Linux Ubuntu neexistuje

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
El_Diabl0
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Linux Ubuntu neexistuje

Příspěvek od El_Diabl0 »

Mel jsem v PC dva disky ( dohromady tri oddily)
C: - system WIN XP
D: -obyc data
E: - -filmy muzika apod

do PC sem pripojil novy disk - pro linux

do mechaniky jsem dal CD, restartl PC, rucne nabootoval z dvdromky, cimz se spustila instalace linuxu ubuntu ( posledni verze tusim ). vse projelo OK uplne presne jak melo - na ten disk LINUX , zvolil sem asistovane pouzit cely disk a pouzil sem disk pro lnx urceny. jinam se mi to snad nenasralo, zadnou ztratu dat, oddilu, disku nepozoruju
instal dojel do konce, chtelo to restart a vyndat CD - tak sem to udelal
boot - WIN XP

coze ??
aha asi nejakej problem, GRUB nebo jak se ma menovat ten picus na vyber mezi OS mozna nemaka
ale ani kdyz umele (jako prve dvd) u biosu nabootuju jakoby z toho disku, kde je LINUX a nic jinyho, tak mi to naskoci do cernyho screenu s jednim radkem textu vlevo nahore - chybi operacni system - nebo tak neco
coz nechapu proc to tam jako neni a pise to tohle. co sem udelal spatne ? vsak se to na ten disk nainstalilo, tak proc to ted nejde do linuxu nabootovat ??
win xp jedou porad OK

diky za odpovedi....
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Jsi si jisty, zes ten Grub vubec nainstaloval? Kdyby byl aspon na tom linuxovem disku (a i kdyby byl nainstalovany spatne), nevidel bys tu hlasku o neexistujicim OS.

Priznavam, ze Ubuntu jsem v zivote nevidel ani neinstaloval, takze nevim, jak je pri instalaci vyreseno poptavani na boot loader....
AMD Athlon XP 2000+ se snizenym napetim 1.6V | chladic Spire WhisperRockIII | MB Soltek SL75DRV-2 | 1GB CL2 RAM | 320GB Hitachi | DVD-RW NEC 3520A | DVD-ROM Pioneer 106S | GK ATI 9800 128MB | SoundBlaster Live 5.1 | sitovky Via-Rhine II a Realtek 8139 | TV+FM tuner Genius Video Wonder III Pro | bedna YeongYang YY-5601, 120mm vetrak| zdroj Chieftec 350W | monitor ADI E75 | OS Debian sid
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

V Live CD instalaci se instalátor ptá jestli se má instalovat grub a pokud ano tak kam.
El_Diabl0
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El_Diabl0 »

v jakem kroku se to pta?
to si nejsem jisty, ale vim ze to tam psalo ze ho to tam dava ( nevim kam no)
El_Diabl0
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El_Diabl0 »

Obrázek

ted to mam takle, pricemz ten disk 1 je ta desitka na linux, dva oddily to udelalo samo takle, ale nevim proc to pise ze tam je volnyho sto procent
El_Diabl0
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El_Diabl0 »

druhy pokus dopadl stejne
zadne moznosti pro volbu GRUBu sem si nevsiml
po rucniho bootu z disku kde je linux ( mel by byt ) to opet pise _ chybi operacni system
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

V biosu uprav prioritu bootovani. Jako prvni by mel byt disk s Linuxem!
El_Diabl0
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El_Diabl0 »

jj to ted mam... takze mi po spusteni PC najede - chybi operacni system

kdyz sem odebral ten prvni vetsi oddil ( u druhyho mi to pise ze ho neudelal WIN, tak sem myslel, ze je linux) tak pobootu - system failure atd - klasicka hlaska
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Na grub sa pýta len alternate install cd, normálne grafické live cd sa nepýta a dáva to na na prvý disk - takže môžeš vyskúšať použiť to alternate: http://ubuntu-releases.sh.cvut.cz/7.04/ ... e-i386.iso
Poprípade z live cd zadaj príkaz sudo grubinstall /dev/hdb (ak je to to primary slave ATA tak je to hdb ak je to SATA tak tak sda alebo sdb)
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
El_Diabl0
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El_Diabl0 »

Josko píše:Na grub sa pýta len alternate install cd, normálne grafické live cd sa nepýta a dáva to na na prvý disk - takže môžeš vyskúšať použiť to alternate: http://ubuntu-releases.sh.cvut.cz/7.04/ ... e-i386.iso
Poprípade z live cd zadaj príkaz sudo grubinstall /dev/hdb (ak je to to primary slave ATA tak je to hdb ak je to SATA tak tak sda alebo sdb)
myslim ze pro me bude jednodussi docasne odpojit secky disky krom tohoto 10 GB a zkusit to tak. to by mohlo ist
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

El_Diabl0 píše: myslim ze pro me bude jednodussi docasne odpojit secky disky krom tohoto 10 GB a zkusit to tak. to by mohlo ist
Jasné skús, mohlo by to tak ísť. Len ti nezapíše do grubu Windows, ale to nie je problém vrátiť.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
El_Diabl0
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El_Diabl0 »

a v cem pak bude problem ?
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

No v tom že buď si to tam dopíšeš alebo budeš medzi windowsom a linuxom prepínať tek že zmeníš boot disk v biose.
Obrázek
El_Diabl0
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El_Diabl0 »

Ok to by se pak poresilo pripadne jak to dopsat

zkusim a uviudime
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Tam rovno v súbore /boot/grub/menu.lst je príklad a je napísané čo treba dopísať.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“