LAN + WLAN + VPN + VoIP + 2 ISP + stram. dig. TV

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
RenoVatio
Nováček
Nováček

LAN + WLAN + VPN + VoIP + 2 ISP + stram. dig. TV

Příspěvek od RenoVatio »

Zdravím, mám menší problém s výběrem HW a jestli to bude vůbec fungowat :oops:

Síťuju jeden rodinný barák, minimálně 5 místností + půda. Vše bude na Cat 6 a provedeno: zasuvka - patch panel - aktivní prvek.

Trošku detailněji:
- Pokoj 1: 3x zásuvka o 2x RJ45,
- Pokoj 2: 3x zásuvka o 2x RJ45,
- Pokoj 3: 2x zásuvka o 2x RJ45,
- Pracovna s obývákem v jednom: 5x zásuvka 2x RJ45,
- Vše lištama svedeno na půdu do 19'' racku na patchpanel.

A záludnosti:
- v P3 přípojka telefonu, tu chci pomocí 1x RJ45 zásuvky vytáhnout na půdu, máme ADSL - ISP 1, čili PSTN se mi přemístí z pokoje na půdu do patchpanelu. Tam bude adsl modes Asus am200g kvůli podpoře VoIP. Takže z patchpanelu půjdu kabel do splitteru, ze splitteru telefonní kabel zpátky do am200g do FXO portu a z dvou FXS portu pak mám možnost VoIP s podporou PSTN a ty pak propojím s patchanelem podle potřeby, kde budu chtít mím telefon nebo fax.

- na střeše je wi-fi - ISP 2, klient bude propojen s Ovislink AirLive RS-3000, který má 2x WAN - do druhého WAN bude svedeno ADSL, čímž získám spolehlivost při výpadku jedné služby.

- z Oviselink AirLive RS-3000 bude kabel do 16port. Gbit switche 3Com, z něhož bude přivedena konektivita do jednotlivých zásuvek přes patchpanel.

- Dva kabely z FXS portů budou spojeny přes rozdvojku (2x analog. telefon), která poskytne 2x RJ45 konektory na jeden RJ45 na patch panelu, a tím svedu obě linky do Pracovny, kde potřebuju mít Telefon a Fax. Fax je součástí multifunkčního zařízení od HP, které bude navíc propojeno s LAN, jako síťová tiskárna.

Takle bych rád ukončil trápení s LAN a nadále se věnoval WLAN.

- po baráku má být použito Wi-Fi, ale na dvou patrech a je nežádoucí mít 2 a více sítí, požadavek je jedna síť po celém baráku, ale s více AP, něco jako topologie MESH, ale ne aby bylo využito WDS, ale z LAN zásuvek, s kterými by byly propojeny AP. Nejlépe vše pod WPA2 a bude-li možnost, tag "standard" N.

VPN
- ze všech PC má být možnost připojit na dvě VPN. Dále mezi am200g a někde jinde v jiném městě má být utvořeno další VPN, kvůli VoIP kde bude další VoIP gate a mezi nimi volání zdarma. Pak má být možnost ještě odkudkoliv ze republiky se připojiit přes VPN...

Dále přes LAN je počítáno s streamováním digitální TV, buď pomocí nějakého HTPC nebo Pinnacle PCTV To Go. Dále bych uvítal i obrácenou možnost, že z nějakého PC na síti si pustím film a půjde to na TV v obýváku...

btw nechtělo by to obrázek, jak to myslím, protože já se v tom úplně ztrácím :lol: :?
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

...protože já se v tom úplně ztrácím...
nejsi sam
myshob
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od myshob »

v LAN části nevidimproblem akorat ty kabely z FXS portů nemůžeš spojet do jednoho a pak zas rzdělit. ve WLAN části už ztrácim přehled :oops: schéma by bylo lepší.
Do not underestimate the power of stupid people in large groups...
RenoVatio
Nováček
Nováček

Příspěvek od RenoVatio »

myshob píše:v LAN části nevidimproblem akorat ty kabely z FXS portů nemůžeš spojet do jednoho a pak zas rzdělit.
Proč bych nemohl, je to specialní rozdvojka... Dělá se v provedení 2 Ethernet 10/100 BT, 1 Ethernet 10/100 BT + 1 tel., 2 Token Ring, 2 analogové telefony, 2 RJ45 paralelně zapojené, 2 digitální telefony. Umožňuje současné připojení několika zařízení na tutéž zásuvku RJ45 a musí být použity na obou koncích propojovací linky: v rozvaděči i na koncové zásuvce. Takže po jedno kabelu si svedu 2 analog. telefony.
myshob píše:ve WLAN části už ztrácim přehled :oops: schéma by bylo lepší.
Na schéma se pracuje. Ve WLAN má být použito topologie MESH, čili třeba 10 AP po baráku, ale tváří se to jako jedna síť, jelikož SSID celé sítě je na všech AP stejný, akorát BSSID na každé AP je jiné. Konektivita se rozvádí pomocí WDS, ale to nechci, chci, aby každé AP bylo píchnuté do LAN a odtuď si brala konektivitu... prostě aby místo WDS použili LAN. Navíc co jsem se dočetl, tak WDS a WPA2 se nemají rádi :x

Tady je "schéma" :oops:
http://img201.imageshack.us/my.php?imag ... st2ot3.jpg

//Edit
Ješte docela vidím problém se sloučením konektivit... Sice byse o to měl postarat Ovislink AirLive RS-3000, četl jsem představení v PC časopisu, ale na stránkách výrobce ještě není uveden. Jenže:
1) ISP1 je wi-fi s neveřejnou IP
2) ISP2 je ADSL s veřejnou IP
3) u všech PC bude použit stálý NAT, čili žádné DHCP, takže newím, jak protáhnu přes NAT ty VPN tunely. Navíc potřebuju VPN tunel z toho adsl modem ASUS am200g na VoIP gate v jiném městě, kde je taky neveřejná IP, aby VoIP gates na sebe viděli, kuli bezplatnému VoIP telefování...

Jinka chci všechno použít na Cat 6 stíněnou, akorát kabely zásuvka - patch panel bych nejradši natáhnul "nejsem si jist" Cat 7, S/STP s šířkou přenosovýho pásma 900 MHz, NEXT 86dB @ 100 MHz, 78 dB @ 300 MHz, 71 dB @ 800 MHz a nebo MNC GigaMulti F/FTP 100 ohmů, 90 MHz, AWG 23?
RenoVatio
Nováček
Nováček

Příspěvek od RenoVatio »

neříkejte, že se nidko nechytáte... :?: :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“