MSI P35 Neo2 /-FR /-FIR (775, P35 + ICH9 /ICH9R)
Moderátor: Eddward
- IQLogic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
suhlasim ... delicka robi problemy ... a u mna velke ... vid vyssie ... dufam ze novy bios 1.4 bude lepsi a vyriesi to ... lebo uz mi to pomaly ale isto zacina liezt na nervy aby som po kazdom restarte musel pretaktovat CPU ... a to len kvoli tomu ze pani delicka si zmysli sa nastavit na AUTO miesto mnou urcenej hodnoty 
- KAS
- Nováček

- IQLogic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- KAS
- Nováček

- sfinga
- Nováček

-
Jo, jeste jedna otazka - je jedno, do kterych SATA portu se zapoji disky? Predpokladam, ze sata 1 a 2 jsou eSATA, takze nezbyva nez prvni (sytemovy) disk zapojit na SATA 3 a druhy (datovy) na SATA 4. Je to tak OK? Nebo je to fuk kde jsou zapojeny?
A co ten SATA 7 od Marvelu? Jaky ma vyznam?
Nejak dlouho mi totiz nabihaj wokna a utilita, zjsitujici co se vsechno deje pro nabihani ukazala, ze 80% casu zabira prace s diskem (myslim ze Disk utilization) ... tak nevim, cim to muze bejt :/
A co ten SATA 7 od Marvelu? Jaky ma vyznam?
Nejak dlouho mi totiz nabihaj wokna a utilita, zjsitujici co se vsechno deje pro nabihani ukazala, ze 80% casu zabira prace s diskem (myslim ze Disk utilization) ... tak nevim, cim to muze bejt :/
- IQLogic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Jurawood
- Začátečník

Tak dobrá zpráva, dneska sem zkusil opět nový speedfan a konečně se tam něco rýsuje..
teploty jader, temp1 je ještě vyžší takže asi blbost..
funkčně jdou ovládat 2 ventilátory na desce umístěny pod molexem..
teploty jader, temp1 je ještě vyžší takže asi blbost..
funkčně jdou ovládat 2 ventilátory na desce umístěny pod molexem..
MSI Z97gaming5, i5 4670K@4.2GHz, gtx1060, AOC24", SSD Samsung 850Pro 256GB....
ASROCK B450, RYZEN 3 1200, RX560 4GB, ASUS VP249HE, SSD Samsung 860 EVO
ASROCK B450, RYZEN 3 1200, RX560 4GB, ASUS VP249HE, SSD Samsung 860 EVO
- IQLogic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Onecar
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Onecar
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Kollda
- Začátečník

-
To záleží na pamětech, ale např: moje Patrioty maji standartní napětí 2,2V a dokonce i v doporučených napětích pro vyšší OC maj 2,3VIQLogic píše:Je vela 2.2V pre pamate ?? skrinu mam otvorenu tak nemaju ani 50°C ... len ci to nie je vela napatia
/// při napětí 2,2V a default frekvenci paměti ani nijak nehřejou, OC zatim nezkoušeno(málo času
- Shit
- Odborník PCT

- Jurawood
- Začátečník

- Shit
- Odborník PCT

Jurawood píše:nějak tu angličtinu nedávám, asi se zeptám blbě ale má to smysl flashovat? problém s A-Data vyřešen??
Podle toho, co jsem vypátral na netu @ moje spekulace:I think most people that have memory problems with bios versions from 1.2 and up its because the faulty AUTO memory divider setting.
But most people don't know much about computers or don't have the patient to find what cause the problem. So thats why we don't see any other people with memory problems after a bios update for the P35 platinum that they say the divider is faulty.
Vypadá to, že celý problém je (byl) v tom, že BIOS špatně zdetekuje RAM-ky s CL4 a z SPD špatně nastaví v režimu AUTO (nebo při vymazání CMOS) děličku a u 800MHz RAM-ek nastaví frekvenci na 1067MHz při defaultní voltáži -> RAM-ky to "neutáhnou" a nemůže dojít k extrakci BIOSu do paměti -> Tento problém BIOSů 1.2 + 1.3 asi přetrvává v menší míře i u BIOSu 1.4 => osobně s flashováním nebudu spěchat, BIOS 1.1 maká v pohodě.
Ale jestli je to obecný problém, nebo pouze problém konkrétních revizí RAMek zatím nevím.
Pokud 800MHz RAMky umí běžet na defaultní voltáži na 1067MHz, šlo vlézt do setupu BIOSu i ve v. 1.3 (snad lepší OCZ-ky to umožňovaly) a děličku manuálně nastavit na správný dělící poměr. To samé asi platí asi i u BIOSu v. 1.4.
Pokud to nenaběhne, tak je otestována tato metoda: Dát tam jednu 667MHz RAMku s CL5 a flashnout to zpět na BIOS 1.1.
//EDIT:
http://forum.msi-polska.pl/index.php?to ... 81#msg9181
http://forum.msi-polska.pl/index.php?to ... 49#msg9249
- Shit
- Odborník PCT

Takže jsem se rozhodnul pro flash na BIOS 1.4 - maká to s A-Data 800 EE.
Po přečtení názorů na netu jsem zvolil "klasický postup":
1) Flashovat z prostředí DOSu
2) Flashovat s parametry:
/p = Program main BIOS image
/b = Program Boot Block (přepíše boot blok - asi nutné)
/n = Program NVRAM (přepíše NVRAM - asi nutné)
/c = Destroy CMOS checksum (vymaže CMOS - doporučeno)
Po flashi si to nastaví v režimu AUTO frekvenci RAM na 1067MHz!!! (nebo to BIOS vypisuje..), ale po volbě F5 (defaultní nastavení) a F10 (uložit) to při následném restartu už to RAMky správně zdetekuje (800MHz). Přibyly volby "User profile" a je i hezčí úvodní logo .
OC jsem nezkoušel.
První postřehy: Everest naměřil nárůst v paměťových operacích, rychlejší bootování.
Tento BIOS mj. snad řeší konflikt PATA zařízení na Marvell chipu v kombinaci s AHCI režimem u ICH9R.
Flashi zdar.
Po přečtení názorů na netu jsem zvolil "klasický postup":
1) Flashovat z prostředí DOSu
2) Flashovat s parametry:
/p = Program main BIOS image
/b = Program Boot Block (přepíše boot blok - asi nutné)
/n = Program NVRAM (přepíše NVRAM - asi nutné)
/c = Destroy CMOS checksum (vymaže CMOS - doporučeno)
Kód: Vybrat vše
AFUD408.EXE A7345IMS.140 /p /c /b /nOC jsem nezkoušel.
První postřehy: Everest naměřil nárůst v paměťových operacích, rychlejší bootování.
Tento BIOS mj. snad řeší konflikt PATA zařízení na Marvell chipu v kombinaci s AHCI režimem u ICH9R.
Flashi zdar.
- zahno
- Začátečník

Moje nova MSI P35
Tak jsem v ramci obnovy desek prisel k MSI p35 neo2 FR. Muzu rict, ze proti Asusu P5B je to urcite pokrok smerem nahoru. Po nocnich testech jsem se dopracoval na stabilni FSB 475, 3323 na procesoru, 950 pameti. Dale uz se hrne nestabilita ze vsech stran. Pameti daji 1000 jen s 2,4V a to je na muj vkus uz trochu moc. CPU se neprobere na 500 fsb ani na 1,475V.
Pretaktovavaci jumpery jsou vyborny vynalez, opravdu posunou propad rychlosti pameti, takze pri nastaveni jumperu na 333 se propad az po 475 MHz nekona. Mel by byt kolem 515 (podle xbitlabs). V kazdem pripade doporucuju prestavit jumpery co nejvys to de, pokud hodlate pracovat s FSB pres 380 (tam je propad pro nastaveni jumperu na 200). Default na nove desce je prave 200.
Detaily viz sig.

Everest 4 - pamet R/W - 9002/8598 MB/s
Jinak BIOS 1.4 funguje skvele, muzu jenom doporucit. Hodne se zrychlilo bootovani a ukladani profilu taky potesi. Flashoval sem z win pres live update bez problemu.
Proti P5B klesla teplota procesoru o 3-4 stupne (dle TAT a coretemp), v zatezi dokonce o 12 stupnu ! Konstukce pasivniho chlazeni je opravdu efektivni, s mym TT Big typhoonem se nikde nebije.

Pretaktovavaci jumpery jsou vyborny vynalez, opravdu posunou propad rychlosti pameti, takze pri nastaveni jumperu na 333 se propad az po 475 MHz nekona. Mel by byt kolem 515 (podle xbitlabs). V kazdem pripade doporucuju prestavit jumpery co nejvys to de, pokud hodlate pracovat s FSB pres 380 (tam je propad pro nastaveni jumperu na 200). Default na nove desce je prave 200.
Detaily viz sig.

Everest 4 - pamet R/W - 9002/8598 MB/s
Jinak BIOS 1.4 funguje skvele, muzu jenom doporucit. Hodne se zrychlilo bootovani a ukladani profilu taky potesi. Flashoval sem z win pres live update bez problemu.
Proti P5B klesla teplota procesoru o 3-4 stupne (dle TAT a coretemp), v zatezi dokonce o 12 stupnu ! Konstukce pasivniho chlazeni je opravdu efektivni, s mym TT Big typhoonem se nikde nebije.

Aktuálně: Plečka. Do budoucna:Menší plečka.
- Finkky
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Zdravim vsechny, taky jsem nainstaloval bios 1.4 a konecne se mi spravne zobrazuje vcore u meho E4400, predtim bylo v biosu 1.275 misto 1.325, stale mam vsak mensi problem, mejdou mi regulovat otacky u chladice cpu a to ani v biosu, noctua furt bezi na 1300 otacek a je dost slyset. Zkousel jsem i speedfan a taky nic. Nemuze to byt tim ze mam na NEO2 FIR bios z PLATINUM ? Dik
- IQLogic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
nie nie je to tym lebo ta doska je prekticky taka ista ako Platinum vid cislo PCB ... na tuto dosku sa vlastne BIOS ani osobitne nerobi ... ak si vsimnes na strankach MSI nemas mozno stiahnut k nej ziadny BIOS len ak pomocou LiveUpdate ... ale to je tiez len Platinum ... rozdiel je len v chladeni a prislusenstve ak sa nemylim
- Jurawood
- Začátečník