LCD EIZO S1931 - CHVĚNÍ OBRAZU - Problém nebo vlastnost?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Tak videa jsou tady!!!

Příspěvek od jjO0ee »

Tak konečně jsem udělal ty videa obrazu LCD Eizo S1931 (S jako řada S neboli řada Shit či Síla :-D ).

Upozornění na úvod:

Bohužel sám žádný digitální foťák či kameru nevlastním. Jediné co se mi od jistého člověka podařilo sehnat je CANON A400, který natáčí video v rozlišení 320x240 při 15fps a s hodně viditelnou kompresí, což způsobilo:

a) Horší kvalitu záznamu, tu omluvte.

b) Natáčel jsem tedy pouze místa, kde je vadnost LCD nejvíce vidět. Předpokládám, že asi netřeba vysvětlovat, že to co uvidíte se ve větší či menší míře projevuje všude a podobnými projevy, ovšem to ten foťák prostě nebyl schopen zachytit. Proto si třeba "neužijete" záběry ze hry Joint Operations (chůze, pohyb pohledem, jízda na motorce), kde prostě jinak okem jasně viditelné vady ten foťák nezachytil (bystré oko by tedy na tom videu něco rozpoznalo, něco malinkato tam občas vidět je, ale nemá to cenu dávat na internet. Věřte ovšem, že kdybych měl k dispozici něco, co natáčí alespoň v 640x480 při 30fps a skoro bez komprese, věřte, že by bylo vidět vše a vskutku krásně.

Toť úvod, jdeme na videa:

Videa už nejsou k dispozici.

Info k videím:

1. video:

Neboli také video s názvem bw_detail.avi zachycuje rolování úvodní stránkou Bonuswebu v "detailu". Všimněte si toho blikání postranního pruhovaného pozadí. Doufám že chápete, že když se toto v žádném případě neprojevuje na CRT ani na ostatních LCD (měl jsem k dispozici celkem 3 LCD - dvě levné a 1 notebookové), někde asi bude toto LCD od Eiza mít problém, že. Pozn.: pro toho kdo ještě nepochopil, že to není vada vzniklá odezvou pixelů upozorňuji, že to notebookové LCD mělo odezvu pixelů mnohem horší (je to mnohem starší LCD).

Komu to ještě nestačilo, může se podívat na 2. video (bw_pomalu.avi) a na 3. video (bw_rychle.avi), kde je již záběr na celou stránku Bonuswebu a v prvním případě je natočeno pomalé rolování a v druhém případě rychlé.

A konečně tu máme 4. video:

Neboli také video s názvem css_port_60fps.avi. Zobrazuje pohyb postavou (pohledem) před stěnou skladu ve hře Counter Strike Source v mapě de_port. Hra je spuštěna bez vertikální synchronizace s omezením na 60fps. Všimněte si toho, jak "zabržděnost" LCD vytvořila v obraze jakýsi "vyříznutý pruh v obrazu". Něco takového je na CRT úplně vyloučeno a to i tehdy, kdy CRT beží na 60 Hz :shock: !!!

5. video (css_port_200fps) zobrazuje totéž co 4. video, jenom je nastaveno fps_max 300 (čili fps není omezeno). Myslím, že jinak netřeba dalšího komentáře: :blee: . Opět a co na CRT? Nic takového ani při 60 Hz.

Závěr:

Tak jste to viděli. Doufám, že mi dáte za pravdu, že tohle je prostě na vrácení toho krámu a vrácení peněz. Taktéž upozorňuji, že jsem "kvalitu" tohoto Eiza neposuzoval jen já, ale ještě další dva lidé, kteří na to měli úplně stejný názor jako já.

Taky škoda, že nemám nějakou super kameru (foťák). Pak bych natočil i Joint Operations, HL2, CSS přímo za hry, abyste si mohli udělat kompletní obrázek o tom, jak se v Joint Operations obraz jakoby "vlní" a celá scéna se jakoby "krájí", když chodím s postavou nebo když se rozhlížim po krajině.

V CSS když si pustim např. de_dust2 a jsem tam sám, tak je to ještě OK (jsou tam v podstatě jen stěny a jinak nic), ale jakmile dám třeba HL2 Episode One, misi v tý velký věži, kde je plno různých modelů, světelných efektů, tak je to vážně hrůza, jak se všechno "krájí" atd.

Co se týče spoždění kurzoru při zapnuté vertikální synchronizaci, tak to jsem se předtím nějak spletl, to tam není a ani by to tudíž nešlo natočit. Ovšem nemůžu si pomoci, pocitově mě prostě připadá, že ten kurzor je ve hrách nějaký "zabržděný" oproti tomu, jak to vypadá v CRT. No jelikož se na tom LCD při vertikální synchronizaci už nic "nevlní" ani "nekrájí", tak někde se pak musí projevit ta korekce těch chyb, které tam jinak jsou.

Samozřejmě, kde udělali v Eizu chybu fakt netuším, nevím co je zdrojem závady, nejsem odborník.
Naposledy upravil(a) jjO0ee dne čtv 1. bře 2007, 21:11, celkem upraveno 1 x.
Procesor: Intel Core 2 Duo 6600 2,4 Ghz
Základní deska: Gigabyte GA-965P-DS4
Paměti: Corsair DDR2 2GB 800 Mhz (dualchannel)
Grafická karta: ATI Radeon X1950XTX
Harddisk: Maxtor 320 GB SATA II

PC sestava platná od 12/2006
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Reakce

Příspěvek od jjO0ee »

johnici píše:Sám mám Eizo S1910 a pokud mám vyplou Vsync tak se mi ve hrách objevují jakoby dva obrazy, prostě ten obraz se nestihne rychle překreslit a pak to může vytvářet dojem vlnícího se obrazu. V zahraničních recenzích tomu myslim říkaji TEARING EFFECT. Bližší vysvětlení najdeš zde . Rozhodně doporučuji zapnout Vsync a pak už by k "vnění" obrazu nemělo docházet.
Mno, to by mohlo být ono, bohužel o tom ve specifikaci na e-shopu a ani kdekoliv jinde nebylo ani slovo, tak to maj smůlu, ne já.

Vsync to sice napravuje, ovšem nemůžu se prostě zbavit pocitu, že tam je pak obraz takovej jakoby "zabržděnej" (podrobnosti viz zpráva nad touto). Nevim, nechci používat Vsync, to na CRT taky nemusim.

Tak teď jsem to zkoušel, když dám Vsync, obraz se v Joint Operations občas jakoby škubne (v pravidelných intervalech, ne ovšem úplně kontinuálně). Jak říkám, to je na hov...

Taky jsem zkoušel Vsync v CSS a DODS. Ten kurzor prostě JE nějakej "zalagovanej", měl jsem problém se i strefit do úzké uličky.

Navíc co 2D prostředí? Tam jsou vlivy té "vady" taky patrné (viz bonusweb a i drobné vlnění, když třeba roluju stránkou) a tam mi nic nepomůže.

johnici
Začátečník
Začátečník

Re: Reakce

Příspěvek od johnici »

jjO0ee píše:
johnici píše:Sám mám Eizo S1910 a pokud mám vyplou Vsync tak se mi ve hrách objevují jakoby dva obrazy, prostě ten obraz se nestihne rychle překreslit a pak to může vytvářet dojem vlnícího se obrazu. V zahraničních recenzích tomu myslim říkaji TEARING EFFECT. Bližší vysvětlení najdeš zde . Rozhodně doporučuji zapnout Vsync a pak už by k "vnění" obrazu nemělo docházet.
Mno, to by mohlo být ono, bohužel o tom ve specifikaci na e-shopu a ani kdekoliv jinde nebylo ani slovo, tak to maj smůlu, ne já.

Vsync to sice napravuje, ovšem nemůžu se prostě zbavit pocitu, že tam je pak obraz takovej jakoby "zabržděnej" (podrobnosti viz zpráva nad touto). Nevim, nechci používat Vsync, to na CRT taky nemusim.

Tak teď jsem to zkoušel, když dám Vsync, obraz se v Joint Operations občas jakoby škubne (v pravidelných intervalech, ne ovšem úplně kontinuálně). Jak říkám, to je na hov...

Taky jsem zkoušel Vsync v CSS a DODS. Ten kurzor prostě JE nějakej "zalagovanej", měl jsem problém se i strefit do úzké uličky.

Navíc co 2D prostředí? Tam jsou vlivy té "vady" taky patrné (viz bonusweb a i drobné vlnění, když třeba roluju stránkou) a tam mi nic nepomůže.
To co teď napíšu jsou jen mé domněnky, pokud se pletu tak mě prsím opravte:

1) Osobně si myslím, že kvůli CRT monitorům se vSync v nastavení her neobjevil, ba právě naopak je to volba kterou zapínaji majitelé LCD monitorů.

2) TEARING EFFECT by neměl platit jenom pro monitory EIZO, ale pro všechna LCD jako taková.

3) Obraz při zaplým vSync bude trhanej poku budeš mít ve hře míň než 60FPS. Pokud si dobře pamatuju co se píše v tom článku na kterej jsem dával odkaz, tak je to tam i zmíněno.

4) 2D prostředí, z toho videa co jsi sem postnul nevim jakej použiváš prohlížeč, ale podle tich pruhů typuju IE. Zkus OPERU a ty pruhy by tam být neměly. Jinak nevím na jakých LCD jsi ten bonusweb zkoušel, ale já měl možnost tuto stránku scrolovat na LCD DELL 1905fp a měl jsem tam při použití IE tytéž pruhy.

5) Vidím že máš grafiku od ATI, doporučuju stahnout a nainstalovat prográmek ATI TRAY TOOLS a v nastavení zaškrtnout travale vSync jak pro OpenGL tak pro DirectX.

6) Vše co jsem napsal jsou jen mé poznatky.
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Reakce

Příspěvek od jjO0ee »

johnici píše:1) Osobně si myslím, že kvůli CRT monitorům se vSync v nastavení her neobjevil, ba právě naopak je to volba kterou zapínaji majitelé LCD monitorů.
Hmmmmm... OK... :)
johnici píše:2) TEARING EFFECT by neměl platit jenom pro monitory EIZO, ale pro všechna LCD jako taková.
Ale jo, ať. OK, zapínám Vsync, ale co to, pohyb zaměřovačem ve 3D hrách se nějak zpožďuje, občas mám problém trefit se při chůzi do úzké uličky (opět jsem se s tím shodnul s jedním člověkem, není to jen můj názor). Obávám se, že s tím ostatní LCD problém nemají!!! A navíc ten "Tearing Effect" se u nich rozhodně tak markantně neprojevuje.
johnici píše:3) Obraz při zaplým vSync bude trhanej poku budeš mít ve hře míň než 60FPS. Pokud si dobře pamatuju co se píše v tom článku na kterej jsem dával odkaz, tak je to tam i zmíněno.
Např. v Joint Operations jen při zaplym Vsync klesne FPS z cca 100 - 150 na konstantních 51 a neudělám s tim nic.
johnici píše:4) 2D prostředí, z toho videa co jsi sem postnul nevim jakej použiváš prohlížeč, ale podle tich pruhů typuju IE. Zkus OPERU a ty pruhy by tam být neměly. Jinak nevím na jakých LCD jsi ten bonusweb zkoušel, ale já měl možnost tuto stránku scrolovat na LCD DELL 1905fp a měl jsem tam při použití IE tytéž pruhy.
Já testoval 3 LCD + CRT a takovéto super blikající bloky jsem neměl NIKDE!!! Navíc chci používat IE.
johnici píše:5) Vidím že máš grafiku od ATI, doporučuju stahnout a nainstalovat prográmek ATI TRAY TOOLS a v nastavení zaškrtnout travale vSync jak pro OpenGL tak pro DirectX.
A co se tim jako vyřeší, když se hry pod Vsync nedají hrát?

Ještě to zopakuji:

Chování EIZA S(hit)1931 SH-BK ve hrách:
-------------------------------------------------

a) Vsync off: velký projev asi tzv. "Tearing Effect" (o kterým jsem se ve specifikaci dočetl hovno). Obraz (krajina, zdi, stromy, modely atd.) ve hrách se různě krájí + vlní - humus.

b) Vsync on: Kurzor ve hrách se prostě spožďuje a to na různých místech různě (např. Source engine) nebo se obraz škube (např. Joint Operations).

To se za mě tady nikdo nepostaví? Že ten krám je vhodný leda tak na okamžité vrácení a vrácení peněz???

happy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od happy »

Caues,
tak nasilne (!) zapnuti VSync "vyresilo" moje problemy s trhanim obrazu (tzv. tearing effect), huh, takze sice jedu na polovicnim fps, ale da se na to uz konecne divat. Nastesti se nic nezpozduje, takze se AA da hrat v pohode. Johnici diky, uz jsem nad tim skoro zlomil hul, ale diky tvymu postu jsem jeste zagooglil a je vymalovano :) Sice se mi ulevilo, ale muj dojem z LCD to nijak nezlepsilo.
Jinak trhani obrazu (tearing effect) trapi uplne vsechny a cesta ven z toho neexistuje. Mezi dalsi poznatky patri i to, ze se tearing effect muze objevit i v pripade zapnute synchronizace a to za rozdilnych frekvenci graf. karty a LCD, kdy lcd nejede podle papirovych frekvenci :shock:
Joe, asi to bude skutecne na vraceni a nebo bude problem jeste nekde jinde :( BTW Zkus si stahnout demo Quake 3, ten by mel jet pod opengl a testni jestli to dela to samy (zpozdovani, cukani).
Dodatek, bonusweb mi taky blika, a to i na notesu a pracovnim lcd :evil: A i v opere, i kdyz to neni tolik videt.
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

Tak tato tema ma zaujala natolko, ze som sa tu koli tomu aj zaregistroval :)

jjO0ee: no co ti mam na to povedat, v prvom rade si si IMHO vybral nevhodny monitor, kedze pri tvojej cinnosti si viac vsimas tie slabsie stranky monitoru, nez silne (a myslim, ze tych silnych je podstatne viac)

Co sa tyka tvojho konkretneho problemu, tak "chyba" je IMHO v odozve, ja mam monitor EIZO S1731 a pred casom som to na tej stranke tiez spozoroval, a prave na tej stranke si treba uvedomit, ze sa to pozadie sklada z prekladanych ciar o vyske 1px!!! to znamena, ze monitor by musel mat tak uzasnu odozvu, ze pri pohybe by sa obraz nemohol rozmaznut ani o jeden pixel=odozvu by defacto nebolo mozne spozorovat, ze ano, kedze jeden pixel je najmensia jednotka pri monitoroch :wink:
No a pri pohybe sa teda vplyvom odozvy zacnu jednotlive ciary navzajom ovplyvnovat cim zacnu vznikat rovnomerne plochy, preblikavanie a podobne anomalie...plus sa k tomu moze pridat este aj to, ze vobec pozerat na tak tenke ciary vedla seba IMHO nie je zrovna prijemne...

Osobne EIZO S1731 pouzivam na grafiku, filmy a na nejake tie hry a som plne spokojny, obraz to ma lepsi nez moje predchadzajuce CRT (Philips 107P5) krasne farby, kontrast, rozlisitelnost odtienov atd. proste krasa, videa na tomto monitore vyzeraju jednym slovom uzasne :) a to aj nekvalitnejsie videa (takze sa tu neprejavuje ani ten efekt znamy u niektorych LCD, ze zvyraznuju kompresne chyby) no a potom HD videa su este uplne o niecom ine, ked sa k tomu prida este aj uzasna ostrost obrazu...no proste krasa :) z hier mam popravde tiez lepsi pocit, ta odozva sice obcas zazlobi, ale to vykompenzuje krasny obraz :)

Takze pls, nez tu zacnes poukazovat na nejaky monitor, jak je zly a este to navyse zovseobecnit na celu znacku, si najskor zisti, na co su tie monitory hlavne urcene...
johnici
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johnici »

jjO0ee píše:
johnici píše:2) TEARING EFFECT by neměl platit jenom pro monitory EIZO, ale pro všechna LCD jako taková.
Ale jo, ať. OK, zapínám Vsync, ale co to, pohyb zaměřovačem ve 3D hrách se nějak zpožďuje, občas mám problém trefit se při chůzi do úzké uličky (opět jsem se s tím shodnul s jedním člověkem, není to jen můj názor). Obávám se, že s tím ostatní LCD problém nemají!!! A navíc ten "Tearing Effect" se u nich rozhodně tak markantně neprojevuje.
Tak při zaplým vSync by asi mělo častečně dojít ke zpoždění obrazu, protože se celej obraz musi vykreslit najednou, tedy nikoliv po řádkách jako u CRT. To že je u nějakých LCD tearing effect větší nebo menší je podle mě dáno odezvou, ale nejsem si jist. Já osobně nějakou pozorovatelnou změnu oproti CRT nevidim. Sám hraju UT2004 po netu a nevidim problém, kromě mensího rozmazání, což je způsobeno odezvou.

To že k tearing effectu dochází i mezi nejrychlejšími LCD s 2ms odezvou dokazuje příspěvek tohoto pána http://www.svethardware.cz/disc_doc-N1B ... l?ansid=30
jjO0ee píše:
johnici píše:3) Obraz při zaplým vSync bude trhanej poku budeš mít ve hře míň než 60FPS. Pokud si dobře pamatuju co se píše v tom článku na kterej jsem dával odkaz, tak je to tam i zmíněno.
Např. v Joint Operations jen při zaplym Vsync klesne FPS z cca 100 - 150 na konstantních 51 a neudělám s tim nic.
Tak tady bych viděl kámen úrazu, neni možný aby si měl na LCD konstantně 51FPS při vSync tedy 60Hz=60FPS!!! Pokud ti FPS klesne dočasně jenom při nějakým větším prostředí nebo více objektech na 51FPS a pak se opět vrátí na 60FPS, tak je to OK, ale není možné mít na LCD trvale 51FPS=51Hz! V tom případě je to 100% na reklamaci a měla by být uznaná!
jjO0ee píše:
johnici píše:4) 2D prostředí, z toho videa co jsi sem postnul nevim jakej použiváš prohlížeč, ale podle tich pruhů typuju IE. Zkus OPERU a ty pruhy by tam být neměly. Jinak nevím na jakých LCD jsi ten bonusweb zkoušel, ale já měl možnost tuto stránku scrolovat na LCD DELL 1905fp a měl jsem tam při použití IE tytéž pruhy.
Já testoval 3 LCD + CRT a takovéto super blikající bloky jsem neměl NIKDE!!! Navíc chci používat IE.
Tak co k tomuhle můžu říct, nevím, prostě já viděl bonusweb na dvou LCD a na obou byly tyhle bloky, nakonec vyjádřil se tu i uživatel HAPPY, který má na svém LCD taky tyto bloky, pro lepší porovnání by bylo dobré kdyby se zde k tomuto tématu mohlo vyjádřit víc majitelů LCD.
jjO0ee píše:
johnici píše:5) Vidím že máš grafiku od ATI, doporučuju stahnout a nainstalovat prográmek ATI TRAY TOOLS a v nastavení zaškrtnout travale vSync jak pro OpenGL tak pro DirectX.
A co se tim jako vyřeší, když se hry pod Vsync nedají hrát?
No pokud máš OPRAVDU při zaplém vSync JEN 51FPS=51Hz, tak se ti vůbec nedivím že se hry nedají hrát.
Achilies
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Achilies »

johnici píše:
jjO0ee píše: Já testoval 3 LCD + CRT a takovéto super blikající bloky jsem neměl NIKDE!!! Navíc chci používat IE.
Tak co k tomuhle můžu říct, nevím, prostě já viděl bonusweb na dvou LCD a na obou byly tyhle bloky, nakonec vyjádřil se tu i uživatel HAPPY, který má na svém LCD taky tyto bloky, pro lepší porovnání by bylo dobré kdyby se zde k tomuto tématu mohlo vyjádřit víc majitelů LCD.
Tak jsem teda schválně vlezl na ty stránky, abych viděl, o čem se bavíte. Ten web sleduji často a snažil jsem se tedy soustředit na rollování obrazu a nějaké menší přeblikávájící obdélníky (pravda ne bílé) tam samozřejmě mám taky. Ale nikdy jsem to nijak nevnímal - není to nic strašného.

Mám celkem levný monitor HP L1940T za 6.500,- s odezvou 8ms a nemůžu si stěžovat.

Záleží asi na každém, co od toho čeká. Mě se líbí křištálově ostrý obraz, který jsem postrádal na každém CRT. Líbí se mi živé barvy, tenký rámeček okolo obrazu :) a ergonomie.

Když hraju hru, tak si jí užívám stejně jako film a nečumím pořád na to, jesi mám máznutý jeden pixel nebo dva. Nesleduji homogenitu podsvícení na každé stránce (i když je vidět, že horní část panelu je malinko tmavší) a pozorovací úhly vůbec neřeším, když většinu času stejně sedím před monitorem a neležím pod ním nebo vedle něj na posteli.

Takže je to asi i o tom přístupu :roll:

Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Takže pokud tu někdo kritizuje monitory EIZO a vůbec třídu nad 10k, tak má bud vadný kus nebo je zaujatý, ale v obou případech bych si vyprosil zobecnování. Děkuji :roll:

Jinak pokud je při VSync FPS=51, pak je to na reklamačku!
Athlon64 X2 4200+@2.6GHz,MB Gigabyte GA-M52L-S3 (rev.1.0),ATi Radeon x1950 Pro (648/1440),2x2GB A-DATA DDR2 800,Seagate 320GB 7.2k 2MB,SoundBlaster Audigy4, Samsung WriteMaster DVD, Fortron 400W, Creative Inspire T3030 2.1, 19" LCD HP L1940T
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Reakce

Příspěvek od jjO0ee »

happy píše:...tak nasilne (!) zapnuti VSync "vyresilo" moje problemy s trhanim obrazu (tzv. tearing effect), huh, takze sice jedu na polovicnim fps, ale da se na to uz konecne divat. Nastesti se nic nezpozduje, takze se AA da hrat v pohode...
Ale jo, kdyby se to ve hrách při Vsync necukalo a kurzor "nelagoval", klidně bych si to i nechal, ale tohle prostě nejde. Jinak zkoušel jsem nově i Oblivion a tam to cukání obrazu je při Vsync vůbec hrozně znatelné. Opakuje se zcela pravidelně a úplně za sebou.
happy píše:...Zkus si stahnout demo Quake 3, ten by mel jet pod opengl a testni jestli to dela to samy (zpozdovani, cukani)...
Jo, to můžu zkusit.
happy píše:...Dodatek, bonusweb mi taky blika, a to i na notesu a pracovnim lcd A i v opere, i kdyz to neni tolik videt...
Taky jsem to právě zaznamenal na těch třech ostatních LCD, ale jen malinko, takováto hrůza jako na Eizu to prostě není.

michal3d píše:...Co sa tyka tvojho konkretneho problemu, tak "chyba" je IMHO v odozve, ja mam monitor EIZO S1731 a pred casom som to na tej stranke tiez spozoroval, a prave na tej stranke si treba uvedomit, ze sa to pozadie sklada z prekladanych ciar o vyske 1px!!! to znamena, ze monitor by musel mat tak uzasnu odozvu, ze pri pohybe by sa obraz nemohol rozmaznut ani o jeden pixel=odozvu by defacto nebolo mozne spozorovat, ze ano, kedze jeden pixel je najmensia jednotka pri monitoroch
No a pri pohybe sa teda vplyvom odozvy zacnu jednotlive ciary navzajom ovplyvnovat cim zacnu vznikat rovnomerne plochy, preblikavanie a podobne anomalie...
1. No dobře. Ale nevěřím, že to je způsobeno pouze odezvou, jak jsem psal, měl jsem možnost tuto stránku shlédnout i na LCD s horší odezvou než má toto Eizo a takto velké blikání jsem prostě nezpozoroval (daleko, daleko menší)

2. Na tuto chybu jsem upozornil jen proto, abych se nějak dopátral k tomu, kde má teda toto Eizo problém. Můj hlavní problém je jinde, je to prostě ve HRÁCH!!! O tom viz víše.
michal3D píše:...Osobne EIZO S1731 pouzivam na grafiku, filmy a na nejake tie hry a som plne spokojny, obraz to ma lepsi nez moje predchadzajuce CRT (Philips 107P5) krasne farby, kontrast, rozlisitelnost odtienov atd. proste krasa, videa na tomto monitore vyzeraju jednym slovom uzasne a to aj nekvalitnejsie videa (takze sa tu neprejavuje ani ten efekt znamy u niektorych LCD, ze zvyraznuju kompresne chyby) no a potom HD videa su este uplne o niecom ine, ked sa k tomu prida este aj uzasna ostrost obrazu...no proste krasa z hier mam popravde tiez lepsi pocit, ta odozva sice obcas zazlobi, ale to vykompenzuje krasny obraz...
1. Toto téma jsem nezakládal proto, abych něco vychvaloval, ale abych poukázal na nějaký problém. Prosím, neodbíhej od tématu a nic tu nevychvaluj.

2. Zase na druhou stranu je to zvláštní. Pokud nemáš při Vsync s hrama potíže jako já (viz příspěvky výše), pak jsi buť poloslepý a nebo toto moje LCD je VADNÉ!!! Což je problém, protože v servisu bylo a tam na žádnou VADU nepřišli.
michal3D píše:...Takze pls, nez tu zacnes poukazovat na nejaky monitor, jak je zly a este to navyse zovseobecnit na celu znacku, si najskor zisti, na co su tie monitory hlavne urcene...
Na http://www.eizo.cz je JASNĚ napsáno, že EIZO S1931 je určeno také pro hry (a teď vynechme to, že to může být jen reklamní blábol, každý má psát to, co je pravda).

johnici píše:Tak při zaplým vSync by asi mělo častečně dojít ke zpoždění obrazu, protože se celej obraz musi vykreslit najednou, tedy nikoliv po řádkách jako u CRT. To že je u nějakých LCD tearing effect větší nebo menší je podle mě dáno odezvou, ale nejsem si jist. Já osobně nějakou pozorovatelnou změnu oproti CRT nevidim. Sám hraju UT2004 po netu a nevidim problém, kromě mensího rozmazání, což je způsobeno odezvou.
OK, dík. Další příspěvek, který dokazuje, že toto moje LCD je buť SHIT nebo je VADNÉ (i když se od toho Eizo servis distancoval), protože já problémy při Vsync registruju a to závažné, jak spožďování kurzoru, tak cukání obrazu.
johnici píše:Tak tady bych viděl kámen úrazu, neni možný aby si měl na LCD konstantně 51FPS při vSync tedy 60Hz=60FPS!!! Pokud ti FPS klesne dočasně jenom při nějakým větším prostředí nebo více objektech na 51FPS a pak se opět vrátí na 60FPS, tak je to OK, ale není možné mít na LCD trvale 51FPS=51Hz! V tom případě je to 100% na reklamaci a měla by být uznaná!
Achilies píše:Jinak pokud je při VSync FPS=51, pak je to na reklamačku!
To si asi nerozumíme. To je FPS, které zobrazuje hra Joint Operations číslem vlevo nahoře když se tato funkce zapne. To je také asi vlastnost hry. Tam jsou tři možnosti nastavení:

a) Vsync b) omezení FPS (bez toho mě to nepustí na multiplayer servery) c) ani jedno z toho.

Když mám za a), tak FPS = 51, když za b), tak FPS = cca 55, když za a) i b), tak FPS = za a), když za c), fps neomezováno = cca 100 - 200 (dle scény)

Zde je důležité to, že při a) se na CRT nic necuká, u toho LCD jo.

V Source enginu mám jinak při Vsync 60fps a přitom tam jsou taky problémy (viz příspěvky výše).

michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

jjO0ee píše:1. No dobře. Ale nevěřím, že to je způsobeno pouze odezvou, jak jsem psal, měl jsem možnost tuto stránku shlédnout i na LCD s horší odezvou než má toto Eizo a takto velké blikání jsem prostě nezpozoroval (daleko, daleko menší)
- no lenze to si musis uvedomit, ze kazdy monitor ma iny priebeh odozvy, potom sa do toho zapaja este overdrive...
a v tomto konkretnom pripade je to mozno u EIZA znatelnejsie preto, lebo je to kvalitny monitor, a dokaze zobrazit aj drobne zmeny odtienov, predsa na tej stranke je tusim rozdiel medzi tymi dvoma ciarami tak 20 stupnov sedej navyse blizko k tmavemu spektru, s cim maju mnohe, hlavne TN panely dost problem, takze je mozne, ze na tych monitoroch co si tam skusal, sa to vlastne ani nezobrazilo ako poriadne pruzkovanie, ale ako skoro jednolita plocha, kde uz logicky nemohlo dochadzat k tak vyraznemu preblikavaniu :wink:
jjO0ee píše:2. Na tuto chybu jsem upozornil jen proto, abych se nějak dopátral k tomu, kde má teda toto Eizo problém. Můj hlavní problém je jinde, je to prostě ve HRÁCH!!! O tom viz víše.

Na www.eizo.cz je JASNĚ napsáno, že EIZO S1931 je určeno také pro hry (a teď vynechme to, že to může být jen reklamní blábol, každý má psát to, co je pravda).
- tak na zaciatok, na tej stranke je napisane, ze je to VHODNE pre hry co je trochu rozdiel od toho, ze by bol urceny pro hry :wink: a vhodny IMHO je, osobne mi ta odozva v hrach skoro vobec nevadi, je na dostatocne dobrej urovni na to aby boli hry normalne hratelne, ta odozva tam je, ale da sa pomerne lahko odfiltrovat :)
V kazdom pripade, myslim, ze je v pohode, ze je tam napisane, ze je to urcnene na hry, kedze ide o S-PVA panel, a tych s dobrou odozvou naozaj moc neni, resp. som sa este so ziadnym, ktory by mal pisanu mensiu odozvu nestretol, takze vo svojej triede na tom s odozvou IMHO neni vobec tak zle :wink:

btw...ked nakupujes podla toho co pisu vyrobcovia, tak to si potom asi v mnohych pripadoch sklamany :)
jjO0ee píše: 2. Zase na druhou stranu je to zvláštní. Pokud nemáš při Vsync s hrama potíže jako já (viz příspěvky výše), pak jsi buť poloslepý a nebo toto moje LCD je VADNÉ!!! Což je problém, protože v servisu bylo a tam na žádnou VADU nepřišli.

OK, dík. Další příspěvek, který dokazuje, že toto moje LCD je buť SHIT nebo je VADNÉ (i když se od toho Eizo servis distancoval), protože já problémy při Vsync registruju a to závažné, jak spožďování kurzoru, tak cukání obrazu.
- pozri, musis chapat, ze kazdy hra hry koli niecomu inemu a nie kazdy je profi hrac, co si potrpi na super odozve a no lag, takze osobne s hrami taketo problemy nemam a napr. v CS-ku sa mi dokonca striela lepsie nez na CRT :)

- a potom je skutocne zaujimave, ako hadzete problemy s Vsync na monitor, lebo IMHO s tym ci je Vsync zapnuty, alebo vypnuty nema monitor absolutne ale absolutne nic, jemu uz prichadzaju len jednotlive obrazky, ktore generuje graficka karta a ta sa stara o Vsync, o to, ze mu posle len 60 obrazkov :wink:
Ostatne na forach si hodne ludi stazuje na Vsync ako taky a aj v mnohych hrach sa k tejto funkcii pristupuje tak, ze pokial nemate problemy tak ju nechajte vypnutu :wink:
jjO0ee píše: 1. Toto téma jsem nezakládal proto, abych něco vychvaloval, ale abych poukázal na nějaký problém. Prosím, neodbíhej od tématu a nic tu nevychvaluj.
- no ale bolo to treba uviest na spravnu mieru, pac ty sa tvaris a prezentujes to tu tak, ako keby to bol jeden z najhorsich monitorov a pritom je to IMHO presne naopak :wink: Musis si uvedomit, ze u LCD sa holt musia robit kompromisi, zatial som sa este nestretol s monitorom, ktory ma spickovu odozvu, super farebne podanie, kontrast, podsvietenie, atd. mnohe z tychto vlastnosti sa totiz vsucasnosti vylucuju, takze ked si naruzivy hrac, tak by si si mal kupit aj pre teba vhodny monitor a u neho pravdepodobne nebude ani zmienka o grafike, uprave fotografi,... :wink:
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

jjO0ee: este co sa tyka tych FPS, skus pozriet v OSD menu monitora v zalozke information aku tam mas vypisanu frekvenciu, inak je vcelku logicke, ze pri CRT to bude lepsie, kedze na CRT mas obnovovaciu frekvenciu vyssiu, niekedy aj 100 Hz, cize ti hra bude pocitat skoro 2-krat viac obrazkov nez pri LCD a tym sa znizia aj lagy...a inak ja som mal problemy s Vsync aj na CRT :wink:
johnici
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johnici »

Nechápu a není mi dost dobře jasný jak můžes mít u hry Joint Operations při zapnutým vSync jenom 51FPS a u jiných her máš normálně 60FPS. Jak sám píšeš máš u Oblivionu problémy s cukáním to já mám taky při zapnutým vSync - ale to je dáno tím (aspoň si to myslím), že v té hře máš málo FPS, pokud bys měl 60FPS, tak by k cukání nedocházelo protože by to odpovídalo 60Hz=vSync. Takhle se ale načítají obrázky se spoděním a proto dochází k cukání. Vyzkoušej vSync u nějaký hry kde máš dostatek FPS a kontroluj si jeho hodnoty nějakým programem, nejlepší je asi FRAPS. Podle všeho by si měl mít travale 60FPS a hra by měla být naprosto plynulá a bez cukání. Pokud se mýlím tak mě opravte a asi bych taky začal uvažovat o reklamaci :) .

Co se týká toho bonuswebu, mám z toho opravdu rozpačitý dojem, protože v opeře pruhy nemám a v IE ano, pokud by to byla vada monitoru, tak bych přeci musel mít ty pruhy v obou prohlížečích ne? Zkusím tuhle stránku ještě ve škole na rychlejších LCD monitorech a pak bych napsal poznatky.
johnici
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johnici »

michal3d píše:jjO0ee: este co sa tyka tych FPS, skus pozriet v OSD menu monitora v zalozke information aku tam mas vypisanu frekvenciu, inak je vcelku logicke, ze pri CRT to bude lepsie, kedze na CRT mas obnovovaciu frekvenciu vyssiu, niekedy aj 100 Hz, cize ti hra bude pocitat skoro 2-krat viac obrazkov nez pri LCD a tym sa znizia aj lagy...a inak ja som mal problemy s Vsync aj na CRT :wink:
S tím co napsal michal3d souhlasím, až na to že nechápu proč si používal vSync na CRT monitorech. To ses záměrně připravoval o FPS?
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

johnici píše:S tím co napsal michal3d souhlasím, až na to že nechápu proč si používal vSync na CRT monitorech. To ses záměrně připravoval o FPS?
- no niekde sa zase pisalo, ze to moze byt aj lepsie, takze som s tym trochu laboroval :) nicmene som Vsync nechal skoro vzdy vypnuty, teraz pri LCD som to uz v driveroch nastavil na pevno zapnute a v hrach kde mam PC dost vykonu na to stabilne urdzat tych 60 FPS tak no problem :)

jjO0ee: odporucam ti precitat si tuto recenziu, ak si tak uz neurobil:

http://www.prad.de/en/monitore/review-e ... sh-bk.html
happy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od happy »

When running the native resolution 1.280 x 1.024, the menu of S1931SH-BK indicates a 59.9 Hz vertical frequency. Since the output of the graphics card produces a 60 Hz vertical frequency, it could lead to tearing even though vertical synchronization (vSync) is activated.
To je presne to, co me zaujalo uz na obrazcich menu, sice nasledujici odstavec popira, ze by to melo mit vliv na "tearing effect", ale mozna je to odvisle od kusu. Monitor indikuje 59,9 Hz ale karta produkuje 60Hz, viz muj komentar vyse.

Rozhodne vyzkousej Q3.

To moderatori : Myslim, ze tohle tema by zaslouzilo pripnout, protoze se zde diskutuji skutecne zajimava temata okolo LCD. A nebo aspon udelat nejakej vycuc a strcit do FAQ, hodne lidem by to mohlo pomoct.
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Asi závěr

Příspěvek od jjO0ee »

Tak jsem teď vyzkoušel přímo na stejném PC jiný LCD, konkrétně model LG Flatron L2000CE (TN, 8ms - levný model) a při zapnuté Vsync v Counter Strike Source a Day of Defeat Source se ten kurzor prostě NEzpožďoval, cukání tedy bylo patrné stejně. Čili to prostě musím považovat za nedokonalost tohoto monitoru Eizo.

A neříkejte mi, že to způsobuje odezva pixelů, vždyť i právě na tom samém monitoru Eizo se kurzor bez Vsync NEZPOŽĎUJE (a projevuje se onen Tearing Effect - to tedy na tom LG také) a při zapnutém Vsync se prostě ZPOŽĎUJE.

Zpožďování není samozřejmě tak extrémně znatelný (i když nepříjemné to je), takže se uvidí, zda mi prodejce umožní vrácení LCD.

Závěrem bych chtěl zde varovat všechny zájemce o jakýkoliv LCD monitor:

V žádném případě si ten krám, tedy jakékoliv LCD NEKUPUJTE. A teď pozor, na ceně vůbec nezáleží. Pokud si myslíte, že koupí dražšího (jako např. Eizo) získáte něco víc, tak je to obrovský omyl a získáte tím jen prachsprostě předražený křáp!!!

Byl jsem varován, že LCD je omyl techniky, kteří se teď výrobci snaží zákazníkovi všemožně vnutit a to i za předraženou cenu, zcela jsem tomu nevěřil a doplatil jsem na to. Nedopadněte jako já.

Proto pokud potřebuje vyměnit staré CRT, kupte jedině zase CRT!!!
A to buď nové nebo alespoň tzv. "repasované", ovšem tam pozor na na zdroj, ten si prostě musíte nějak zjistit, protože za:

a) Nějaká firma se potřebuje CRT zbavit (kvůli spotřebě, prostoru atd.) a vyměnit je za LCD, pak z tohoto zdroje by to mohlo být OK.

Ale za b) CRT vykazuje nějakou drobnou vadu = firma ho musí vyřadit a tudíž zaplatit jeho likvidaci, proto je pro ni lepší, když toto CRT od firmy za pár korun odkoupí prodejce "repasů", což je prostě humus.

Mno "repasované" CRT je prostě riziko!
Naposledy upravil(a) jjO0ee dne čtv 1. bře 2007, 21:13, celkem upraveno 1 x.

Thellwin
Administrátor
Administrátor

Re: Asi závěr

Příspěvek od Thellwin »

jjO0ee píše:Závěrem bych chtěl zde varovat všechny zájemce o jakýkoliv LCD monitor:

V žádném případě si ten krám, tedy jakékoliv LCD NEKUPUJTE. A teď pozor, na ceně vůbec nezáleží. Pokud si myslíte, že koupí dražšího (jako např. Eizo) získáte něco víc, tak je to obrovský omyl a získáte tím jen prachsprostě předražený křáp!!!

Byl jsem varován, že LCD je omyl techniky, kteří se teď výrobci snaží zákazníkovi všemožně vnutit a to i za předraženou cenu, zcela jsem tomu nevěřil a doplatil jsem na to. Nedopadněte jako já.

A to buď nové nebo alespoň tzv. "repasované", ovšem tam pozor na na zdroj, ten si prostě musíte nějak zjistit, protože za:
A proto je tady na fóru a i všude možně jinde spousta spokojených uživatelů LCD :roll:

Asi máme rádi omyly techniky ...
Goldnoob team proud member!
johnici
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johnici »

jjO0ee píše:Tak jsem teď vyzkoušel přímo na stejném PC jiný LCD, konkrétně model LG Flatron L2000CE (TN, 8ms - levný model) a při zapnuté Vsync v Counter Strike Source a Day of Defeat Source se ten kurzor prostě NEzpožďoval, cukání tedy bylo patrné stejně. Čili to prostě musím považovat za nedokonalost tohoto monitoru Eizo.
Docela by mě v této souvislosti zajímalo jak dopadnul ten LG na stránkách bonuswebu.
jjO0ee píše:A neříkejte mi, že to způsobuje odezva pixelů, vždyť i právě na tom samém monitoru Eizo se kurzor bez Vsync NEZPOŽĎUJE (a projevuje se onen Tearing Effect - to tedy na tom LG také) a při zapnutém Vsync se prostě ZPOŽĎUJE.
Tak tady ti neporadím, opravdu netuším proč se ti to děje. :(
jjO0ee píše:Dále bych zde chtěl "poděkovat" jistému panu Miroslavu Švecovi, který vede Eizo servis a předváděcí prodejnu těchto LCD (adresu můžete nalézt zde: http://www.eizo-servis.cz/), který bohužel není nic jiného než prachsprostý lhář. Když si totiž potencionální zákazník všimne projevu Tearing Effectu (to jsem ještě nevěděl, že se to tak jmenuje) u LCD za 13000 Kč, tak jako slušně vychovaný člověk je třeba říci pravdu, tedy že to je VLASTNOST a ne že je to momentálně způsobeno tím, že do grafiky jsou zapojené dvě LCD najednou. Prostě lež.
Ano i já jsem měl tu možnost navštívit tuto prodejnu, ale to jsem bohužel o LCD také nic moc nevěděl. Dnes bych už možná volil trochu jinak, nadruhou stranu, jenom díky LCD jsem přišel na to co v této technologii vlastně je.
Lojza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lojza »

jjO0ee píše:Tak jsem teď vyzkoušel přímo na stejném PC jiný LCD, konkrétně model LG Flatron L2000CE (TN, 8ms - levný model) a při zapnuté Vsync v Counter Strike Source a Day of Defeat Source se ten kurzor prostě NEzpožďoval, cukání tedy bylo patrné stejně. Čili to prostě musím považovat za nedokonalost tohoto monitoru Eizo.

A neříkejte mi, že to způsobuje odezva pixelů, vždyť i právě na tom samém monitoru Eizo se kurzor bez Vsync NEZPOŽĎUJE (a projevuje se onen Tearing Effect - to tedy na tom LG také) a při zapnutém Vsync se prostě ZPOŽĎUJE.

Zpožďování není samozřejmě tak extrémně znatelný (i když nepříjemné to je), takže se uvidí, zda mi prodejce umožní vrácení LCD.

Dále bych zde chtěl "poděkovat" jistému panu Miroslavu Švecovi, který vede Eizo servis a předváděcí prodejnu těchto LCD (adresu můžete nalézt zde: http://www.eizo-servis.cz/), který bohužel není nic jiného než prachsprostý lhář. Když si totiž potencionální zákazník všimne projevu Tearing Effectu (to jsem ještě nevěděl, že se to tak jmenuje) u LCD za 13000 Kč, tak jako slušně vychovaný člověk je třeba říci pravdu, tedy že to je VLASTNOST a ne že je to momentálně způsobeno tím, že do grafiky jsou zapojené dvě LCD najednou. Prostě lež.

Závěrem bych chtěl zde varovat všechny zájemce o jakýkoliv LCD monitor:

a) Nějaká firma se potřebuje CRT zbavit (kvůli spotřebě, prostoru atd.) a vyměnit je za LCD, pak z tohoto zdroje by to mohlo být OK.

Ale za b) CRT vykazuje nějakou drobnou vadu = firma ho musí vyřadit a tudíž zaplatit jeho likvidaci, proto je pro ni lepší, když toto CRT od firmy za pár korun odkoupí prodejce "repasů", což je prostě humus.

Mno "repasované" CRT je prostě riziko!
Chlape běž se léčit. Takový hlody roznášej někde jinde tady ti to nikdo nesežere. CRT bych si nekoupil už nikdy, LCD je oproti němu skvost. CRT má rozmazanej obraz, pálí do očí a bolí z něj hlava tak mi neřikej že je lepší než LCD a že LCD je omyl techniky, to ty seš na omylu.
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

jjO0ee: tak to som sa pobavil 8-)

Mal by si si uvedomit, ze naozaj ale naozaj nie kazdy si kupuje monitor len na hry :) a myslim, ze ohladne tohoto si nevynasiel naozaj ziadnu novinku, ze na hry je lepsi CRT :wink:

"Tearing efekt" je prirodzeny jav a to rovnako u CRT ako u LCD (u LCD to ale pravdepodobne vplyvom nizsej obnovovacej frekvencie bude vacsi problem) a prave koli tomuto efektu sa vyvinul Vsync :wink:
Takze jedine co IMHO mozes na ten monitor povedat je, ze ma pomalsiu odozvu, co je pravda a je to logicke, kedze je to monitor primarne urceny na grafiku/upravu fotografie a tam sa vyzaduje spickove farebne podanie, a nie spickova odozva, ktora udajne prave degraduje farebne podanie :wink:

Ale tym tvojim poslednym prispevkom si ma fakt dostal :lol:

btw...ked si chcel monitor na hry(a kvalitny) tak si mal kupit napr. EIZO S1911, je to sice TN panel, ale odozvu by mal mat podstatne lepsiu :wink: ale kupit S1931 a testovat to na hrach... :o
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“