pouzit nforce a intel? + SLI

Pro procesory Intel Core, Pentium, Celeron, Xeon a další.

Moderátor: Eddward

Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

dymONE píše:Ak vam nestaci 10ky recenzii a skusenosti fakt nemate, tak sa aspon nevyjadrujte.
Recenze opravdu nestaci a zkusenosti mame - a staci si cist chvili i zdejsi temata, kde mas dlouhodobe zkusenosti. Nikdo netvrdi, ze jakykoli jiny cipset nez Intel je spatny, ale co tu tvrdim ja (a jak ctu tak i vetsina ostatnich) je fakt, ze z hlediska kompatibility, vykonu a bezproblemoveho chodu je proste Intel na spici oproti ostatnim (kteri maji napr. problemy s ovladaci ci slabsi vykon diskovych radicu).

A co ma s tim do cineni grafika - jestlize budu mit Intel cipset, Intel CPU a Intel grafiku (jde o priklad) tak je mnohem vetsi pravdepodobnost, ze to z hlediska kompatibility bude bez problemu (uz jen diky velmi dobrym ovladacum Intelu) oproti napr. Intel CPU na nVidia desce s ATI grafikou.
shadow píše:to jsou nesmysly o té stabilitě, že jedině desky s chipovou sadou od intelu jsou stabilní
...
tady jde o diskuze pro desky pro C2D (což by si měl uvědomit i Wilik),
1. mas naprostou pravdu, ale on tady nikdo nic o JEDINE intel cipsetech nepise, i ja jsem ve svem vyctu uvedl 3 vyrobce o kterych se (za urcitych podminek) da uvazovat
2. ano a ja neznam zadnou soucasnou desku s Intel cipsetem, ktera by fungovala jinde nez na Intel CPU, takze zminovat srovnani s AMD, kde Intel cipsety nejsou je irelevantni, pac nikdo nevi, jak ne/vykonne by na teto platforme byly
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Highlander píše:Podle me se tady hadáte uplne o nicem....Jak Intel tak Nvidia jsou uplne stejne stabilni a perfektne funkcni.Ve dnesni dobe bych volil urcite Nvidia chipset vzhledem k oddelnymu taktovani pameti a FSB.Jelikoz se takova deska da koupit kolem 3K tak to je jasna volba....Kazdej chipset ma svoje male mouchy,ale pokud tomu clovek trosku rozumi tak si s tim dokaze hrave poradit.....
Souhlasim, akorat se tu rodi nove famy. Sam asi neprispeju nicim konstruktivnim, ale zda se mi ze akorat lidi blbnete...

Pro Intel jednie Intel atd...
Vyrobci uz to maji mohem lepe resene, nez tomu byvalo kdysi a tenhle vyrok muze udelat papa-lala

Me se napriklad kombinace C2D+Asus P5N-E SLI - nForce 650i+X1950Pro jevi jako velice dobre zvolena i v pomeru cena/vykon/vybava..

A nevidim jediny duvod, proc by to melo byt nestabilni..
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Nikdo neříká, že by to mělo být nestabilní, willik jen říká, že máš větší potencionální riziko nestability...
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

Kód: Vybrat vše

z hlediska kompatibility, vykonu a bezproblemoveho chodu je proste Intel na spici oproti ostatnim (kteri maji napr. problemy s ovladaci ci slabsi vykon diskovych radicu)
toto si dovolim od wilika vytahnout

tak toto sem presne myslel
....ze by to byl MELOUN
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

h4__ píše:Nikdo neříká, že by to mělo být nestabilní, willik jen říká, že máš větší potencionální riziko nestability...
ne. Začal tímto bludem:
Wilik píše: (nVidia) Cipsety maji problemove ovladace, hure resene diskove operace, mnohem horsi kompatibilitu, vyssi teploty a nepodavaji takovy vykon - byt o jednotky procent.
a teď se to snaží akorát při své nebetyčné ješitnosti vymluvit, zmírnit, okecat, přitom zkušenosti s nvidia chipsety nemá vůbec žádné, jinak by takovýto blábol nikdy nemohl vypustit z úst. Obzvláště v souvislosti s nVidia boardy pro C2D.

Právě podobnými neodpovědnými prohlášeními, kterými chce pan Wilik ukázat, jak "rozumí" HW, se skutečně šíří a budují akorát fámy a nepravdy, nebo minimálně veskrze přehnaná tvrzení, které mají do reality daleko. Jsou to přímo bludné, nebo minimálně zavádějící tvrzení a jako administrátor by se jich měl vyvarovat.

A jinak i prohlášení "potenciálně větší riziko nestability" je jen čirá spekulace. To byste skutečně museli mít veškeré komponenty jen od jednoho výrobce, kdy navíc nemusí záležet ani tak na použité čipové sadě, jako na kvalitě ostatních částí základní desky, které má každý výrobce vždy v tom kterém aspektu odlišné. A pokud chcete 100 % praktickz jistotu, kupujte si PC od Dellu nebo IBM.
Lord píše:

z hlediska kompatibility, vykonu a bezproblemoveho chodu je proste Intel na spici oproti ostatnim (kteri maji napr. problemy s ovladaci ci slabsi vykon diskovych radicu)
toto si dovolim od wilika vytahnout

tak toto sem presne myslel
a v čem prosím tě? V čem jsou ovladače pro takový můj nf650i problematické? V čem je diskový řadič horší? Nic nepozoruji, desku mám už cca 14 dní a jede bez problému a narozdíl od Intelu, můžu připojit 4 IDE zařízení...

Právě toto jsou tak bludná tvrzení, které akorát blbnou lidi.
show must go on..
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

shadow píše:ne. Začal tímto bludem:
Wilik píše: (nVidia) Cipsety maji problemove ovladace, hure resene diskove operace, mnohem horsi kompatibilitu, vyssi teploty a nepodavaji takovy vykon - byt o jednotky procent.
a teď se to snaží akorát při své nebetyčné ješitnosti vymluvit, zmírnit, okecat, přitom zkušenosti s nvidia chipsety nemá vůbec žádné
No, za tim co jsem napsal o nVidia cipsetech si stojim a muze ti to potvrdit kazdy, kdo ty desky kdy testoval a nebo dlouhodobe provozoval - a to ne par dnu, ale delsi cas. Problemy s ovladaci - jak ohledne sitove karty, tak ohledne disku, stejne tak nVidia HW firewall se doporucuje vubec neinstalovat - staci se kouknout kolika lidem to dela problemy. Nizsi propustnost u diskovych radicu je taky znama (v tomto ohledu je Intel spicka) a jde to ruku v ruce s onema mizernyma ovladacema. Nizsi kompatibilata - obvykle v souvislosti s pametmi.

Nikdo tu netvrdil, ze Intel cipsety jsou jedinou moznosti a nerikam, ze jsou vzdy tim nejlepsim v pomeru cena/vykon, ale jak jsem uvedl - nVidia bych jindy nez v pripade SLI nedoporucil - z dlouhodobe zkusenosti sve a tech, ktery ty desky provozuji nebo s nimi sestavuji pocitace.

Riziko nekompatibility (ne nestability, kdyz uz tak dobre cti) je pomerne velke - obzvlast kdyz pouzivas nekolik ruznych ovladacu od nekolika vyrobcu - uz selskym rozumem si muzes lehce odvodit, ze pravdepodobnost nekompatibilit ovladace od 1 vyrobce nez od 3 vyrobcu je mnohem mensi. Coz ti prave vyrobci celych sestav typu IBM, Dell jasne dokazuji tim, ze se vzdy snazi brat "vse v jednom" (napr. i proto chtela mit AMD "sve" cipsety).
shadow píše:Právě toto jsou tak bludná tvrzení, které akorát blbnou lidi.
Ne, tohle jsou tvrzeni lidi, kteri se kolem desek pohybuji roky, kteri je testuji, kteri s nimi skladaji pocitace, kteri si procitaji reakce uzivatelu zde i v zahranici... blud je maximalne kdyz se nekdo po 14 dnech padani ve hrach, nekdo kdo o deskach nema valnejsiho povedomi snazi hadat... radej se vrat k reklamacim, kde tomu snad rozumis...
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Na Wilika nemá očividně dále cenu reagovat (kdo mu věří, ať mu věří), proto přidám zajímavý komparativní test S3 (p965) vs p5n-e sli (nforce650i) boboca z fóra světhardware:

http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=4333

dovolil bych si citovat závěr o p5n-e sli:

Pomineme-li tento problém (pozn. s paměti Corsair), dostáváme do ruky skvělou desku s výborným taktovacím potenciálem, stabilní, rychlou a se slušnou výbavou. Narozdíl od GB 965P-S3 nabízí Fire-Wire, externí SATA a dva IDE řadiče (což se dnes opravdu vidí málo) a také podporu SLI, kterou by někdo mohl uvítat. Je to deska s výborným poměrem cena výkon a nebýt mých pamětí, asi bych ji neměl co vytknout. Navíc osobně se mi systém jeví ještě o špetku rychlejší a svižnější než v případě GB. Především rychlost startování/restartování/vypínání je vyšší než v případě GB 965P-S3/DS4. Nemluvím pak o režimu spánku. Uspávání a probouzení je doslova bleskové, možná i dvakrát rychlejší než s GB a i965P!. Nepovažuje-li člověk nForce za strašáka a hledá slušně vybavenou desku a lákavou cenu, je pro něho tato ASUSka jasnou volbou.

EDIT: Málem bych zapomněl, obrovským plusem je funkční dělička pamětí, prakticky není problém si nastavit téměř libovolnou frekvenci pamětí! Nejlepší na tom je, že to opravdu funguje a fantazii se meze nekladou. Nastavíte si třeba FSB 1500MHz a paměti 800Mhz nebo klidně jen něco kolem 600Mhz a nebo rovnou 1500... opravdu to funguje a nechápu jak jsem se o tom mohl zapomenout zmínit, omlouvám se.

Já doufám, že Vám tato moje malá mini-recenzička třeba kapku pomohla. Nebojte se, "recenze" nehodlám dělat pravidelně, jen jsem nasbíral určité poznatky a chtěl se s Vámi o ně podělit.
Já jsem byl spokojen jak s GB, tak s touto ASUSkou. Po stránce výkonu jsou na tom dosti podobně, proto bych nemohl vyzdvihnout ani jednu z těchto desek. Obě to jsou výtečné desky a v kombinaci s C2D podávají báječné výsledky. Při výběru dejte klidně více na osobní sympatie k jednotlivým značkám, ani s jednou určitě neprohloupíte
show must go on..
pista6104
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pista6104 »

Uff..ja co sem mnel MSI P4N SLI Diamond Intel tak nForce na intel uz nikdy :sad:
:devil: :devil: : :devil:
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

shadow píše:... přidám zajímavý komparativní test S3 (p965) vs p5n-e sli (nforce650i) ...
Krome faktu, ze ted uz vsichni vime, ze "tvoje" deska s nVidia cipsetem v porovnani s nejlacinejsi variantou od Gigabyte vic zere, nejde regulovat (aspon ne u nizkootackovych ventilatoru), nerozpoznaji se spravne senzory, podava podezrele vysledky pametovych testu (v Everestu), je pomalejsi na PI a v jinych testech je vykonnove srovnatelna - k tomu nabidne nezavisle nastaveni frekvence RAM - a v cem to jako ma pomoct pri porovnani cipsetu na ktere byl puvodni dotaz?

Asi by bylo dobre si uvedomit, ze tu nikdo nechce hanit nejake konkretni reseni od urciteho vyrobce - ani ja nepochybuju, ze napr. v pomeru vykon/cena muze byt i deska s nVidia cipsetem na spici, ale v souhrnem porovnani funkcnosti, technologii, kompatibilite, stabilite a vykonu jsou proste Intel cipsety jednickou... at uz se to nekomu libi nebo ne.
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

[quote="shadow"][/quote]Dokaž, že NV HW firewall jede alespoň 80 procentům lidem korektně.

Nejde o to, že to zapojíš a jede to. Jde o to, jak moc to jede.

S fanatikem se blbě diskutuje.

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

to shadow: asi si chytnul dobrej kus, teď jsem stavěl kámošovi PC s ASUS P5n sli, první deska se nekamarádila s IDE diskem segate, můj disk v poho, šla na reklamaci, u druhý nejela zvukovka, třetí sem vzal gygabyte DS3...
pod intel jedině intel...
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Wilik píše:Ale v souhrnem porovnani funkcnosti, technologii, kompatibilite, stabilite a vykonu jsou proste Intel cipsety jednickou... at uz se to nekomu libi nebo ne.
Takhle obecne to nemuzes posuzovat :wink: To,ze nekomu nefunguje tohle a nekomu zase tamhle to....za to nemusi vubec samotnej chipset desky!Z 99% to neni vubec chybou chipsetu, ale spatnym navrhem a nekvalitou samotne desky....Samozrejme jsou znamé problemy a chyby primo chipsetu,napr( u NF3/4 to byla nefunkcnost samotnych 1,2 S-ATA portu pri OC atd...)...To,ze si nekdo koupi napr Asus striker a divi se ze mu ta deska nefunguje tak jak má a chodi ju porad reklamovat,tak to je problem vyrobce a ne samotne chipove sady :roll:
Naposledy upravil(a) Highlander dne ned 11. bře 2007, 18:48, celkem upraveno 1 x.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

v případě Asusu s nForcem se mi za prvé nepodařilo zprovoznit paměti tak, aby se na nich daly provést testy a za druhé deska nedržela snížený násobič, proto jsem musel použít maximální násobič 9x a nižší FSB. Mé paměti Corsair se podařilo stabilně rozběhat na 667MHz 5-5-5-15 1T a pouze v černých slotech.
no jasně, až na to že to nefunguje to je naprosto super (jediné správné pravicové řešení)
Napětí je v případě desky ASUS uváděno chybně.
komu to vadí, že :oops: nforce prostě rulez a to že to ukazuje bludy, na tom nezáleží
V případě Intelu vše v pořádku, ovšem ani nejnovější verze Everestu jakou se mi podařilo sehnat si správně neporadila s nForce 650i.
ááááno intel je shit a nforce je nejlepší :roll:

a tak dále. takže mi sakra vysvětli co je na tom nforcu tak strašně super, kromě toho že jsi někde přečetl oslavnou recenzi, tak sis to koupil a teď musíš za každou cenu všem dokázat jak to je skvělý, i když s tím je hromada problémů :stupid:
ignorelist: kremrole a dezoláti
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

2xIDE je zbytecnost ale proc je nemit zejo.V dobe sata disku a paliren celkem k nicemu.FW mam kabel u Chiefa cili jen pichnu do MB.Koukam ze ma problem s pametma.Klasika u NV.Kdyz vzpominam na NV2/3/4.Znamej mel v teto(asusce) adata 800mhz(shitky zejo ale za ty penize)a mel s nima problemy.Ja je mam u DS4 na support listu cili me jedou.A funkcni delicka?U P965 je problem?Mozna jo,ja netestuju desitky MB nemam relevatni pohled.Jelikoz jedu pouze 9x356(E4300) koukal jsem na ruzny delicky co se nabizeji a mohu si nastavit cokoliv chci.Jo akorat mam 1,4V na CPU a trochu vic stavy peru do RAMek.Nic vic v biosu neladim.Akorat me srala jak se parkrat zacyklovala.Jinak pouzivam S3 prechod do spanku trva cca 2s..probuzeni krapet dyl.Cenove se me ten Asus libi,zkusil bych ho,ale jinak me nicim neoslovuje.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

jinak co se týče toho IDE na inteláckých chipsetech, kdo dneska potřebuje víc než 2 zařízení... osobně mám PCI IDE řadič takže mi to nevadí, těch 5 disků do IDE lehko zapojím
ignorelist: kremrole a dezoláti
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Gr8 Vivec píše:to shadow: asi si chytnul dobrej kus, teď jsem stavěl kámošovi PC s ASUS P5n sli, první deska se nekamarádila s IDE diskem segate, můj disk v poho, šla na reklamaci, u druhý nejela zvukovka, třetí sem vzal gygabyte DS3...
pod intel jedině intel...
A takhle presne se rodi pribehy

Asus suxx Gigabyte rulezzz... nVidia je shit.. K Intelu jedine Intel..

Ale dobre, nebudeme se tu hadat..

Ale mel bych dotaz. Ma tu nekdo doslova k Intelu Intel? Tedy Intel CPU a motherboard s chipsetem Intel a znackou Intel?

Pokud nekdo razi k Intelu jedine Intel, tak preci ze vsi paradou, nebo se pletu :oops:

Vim ze na Intel deskach se neda taktovat.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

zombux píše:....
A co s tim vsim ma spolecnyho nforce chipset ? rekl bych ze vubec nic ..to ze ASUS(SROT) neumi vyrobit funkcni desku s poradnym biosem, kde vsechno funguje,za to bohuzel Nvidia jaxi nemuze ze ? :roll:
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Highlander píše:
zombux píše:....
A co s tim vsim ma spolecnyho nforce chipset ? rekl bych ze vubec nic ..to ze ASUS(SROT) neumi vyrobit funkcni desku s poradnym biosem, kde vsechno funguje,za to bohuzel Nvidia jaxi nemuze ze ? :roll:
Prave k tomu jsem se chtel dostat tim dotazem, jestli tu ma nekdo Intel Intel od Intelu :roll:

Prave ze vetsina tech problemu prameni z biosu a kvality desky, coz uz tu bylo receno..
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Palec123 píše:
Highlander píše: A co s tim vsim ma spolecnyho nforce chipset ? rekl bych ze vubec nic ..to ze ASUS(SROT) neumi vyrobit funkcni desku s poradnym biosem, kde vsechno funguje,za to bohuzel Nvidia jaxi nemuze ze ? :roll:
Prave k tomu jsem se chtel dostat tim dotazem, jestli tu ma nekdo Intel Intel od Intelu :roll:

Prave ze vetsina tech problemu prameni z biosu a kvality desky, coz uz tu bylo receno..
No rekl bych, ze tady asi v CR nikdo nic takovyho nema(na PCT) a kdyz tak jich je hodne malo, protoze Intel desky jsou nepouzitelny na jakykoliv OC. Intel desky jsou samozrejme velice stabilni a "kvalitni", ale to jsou ostatni desky "bez OC" taky (relativne).
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Highlander píše:No rekl bych, ze tady asi v CR nikdo nic takovyho nema(na PCT) a kdyz tak jich je hodne malo, protoze Intel desky jsou nepouzitelny na jakykoliv OC. Intel desky jsou samozrejme velice stabilni a "kvalitni", ale to jsou ostatni desky "bez OC" taky (relativne).
Jeden čtenář PCT, co se občas projevuje v diskuzích, měl P4 a Intel desku s i865PE (teď si koupil C2D E6600 a co má pod tim, nevim). Taky to nechápu.

=>shadow: Ta ASUS P5N-E SLI má sice dobrej poměr ceny a výbavy (hlavně ty 2 IDE porty) oproti třeba DS3, ale stačí mi to co tady čtu a pořád si myslím že P965 je lepší volba...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
Odpovědět

Zpět na „Socket 423, 478, 479, J a T“