: ? chceteli fotky, tak mi poslete mail na ikeblaster( a t )gmail( d o t )com

///je to 3,5 hdd, velikosti (vyska) jako fdd. bez jakekoliv upravy
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

hod ty fotky na ukazto ci jinej server...a postn sem linky... jinak ja sem se na tohle reseni docela vy****... koupil sem si za par kacek brusku :lol:
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“