Pomoc s přetaktováním C2D E6400

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Rajce
Začátečník
Začátečník

Pomoc s přetaktováním C2D E6400

Příspěvek od Rajce »

Zdravíčko.......předem upozorňuji, že jsem v přetaktovávání lama, ale podle zdejšího článku jsem chtěl zkusi zvýšit výkon své mašiny a potřeboval bych s tím poradit.

Střeva:
Intel C2D E6400, z.d. Gigabyte 965P-DS4, paměť Kingston HyperX LL 2048MB (kit 2x1GB) 800MHz (4-4-4-12), grafika Gigabyte ATI Radeon X1950Pro, chlazení AC Freezer 7 Pro

Postupoval jsem tedy podle článku "Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo"
http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=57
Jelikož mi v normálu jede paměť jako na 667MHz, tak jsem zůstal u FSB 333 a zkoušel jsem zatím jenom lehký overclock. Přesto jsem zamrznul na jednom bodě. Podle strany 7 jsem si nastavil tedy frekvenci na 333, multiplikátor paměti jsem dal na 2.0, ostatní jsem zatím ponechal na standartním nastavení Auto nebo Normal.
Po restaru PC nenaběhne ani do prvotní obrazovky. Naopak se po chvilce vypne a znovu sám zapne...to se asi pětkrát opakuje.
Zkoušel jsem i pár pokusů s FSB na 400 a manuálním přenastavení paměti na multipl. 2.0 a 4-4-4-12 (tedy na výrobcem uvedené parametry).

Prosím, vysvětlete mi někdo v čem dělám chybu a na co se mám ještě zaměřit? Na voltáž se mi moc sahat nechce, ale asi mi nezbude nic jiného, tak bych rád jak při jejím zvyšování postupovat. Nebo zda je tato chyba způsobená něčím úplně jiným?

THX za shovívavost a pomoc

PS: Tak mě přitom napadlo, zda by nebylo také dobré napsat právě nějaký článek pro přetaktování ve stylu "Co dělat, když po přetaktování....." - a popsat tam právě možné různé typy kolapsů PC a rady kde uživatel udělal nejspíše chyby a na co se má zaměřit 8)
Naposledy upravil(a) Rajce dne úte 3. črc 2007, 12:33, celkem upraveno 1 x.
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Z textu jsem to nepobral - tak at vim, z čeho vycházet - pameti máš jen DDRII 667?
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

Sentenced píše:Z textu jsem to nepobral - tak at vim, z čeho vycházet - pameti máš jen DDRII 667?
Paměti jsou DDRII 800 - a právě že ve normálním nastavejí beží podtaktovaně na 667. Díky za upozornění, opravím si to
Naposledy upravil(a) Rajce dne úte 3. črc 2007, 12:36, celkem upraveno 1 x.
Maddogg
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Maddogg »

Sentenced píše:Z textu jsem to nepobral - tak at vim, z čeho vycházet - pameti máš jen DDRII 667?
Taky nevím nahoře má napsano Kingston 800Mhz. V textu píše že 667 tak nevím. Každopádně pokaždé když mě zůstal černý monitor , tak to bylo v pamětech . Takže hod tam 333fsb , pamětí dej na 800Mhz a časování ručně na 5-5-5-15 a napětí na 2V. Zbytek nech prozatím na auto.
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

To by vypadalo na nejakou zradu v pametech hned v začatku, pac musí bežet na 800 i na default.

Jinak pri nastavení FSB:RAM 1:1 to 6400 snad "musí" tech 3200 dát. Otázka je dlouhodoba stabilita, ale to uz by se doladilo pripadne mirnym poškadlením Vcore.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään

zizak
Nováček
Nováček

Příspěvek od zizak »

Podle mě procík těch 400 zvládne, jestli to neni vyložene mizernej kousek, spíš bych viděl možnej problém v pamětech. Je to časování co jsi nastavil skutečně určený pro provoz na 800Mhz? Zkus paměti nastavit na 5-5-5-18 s násobičem 2x a dát jim tak +0,2V. Když to nezabere, tak to paměťma nebude a pak už jenom zkusit mírně zvednout napětí CPU. Každopádně návodů jak na to je tu mraky, stačí si to projet.

ps. odkdy jde nastavit FSB:RAM 1:1?

jsem hloupej, jasný, 1:1 je ok -> násbič 2x
C2D E6320@3150, 1,35V, chlazeno TT Sonic tower, GB P35 DS4, 1GB A-data 800Mhz, GB 8600GT, PSU Seasonic 430W S12, WD 320GB 16MB, case no-name
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

Sentenced píše:To by vypadalo na nejakou zradu v pametech hned v začatku, pac musí bežet na 800 i na default.

Jinak pri nastavení FSB:RAM 1:1 to 6400 snad "musí" tech 3200 dát. Otázka je dlouhodoba stabilita, ale to uz by se doladilo pripadne mirnym poškadlením Vcore.

To mě trochu přeběhl mráz po zádech.
Zeptám se tedy trochu jinak.........je normální, aby BIOS upravoval nastavení pamětí tak, aby odpovídaly FSB procesoru a tím byly výkony sladěné?
Já měl právě za to, že to normální je....ale jestli , jak říkáte by ty paměti měly i na default běžet na 800, pak je to možná vada a důvod k reklamaci :(

4 zizak: Ano, rád bych se dostal až na těch FSB 400........tedy 3200MHz procesoru. Odskouším to tedy nastavit podle vaší rady a dát pamětím více šťávy.

A ještě jedna otázka na kterou jsem zapomněl........je to normální jev, že se po (chybném) přetaktování a restarotvání PC takhle chová (tedy sám se opakovaně vypne-zapne)?
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

nedavno se mi tez stalo na desce Asus P5W DH Deluxe 975X ze se mi tyto pameti v rezimu auto podtaktovali na 667Mhz. Po manualnim prenastaveni vse chodilo ok.
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
zizak
Nováček
Nováček

Příspěvek od zizak »

No ty restarty budou normální, imho je to furt lepší než muste jumperem resnou BIOS. Stejně bych to viděl na ty paměti, já měl dřív problém s kingstonem ještě s DDRI, kdy jim udávali CL2, ale na CL2 nikdy neběžely.

Jinač, mam doma teprv tejden to co mam v podpisu, nejobyčejnější A-DATA 800 za pár korun, a postnul jsem v poho na 7*480, Vcore na default 1,35 a pamětem jsem dal +0,2V, ale nemaj chladič, tak jsem je nechtěl moc tejrat.

Zatim běžim stabilně na 7*400 a na větší overclock nebyl čas ....

ještě dotaz, čim ten proc chladíš?
C2D E6320@3150, 1,35V, chlazeno TT Sonic tower, GB P35 DS4, 1GB A-data 800Mhz, GB 8600GT, PSU Seasonic 430W S12, WD 320GB 16MB, case no-name
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Rajce píše: Zeptám se tedy trochu jinak.........je normální, aby BIOS upravoval nastavení pamětí tak, aby odpovídaly FSB procesoru a tím byly výkony sladěné?
Já měl právě za to, že to normální je....ale jestli , jak říkáte by ty paměti měly i na default běžet na 800, pak je to možná vada a důvod k reklamaci :(

A ještě jedna otázka na kterou jsem zapomněl........je to normální jev, že se po (chybném) přetaktování a restarotvání PC takhle chová (tedy sám se opakovaně vypne-zapne)?
První část - to si muzes v biosu nastavit (po stisku ctrl + F1 u toho gigabyte), na kolik má ta ramka jet. Melo by to tam ukazovat nejen deličku, ale i vyslednou frekvenci ram. Je možný, ze to ty pameti blbe detkuje z spd a cpe jim min než umí. Nic zvlastního. Nastav to ručne a uvidíš. Tech 5-5-5-18 musí dát i při 1.8 - vzdyt je to uplne standart.

Jinak opravdu nastav FSB na 400, pameti tak aby ti v tu chvili ukazovali (v zašedlym poli) tech 800 (tzn. že je vlastne nastavíš na 533 - fsb a delička je "vyžene" na 800) a "musí" to najet. Nebo by aspon melo.

Jinak to chování desky po selhání OC je vicemene normal..
S podobnym chovanim se v praci víc setkavam u desek Asus, jak se jim pameti trochu nelíbí, tak je nastavujou na zvlastní frekvence.
Proto na automatiku moc nespolejhej, nastav to ručne. Pokud to bude dál delat podobny zlo, chtelo by to zkusit s jinou ramkou. Ta je častejším limitem než cpu, deska ... tyhle DS4 davaj 400fsb vsechny (aspon vsechny co jsem mel v ruce :) )

zizak
Nováček
Nováček

Příspěvek od zizak »

Sry, chalzeni koukam že máš freeezra, to by mělo bejt jakš takš, ale další věc je, a to nikde nepíšeš, jakej máš zdroj?
vikicek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vikicek »

Rajce píše:
Sentenced píše:To by vypadalo na nejakou zradu v pametech hned v začatku, pac musí bežet na 800 i na default.

To mě trochu přeběhl mráz po zádech.
Zeptám se tedy trochu jinak.........je normální, aby BIOS upravoval nastavení pamětí tak, aby odpovídaly FSB procesoru a tím byly výkony sladěné?

4 zizak: Ano, rád bych se dostal až na těch FSB 400........tedy 3200MHz procesoru. Odskouším to tedy nastavit podle vaší rady a dát pamětím více šťávy.

Já měl taky defaultně nastavený 667MHz i když mám 800MHz.
Ale nemáš proč to reklamovat :D Sám výrobce píše 667MHz při 1.8V a při zvýšeném napětí 2.0V 800MHz :wink:

a to chování PC je normální, neboj :wink:
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

Díky za rady........takže prvna si zusím dát ručne paměti na to ne čem by měly jet tedy 800 a CL 4-4-4-12 (nebo možná raději ze začátku 5-5-5-18), bez taktování procíku. Snad mu to nebude vadit, že paměti pojedou rychleji :-D Když mi to naběhne, tak začnu dorovnávat procík :)

4 zizak: Nojo máš pravdu, zdroj je taky důležitej, naštěstí jsem snad vzal slušnej - Fortron FSP400
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

resil jsem ted UPLNE ten stejny problem akorat s DS3 a PC800 geilama CL5.

TAKZE. potrebujes nejnovejsi bios.

pak vlezes do biosu a nastavis chipsetu voltaz o 0,1V vyssi, pak pridej 0,1V do pameti. ty 800 MHz Geily daly v klidu 870... PCI-E frekvenci nastav na 101MHz. ty divny resety co vypadaji jako vypnuti a zapnuti jsou normalni.

6420 jsem dostal v klidu na 3,03 GHz, beha i na 3,15 a mozna i vic, ale dokud neporesim chlazeni chipsetu a procaku a pameti (pecou jak peklo samo) tak to trapit nebudu.

jako idealni chladic do tyhle sestavy se jevi tohle perverzni monstrum (a 2*120mm 800rpm noctua), ktere je ovsem velmi prakticke, protoze uchladi i chipset a pameti.
http://www.svethardware.cz/art_doc-CECE ... B634F.html
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

to ICE
kolik mas vcore?
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

Dobrý den,
tak opět započínám tuto diskuzi. Po dlouhéééé době jsem se dostal k tomu, aby zkusil vaše rady a myslím, že jsem DOČASNĚ uspěl.

Z původního Intel C2D E6400 2,13GHz (8x266) a paměti Kingston HyperX LL 2048MB (kit 2x1GB) která běžela na (2x333) 667 MHz a 5-5-5-15 jsem se dostal na hodnoty, kterých jsem dosáhnout chtěl a tedy:
CPU 3,2 GHZ (8x400) a paměť (2x400) 800MHz (4-4-4-12)....dále jsme musel papěti přisolit (dkonce podle údají výrobce) z 1,8V na 2,0V (tedy +0,2V), podle tutoriálu též v BIOSU hodnotu (G)MCH OverVoltage Control +0,1V a ještě CPU Voltage Control na 1,400V (z původní 1,350).....počítač v pohodě naběhl přes BIOS až na nabíhání Windows XP a tam se jednou samovolně restartoval, po zvolení Nouzového režimu naběhly Wokna v pořádku a po restartu a "normálním" režimu vše běželo tak jak má :D
Chtěl jsem otestovat zátěž a tak jsem zkusil několik rendrů ve VIZu (bratříček 3DS MAX) a také několik hodin hraní ArmA. Teplota byla v pohodě (při renderu nevystoupila nad 60) a nic nenasvědčovalo žádným kolapsům.
Potíž nastala dneska, když jsem znova spustil PC a ten se začal chovat stejně jako jsem zmiňoval několik příspěvků výše - samovolné vypnutí ještě před naběhnutím BIOSu a po chvíli opětovné zapnutí - to se opakovalo snad pětkrát, přičemž popáté už naběhl v pořádku až do Woken. Mým smutným zjištěním ale bylo, že jsem opět na původních hodnotách.
Chci se tedy poradit, co jsem udělal zase špatně, nebo na co jsem zapomněl, aby si už pro příště BIOS podržel mnou nastavené hodnoty? :x
Vždyť už všechno běželo v pohodě a po novém spuštění se mu zase nechce. CO je v tom za fígl? :? To si snad můj PC bude rozhodovat podle své nálady nebo "stavu vodníků v Čechách"? :evil:
THX
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

rozhodne zkousej vse na default hodnoty a ne pretaktovane
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
shadowman
Nováček
Nováček

Příspěvek od shadowman »

Zdravím,mám stejnou setavu jako ty,kromě pamětí,ty mám A-data 800Mhz.Jednoduše sem v biosu nastavil fsb na 400Mhz,děličku na 1:1 a časování:5,5,5,18, všechno běží stabilně,v Orthosu po 16hod.teplota do 55C.Podle mne ti to musí jet stejně.
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

BTW...zajímavé zjištění po tomto samovolném "přenastavení" je, že manuální nastavení paměti na 4-4-4-12 a voltáží (jak paměti tak CPU) zůstalo zachováno :o Pouze se přenastavila horní část, tedy CPU Host Clock= Disabled a System Mem. Mult.=Auto :(
To mě docela překvapilo, očekával bych, že první co se přenastaví zpět budou voltáže :?
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

prenastavilo se to schvalne, protoze deska zjistila ze nemuze nabehnout, tudiz se vratila do defaultnu (FSB). To cyklovani u me zpusobovala deska nebo cpu, ktere se hold obcas pri 400FSB nechtelo najet. Takze jsem jel jen na 375FSB a byl jsem spokojen. Po vymene CPU za jine uz deska jede na 400 fpohode. Mam posledni bios a rev 1.0
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“