Síťuju jeden rodinný barák, minimálně 5 místností + půda. Vše bude na Cat 6 a provedeno: zasuvka - patch panel - aktivní prvek.
Trošku detailněji:
- Pokoj 1: 3x zásuvka o 2x RJ45,
- Pokoj 2: 3x zásuvka o 2x RJ45,
- Pokoj 3: 2x zásuvka o 2x RJ45,
- Pracovna s obývákem v jednom: 5x zásuvka 2x RJ45,
- Vše lištama svedeno na půdu do 19'' racku na patchpanel.
A záludnosti:
- v P3 přípojka telefonu, tu chci pomocí 1x RJ45 zásuvky vytáhnout na půdu, máme ADSL - ISP 1, čili PSTN se mi přemístí z pokoje na půdu do patchpanelu. Tam bude adsl modes Asus am200g kvůli podpoře VoIP. Takže z patchpanelu půjdu kabel do splitteru, ze splitteru telefonní kabel zpátky do am200g do FXO portu a z dvou FXS portu pak mám možnost VoIP s podporou PSTN a ty pak propojím s patchanelem podle potřeby, kde budu chtít mím telefon nebo fax.
- na střeše je wi-fi - ISP 2, klient bude propojen s Ovislink AirLive RS-3000, který má 2x WAN - do druhého WAN bude svedeno ADSL, čímž získám spolehlivost při výpadku jedné služby.
- z Oviselink AirLive RS-3000 bude kabel do 16port. Gbit switche 3Com, z něhož bude přivedena konektivita do jednotlivých zásuvek přes patchpanel.
- Dva kabely z FXS portů budou spojeny přes rozdvojku (2x analog. telefon), která poskytne 2x RJ45 konektory na jeden RJ45 na patch panelu, a tím svedu obě linky do Pracovny, kde potřebuju mít Telefon a Fax. Fax je součástí multifunkčního zařízení od HP, které bude navíc propojeno s LAN, jako síťová tiskárna.
Takle bych rád ukončil trápení s LAN a nadále se věnoval WLAN.
- po baráku má být použito Wi-Fi, ale na dvou patrech a je nežádoucí mít 2 a více sítí, požadavek je jedna síť po celém baráku, ale s více AP, něco jako topologie MESH, ale ne aby bylo využito WDS, ale z LAN zásuvek, s kterými by byly propojeny AP. Nejlépe vše pod WPA2 a bude-li možnost, tag "standard" N.
VPN
- ze všech PC má být možnost připojit na dvě VPN. Dále mezi am200g a někde jinde v jiném městě má být utvořeno další VPN, kvůli VoIP kde bude další VoIP gate a mezi nimi volání zdarma. Pak má být možnost ještě odkudkoliv ze republiky se připojiit přes VPN...
Dále přes LAN je počítáno s streamováním digitální TV, buď pomocí nějakého HTPC nebo Pinnacle PCTV To Go. Dále bych uvítal i obrácenou možnost, že z nějakého PC na síti si pustím film a půjde to na TV v obýváku...
btw nechtělo by to obrázek, jak to myslím, protože já se v tom úplně ztrácím