Anténa na WiFi - doporučte!

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
bkf.1
Začátečník
Začátečník

Anténa na WiFi - doporučte!

Příspěvek od bkf.1 »

Zdravím všechny,
mladá má internet přes WiFi a teďka to nějak přestavuju... Přístupový bod je vzdálen 160m (+- nějakej ten metr), klienta mám Zyxel G-570S (SMA female) a pigtail bude muset být dlouhej tak aspoň 2,5m. Potřeboval bych nějakej dobrej tip na venkovní WiFi anténu. Viděl jsem, jak tady někdo doporučoval WA14-24P (tušim, že to byl pavel.minarik), ale nevím jestli to bude nejvhodnější volba, abych moc nezarušil okolí (a hlavně sám sebe :) ). Pigtail bych asi vzal nějakýho Beldena, ty mají kabely i 5m s útlumem pod 0,5dbi tak to je myslím kvalita;) Mno prostě a jednoduše klienta mám a se zbytkem si nechám poradit od odborníků ;)
Intel Celeron M 1.4@1.96Ghz S479 + S479 redukce (standardní chladič, max teplota 47°C), Asus P4GD1 S478 (Intel 915), Transcend 2x 512MB + 1x 1024MB DDR 400MHz, Gigabyte 6600GT 128MB DDR3 + Arctic-Cooling NV Silencer 6 rev. 2, WD1600JD (160GB) + Primecooler HDB-P (pasivní), SB Live!
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

směrovkou nezarušíš, neboj
volba je to dobrá, ikdyž na Tvou vzdálenost trochu kanón na vrabce
ale zase jestli má tvůj klient regulaci výkonu, tak by to nebylo marné
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
bkf.1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bkf.1 »

Mno na tom ZyXelu myslím, že je regulace výkonu... Output Power Management - nastavitelné hodnoty: Full, 50%, 25%, 12% nebo Min. To bude asi ono že? Jinak ještě doplním pro upřesnění v jakém prostředí zhruba jsem. Nejdříve jsem koupil 5dbi anténku Zyxel EXT-105 (s integrovaným 1m pigtailem) se kterou mi to šlapalo celkem dobře (kolem 1mbit, pingy kolem 4ms, intenzita signálu 62%). Pak jsem zkoušel nějakou neznačkovou panelovou 7,5dbi s integrovaným 20cm pigtailem (N-female) + Belden 20cm redukce (N-male>RSMA) a tam nebyla v podstatě žádná změna. Pak jsem koupil panelovou 11,5dbi Andrew (Belden 2m pigtail RSMA>N-female + Belden 20cm pigtail N-male>RSMA) a s tím to šlo hrozně tak 128kbit (pingy kolem 100ms, intenzita signálu 57%), ale nakonec se ukázalo, že konektor na kabelu byl asi špatně krimplej, protože když jsem kabel u konektoru trochu ohnul, tak to jelo zas tak 1mbit (pingy kolem 4ms). Teďka ale když zkusím malou 5dbi nebo 7,5dbi tak nechytnu vůbec nic (ping: vypršel časový limit...) a s Andrewskou (11,5dbi) chytnu tak tu 128kbit (pingy kolem 300ms, intenzita signálu 57%), což je asi nějakým momentálním zarušením nevim (tady na vesnici člověk fakt neví navíc když ISP na všechno kašle :D aspoň že doma v Olomouci mám klid ;) ), ale když koupím tu parabolickou WA14-24P, tak myslíš, že to bude určitě lepší? A nemám koupit radši ještě silnější třeba 19dbi? Když tam dám ten výkon na 50% (aspoň podle toho Output Power Management je ta hodnota 50% - to by asi mělo být 50% z celkovýho dbi ne?) tak ze 14dbi bude 7dbi minus ještě tak 2dbi kabel (ty Nkový konektory prej žerou víc než SMAčkový). A co ta délka toho pigtailu? Nebude to moc ty 3m?
PS: Jakej máš názor na antény Andrew?
Intel Celeron M 1.4@1.96Ghz S479 + S479 redukce (standardní chladič, max teplota 47°C), Asus P4GD1 S478 (Intel 915), Transcend 2x 512MB + 1x 1024MB DDR 400MHz, Gigabyte 6600GT 128MB DDR3 + Arctic-Cooling NV Silencer 6 rev. 2, WD1600JD (160GB) + Primecooler HDB-P (pasivní), SB Live!
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

abych to zestručnil: tak to co popisuješ je regulace výkonu, směrová anténa je lepší než panelová a 14 dbi by s danou vzdáleností mělo fakt stačit

antény Andrew neznám
bkf.1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bkf.1 »

A stalo by se něco kdybych vzal tu 19dbi WA19-24P?
Vitek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Anténa na WiFi - doporučte!

Příspěvek od Vitek »

bkf.1 píše:Zdravím všechny,
mladá má internet přes WiFi a teďka to nějak přestavuju... Přístupový bod je vzdálen 160m (+- nějakej ten metr), klienta mám Zyxel G-570S (SMA female) a pigtail bude muset být dlouhej tak aspoň 2,5m. Potřeboval bych nějakej dobrej tip na venkovní WiFi anténu. Viděl jsem, jak tady někdo doporučoval WA14-24P (tušim, že to byl pavel.minarik), ale nevím jestli to bude nejvhodnější volba, abych moc nezarušil okolí (a hlavně sám sebe :) ). Pigtail bych asi vzal nějakýho Beldena, ty mají kabely i 5m s útlumem pod 0,5dbi tak to je myslím kvalita;) Mno prostě a jednoduše klienta mám a se zbytkem si nechám poradit od odborníků ;)

Mam malou siť na vesnici,zhruba 15 pc, použivam tady tyhle anteny http://www.barbone.cz/?stiid=45077&strs ... -SMA%20kon
myslim si že na tu kratkou vzdalenost je 14 dbi zbytečně moc! a moc taky neni dobrý!! těch 8dbi použivam tak na 400m, a vpohodičce. A taky neni moc draha...500kč :wink:
bkf.1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bkf.1 »

TO VITEK:
Mno nevim ale myslim si, ze Andrew 11.5dbi, co mam, musi byt rozhodne lepsi nez ta 8dbi hruza neznackova z Bohemky :/ Otazka je, jaky mate ve vesnici zaruseni ;) Tady si kazdej dela co chce, takze to tady bude pekne zaruseny :( BTW kdyz jsem k mlade poprve prisel, tak tady mela nejakej USBeckovej Linksys WUSB11 18dbi, to muselo delat slusnej binec si myslim:/ Jako jediny vychodisko zatim vidim v tom, ze poridim tu parabolu a snizim v klientovi vykon...
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

vem 14dbi a sniž výkon
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Anténa na WiFi - doporučte!

Příspěvek od Highlander »

Vitek píše:
bkf.1 píše:Zdravím všechny,

Mam malou siť na vesnici,zhruba 15 pc, použivam tady tyhle anteny http://www.barbone.cz/?stiid=45077&strs ... -SMA%20kon
myslim si že na tu kratkou vzdalenost je 14 dbi zbytečně moc! a moc taky neni dobrý!! těch 8dbi použivam tak na 400m, a vpohodičce. A taky neni moc draha...500kč :wink:
No jo ale pochop ze kazdej nestoji o vypadky pingu a PL 50% :wink:
Dycky je lepsi predimenzovat antenu a vysilaci vykon omezit, nez nemit rezervu a pak si lamat hlavu nad tim jak to s***wene funguje :roll:
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

ono ma pouziti anteny s vetsim ziskem jeste jeden pozitivni efekt. Tim ze je antena uzce smerova jednak nechytas tolik ruseni z okoli a taky nezamorujes zbytecne okoli svym vlastnim signalem.
Nicmene plati:
predimenzovana antena JEDINE v pripade, ze mas zarizeni, ktere umi snizit vysilaci vykon!!!
Toshiba Tecra A6
Vitek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vitek »

Jestli maš možnost snižit vykon,tak to je potom jina. Jo a ja to beru že sem na vesnici a jsme jediní,tak máme v pasmu čisto. :-D
bkf.1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bkf.1 »

Mno problém je v tom, že tam prostě se to na té vesnici nehlídá a každej si tam může dát cokoliv a klidně to tam vypálit na plný kule a to tam jeden zm*d dělá, ale až na něho přijdu tam mu zapálim barák a bude klid :D samozřejmě, když se s ním nebude dát rozumně domluvit :) jinak diky PAVEL.MINARIK ta Waveantka je skvělá;) stáhl jsem tu holku ze 14dbi na 50% v klientovi a běhá jak o život;) tak nízký pingy jsem ještě neviděl :) fakt dikec za tip;)
...a jinak Zyxel rulezzz ;)
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“