Radeon HD 2900 XT 512MB GDDR3 - info, recenze

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět

Kolik heatpipes má chladič na vaší HD2900XT?

Dvě
34
34%
Tři
43
43%
Moje HD2900XT nebyla osazena referenčním chladičem
23
23%

Celkem hlasů: 100
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

darrth píše:Já bych měl jednu otázku k recenzi: Ve srovnávacích testech je uvedená 8800GTS. O kterou verzi se jedná? 320 nebo 640?

samozrejme 640Mb
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Radeon HD 2900 XT (R600) - info, recenze

Příspěvek od no-X »

crux2005 píše:
Rentigo píše:Tak mě by zajímalo, kde konkrétně ztrácí R600 na G80. R600 má teoreticky efektivnější shadery a i vyšší hrubý výpočetní výkon. Jestli jsem to tedy správně pochopil... Nemyslím propady při AA, prostě celkový výkon někde ztrácí…
:oops:
- ROPs
- VLIW
- nízka pixel a texelfillrate
- resolve problémy
ROPs? Co kontrétně? Množství? Já myslím, že ne. Pokud si vzpomeneme na DX9 karty se 128bit sběrnicí jako GF6600GT nebo X1600XT, tak ty též měly čtyři ROPs a nijak je to nebrzdilo. R600 má 4x širší sběrnici i 4-násobek ROPs - což je imho vyvážené (zvlášť když ROPs R600 jsou navíc ještě výkonnější, než u zmíněných 128bit karet)

VLIW - VLIW používají a používaly prakticky všechny DX9 čipy. Některé byly rychlé, jiné pomalé, takže "VLIW" a "výkon" nijak úměrné nejsou :-)

Pixel a texel-fillrate. R600 by mohla mít větší fillrate, G80 naproti tomu má takový fillrate, který nidky nevyužije - texturovacích jednotek má tolik, že je nedokáže vytížit, protože stále čekají na shader core. Schází mi čip s 24 texture filtering units. Ale na druhé straně - výsledky některých her ukazují, že HD2900XT může být srovnatelná s GF8800GTX. Co tedy v těchto hrách brzdí G80, když má trojnásobný fillrate, není vázaná VLIW architekturou, má o 50% více ROPs atd atd? :-)

Problémy s resolve?
Dave Baumann píše:
DemoCoder píše:The only difference would be that if ATI fixes their ROPs, it may be more efficient to do CFAA on the R600 (whereas other cards would need a separate post-process pass with no special fast-feedback path from the ROPs)
No fix is required. The fast path access to via the ROPs for CFAA is what is already implemented as part of the design.
Ještě se vrátím k texturovacím jednotkám - v některých hrách bude brzdou fillrate, ale rozhodně se nedá říct, že by to byl obecný nedostatek. Spíš vidím velké rezervy v driverech. Tahle architektura bude poměrně závislá na driverch, ale to ve své době byla i R520. Každopádně si stále myslím, že tahle architektura nese dost velký potenciál a budoucí produkty na ní založené (65nm) by mohly být velice zajímavé.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Yngwie
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yngwie »

husky14 píše:K recenzi na PCT:
casti o architekture, historii ATI a technologiich jsou perfektne napsany a obdivuju znalosti autora.
Testy mi pripadaj mirne receno strucny. Chapu ze se Vam nechtelo do testovani spotreby a teplot, ale treba takovy OC (verim ze jste zkusili :P ) by urcite bylo zajimavy. Popr. ruzny verze ovladacu ve hrach? No a pro uplnost snad ty Marky....
Zaverecny hodnoceni "+- nevim/uvideme" vzhledem k situaci s ovladaci celkem chapu. Technologie jsou super, ale treba v recenzi mainstreamu 8600GTS jste napsali:
"Přehrávání Blu-ray a HD-DVD je velikým krokem kupředu, ale pravdou zůstává, že mnohem důležitější je samotný herní výkon."
A u hi-end karty tohle plati dvojnasob, takze tech testu mohlo byt vic.... :wink:
Mohlo byt vice testu to jiste, ale to bych nesmel dostat kartu pozde a resit co chvili problem s drivery. Verte mi ze jsem mel chut vyhodit tu kartu z okna diky neustalym padum systemu. Navic v soucasnem stavu PCT jsme si dali tu praci temer bez naroku na odmenu za toliko straveneho casu.
Intel Core i7 3.6GHz, Gigabyte X58, 3x2GB OCZ DDR3 1666MHz, 128GB SSD OCZ + 2xHDD 750GB WesternDigital (RAID), 2xGeForce GTX 285 SLI, SB X-Fi Platinum, Audio: NAD C352+Xavian XN125II+Basso, Razer DiamondBack + Razer ExactMat, HP 30" LCD
sharker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sharker »

Yngwie píše:
casti o architekture, historii ATI a technologiich jsou perfektne napsany a obdivuju znalosti autora.
Testy mi pripadaj mirne receno strucny. Chapu ze se Vam nechtelo do testovani spotreby a teplot, ale treba takovy OC (verim ze jste zkusili :P ) by urcite bylo zajimavy. Popr. ruzny verze ovladacu ve hrach? No a pro uplnost snad ty Marky....
Zaverecny hodnoceni "+- nevim/uvideme" vzhledem k situaci s ovladaci celkem chapu. Technologie jsou super, ale treba v recenzi mainstreamu 8600GTS jste napsali:
"Přehrávání Blu-ray a HD-DVD je velikým krokem kupředu, ale pravdou zůstává, že mnohem důležitější je samotný herní výkon."
A u hi-end karty tohle plati dvojnasob, takze tech testu mohlo byt vic.... :wink:
Mohlo byt vice testu to jiste, ale to bych nesmel dostat kartu pozde a resit co chvili problem s drivery. Verte mi ze jsem mel chut vyhodit tu kartu z okna diky neustalym padum systemu. Navic v soucasnem stavu PCT jsme si dali tu praci temer bez naroku na odmenu za toliko straveneho casu.
Mohol by si trosku upresnit tie problemy so stabilitou :? :roll:
*Zeny ,vino, auta, zpev to je moje :-D
Pc1: * C2D E6600 @ 3600~1.35v & 3900~1.5v ~ WaterCooled * D-Tek FuZion & Eheim1048 & 2x Swiftech MCR320-QP * Asus P5K Deluxe * CORSAIR DOMINATOR CM2X2048-8500C5D * Samsung F3 1TB * 7K250 120GB * T7K250 250GB * HIS X1900XTX IceQ3 Turbo ~ WaterCooled * Asus DRW-2014L1T * Logitech Z-5500 Digital & X-Fi XtremeMusic * HP LP2475w * ASUS TVFM-7135 * Thermaltake Armor & Corsair HX520W *
WorkStation1: * iMac 7.1 * Intel C2D T7300 * 3GB DDR2 1066 * 22" iMAC 1680 x 1050 * ATI Radeon HD2600 256 * WD 3200 AAJS * OPTIARC AD-5630A *
WorkStation2: * C2D E8400 * Asus P5E3-WS-Pro * 4x1GB DDR2 1066 * nV Quadro FX 570 * WDC WD2500AAJS * HL-DT-ST GSA-H58N * FSP 400-60HLN *
husky14
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od husky14 »

Yngwie píše:..... a resit co chvili problem s drivery. Verte mi ze jsem mel chut vyhodit tu kartu z okna diky neustalym padum systemu.....
Verim a chapu, no-X chtel nazory na recenzi....
Doufam, ze touhle recenzi Vase testovani neskoncilo a jeste se do ty karty oprete. Treba srovnani tech ovladacu, dosazeny OC, screeny atd. :)
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Yngwie píše:
hm divny ja pad jeste nemel :) a to furt neco testuju a parim :)
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Ani se nedivím. Stratos má totiž XT, která je 3x rychlejší, jak 8800GTS... :roll:

OT
Mira
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mira »

Yngwie píše: Mohlo byt vice testu to jiste, ale to bych nesmel dostat kartu pozde a resit co chvili problem s drivery. Verte mi ze jsem mel chut vyhodit tu kartu z okna diky neustalym padum systemu. Navic v soucasnem stavu PCT jsme si dali tu praci temer bez naroku na odmenu za toliko straveneho casu.
Testoval jsi jen těmi nazvanými "sample_r600_xp_8.37.4.2_47323.exe" ?
blekota je boss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blekota je boss »

ta karta asi ma nejakej ten potencial...
http://www.matbe.com/articles/lire/383/ ... page14.php
http://www.matbe.com/articles/lire/383/ ... page20.php
a bude to jiste jeste lepsi... :roll:
owoce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od owoce »

Zvláště se jedná o náročné hry, 2900xt vede spíš v těch náročnějších - FEAR atd a tady i v TDU a RS:Vegas...
Apple MacBook Pro Unibody | 2.4 GHz (@2.7 GHz Windows 7) | NViDIA 9400M/9600GT | 4 GB RAM | MyBook 750GB | Apple Numeric Keyboard | Apple Magic Mouse | Razer Copperhead | Razer ExactMat |vDell 2408WFP | Genius 5.1 ve dřevě
Apple iPhone 3G 8GB | Koss Porta/Pro
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

h4__ píše:Ani se nedivím. Stratos má totiž XT, která je 3x rychlejší, jak 8800GTS... :roll:
Ano, Stratos XT, kdežto ty máš starou belu a akorát tady všude flamuješ a urážíš ostatní uživatele.
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
ladik1983
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladik1983 »

je videt, ze ve hrach kde je hodne SM 3.0 efektu tam ma XT navrch...co potom v SM 4.0 pro ktery je delana :wink:
CPU: Intel Core 2 Quad Q6600@3.5GHz + Thermaltake BigTyphoon MB: Asus P5E Paměti: A-Data 4096MB DDR II 1066+MHz
VGA: Gigabyte HD4870 HDD: WD74GB Raptor, Samsung 400GB PSU: Enermax Liberty 500W v case Thermaltake Swing :-)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Víte co by možná bylo lepší než tyhle věčné dohady? Kdybychom dali dohromady seznam her, ve kterých je HD2900XT:
  • rychlejší než GF8800GTX
  • rychlejší než GF8800GTS
  • pomalejší než GF8800GTS
  • nejvýraznější propady
Samozřejmě rozlišit s AA/AF a bez. Aspoň bude něco k věci v prvním postu :-) Takže linkujte a já doplním. Pokud se výsledky budou lišit např, podle driverů, připíšu tam verzi.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
mirkee
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mirkee »

Stratos píše: ...

hm divny ja pad jeste nemel :) a to furt neco testuju a parim :)
tiez to mozem potvrdit, karta sa netvari vobec nestabilne, ziadne pady
Mayhem(cz)
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mayhem(cz) »

" Mohlo byt vice testu to jiste, ale to bych nesmel dostat kartu pozde a resit co chvili problem s drivery. Verte mi ze jsem mel chut vyhodit tu kartu z okna diky neustalym padum systemu. Navic v soucasnem stavu PCT jsme si dali tu praci temer bez naroku na odmenu za toliko straveneho casu. "

Zatím šlape bez problému výkon skvělí a pad systému to neznám :)
Intel Core i5-3570K +Cooler Master Hyper N520| MB> ASUS P8H77-V LE (bios 1301) |
Corsair Vengeance Black 16GB DDR3 1680 cl9 (9-9-9-24)| GPU>Gigabyte GTX 970 G1 Gaming [LCD> Dell S2740L 27 černý HDD>INTEL SSDSA2M080G2GC, Western Digital Velociraptor 150 GB Hitachi Deskstar P7K500 500GB , Hitachi HDT725025VLAT80 250gb , Transcend SSD340 256GB (systém) Myš>A4T EVO XGame Laser Oscar X750 Brown Fire | KB>A4Tech X7 G800V Programmable Gaming Keyboard CZ> Corsair HX1000 1000W| OS> Windows 10 Home CZ 64bit | case>Thermaltake VH6000BWS Armor
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

=>no-X: No když se chceš rejpat v tom, proč je R600 tak pomalá, tak tedy začněme :)

http://www.hardware.fr/medias/photos_ne ... 019969.gif
Poznatek: R600 má větší propady při AF. Vyláme si zuby hlavně na trilineárním filtrování.

http://www.hardware.fr/medias/photos_ne ... 019937.gif
Poznatek: Přestože všude se mluví o propadech s AA, s 4xAA je na tom XT v průměru stejně jako GTS.

http://www.xbitlabs.com/images/video/ra ... _fsaa1.gif
Poznatek: Ve vysokých rozlišeních bez AF a s nízkým AA něco brzdí R580, ale ne R600.

http://www.xbitlabs.com/images/video/ra ... _fsaa2.gif
http://www.xbitlabs.com/images/video/ra ... _fsaa3.gif
Poznatek: R600 těžce nezvládá AA módy s vyšším počtem vzorků, tedy klasický multisampling a Narrow Tent CFAA. Pro režimy AA s vysokým počtem vzorků stačí memory bandwidth G80, takže R600 musí brzdit něco uvnitř čipu.
Spekulace: Může za to nízký počet ROP jednotek.

(more will follow)

// X-bit labs tvrdí, že bottleneck R600 jsou texture mapping units. Jestli jsou tyhle zodpovědné za trilinear filtering a anizo, tak by to odpovídalo.
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
Yngwie
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yngwie »

Mayhem(cz) píše:" Mohlo byt vice testu to jiste, ale to bych nesmel dostat kartu pozde a resit co chvili problem s drivery. Verte mi ze jsem mel chut vyhodit tu kartu z okna diky neustalym padum systemu. Navic v soucasnem stavu PCT jsme si dali tu praci temer bez naroku na odmenu za toliko straveneho casu. "

Zatím šlape bez problému výkon skvělí a pad systému to neznám :)
Proto jsem to nepsal ani do clanku...verim, ze to byl ojedinely problem. Kdyz jsem to dal A64 6000+ a cerstvy system, tak to bylo ok. Asi nejake problemy v konfliktu s jinymi drivery. Pouzival jsem 8.37.4.2.
Intel Core i7 3.6GHz, Gigabyte X58, 3x2GB OCZ DDR3 1666MHz, 128GB SSD OCZ + 2xHDD 750GB WesternDigital (RAID), 2xGeForce GTX 285 SLI, SB X-Fi Platinum, Audio: NAD C352+Xavian XN125II+Basso, Razer DiamondBack + Razer ExactMat, HP 30" LCD
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

no-X píše:Víte co by možná bylo lepší než tyhle věčné dohady? Kdybychom dali dohromady seznam her, ve kterých je HD2900XT:
  • rychlejší než GF8800GTX
  • rychlejší než GF8800GTS
  • pomalejší než GF8800GTS
  • nejvýraznější propady
Samozřejmě rozlišit s AA/AF a bez. Aspoň bude něco k věci v prvním postu :-) Takže linkujte a já doplním. Pokud se výsledky budou lišit např, podle driverů, připíšu tam verzi.
Dobrej napad....A bude nejakej pak komplexni test az vyjdou 7.5 cata????
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

blekota je boss píše:ta karta asi ma nejakej ten potencial...
http://www.matbe.com/articles/lire/383/ ... page14.php
http://www.matbe.com/articles/lire/383/ ... page20.php
a bude to jiste jeste lepsi... :roll:
ta ty 8800GTX dava dobre naprdel :) to je masakr
a 8800GTS se krci nekde v koute :)
Robert S. McNamara
Nováček
Nováček

Příspěvek od Robert S. McNamara »

misadlouhz píše:zapoměl jsi na první oficiální český článek o R600 na českém webu na CDR.cz
http://www.cdr.cz/a/21321 (možná nebyl první, protože 20minut po 6té kdy skončilo NDA byla na webu už i recenze na Živě.cz)
jistě se jednalo o ÚPLNĚ PRVNÍ ČESKÝ, neboť vyšel přesně jednu vteřinu po skončení NDA.
i955x, P4-3,6g/1M, 512ddr2-533, x550, 74gb raptor + 80gb wdc + 320gb wdc, sony dw-g120a, genius kb-19e+ns110, acer 2017 (1400x1050)
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“