jakou distribuci?

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
bobbysd
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

jakou distribuci?

Příspěvek od bobbysd »

zdravim. chtel bych si vyzkouset linux ale nevim jakou vybrat distribuci. Sem obyc domaci uzivatel rekl bych pokrocily. Od systemu ocekavam ze na net pofrci hry filmy hudba to je samozrejmost .) a naky ten soft. co by ste mi doporucili?
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

openSUSE 10.2
Jaký hry máš na mysli?

P.S. nauč se psát s interpunkcí, takhle se to nedá číst
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

suse? blazen, pro zacatecnika nepripustne, viz muj starsi post o mem uciteli

ubuntu... jako vždy
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

wtf? a na to jsi přišel jak? v openSUSE je vše jednodušší než v Ubuntu ;)
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
slavick
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavick »

Taky jsem pro openSuSe. I když sám jsem začínal na Mandraku a na něm jsem se naučil všechno důležité. Ale to už je dlouho a nevím, jak na tom Mandrake, teda vlastně Madriva, je teď.
Zdajčrs
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdajčrs »

ja sem jako začátečník (stále začátečník) zkusil openSUSE a mužu doporučit, oproti třeba kubuntu nebo mandrivě ma imho dobrej system manageru (Yast2) a začatečni šok neni tak velikej
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

Zkuste kouknout na podporu a pak něco povídejte :P
Ale nechci se hadat, co je lepsi.
Ale zatim vsichni lidi co znam a meli Suse s Linuxem skoncili...
Zdajčrs
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdajčrs »

ubuntu je hodně rozšiřeny takže logicky je vic uživatelu ktery mužou poradit a většina problemu už se někde řešila (ať už úspěšně nebo ne)
jen řikam že suse mi přišlo pro uživatele win o dost přehlednějši

to bobbysd: zkus nějakou live distribuci a uvidiš
jestli pudou hry podle mě závisi hlavně na tom jestli plně zprovozniš ovladače grafiky aj.
slavick
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavick »

Zdajčrs píše: to bobbysd: zkus nějakou live distribuci a uvidiš
jestli pudou hry podle mě závisi hlavně na tom jestli plně zprovozniš ovladače grafiky aj.
A taky jestli půjde ta hra spustit ve wine nebo Cedega. Pak jsou tu ještě možnosti instalátorů typu Loki-installer.
Macyn
Nováček
Nováček

Příspěvek od Macyn »

No ja sem zacinal na openSuse pak sem preskocil na mandrivu ta bych rek je nejvice user friendly ale opoti suse se me zda mene stabilni neustala moje hrabani se v ni z widli :oops: kdezto suse jo. ted uvazuju o ubuntu ale nevim spis me laka navrat k openSuse 10 byla super 10.1 taky a s 10.2 sem nemel cest.
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

ja zacinal na Slackware :D .
Pak po chvili tam sly z5 XPcka, nasledoval pokus o Fedoru, ale komp to nestihal :D
Pak o5 slack pac jakykoliv GRUB delal bordel a nebootoval :)
az s novou deskou mi bezel GRUB, nasledne sem mel chvili paralelne s Windowsem i Gentoo, az disk s Gentoo odesel do kremikovyho nebe :D .

Pro zacatecnika ano, ubuntu (zkousel jsem jen live). Ale pokud se chce naucit tak je IMHO lepsi Gentoo.. Sice bude tyden kompilovat ale zato pozna vsechny taje linuxu a dost se toho o nem nauci. A to je myslim si lepsi nez kdyz naklika instalaci Ubuntu a pak se bude kvuli kazdy blbustce ptat na foru, gentoo ma skvelou dokumentaci (Ubuntu asi taky, ale gentoo ma IMHO vetsi komunitu profesionalu :roll: )
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

no nevim jak ostatni, ale pro zacatecniky se mi jevi obstojne mandriva 2k7 + ovladace samozrejme + cenega :roll:
K.
Nováček
Nováček

Příspěvek od K. »

OndraSter píše:ja zacinal na Slackware :D .
Pak po chvili tam sly z5 XPcka, nasledoval pokus o Fedoru, ale komp to nestihal :D
Pak o5 slack pac jakykoliv GRUB delal bordel a nebootoval :)
az s novou deskou mi bezel GRUB, nasledne sem mel chvili paralelne s Windowsem i Gentoo, az disk s Gentoo odesel do kremikovyho nebe :D .

Pro zacatecnika ano, ubuntu (zkousel jsem jen live). Ale pokud se chce naucit tak je IMHO lepsi Gentoo.. Sice bude tyden kompilovat ale zato pozna vsechny taje linuxu a dost se toho o nem nauci. A to je myslim si lepsi nez kdyz naklika instalaci Ubuntu a pak se bude kvuli kazdy blbustce ptat na foru, gentoo ma skvelou dokumentaci (Ubuntu asi taky, ale gentoo ma IMHO vetsi komunitu profesionalu :roll: )
Gentoo je do začátku nejlepší - díky jejich instalační příručce jsem se naučil neskutečnou spoustu věcí. Ovšem jsem ještě z "generace", která nemá z psaní příkazů hrůzu, protože prošla dlouhým obdobím DOSu a podobných...
Naposledy upravil(a) K. dne čtv 16. srp 2007, 21:34, celkem upraveno 1 x.
Nekroman
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nekroman »

Ja odporúčam jednoznačne Ubuntu. Ten je naj. 8-)
matt2ss
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matt2ss »

Ja som zacal pri SuSe 9.3, pokracoval v dalsich verziach a skoncil pri Kubuntu 6.06, ktore v novsich verziach pouzivam dodnes.

K SuSe by som sa nevratil, dovodov je viac.
Filip
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip »

doporučoval bych Ubuntu, podpora k němu je velmi rozšířená, nehledě na to redakce nedávno zveřejnila na PCT Ubuntu seriál typu HOW TO :-)
"Linus Torvalds can do an infinite loop in five seconds… in his head."
Moje články
sysel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sysel »

sam vidis ze vsichni se tu hadaji co je nejlepši. ja jsem zacinal na ubuntu a kdyz jsem neco potreboval tak jsem na to našel navod na wiki ubuntu a jenom kopiroval prikazy do terminálu a ono to většinou fungovalo jako mělo :-) ale jinak prvni tyden na linuxu byl nejhorsi skrátka jsem si nemoh zvyknout. ted už je tomu 4 měsice co windows vubec nemam a jsem spokojenej. jinak na hry linux neni uplne idealni ale linuxovych her je taky dost. jinak filmy a hudba neni nejmensi problem ale pro nektere formaty musis nainstalovat kodeky ale v ubuntu je to opravdu otazka 2 kliknuti myši a je hotovo. vlastne instalace jakychkolik programu je velice jednoducha jen si vybereš program (ty jsou přehledne zarazeny do kategorii), vybereš si programy ktere chceš a potom jednim kliknutim nainstaluješ. žadne prochazeni webu a stahovani neznamych programu. v archvech ubuntu jsou ticice overenych programu ktere muzes nainstalovat tak jednoduše
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
rakab
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od rakab »

Ubuntu :-D
Drom
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: jakou distribuci?

Příspěvek od Drom »

bobbysd píše:zdravim. chtel bych si vyzkouset linux ale nevim jakou vybrat distribuci. Sem obyc domaci uzivatel rekl bych pokrocily. Od systemu ocekavam ze na net pofrci hry filmy hudba to je samozrejmost .) a naky ten soft. co by ste mi doporucili?
Vyzkousej jich, kolik chces a kolik casu mas. Tezko Ti nekdo muze doporucit distribuci, ktera bude vyhovovat zrovna Tobe.

Mrkni sem: http://proc.linux.cz/chci-vyzkouset.html
A sem: http://www.zegeniestudios.net/ldc/
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: jakou distribuci?

Příspěvek od Nagant »

Jaké Live CD (od jaké distribuce) použít k naformátování BD-RE média na UDF 2.5? Které to určitě umí?
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“