Přišel jsem o všechna data

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

tak se taky hlasim do klubu. prosel sem o cca 140GB mp3 a filmu

disk seagate barracuda st3160023a (este v zaruce :evil: )

kopiruju soubory z dvd na HDD, behem toho mam z hdd pustenej film, soubory se skopirovaly a pak to zaclo. film se zasek a prehravac zahlasil ze je soubor necitelny. v exploreru jsem se dostal uz jen na data co jsem cerstve nakopiroval, ale stare data uz ne. resetoval jsem s tim ze to je chyba windows, a disk se jevi ve vlastnostech takto: celk. kapacita 0 volne misto 0 system souboru RAW (?).
testdisk najde partition, ale neprecte soubory. R-studio 3.0 po dlouhym skenovani nacte nejake soubory, z valne vetsiny vsak soubory davno smazane, nebo ty cerstve nakopirovane, este najde par souboru co tam byly, celkove vzato bych tipoval cca 5%, a struktura a jmena souboru jsou totalne v PR****

navic podle testdisku je poskozenej MBR. Partition magic odmitne error check s nejakou chybou filesystemu, windowsy neprovedou kontrolu povrchu(hned se to zavre)

nejake navrhy? bojim se ze odesla cast ploten/elektroniky.....nez pobezim na reklamaci, rad bych se pokusil z toho dostat data (par tisic souboru)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Testdisk necte. :wink: Testdisk opravuje poskozene zaznamy o partion a MBR.
Zkus ty udaje opravit. Tohle obcas udela znameho seagate. Po obnove tabulek v test disku opet jede.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

to uz jsem zkousel. v nicem to nepomohlo, respektive pri opetovnem spusteni testdisku sou ty veci zas ve stejnym stavu.

me spis jde o R-studio. tam se sice neco nacte, ale nejsou to data ktery potrebuju. jen ty co jsem tam nakopiroval naposled(ty mam na DVD). tech puvodnich 100GB tam proste neni. a nebyly tam ani kdyz to jeste slo otevrit z windows, proste me to do tech slozek nepustilo. bojim se ze odesla plotna/cteci hlava....nevim kolik jich ten seagate ma, ale je to jediny mozny vysvetleni jakto ze r-studio najde jen nekery data a ostatni ne. protoze r-studio najde i smazany veci, i veci po formatu, ktery by tam uz nemely byt.

kdeztak hodim screen z toho co mi to najde....je tam par slozek, i s podslozkama se spravnejma nazvama, a z toho se data daj cist. zbytek slozek se jevi jako $folder00001 a dal, a z toho vetsinou data nejsou pouzitelny

z PC jsem disk vyndal, aby se zbytecne netocil(mam pocit ze co nevidet shori) a skusil jsem ho pripojit pres USB(redukce usb-ide)...marne. vidim to na nejakou chybu v elektronice :sad:
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

update, ted uz se ani moc nechce roztocit, a wimdowsy ho obcas nedetekujou....nekdo poradi, nez pujde na reklamaci? asi v pondeli
-hanys-
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -hanys- »

zdravim all

nevim cim sem to zavinil jesli je to mozny i taktovanim

ale nak se mi pos*ra hdd

normalne ho ve windowsech vidim , everest mi ukaze jeho teplotu ale kdyz ho chci otevit tak mi to hodi chybu :

E:\není přístupný
Soubor nebo adresář je porušen a není čitelný.

a potreboval bych z nej dostat asi tak 50 GB dat ktery bych si klidne pretahl na druhy HDD hlavne abych je z toho dostal

ten nefunkcni HDD je velky 200 GB a je to SATA .

diky za pomoc
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Taky se přidávám :-D

Příspěvek od ka-spel »

Martin[H:S] píše:No taky přicházím do klubu likvidátorů dat, podařilo se mi přepsat cca 80%disku jiným diskem, zčásti díky mé blbosti a z části díky trochu divně řešenému seznamu disků v Norton Ghostu....
Mám podobný problém. Ovšem způsobený zbrklostí a vynervováním z řádění dětiček.

Omylem jsem přepsal téměř 300 GB dat na datovém disku SATA (uložené nenastříhané video z DV kamery a archív fotek). Na tento disk jsem rozbalil Ghostem zálohu čerstvé istalace XP. Vzhledem k kvantu dat a adresářů s dlouhými názvy (např. u videa 1 1.1.05_14.1.05 dovolená atd.) potřebují něco schopného na obnovu co neudělá takový mrdník jako např. restoration (sice najde hodně, ale nabídne nepřehlednou změť).

Disk jsem potom hned odpojil a dnes jdu koupit nový na uložení dat z obnovy. Teď uvažuji co koupit. Další WD KS 320?
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Teď jsem si oddychl a asi se ožeru. Celou dobu jsem hledal a obnovoval data a našel jen staré fotky, které mám naštěstí zálohovaná na DVD. Teď jsem připojil jiný disk, který jsem dlouho nepoužíval a ty fotky byly na něm. :oops: Aspoň jsem si tak vyzkoušel celou řadu programů a zjistil co umí.

restoration - najde jen data vymazaná a vysypaná z koše, nic víc
recovery my files, r-studio - najdou data i po formátu

Po důkladném mazání např. eraser (moc fajn a přitom free soft http://www.heidi.ie/eraser/) však neobnoví nic.

V nouzi nejvyšší jsem zkusil i prohlídnout paměťovou kartu ve foťáku. Našly se jen poslední smazané fotky. Po přepisu nic.
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

ahoj, mam doma jeden pokazeny disk a keby som si ho opravil, mozem si ho nechat, tak vam poviem co je vo veci: disk je 2,5" PATA Seagate 40GB. po pripojeni do notebooku sa nerozbehne, len cvaka, ked sa nahodou rozbehne, po chvilu zase zacne cvakat a nic viac. pomohla by vymena plosaku? lebo to sa da z nefunkcnych diskov v inzeratoch zohnat. dakujem.
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav Sedlář »

Tak mě taky zkolaboval předevčírem disk-Seagate ST340016A 40Gb-starý 5let.

Když jsem zapnul PC tak mi to napsalo, že nejde spustit/nalézt soubor /windows/system32/config/system

Tak jsem spustil bootovací CD win XP Pro a když jsem zmačknul v nabídce R, tak mi to za chvíli hodilo modrou obrazovku s chybou Registry_Error a konec.

Tak jsem to dal do mého nového PC a spustil win z 2 disku.
Disk se normálně objevil a byli tam i všechny soubory-dokonce i ten co údajně chybí. Následovala záloha,potom jsem spustil kontrolu disku, ale nic to nenašlo a tak jsem ten disk zformátoval a spustil dosovej program od seagetu na test disku-spustil jsem úplnou kontrolu a našlo to 1 vadný sektor.

Nevím jestli to bylo tím sektorem,ale zajímalo by mě jestli se to může objevit znova a jestli si mám koupit novej disk.
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

1 vadny sektor je jeste OK, muj 160GB Maxtor realokoval asi 32, Seagate 20GB asi 60 a Quantum 20GB zatim zadny :wink:

Pokud se ty vadne sektory budou zvetsovat tak bych ten disk zalohoval a zrusil..

Jinak bacha, treba jeden muj molex zasadne blbnul kdyz nebyl uplne docvakly a disk se vypinal, tak jestli se ti treba pri tom bootu nevyp disk :roll:
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
arcturus47
Nováček
Nováček

Příspěvek od arcturus47 »

Mám stejný problém jako dva příspěvky výše.Mám Seagate sata 200GB.

Bios ho vidí.Je i ve windows ale když ho chci otevřít tak mi to napíše Složka nebo soubor je poškozen.Když dám vlastnosti tak typ souboru je RAW a volné i obsazené místo je 0.

Ještě jsem nezkoušel nic dělat a pro jistotu ho odpojil.
Máte někdo nějaké zkušenosti? (kromě výše popsané opravy tabulky Testdiskem , to vyzkouším jako první)
Děkuji
Vladan
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vladan »

Ahoj. Vlastní blbostí a nepozorností, jsem si odstranil oddíl disku. Samozřejmě že na jiným, než jsem chtěl. Zatím jsem nic jinýho neudělal s tím diskem. Jen mám docela obavu, abych něco nepokazil.
Je to hitachi IDE 160GB rozdělená na 2 oddíly 20GBsystém/136-zbytek... Mám tu druhý disk z druhého PC 80GB IDE, který ne a ne zformátovat, tak mě napadlo že odstraním oddíl a pak ho naformátuju. Dám tento PC|spravovat|správa disků...a zde se stala ta chyba...klikl jsem na poslední z těch tří disků...jenže nevím proč, ale wokna to mají seřazený asi podle plotu, takže jsem tam měl pořadí E;C;D a odstranil jsem si oddíl na tom 136GB disku (druhý oddíl z té 160GB hitachky) Bylo na něm cca 2GB volnýho, jinak samý data. Co mě asi nejvíc štve, že jsem tam měl veškerý fotky, co jsem kdy nafotil (dobrých 8GB) a nemám je nikde zazálohovaný, zálohu všech možných programů, nastavení a podobně... MP3, filmy a hry, by byli jen jako bonus, kdybych to obnovil. Mám dojem, že stačí jen obnovit nějakou tu partition tabulku a jsem ready, ale nerad bych něco pos**l...tak kdyby mě někdo radši poradil, než se do něčeho pustím. Jo je to na win XP SP2 v NTFS. Jinak tu 80GB mám už naformátovanou ;) mohl bych jí použít jako disk, kam bych to překopíroval, ale mám dojem, že to nebude třeba. Ale nevím to jistě, takže zatím budu vyčkávat, než se někdo ozvete.
Klidně mě písněte na ICQ 311-196-853. Bude to asi rychlejší.
CPU: Intel C2D E6750 (2,66GHz) ZalmanAlCu7000, MB:GigabiteGA-965P-S3, RAM: 2x A-Data Vitesta EE 1024MB DDR2 800+MHz CL4, GPU: Asus EAX1950PRO HTDP 256MB, Sound: Creative Labs X-Fi Xtreme Gamer-Fatal1ty Pro, HDD: Hitachi IDE 160GB, Segate SATAII 500GB, DVD: Optiacr AD-7203S, Monitor: 20" HP LP2065, Case: CoolerMaster Elite 334, Zdroj: 425W Enermax PRO82+
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Zkusil bych nejspíše testdisk, pokud se mu povede partition obnovit, pak na ní budeš mít všechna data jako před tím. Pokud jsi však partition naformátoval normálně a ne zrychleně (pokud formátování trvalo déle než několik minut - typicky 30 minut a déle), pak jsou data asi v háji.

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Vladan
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vladan »

Mno s diskem kromě odstranění oddílu jsem nedělal vůbec nic. Všiml jsem si, že zčernal ten partition z mého disku a už jsem se chytal za hlavu a šel hledat, co bych kde bych, ale nic jsem s tím "zatím" nedělal. Testdisk jsem si potahal pro win... nemám FDD mechaniku už několik let, takže systémovka se u mě někoná... používal jsem už win98se instal CD místo systémovky. Mno a nějak se nic nedělo... moje EN je fakt velký základy, co jsem pochytil za víc než 10 let používání PC. Můj cizí jazyk byla němčina :( takže buď bych potřeboval nějakej návod, nebo si mám udělat systémovku z USB nebo CD? Jako fakt nevím, co bych měl dát. Jestli to někdo zkoušel pod win, ať se přidá s radou. Všude píšou, jak s testdiskem zachránili uplně všechno, ale jak to už nějak nikde není. A z toho co se píše o stránku z5 jsem to moc nepobral. :oops: Hlavně si nejsem jistej, jestli to pofachá když ten zbytek disku, první oartition je systémová a mám z ní naběhnutej systém. Nebo mám dát do jiného pc a obnovit tam?
CPU: Intel C2D E6750 (2,66GHz) ZalmanAlCu7000, MB:GigabiteGA-965P-S3, RAM: 2x A-Data Vitesta EE 1024MB DDR2 800+MHz CL4, GPU: Asus EAX1950PRO HTDP 256MB, Sound: Creative Labs X-Fi Xtreme Gamer-Fatal1ty Pro, HDD: Hitachi IDE 160GB, Segate SATAII 500GB, DVD: Optiacr AD-7203S, Monitor: 20" HP LP2065, Case: CoolerMaster Elite 334, Zdroj: 425W Enermax PRO82+
Vladan
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vladan »

Tak mě to nedalo a pustil jsem se do překladu. Po chvíly slovíčkaření, jsem si početl, co jsem hledat, proklikal se pár obrazovkama a to pod win ;) a obnovil to :) Jedinný, co mě zarazilo, když jsem procházel disk, ještě před zápisem partition tabulky v tom testdisku, ukazovalo to nesmysle v ěščřžýáíéůú ale po přepsání tý tabulky, a resnutí compa vše v pořádku, dokonce i s CZ znakama. Už jsem byl smířenej, že v tom bude bordel a budu muset přepisovat, ale naštěstí nic takovýho se nestalo. Jen mě v tom Vašem návodu chyběl podrobnější náhled těch stránek, ale ono asi novější verze na tom bude asi o nějakou tu stránku navíc. Šlo to a docela rychle, takže jsem spokojen a mohu jen doporučit. Příště budu radši 2x číst, než něco smažu, nebo odstraním. Díky moc. A přeju pevný nervy a chladnou hlavu. Nesnažte se obnovit data prvním prográmkem, co najdete, ale projděte si v klidu fóra, pokoukejte co kde píšou a až pak se do něčeho pouštějte, předejdete tím stresu a nechtěnému ( v tomto případě ztrátě dat ).
warstar
Nováček
Nováček

Pád zakryptovaného disku !!!Help!!!

Příspěvek od warstar »

Na svém PC mám 2 fyz. disky 120 GB: C=systém WinXP, D=Data.
Oba jsou zakryptovány Drivecryptem od www.securstar.com.
Při běžném čištění disku (příslušenství, syst. nástroje/vyčištění disku) jsem něco dokonale vyčistil a po restartování zahlédnu pouze na 1/10 sec nabíhání startovací obrazovky win a pád. žádná volba přes F8 nejde.
Jde jen přihlášení heslem Drivecryptu před vlastním bootováním systému.
Mám nějakou šanci, existuje něco, co by mohlo vrátit smazaná data po přihlášení do drivecryptu?

Začínám se s daty loučit.

Díky všem

:sad: :sad: :sad:
ElCondor
Začátečník
Začátečník

Přáelská rada jako poslední možnost

Příspěvek od ElCondor »

Sežeňte si nějakou Linuxovou distribuci a zkuste, jestli ten Ntfs oddíl nepřečte. Používá odlišné drivery. Poud ne a disk musíteodeslat na reklamaci, máte možnost zálohovat jeho obsah pomocí utility dd, a následně obsah nakopírovat pomocí dd zpět na nový disk. Ale musel by to být naprosto shodný model. a pak se v tom dále vrtat. :wink:
Intel C2D E4500@3,025GHz, Gigabyte P35-DS3, 4GB RAM A-Data@880MHz, ASUS EN8600GT, Seagate 7200.10 ST3250410AS 250GB, WD5000AAKS, Samsung SH-203B, Fortron 500W, OpenSUSE 10.3 x86-64
radek99
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek99 »

-HoNY- píše:Data se mi podařila zachránit ještě ve čtvrtek večer.

Problém byl nejspíš v tom, že výrobní chyba u řadiče VT82C686B je dost vážná na to, aby byl disk správně přístupný.
Rady přes SZ mi dával Dony a tady je útržek jedné z nich:
"... Uz se mi stalo, ze dva ruzny radice pristupovaly k disku jinak a nesly mezi nima prehazovat disky, sice je to nepravdepodobny, ale odzkousej to... ".
Proto všem radím, aby pokud možno obnovovali data ve stejné sestavě a hlavně, aby byla stejná deska.

Než začnete:
1)Určitě už nezapínejte počítač a nesnažte se to "zpravit" 8-)
2)Stáhněte si program TESTDISK (je free)http://www.cgsecurity.org/index.html?testdisk.html
3) Připravte si velmi jednodochou startovačku např. pro W98(A:\-> naformátovat-> fouze skopírovat systém)
4)V archivu(ten co obsahuje program TESTDISK), se nachází složka DOS-> nakopírujte ji na tuto jednoduchou starovačku.
5)Odstraňte z PC přebytečné komponenty (CD, ZK, LAN, ...)
6)Zkontrolujte připojení HDD a FDD+ konfiguraci v BIOS

Můžete začít:
Nabootujte z vytvořené diskety-> spusťte program TESTDISK citace SZ od Donyho: když to spustíš, hned první volba je analyse, to prohledá disk a najde partitiony, mělo by to najít tvoje rozdělení, dole je řádek s tím, co všechno můžeš dělat, klávesou p jde prohlížet adresáře, tím uvidíš, jestli sou data v pohodě (nalevo jsou nějaké údaje, naprovo data!, pzn. autora*), pokud jo, dáš na poslední obrazovce write (ale pokud si seš fakt jistej, že to je v pořádku) a pak už by to mělo jít alespoň na jinym kompu překopírovat

* jooo, ty vidíš to drwxr.... to sou příznaky souborů a adresářů, to je v pohodě, tak to alespoň něco jde...

Nepodléhejte panice, když uvidíte údaje o disku 2x větší než ve skutečnosti. citace SZ od Donyho: "... jo a koukam, ze tu velikost udava asi v ckusterech, nebo v necem takovem, na 1gb disku ukazuje velikost 2092545, to by [blur]asi odpovidalo [/blur]tomu jak pises, ze to je dvojnasobek ..."

Mě osobně to na desce Soltek 75KAV to trvalo bez úspěchu 4,5 hodiny a našlo to pouze C: a část dat co na něm byla.
V desce, co se mi to podělalo (KT3 Ultra2), obnova trvala včetně bootování a zápisu kolem 1 minuty, a všechny data (na všech oddílech)jsou v poho!!! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Jinak bez Donyho bych přišel úplně ovšechno na HDD, vlký podíl na záchraně dat nese on.

Jak jsi tam psal o to write jestli jsem si fakt jistej...chci se zeptat protože jsem se k tomu dostal jestli on opravi jen tu tabulku ale nesmaže mi ty data?
Barton 2500+=>2.2Ghz 48°C, 512MB,160GB SATA,MSI KT880 Delta
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

write znamená, že to zapíše informace o ztraceném oddílu, data ti to nesmaže ...
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Je něco ještě jiného kromě testdisku na obnovu omylem zformátovaného oddílu (překlep u písmen).?
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“