mladá má internet přes WiFi a teďka to nějak přestavuju... Přístupový bod je vzdálen 160m (+- nějakej ten metr), klienta mám Zyxel G-570S (SMA female) a pigtail bude muset být dlouhej tak aspoň 2,5m. Potřeboval bych nějakej dobrej tip na venkovní WiFi anténu. Viděl jsem, jak tady někdo doporučoval WA14-24P (tušim, že to byl pavel.minarik), ale nevím jestli to bude nejvhodnější volba, abych moc nezarušil okolí (a hlavně sám sebe
Anténa na WiFi - doporučte!
Moderátor: Don
- bkf.1
- Začátečník

Anténa na WiFi - doporučte!
Zdravím všechny,
mladá má internet přes WiFi a teďka to nějak přestavuju... Přístupový bod je vzdálen 160m (+- nějakej ten metr), klienta mám Zyxel G-570S (SMA female) a pigtail bude muset být dlouhej tak aspoň 2,5m. Potřeboval bych nějakej dobrej tip na venkovní WiFi anténu. Viděl jsem, jak tady někdo doporučoval WA14-24P (tušim, že to byl pavel.minarik), ale nevím jestli to bude nejvhodnější volba, abych moc nezarušil okolí (a hlavně sám sebe
). Pigtail bych asi vzal nějakýho Beldena, ty mají kabely i 5m s útlumem pod 0,5dbi tak to je myslím kvalita;) Mno prostě a jednoduše klienta mám a se zbytkem si nechám poradit od odborníků 
Intel Celeron M 1.4@1.96Ghz S479 + S479 redukce (standardní chladič, max teplota 47°C), Asus P4GD1 S478 (Intel 915), Transcend 2x 512MB + 1x 1024MB DDR 400MHz, Gigabyte 6600GT 128MB DDR3 + Arctic-Cooling NV Silencer 6 rev. 2, WD1600JD (160GB) + Primecooler HDB-P (pasivní), SB Live!
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- bkf.1
- Začátečník

Mno na tom ZyXelu myslím, že je regulace výkonu... Output Power Management - nastavitelné hodnoty: Full, 50%, 25%, 12% nebo Min. To bude asi ono že? Jinak ještě doplním pro upřesnění v jakém prostředí zhruba jsem. Nejdříve jsem koupil 5dbi anténku Zyxel EXT-105 (s integrovaným 1m pigtailem) se kterou mi to šlapalo celkem dobře (kolem 1mbit, pingy kolem 4ms, intenzita signálu 62%). Pak jsem zkoušel nějakou neznačkovou panelovou 7,5dbi s integrovaným 20cm pigtailem (N-female) + Belden 20cm redukce (N-male>RSMA) a tam nebyla v podstatě žádná změna. Pak jsem koupil panelovou 11,5dbi Andrew (Belden 2m pigtail RSMA>N-female + Belden 20cm pigtail N-male>RSMA) a s tím to šlo hrozně tak 128kbit (pingy kolem 100ms, intenzita signálu 57%), ale nakonec se ukázalo, že konektor na kabelu byl asi špatně krimplej, protože když jsem kabel u konektoru trochu ohnul, tak to jelo zas tak 1mbit (pingy kolem 4ms). Teďka ale když zkusím malou 5dbi nebo 7,5dbi tak nechytnu vůbec nic (ping: vypršel časový limit...) a s Andrewskou (11,5dbi) chytnu tak tu 128kbit (pingy kolem 300ms, intenzita signálu 57%), což je asi nějakým momentálním zarušením nevim (tady na vesnici člověk fakt neví navíc když ISP na všechno kašle
aspoň že doma v Olomouci mám klid
), ale když koupím tu parabolickou WA14-24P, tak myslíš, že to bude určitě lepší? A nemám koupit radši ještě silnější třeba 19dbi? Když tam dám ten výkon na 50% (aspoň podle toho Output Power Management je ta hodnota 50% - to by asi mělo být 50% z celkovýho dbi ne?) tak ze 14dbi bude 7dbi minus ještě tak 2dbi kabel (ty Nkový konektory prej žerou víc než SMAčkový). A co ta délka toho pigtailu? Nebude to moc ty 3m?
PS: Jakej máš názor na antény Andrew?
PS: Jakej máš názor na antény Andrew?
Intel Celeron M 1.4@1.96Ghz S479 + S479 redukce (standardní chladič, max teplota 47°C), Asus P4GD1 S478 (Intel 915), Transcend 2x 512MB + 1x 1024MB DDR 400MHz, Gigabyte 6600GT 128MB DDR3 + Arctic-Cooling NV Silencer 6 rev. 2, WD1600JD (160GB) + Primecooler HDB-P (pasivní), SB Live!
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- bkf.1
- Začátečník

A stalo by se něco kdybych vzal tu 19dbi WA19-24P?
- Vitek
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Anténa na WiFi - doporučte!
bkf.1 píše:Zdravím všechny,
mladá má internet přes WiFi a teďka to nějak přestavuju... Přístupový bod je vzdálen 160m (+- nějakej ten metr), klienta mám Zyxel G-570S (SMA female) a pigtail bude muset být dlouhej tak aspoň 2,5m. Potřeboval bych nějakej dobrej tip na venkovní WiFi anténu. Viděl jsem, jak tady někdo doporučoval WA14-24P (tušim, že to byl pavel.minarik), ale nevím jestli to bude nejvhodnější volba, abych moc nezarušil okolí (a hlavně sám sebe). Pigtail bych asi vzal nějakýho Beldena, ty mají kabely i 5m s útlumem pod 0,5dbi tak to je myslím kvalita;) Mno prostě a jednoduše klienta mám a se zbytkem si nechám poradit od odborníků
Mam malou siť na vesnici,zhruba 15 pc, použivam tady tyhle anteny http://www.barbone.cz/?stiid=45077&strs ... -SMA%20kon
myslim si že na tu kratkou vzdalenost je 14 dbi zbytečně moc! a moc taky neni dobrý!! těch 8dbi použivam tak na 400m, a vpohodičce. A taky neni moc draha...500kč
- bkf.1
- Začátečník

TO VITEK:
Mno nevim ale myslim si, ze Andrew 11.5dbi, co mam, musi byt rozhodne lepsi nez ta 8dbi hruza neznackova z Bohemky :/ Otazka je, jaky mate ve vesnici zaruseni
Tady si kazdej dela co chce, takze to tady bude pekne zaruseny
BTW kdyz jsem k mlade poprve prisel, tak tady mela nejakej USBeckovej Linksys WUSB11 18dbi, to muselo delat slusnej binec si myslim:/ Jako jediny vychodisko zatim vidim v tom, ze poridim tu parabolu a snizim v klientovi vykon...
Mno nevim ale myslim si, ze Andrew 11.5dbi, co mam, musi byt rozhodne lepsi nez ta 8dbi hruza neznackova z Bohemky :/ Otazka je, jaky mate ve vesnici zaruseni
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Anténa na WiFi - doporučte!
No jo ale pochop ze kazdej nestoji o vypadky pingu a PL 50%Vitek píše:bkf.1 píše:Zdravím všechny,
mladá má internet přes WiFi a teďka to nějak přestavuju... Přístupový bod je vzdálen 160m (+- nějakej ten metr), klienta mám Zyxel G-570S (SMA female) a pigtail bude muset být dlouhej tak aspoň 2,5m. Potřeboval bych nějakej dobrej tip na venkovní WiFi anténu. Viděl jsem, jak tady někdo doporučoval WA14-24P (tušim, že to byl pavel.minarik), ale nevím jestli to bude nejvhodnější volba, abych moc nezarušil okolí (a hlavně sám sebe). Pigtail bych asi vzal nějakýho Beldena, ty mají kabely i 5m s útlumem pod 0,5dbi tak to je myslím kvalita;) Mno prostě a jednoduše klienta mám a se zbytkem si nechám poradit od odborníků
Mam malou siť na vesnici,zhruba 15 pc, použivam tady tyhle anteny http://www.barbone.cz/?stiid=45077&strs ... -SMA%20kon
myslim si že na tu kratkou vzdalenost je 14 dbi zbytečně moc! a moc taky neni dobrý!! těch 8dbi použivam tak na 400m, a vpohodičce. A taky neni moc draha...500kč
Dycky je lepsi predimenzovat antenu a vysilaci vykon omezit, nez nemit rezervu a pak si lamat hlavu nad tim jak to s***wene funguje
- Bajgy
- Středně pokročilý

ono ma pouziti anteny s vetsim ziskem jeste jeden pozitivni efekt. Tim ze je antena uzce smerova jednak nechytas tolik ruseni z okoli a taky nezamorujes zbytecne okoli svym vlastnim signalem.
Nicmene plati:
predimenzovana antena JEDINE v pripade, ze mas zarizeni, ktere umi snizit vysilaci vykon!!!
Nicmene plati:
predimenzovana antena JEDINE v pripade, ze mas zarizeni, ktere umi snizit vysilaci vykon!!!
Toshiba Tecra A6
- Vitek
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- bkf.1
- Začátečník

Mno problém je v tom, že tam prostě se to na té vesnici nehlídá a každej si tam může dát cokoliv a klidně to tam vypálit na plný kule a to tam jeden zm*d dělá, ale až na něho přijdu tam mu zapálim barák a bude klid
samozřejmě, když se s ním nebude dát rozumně domluvit
jinak diky PAVEL.MINARIK ta Waveantka je skvělá;) stáhl jsem tu holku ze 14dbi na 50% v klientovi a běhá jak o život;) tak nízký pingy jsem ještě neviděl
fakt dikec za tip;)
...a jinak Zyxel rulezzz
...a jinak Zyxel rulezzz